Molenzorg
Kaulille (Bocholt), Limburg
Naam

Sevensmolen

Ligging Molenstraat 18
3950 Kaulille (Bocholt)

51° 11' 15.62" N  5° 30' 49.67" E 

 


toon op kaart
Geo positie 51.186508, 5.512873
Eigenaar Gemeente Bocholt
Gebouwd 1891
Type Stenen grondzeiler
Functie Korenmolen
Kenmerken Smalle romp met lichte buikvorm
Gevlucht/Rad Gelast (fabr. Derckx - Wessem, nrs. 746-747, 1993), 23,90 meter
Inrichting Twee steenkoppels
Toestand Maalvaardig
Bescherming M: monument, DSG: dorps- en stadsgezicht,
12.10.1994
Molenaar Toon Verlaak (tel. 0494 305473; Ludo Achten (tel. 0495 52 81 35), Ludo Beckers, Jos Gielen, Geert Mulkers, Senne Adamcsyk; e-mail: kaulillermolenvrienden@hotmail.com
Openingstijden Elke 2de zondag en 4de zaterdag vanaf april tot en met oktober, 13 - 18 u.
Internet bron

Sevensmolen

<p>Sevensmolen</p>

Foto: Rob Simons, Sint-Huibrechts-Lille  

Beschrijving / geschiedenis

De Nederlander Adriaan Mulders-Hamer bouwde in 1891 een stenen grondzeiler in de Molenstraat te Kaulille. Op 27 mei 1902 verkocht hij de molen aan Henri Sevens-Stienen voor 9000 Belgische frank. Henri Sevens was lid van een uitgebreide molenaarsfamilie, die molens bezat te Hamont, Lommel, Neerpelt, Overpelt en Kaulille. Sindsdien kreeg de molen de benaming Sevensmolen. Zoon Gerard Sevens werkte met de molen tot in 1969.

Na het overlijden van Henri Sevens in 1955 verkochten zijn kinderen de molen en het molenhuis op 6 juni 1956 aan schilder Paul  Sevens-Maes voor 245.000 frank. De dieselmotor kocht hij voor zijn broer Gerard voor 100.000 frank. Tot in 1969 draaide Gerard nog af en toe met de molen. Hij verkocht de molen en het molenhuis in 1971 aan Jaak Croonen-Craeghs voor 250.000 frank.

In 1973 maakten de gebroeders Adriaens, molenmakers uit Weert (NL) een bestek op om de molen te herstellen. De som van 15.900 Nederlandse gulden ging echter de financiën van eigenaar Croonen te boven. Wel liet hij in 1980 de wieken herstellen.

Het gemeentebestuur van Bocholt trachtte al in 1989 de windmolen en het molenhuis te kopen. Op 27 maart 1991 werd het jonge Antwerpse echtpaar Kris en Patricia Spruyt eigenaar van het geheel. Met de hulp van Levende Molens - Noord-Limburg vzw en de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting werden in 1993 nieuwe gelaste roeden (Derckx, Wessem) gestoken door molenmaker John de Jong uit Veldhoven. De verdere restauratie bleef echter uit.

Op 3 februari 1997 werd de gemeente Bocholt eigenaar van de molen en het molenaarshuis. Een dag later begon de Heemkundige Kring van Kaulille samen met een aantal vrijwilligers met de renovatie van het molenhuisje, dat nu dienst doet als archief- en vergaderruimte van deze Kring. Ook liet de gemeente de molen in 2003-2004 maalvaardig restaureren. Ontwerpers waren architect W. van Hoof uit Eksel en molenspecialist Nico Jurgens uit Hoorn (voorheen Valkenswaard). De uitvoering gebeurde door de molenbouwers Adriaens uit Weert (proefgemalen op 20.02.2004, voorlopige oplevering op 12.03.2004). De molen kan weer malen, maar de talrijke woningen in de directe omgeving geven een aanzienlijke windbelemmering. De molen is elke eerste en derde zondag van de maand geopend.

De molen heeft aan de grond slechts een middellijn van 5 meter. De hoogte van de kuip boven het maaiveld is 9,65 meter. De smalle kuip die een lichte buikvorm heeft, is gemetseld met drie soorten stenen. De draagbalk van de koning is een oude houten molenas, deze is - samen met het aswiel -  waarschijnlijk afkomstig van molen Nooit Gedacht in Budel (NL).
De molen heeft twee koppels maalstenen van 1,40 meter (zestienders). Aan de westzijde is er een koppel kunststenen voor rogge, zoals dat veel voorkwam in Noord-Limburg. De loper heeft een drietaksrijn met pinnetje. De kunststenen worden bediend met een ijzeren trekregulator, die aangedreven wordt met een riem op het klauwijzer. De verhouding van de regulator t.o.v. de stenen bedraagt 300:1. Aan de oostzijde is er een koppel blauwe stenen voor boekweit, voorzien van een tweetaksrijn met vast peerijzer. De molen heeft een Vlaamse blokvang met vangtrommel.

De ene geklinknagelde roede dateerde van 1920 en was een zogenaamde Kensselareroede (uit de Oost-Vlaamse gemeente Kneseelare); de andere was een Vehaegheroede uit Ruddervoorde. Ze werden in 1980 hersteld, maar in 1993 vervangen door  gelaste roeden (24 meter), vervaardigd door de Nederlandse firma Derckx (1993). De askop is van het fabricaat Van Aerschot uit Herentals. De regulateur is niet aangesloten. Het koppel blauwe stenen is niet maalvaardig, de kuipdeksels ontbreken, lichtboom, meelgoot en meelbak ontbreken eveneens.
In september 2006 werd de romp opnieuw geheel opgeknapt: een bewijs dat de molen goed onderhouden wordt! In 2007 werd de inrichting uitgebreid met een haverpletter.

Vrijwillig molenaar Rudi Driesen uit Neerpelt werd in 2011 opgevolgd door Toon Verlaak en Ludo Achten (zie hoger voor hun contactgegevens). Zij leerden het molenaarsvak van Ludo Hurkmans en Jef Brouwers van de Lilse Meulen van Sint-Huibrechts-Lille. Ludo Beckers, Jos Gielen en Geert Mulkers kwamen in 2015 de molenaarsploeg versterken. Onlangs kwam ook Senne Adamcsyk erbij. De Sevensmolen is geopend op elke 2de zondag en 4de zaterdag van de maand, vanaf april tot en met oktober, van 13 tot 18 uur.
In 2011 werd een klein bos met hoge sparren (op het zuidwesten) gekapt, waarmee de windvang op die richting een heel stuk verbeterd is.

Op zaterdag 1 oktober 2016 kreeg de molen op de site van de Tombeekmolen in Overijse het kenteken “Actieve Molen 2016” uitgereikt. Deze nominatie gebeurde door het Molenforum Vlaanderen vzw (www. molenforumvlaanderen.be)  op basis van de volgende criteria: de molen als gebouw (uitzicht, toestand), de werking als molen (draaien en malen) & de inzet van de molenaar, de toeristische ontsluiting en de gelegenheidsactiviteiten.

Lieven DENEWET, Rob SIMONS & Herman HOLEMANS

<p>Sevensmolen</p>

Foto: Donald Vandenbulcke, Staden, 03.06.2010

<p>Sevensmolen</p>

Foto: Donald Vandenbulcke, 03.06.2010

<p>Sevensmolen</p>

Het koppel blauwe molenstenen.Foto: Rob Simons, Sint-Huibrechts-Lille

<p>Sevensmolen</p>

Het roedeplaatje van de firma Derckx. Foto: Aimé Smeyers, Alsemberg

<p>Sevensmolen</p>

Oude foto, coll. Rob Simons

Bijlagen

Intekendatum: 20.02.2001, 12 u.
Molen: Kaulille (Bocholt, Limb.), Sevensmolen - stenen grondzeiler
Bouwheer: Gemeente Bocholt
Ontwerper: Arch. Willem Van Hoof, Eksel en Nico Jurgens, Hoorn (voorheen Valkenswaard)
Opdracht: Aanvraag tot deelname aan de beperkte aanbesteding voor de restauratie; o/cat. D23, kl.  1, cat. 11 of 19; 150 werkdagen
Plaats aanbesteding: Gemeentehuis, Dorpsstraat 16 te 3950 Bocholt
Toewijzing: Adriaens Molenbouw bv, Weert (Ned.)

R(oger) Dr(eesen), "Grondzeiler is weer in zijn oude glorie hersteld", in: Het Belang van Limburg, 10 oktober 2006, Goednieuwskrant, p. 3
De derde en tevens laatste fase van de restauratie van de Windmolen in Kaulille is afgerond. Na het binnenwerk werd de buitenkant en de molenromp aangepakt. De windmolen van Kaulille is een kleine grondzeiler uit 1894. Twaalf jaar geleden werden de molen en de omgeving geklasseerd als beschermd monument en dorpsgezicht.
“In het molenhuisje, dat we zelf restaureerden, heeft de heemkundige kring van Kaulille een onderkomen gevonden,” vertelt Alfons Evens van ‘De Klaveren Heer’. Uiteindelijk kostte de restauratie 195.125 euro, er waren 143.736 euro subsidies en het eigen aandeel van de gemeente bedraagt 51.389 euro. “De werken hebben langer geduurd maar onze windmolen is nu in perfecte staat en kan nog jaren mee,” zegt schepen Brebels.

KVH, "Restauratie windmolen na jaren rond", in: Het Nieuwsblad, 12.10.2006.
Bocholt - De derde fase van de restauratie van de windmolen in Kaulille is achter de rug. Het dossier heeft jaren aangesleept. Nadat de molen twaalf jaar geleden erkend werd als beschermd monument, konden subsidies aangevraagd worden. Het molenhuisje werd volledig opgeknapt door de heemkundige kring van Kaulille.
,,We hebben de windmolen in fases opgeknapt, omdat het te duur was om de hele molen door een gespecialiseerde firma te laten restaureren'', zegt schepen van Cultuur en Financiën Eddie Brebels. ,,In een eerste fase werden de wieken, de kop en het molentechnische gedeelte onder handen genomen door een gespecialiseerde firma'', zegt Brebels. ,,De elektriciteits- en omgevingswerken werden door de eigen diensten opgeknapt. Het derde deel, het voegwerk aan de buitenzijde, werd door een bouwfirma uitgevoerd.''
Deze aanpak heeft het bestuur heel wat kosten bespaard. ,,Het geheel heeft 195.125 euro gekost, waarvan we 143.736 euro aan subsidies hebben ontvangen. De gemeente heeft zo 86.521 euro minder betaald dan wanneer een firma alle werken had uitgevoerd. De werken hebben langer geduurd, maar de molen is nu perfect in orde'', besluit Brebels.
Nadat de windmolen zo'n dertig jaar stil heeft gelegen zal molenaar Willy Reumers de molen zo vaak laten draaien als mogelijk en zelfs af en toe nog eens graan laten malen.

"Restauratie van windmolen Kaulille volledig afgerond", in: Het Belang van Limburg, 20.10.2006.
De laatste fase van de restauratie van de windmolen van Kaulille is afgerond. Na het molenwerk en de omgeving, is nu ook de volledige buitenzijde van de windmolen opgefrist.
"De windmolen van Kaulille is een kleine grondzeiler uit 1894," vertelt Alfons Evens van de heemkundige kring De Klaveren Heer. "Twaalf jaar geleden werd de molen geklasseerd als beschermd monument en dorpsgezicht. In het molenhuisje heeft de heemkundige kring van Kaulille een onderkomen gevonden."
De aanvankelijke restauratie van de windmolen werd geschat op ruim 110.000 euro maar de inschrijving van de enige aannemer was met 225.000 euro bijna dubbel zo hoog. "Het toegestane subsidiebedrag van 88.000 euro kon niet meer aangepast worden. Dit betekent dat de gemeente zelf 138.000 euro moest inbrengen," zegt schepen Brebels.
Daarom werd beslist om het dossier in drie fases te realiseren."Bij de derde fase ging het onder meer om werken aan de buitenkant: voegwerken en herstel van de betonnen wand." Uiteindelijk kostte de restauratie 195.000 euro, en kreeg men 143.736 euro subsidies. "Het eigen aandeel bedraagt 51.000 euro of 86.500 euro minder dan aanvankelijk voorzien. De werken hebben langer geduurd maar we hebben door deze procedure flink kunnen besparen op de kostprijs," besluit Brebels.

"Restauratie van windmolen in Kaulille", in: Het Belang van Limburg, 11.10.2002.
De restauratie van de windmolen in Kaulille start in 2003. De stenen grondzeiler, een belangrijk stuk cultureel erfgoed, is dringend aan renovatie toe.  
"De nodige middelen voor de restauratie zijn in de begroting van dit jaar ingeschreven en de werken zullen ook dit jaar nog gegund worden aan een gespecialiseerde firma. Begin volgend jaar start de restauratie van de windmolen daadwerkelijk. Hopelijk is de restauratie afgerond tegen de monumentendag van september 2003," aldus schepen Berbels. 
De restauratiewerken kosten 125.000 euro. De Vlaamse Gemeenschap en de provincie Limburg dragen een aanzienlijk deel bij. De gemeente voert in eigen beheer in een tweede fase nog bijkomende restauratie- en omgevingswerken uit.
 
"Molen maalt weer", in: Het Belang van Limburg, 24.07.2008.
De grondzeiler van Kaullile, de enige nog bestaande windmolen in zijn soort in Limburg, maalt weer. Molenaar Rudi ontvangt liefhebbers die een demonstratie willen meemaken.
Elke 2de en 4de zaterdag van de maand van 13 tot 18 uur kan je in de Molenstraat terecht voor een demonstratie. Voor meer info: Rudi Driesen, tel: 011/64.47.88.

Roger Dreesen, "Bocholt zoekt molenaars", Het Belang van Limburg, 12.10.2010.
Op zaterdag 16 oktober 2010 start Levende Molens vzw met de 16de molenaarscursus in het kasteel van Bokrijk. De cursus duurt tien zaterdagen.
De theoretische les loopt telkens van 9u30 tot 12u30. In de namiddag bezoeken de cursisten verschillende molentypes waarbij ervaren molenaars de theorie toelichten. De gemeente Bocholt is bereid het volledige cursusgeld terug te betalen. Hiertegenover staat dan wel dat je gedurende één jaar de windmolen in Kaulille moet laten draaien.
Inlichtingen: dienst Toerisme | e-mail toerisme@bocholt.be tel. 089 20 19 30.

Roger Dreesen, "Molenverlichting in Kaulille", Het Belang van Limburg, 20.12.2010.
Toon Verlaak en Ludo Achten, twee molenaars in opleiding, hebben met hulp van Ludo Hurkmans de molenaar van de molen in Sint Huibrechts Lille, een lichtgevende ster geplaatst op de molen van Kaulille. Veel buurtbewoners waren aangenaam verrast op de manier waarop de windmolen weer in de kijker wordt gezet. Toon Verlaak en Ludo Achten volgen momenteel nog een opleiding molenaar in Bokrijk.

Roger Dreesen, "Molenpaadje voor Kauliller molen", Het Belang van Limburg, 11.02.2011.
De buitendienst van de gemeentelijke technische dienst legt momenteel de laatste hand aan een nieuw verhard molenpaadje. Tot op heden was de toegangsweg en de toegang tot de andere twee deuren van de stenen windmolen onverhard. Het voetpad wordt aangelegd in rode bakstenen en is voorzien van een boord in kasseistenen.

KVH, "Windmolen zoekt graan. Kaulille", in: Het Nieuwsblad / De Standaard, ed. Limburg, 05.05.2011.
Toon Verlaak (in het midden) leerde de kneepjes van het molenaarsvak van Jef Brouwers en Ludo Hurkmans. Foto Kizzy Van Horne
De molenaars van Kaulille (Bocholt) zijn op zoek naar graan. Ze willen twee keer per maand maaldemonstraties organiseren, maar dan is er wel grondstof nodig.
In de oude molens wordt vandaag alleen nog graan tot veevoeder gemalen. Malen voor de menselijke consumptie, zoals de molenaars dat vroeger wel deden, is om hygiënische redenen en wegens andere voorschriften niet meer toegestaan. 'Vandaag malen veel landbouwers zelf hun graan tot veevoeder, of ze kopen elders veevoeder aan', zegt molenaar in opleiding Toon Verlaak. 'Het is ook een kwestie van vertrouwen', zegt Jef Brouwers, meester-molenaar uit Sint-Huibrechts-Lille bij Neerpelt. 'De boer wil weten dat hij zijn eigen graan terugkrijgt en dat er zorg voor het voeder is gedragen tijdens het maalproces.'
Voor de molenaars is het zeer belangrijk om het vertrouwen van de boeren te krijgen. 'Belangrijk is dat we graan kunnen malen om de bezoekers te tonen hoe dit vroeger in zijn werk ging', zegt Toon Verlaak. 'Ze moeten de molen kunnen bezoeken wanneer hij in werking is en kunnen genieten van het gekraak van de molen en de geur die vrijkomt tijdens het malen. Ook is het beter voor de molen om nog af en toe te draaien, want rust roest.'
De Sevensmolen in Kaulille is nog enig in z'n soort in Limburg. 'Het gaat om een kleine grondzeiler. De zeilen op de wieken worden van op de grond gespannen', vertelt de toekomstige molenaar. De molen werd in 1891 gebouwd door molenbouwer Adriaan Mulders uit Weert. Daarna werd hij verkocht aan de molenaarsfamilie Sevens. In 1994 werden de molen en de omgeving beschermd als monument.
Eke tweede en vierde zaterdag van de maand worden er maaldemonstraties georganiseerd. Toon Verlaak en Ludo Achten zijn daarvoor nog in opleiding bij molenaars Jef Brouwers en Ludo Hurkmans. 'Als gepensioneerde werk ik als acteur in Bokrijk', vertelt Verlaak. 'Bokrijk vroeg enkele mensen om de opleiding te volgen, om zo rondleidingen in de molens in Bokrijk te geven. Toen ik de molen eenmaal zelf had laten draaien, was ik helemaal verkocht. Samen met de andere molenaar in opleiding, Ludo Achten, hopen we de Kauliller Molenvrienden op te richten om zo nog beter dit stukje erfgoed te bewaren.'

"Molen zoekt graan", Het Belang van Limburg, 04.05.2011.
De gerestaureerde windmolen van Kaulille kan weer draaien. Toon Verlaak en Ludo Achten, twee leerling-molenaars, willen dolgraag aan de slag. Maar er ontbreekt een noodzakelijk ingrediënt: graan. "Om een molen te laten draaien, heb je graan nodig en dat is net waaraan we een tekort aan hebben", zuchten Toon en Ludo.
Elke 2de en 4de zaterdag van de maand, en als er voldoende wind en graan is, draait de windmolen van Kaulille. De kleine grondzeiler is een aardig molentje met een spanwijdte van 24 meter.
Er zijn twee steenkoppels of maalstenen: de ene werd vroeger gebruikt om graan te malen voor de consumptie, de andere voor het malen van boekweit. De molen werd gebouwd in 1891 door Adriaan Mulders uit het Nederlandse Weert.
Draaien
De familie Mulders verkocht de molen in 1902 aan de familie Sevens. Vandaar dat de molen de naam ‘Sevensmolen' kreeg. Intussen is de gemeente Bocholt eigenaar van de molen.
Nadat de molen jarenlang wat in de vergeethoek was geraakt, doen Toon Verlaak en Ludo Achten nu verwoede pogingen om de vergane glorie te herstellen. De leerling-molenaars worden hierbij begeleid door de Liller mulders Jef Brouwers, Ludo Hurkmans en Ludo Vandervelden.
"Molens moeten draaien om ze goed te kunnen onderhouden", benadrukken Toon en Ludo. Zij geven regelmatig maaldemonstraties in de molen. Maar daarvoor hebben ze dus graan nodig. Veel graan.
Gratis
"De kleine grondzeiler kan tot 300 kilo graan per dag malen", vertelt Toon. "Er is wel een landbouwer die ons ‘Duvelke' - zo genoemd omdat de koningsas kleiner is dan bij een normale windmolen - bevoorraadt. Wij vermalen het graan gratis tot dierenvoeder. Maar we hebben meer graan nodig om de molen draaiende te houden. Wie zijn graan naar hier brengt, krijgt het gemalen terug."
Schepen van toerisme Mia Croonen steunt de oproep van de molenaars: "Heb je thuis graan en wil je het laten malen? Breng het dan naar de molen.

Roger Dreesen, "Vlaamse molendag ook in Bocholt", Het Belang van Limburg, 19.04.2011.
Op paasdag organiseert vzw Levende molens haar Vlaamse molendag. Veel Vlaamse windmolens zullen die dag draaien. Ben je ook nieuwsgierig om te zien hoe zo'n molen er van binnen uit ziet, of wil je ze gewoon eens aan het werk zien? In Bocholt kan je de windmolen van Kaulille bezoeken van 10u tot 18u en de Voorste Luysmolen van 10u tot 12u. Meer info: toerisme@bocholt.be of tel: 089 20 19 30.

Roger Dreesen, "120 Jaar Sevensmolen Kaulille", Het Belang van Limburg, 09.09.2011.
Op 25 september vieren ze in Kaulille het 120 jarig bestaan van de Windmolen. De Sevensmolen in Kaulille is nog enig in z'n soort in Limburg.
Het gaat om een kleine grondzeiler met een gevlucht van 24 meter. De zeilen op de wieken worden van op de grond opgespannen.
De molen werd in 1891 gebouwd door molenbouwer Adriaan Mulders uit Weert.
Daarna werd deze verkocht aan de molenaarsfamilie Sevens. In 1994 werden de molen en de omgeving geklasseerd als beschermd monument en dorpsgezicht.
Tussen 2004 en 2006 werd ze grondig gerestaureerd.
Ben je ook nieuwsgierig om te zien hoe zo' n molen er van binnen uitziet of wil je ze gewoon eens aan het werk zien? Op zondag 25 september kan je van 14u tot 18u de windmolen bezoeken. Daarnaast zijn er demonstraties en een tentoonstelling.

Roger Dreesen, "120 Jaar Sevensmolen in Kaulille", Het Belang van Limburg, 23.09.2011.
Op 25 september vieren het gemeentebestuur van Bocholt en de molenvrienden van Kaulille feestelijk de 120ste verjaardag van de Sevensmolen. De Sevensmolen in Kaulille is enig in z'n soort in Limburg. Het gaat om een kleine grondzeiler met een gevlucht van 24 meter. De molen werd in 1891 gebouwd door molenbouwer Adriaan Mulders uit Weert. In 1902 werd ze verkocht aan de molenaarsfamilie Sevens. In 1994 werden de molen en de omgeving geklasseerd als beschermd monument en dorpsgezicht. De gemeente verwierf de molen en het molenhuisje in 1997. Tussen 2004 en 2006 werd ze grondig gerestaureerd. De heropleving van de molen is enkel mogelijk door samenwerking tussen het gemeente, de Heemkundige Kring en de molenvrienden van Kaulille, Hamont en St.-Huibrechts-Lille.
Zondag 25 september viert de molen haar 120ste verjaardag. Ben je ook nieuwsgierig om te zien hoe zo'n molen er van binnen uitziet, of wil je ze gewoon eens aan het werk zien? Van 14u tot 18u kan je de grondzeiler in de Molenstraat bezoeken. Hiernaast kan je ook genieten van demonstraties van enkele oude ambachten zoals mandenvlechten en brood bakken. Ook kan je er deelnemen aan oude volksspelen. In het molenhuisje is er een tentoonstelling over de geschiedenis en de restauratie van de Sevensmolen. Er is tevens kinderanimatie voorzien.
Meer info: Toerisme Bocholt tel. 089 20 19 30 toerisme@bocholt.be

Toon Verlaak, “Molenaars waaien het nieuwe jaar in”, Het Belang van Limburg, 29.01.2013.
Bocholt - Op 12 januari verzamelden de Kaulillermolenvrienden voor hun nieuwjaarsreceptie. De molenvrienden hebben zich tot taak gesteld om de Sevensmolen te laten draaien, te onderhouden en open te stellen voor het publiek. Gezamenlijke belangeloze inzet en vriendschap zijn hierbij erg belangrijk, zonder dit laatste verdort elk initiatief.
Het gaat de Sevensmolen voor de wind, vorig jaar was een uitzonderlijk jaar, de molen telde 52 activiteiten en bijna 1200 bezoekers. Ze staken een handje toe bij de harmonie en stonden open voor de schoolkinderen en de hele bevolking. Ze kregen regelmatig groepen van buiten Bocholt op bezoek. En vooral de open-molendagen zijn een succes bij fietsers en wandelaars. Tijdens de receptie werd er ook gesproken over een nauwere samenwerking tussen de Heemkundige Kring en de Kaulillermolenvrienden. We zijn elkaars buur en werken op het zelfde terrein, erfgoed en het behoud ervan. Met respect voor elkaars eigenheid zullen we deze band nauwer aanhalen. Als verrassing van de avond haalden Ludo en Toon de nieuwe petten met de namen van de molenaars boven. De groep telt twee gediplomeerde molenaars en vier molenaars in opleiding waarvan een junior-molenaar. De jeugdwerking zal in de toekomst meer aandacht krijgen en de verdere uitbouw van de site staat nog altijd op de verlanglijst. Voor 2013 hopen we op goed weer, veel graan en warme vriendschap

Toon Verlaak, “Derde leerjaar duikt in de dorpsgeschiedenis”, Het Belang van Limburg, 19.02.2013.
Foto.
Bocholt - Op maandag 16 februari kwamen de kinderen van het derde leerjaar naar de molensite voor een duik in de eigen geschiedenis van het dagelijkse leven.
Het leven van de voorouders staat ver af van de wereld waarin de kinderen opgroeien. Het zonnetje scheen heerlijk maar het was toch nog een beetje frisjes in en rond de molen.
Jammer genoeg was er te weinig wind om de Sevensmolen te laten draaien. In het molenhuisje had de heemkundige kring een standje opgebouwd met allerlei spullen die te maken hebben met dat verleden. Aan de hand van oude prenten en voorwerpen Legde Fons Evens uit hoe het dorp er uitzag zo’n honderd jaar geleden.
De klassen van juf Josette, Juf Bie en juf Veerle kregen te horen wat de Teuten betekende voor het dorp en hoe ze leefden. De groep was, met meer dan 50 kinderen, zo groot dat Juf Veerle een groepje meenam om bij haar thuis het verhaal van de PRB en Coopal te vertellen. Jaak Michels, die “de poeier” kent als geen ander kon er dit jaar niet bij zijn. Kunstenaar en koperslager Albert Vaesen legde het oude ambacht van koperslager uit aan de hand van enkele opvallende voorwerpen. In de molen vertelden de molenaars Ludo, Jos en Toon over de Sevensmolen in het dorp, hoe het graan tot meel gemalen werd met de zware molenstenen en de kracht van de wind.
De kinderen gaan zeker nog eens terugkomen als de molen draait en maalt. Deze week gaan de kinderen nog op bezoek in het Keizershof om daar meer te horen over de eeuwenoude afspanning. Het is een fijne manier om aan de hand van voorwerpen en technieken terug te kijken in het harde leven van onze voorouders.

André Lamoen, “Davidsfonds Bocholt focust op de molenaar tijdens Nacht van Geschiedenis”, Het Belang van Limburg, 12.03.2013.
Foto. Davidsfonds Bocholt focust op de molenaar tijdens Nacht van Geschiedenis
Bocholt - Op dinsdag 19 maart is het weer zover, dan organiseert het Davidsfonds op meer dan 240 plaatsen voor de 11de maal de Nacht van de Geschiedenis. Thema dit jaar is vakmanschap.
De afdeling Bocholt koos voor het vakmanschap van de molenaar. Molenaar Ludo Hurkmans uit Sint-Huibrechts-Lille vertelt ons over het beroep van molenaar door de eeuwen heen.
De molenaars bouwden van generatie tot generatie een vakkennis op die bewaard is gebleven tot op heden. Het weer voorspellen (plotselinge windvlagen en stormen) waren cruciaal voor het behoud van de molen. Omgaan met hout en zelf herstellingen uitvoeren vroegen om een goede kennis van het timmermansvak. Om stenen te scherpen moest je verstand hebben van steenhouwen en … ze moesten over een gezonde dosis mensenkennis beschikken. Verder krijgt U antwoorden op vragen zoals ’wat was de plaats van de molenaar in het dorp?’, ‘hoe komt het dat de molenaar en de pastoor niet de beste vrienden waren?’, ‘waarom worden molenaars dikwijls als bedriegers afgeschilderd?’, ‘wat is de rol van de molenaar in sprookjes? en ‘wat hebben molenaars toch met katten?’.
Na deze boeiende en soms ludieke uiteenzetting begeven we ons naar de Sevensmolen waar een geleid bezoek aan de molen door de Kauliller Molenvrienden voorzien is, uiteraard vergezeld van een hapje en een drankje. Voor deze gelegenheid ontwierp bakker Cuppens een geheel nieuw koekje: de “Kawleller Meulenstien”, u kan deze lekkernij in avant-première proeven.
U bent hartelijk welkom om 20 uur in het GC De Kroon. Inkom: € 8,00, met Davidsfonds cultuurkaart 5 euro. U kan zich ter plaatse aan speciale voorwaarden lid maken van het Davidsfonds.

André Lamoen, “Nacht van de Geschiedenis was boeiend en lekker”, Het Belang van Limburg, 25.03.2013.
Bocholt - Molenaar Ludo Hurkmans uit Sint-Huibrechts-Lille vertelde ons op een boeiende en soms hilarische manier over het beroep van molenaar door de eeuwen heen. De geschiedenis van de molens van 6.000 v.C. tot nu en de verschillende vaardigheden die de molenaars moesten beheersen (het weer voorspellen, het timmermansvak, steenhouwen, …) kwamen uitgebreid aan bod.
Verder ging het over de plaats van de molenaar in het dorp, de verhouding tussen molenaar en pastoor, waarom molenaars dikwijls als bedriegers worden afgeschilderd, de rol van de molenaar in sprookjes en waarom molenaars katten hebben.
Na deze schitterende uiteenzetting begaven de 47 deelnemers zich naar de Sevensmolen waar een geleid bezoek aan de molen door de Kauliller Molenvrienden voorzien was. In het molenhuisje was er warme chocolademelk en jenever en iedereen kon zich tegoed doen aan de lekkere “Kawleller Meulenstienen” die speciaal voor deze gelegenheid gebakken werden door bakker Cuppens naar een 150 jaar oud recept.
Het was bijna middernacht toen de laatste bezoekers met een meer dan tevreden gevoel huiswaarts keerden.

Toon Verlaak, “Vlaamse molendag”, Het Belang van Limburg, 24.04.2013.
Bocholt - Kaulille. Op zondag 28 april zetten de meeste Vlaamse molens hun deuren open voor bezoekers. Het initiatief gaat uit van Levende Molens, een van de Vlaamse koepelorganisaties van de  molenaars. Het is een unieke gelegenheid om de molenaars van de verschillende molens op één dag aan het werk te zien.
De Sevensmolen van Kaulille is te bezichtigen en je kan er het verhaal van graan tot meel meemaken. De molenaars laten je graag meegenieten van hun werk en hun passie.
Als je sportief bent kan je de Noord-Limburgse molens met de fiets bezoeken. De molens van Kaulille, Sint-Huibrechts-Lille, Hamont, Overpelt, Lommel en Eksel zijn open. Je kan op deze dag enkele unieke wind- en watermolens op je menu zetten. De molenaars ontvangen je graag tussen 10u en 18u.

Toon Verlaak, “Sevensmolen bevlagd”, Het Belang van Limburg, 02.05.2013.
Foto: Sevensmolen bevlagd
Bocholt - Van zondag 5 mei tot en met donderdag 9 mei zal de Sevensmolen in feesttooi geplaatst worden en de wieken in vreugdestand ter gelegenheid van de eerste communie en vormsel in Kaulille. De molen zal met de wieken naar de kerk gericht staan om mee te vieren met de communicanten, de vormelingen en hun families.
De communievlaggen zullen voor het eerste keer zullen de communievlaggen p de wieken geplaatst worden.
Zondag namiddag zal de molen open zijn voor bezoek. Tussen 15u30 en 16u zullen de klassiek auto's van OCCC Heel te bewonderen zijn bij de molen, de old-timerclub brengt dan een bezoek aan de molen.

Toon Verlaak, "Vinger aan de pols van de Sevensmolen", Het Belang van Limburg, 07.06.2013.
Kaulille - Bocholt - De Sevensmolen is eigendom van de gemeente Bocholt. In de voorbije jaren werd kosten nog moeite gespaard om de Kauliller windmolen in volle glorie te laten herrijzen. Door de goede samenwerking tussen de actoren: de Gemeente Bocholt, de Heemkundige Kring van Kaulille en de Kaulillermolenvrienden is dit ook gelukt.
Het bruist rond de windmolen, er waait een frisse wind. Tijd om een technische tussenbalans te maken. Voor de complete inspectie van de molen werd beroep gedaan op Monumentenwacht Limburg. De twee specialisten beklommen op 6 juni de molen en inspecteerde ieder hoekje en kantje, binnen en buiten. Het verslag van dit bezoek zal binnenkort aan de gemeente overgemaakt worden. De monumentenwachters konden ons al vertellen dat de molen goed onderhouden is, ze gaven nog enkele tips mee. Die zullen helpen om op termijn grote kosten te vermijden. Het verslag zal samen bestudeerd worden en helpen om de molen in optimale staat te behouden.

Toon Verlaak, "Molenaars sluiten het seizoen af", Het Belang van Limburg, 04.11.2013.
Foto Toon Verlaak. Molenaars sluiten het seizoen af
Kaulille - Bocholt - Met een gezellig samenzijn sloten de Kauliller Molenvrienden het seizoen 2013 af in het Molenhuisje. Bij een tas koffie en een stukje vlaai of een streekbiertje werd het seizoen 2013 overlopen.
Het was een geweldig molenjaar, er waren bijna 1.500 bezoekers in de molen, 75 activiteiten en er werd 4 ton graan gemalen. Ondertussen volgen vier kandidaat-molenaars de cursus molenaar bij VZW Levende Molens. De Kauliller Molenvrienden zijn ondertussen met acht leden. Schepen Mia Croonen, gemeentelijk verantwoordelijk voor de molensite, had een warm dankwoordje voor de inzet en het enthousiasme van de molenvrienden. Ze overhandigde de molenaars een presentje namens de gemeente Bocholt. De vlag en de wimpel van Levende Molens werden voorgesteld. Die zullen voortaan wapperen als de molen geopend is.
De samenkomst was speciaal omdat de molenaars van de 'Liller meulen' uit Sint-Huibrechts-Lille een beeldje van Sint-Victor meebrachten. De molenheilige zal een ereplaats krijgen in de Sevensmolen. Het beeldje werd door bemiddeling van de molenaars van de Napoleonsmolen in Hamont gemaakt in Hilvarenbeek (Nl) bij een bevriende molenaar. Voor de gelegenheid hadden de molenaars zich ludiek uitgedost als Sint-Monulphus en Sint-Gondulphus, de patroonheiligen van zowel Lille als Kaulille. Het beeldje was in stijl verpakt in een jutte meelzak en als strik een vlaskoord.
De molenaars lieten de aanwezigen even proeven van hun toekomstplannen, ze willen bij de molen een bakhuis bouwen, een zogenaamde ovenbuur, waar mensen op afspraak brood kunnen komen bakken. De oven zal kaderen in een project 'van graan tot brood'. Er werd nog lang nagepraat en er werden nieuwe plannen gesmeed voor de toekomst. Binnenkort zal de bekende kerstster weer op de molen prijken als afsluiter van het jaar.

Toon Verlaak, "Molenaars waaien 2014 binnen", Het Belang van Limburg, 31.01.2014.
Kaulille - Bocholt - De Kauliller Molenvrienden, of kortweg KMV, waaiden het nieuwe jaar in met goeie wind en mooie vooruitzichten. Tijdens een feestvergadering in het begin van januari werden de plannen aan voorgesteld bij een drankje en een hapje. De vereniging sloot aan bij de grote groep van Bocholter Socio-Culturele verenigingen.
De eerste stappen werden gezet om een VZW op te richten. Verder wordt er samengewerkt met de collega’s in de koepel van Noord-Limburgse molenaars.
Dit jaar sluiten de vier nieuwe molenaars hun molencursus en stages af. Daarna werken ze als volwaardige molenaar op de open molendagen. De plannen om een ovenbuur of hout gestookte bakoven te bouwen krijgen stilaan vorm nadat het project werd opgenomen in het beleidsplan van de Gemeente. We laten jullie weten wanneer de eerste rook uit de schoorsteen krult en we de eerste “Kaulillermolensteentjes” uit de oven halen.
Op zondag 30 maart ben je welkom aan de Sevensmolen en op tal van andere toeristische plekjes in Bocholt tijdens de opening van het toeristisch seizoen. De Goolderkoetsiers zorgen met hun koetsen voor een originele vervoerwijze tussen de verschillende sites.
Zaterdag 22 februari ontvangen we de deelnemers aan de molenaarscursus in Diest, onze cursisten spelen dan een thuiswedstrijd. Op 1 april komen de kinderen van de lagere school van Kaulille op bezoek voor een kennismaking met de molen, de Teuten, de koperslager Albert en het PRB verleden met Jaak. Op zondag 27 april is het Vlaamse Molendag en op 29 juni Limburgse Molendag met de daaraan gekoppelde molenfietstocht van Passar. Iedere tweede zondag en vierde zaterdag van de maand is de molen open voor bezoekers. Tijdens feestelijke gelegenheden of bij rouw worden de molenwieken in de gepaste stand geplaatst. Op 21 juli, het feest van Sint-Victor, als de molenaars feestvieren wordt de molen in feesttooi gekleed.
Wie communie- of trouwfoto’s wil maken in of rond de molen, neemt best eerst contact op met Ludo Achten (011/62.21.35 of kaulillermolenvrienden@hotmail.com) om een afspraak te maken. Voor bezoeken kan je ook terecht via de toeristische dienst van de Gemeente Bocholt, op toerisme@bocholt.be en 089/20.19.30, of bij Ludo.

Toon Verlaak, "Cursisten bezoeken de Sevensmolen", Het Belang van Limburg, 22.02.2014.
Foto: Cursisten bezoeken de Sevensmolen
Kaulille - Bocholt - De leerling molenaars van de cursus “Molenaar” van Levende Molens Vlaanderen bezochten op zaterdag 22 februari de Sevensmolen in Kaulille. De unieke kleine windmolen van Kaulille is de enige overgebleven grondzeiler in Limburg en mocht dus niet ontbreken in de rondgang langs de verschillende molens in het programma van de cursus.
Grondzeiler wil zeggen dat de molen niet op een belt of berg staat maar gewoon op de vlakke grond. Toen de molen in 1891 gebouwd werd was er nog oen ruimte genoeg en was de dure ophoging van een kunstmatige berg niet nodig.
De cursisten kregen van de molenaars een uitleg over deze specifieke molen en klommen tot in de kap om iedere detail te kunnen bestuderen en fotograferen. Bij een tas koffie werd er nog nagepraat over allerlei molentechnische onderwerpen.
Het officiële molenseizoen gaat van start op 30 maart bij de opening van het toeristisch seizoen. Op die dag zijn er een aantal Bocholter toeristische bezienswaardigheden open voor iedereen. Vanaf dan is de molen iedere tweede zondag en vierde zaterdag van de maand open voor bezoek. Als je de wieken ziet draaien ben je welkom op de molen.

Toon Verlaak, “Molenseizoen van start”, Het Belang van Limburg, 12.03.2015.
Kaulille. Bocholt - De Kauliller Molenvrienden hebben het nieuwe toeristische jaar al ingezet met meer dan 100 bezoekers tijdens twee open molen dagen.
De molen toegankelijk maken tijdens een wandeldag van Wandel Mee Grote-Brogel bleek een voltreffer. De KWB van Nieuw Sint-Truiden kwam op bezoek tijdens een dagje uit in Bocholt.
Altijd werk
Tijdens de voorbij weken kreeg de molen een grondige onderhoudsbeurt. Op initiatief van de Gemeente Bocholt werd de losgekomen bepleistering vervangen door een nieuwe laag. Een grondige verfbeurt van het vernieuwde pleisterwerk is voorzien als het weer beter wordt. Het houtwerk werd door de technici van de Gemeentelijke Technische Dienst onder handen genomen. Daarna werd de molen door de molenaars grondig gepoetst. Tijdens het voorbij weekend werden de zware molenstenen opgelicht voor inspectie. De actiedag werd voorafgegaan door een stevig ontbijt met spek en eieren, klaargemaakt door molenmoeder Brigitte. De Kauliller Molenvrienden konden een beroep doen op de molenaars van Lille voor helpende handen en deskundig advies. De stenen zijn op en top in orde, het scherpen of billen kan nog enkele jaren uitgesteld worden. Binnenkort komen de kinderen van het derde leerjaar op bezoek en dan moet alles op en top zijn.
Veelbelovend 2015
Het nieuwe molenseizoen belooft druk te worden, na de kinderen staan er nog verschillende bezoekersgroepen op het programma. Om de molensite aantrekkelijker en boeiender te maken voor de bezoekers wordt het plan voor het bouwen van een bakoven warm gehouden. Er worden schetsen gemaakt en het eerste contact met de mensen van Erfgoed Limburg was positief. De vroegere bakker van Kaulille Noël Cuppens heeft zijn medewerking voor het optimaliseren van de toekomstige oven toegezegd. Er is ook bij verenigingen interesse om traditionele bakken uit te proberen . Na de opgang van Fastfood is het nu de beurt aan slowfood. Piza, stoofpotjes en Limburgse vlaaien het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Subsidies voor verbeteringen. Voor het onderhoudsproject van de Sevensmolen zijn alle goedkeuringen en afspraken rond, het is nu gewoon wachten tot het geld er is . Daarna kan de molenbouwer aan de slag. De kammen van het spoorwiel, die vermolmd zijn, worden vervangen, het vangwiel ( de rem) en de koningsspil worden recht gezet. Daarna kan er weer optimaal gemalen worden. Na de voorbije winter werden er een aantal dingen vastgesteld die opvolging vereisen. Voor advies werd beroep gedaan op Monumentenwacht Limburg. Dank zij de medewerking van landbouwer Jan Boonen hebben we graan voor de maaldemonstraties, hij brengt het graan en haalt het meel. Geregeld komen er nog kleien opdrachtjes zoals maïs malen bij.
Ga eens op bezoek in een molen
Voor een bezoek aan de molen ben je welkom op de tweede zondag en vierde zaterdag van de maand, afspraken voor een bezoek kunnen geregeld worden via de toeristische dienst of via een van de molenaars. Wie de molen in feesttooi, vreugde stand of rouwstand wil laten zetten bij een speciale gelegenheid neemt ook best contact met hen op. Gelegenheden waarbij nu gesierd wordt zijn Eerste Communie en Vormsel in mei, Nationale feestdag, op 21 juli dit is tevens de feestdag van Sint-Victor de patroonheilige van de molen. We zijn nog op zoek naar een stevig systeem voor de bevlagging van de molen en naar carnavalsvlaggen om te sieren tijdens het carnavalsweekend in Kaulille. In samenwerking met de Heemkundige Kring werd vorig jaar “Gluren bij de buren” georganiseerd voor heemkundigen uit beide Limburgen. We willen dit initiatief nog eens herhalen voor de eigen mensen in de vorm van een rondleiding in het dorp met bijbehorende verhalen. Details volgen. De Kauliller Molenvrienden heeft weer een gevuld jaar voor de boeg. Laat nu de wind maar waaien, dat is minder goed voor de fietsers maar goed voor de molenaars.

Toon Verlaak, "Internationaal bezoek in Kaulille", Het Belang van Limburg, 25.07.2015.
Foto: Toon Verlaak
Kaulille
Bocholt - Een jonge en enthousiaste internationale groep bezocht de Sevensmolen in Kaulille. Het kamp werd georganiseerd en begeleid door Rotary-vrijwilligers uit de regio.
De Sevensmolen in Kaulille ontving dit molenjaar al meer dan 750 bezoekers. Opmerkelijke gasten daarbij waren de internationale gasten die een fietstocht maakten in Bocholt en daarbij de Sevensmolen aandeden als kers op de kaart. In een samenwerkingsverband tussen Rotary afdelingen uit de regio, waaronder Overpelt en Weert wordt jongeren uit de hele wereld een zomerkamp aangeboden. Tijdens dat kamp ontmoeten wildvreemde meisjes en jongens elkaar rond een thema. Het hoofdthema van dit kamp was duurzaamheid en dan moet je bij een windmolen zijn. Na het bezoek aan een imker en de picknick kwamen ze in Kaulille terecht. De voertaal van de jongeren was Engels, voor de molenaars was de uitleg in deze taal een niet alledaagse opdracht. Al molenwiekend en met aanvulling door de luisteraars lukte dat wel. Voor vele van de jongeren was het de eerste kennismaking met de molen en de molentechniek. Na een drankje en een groepsfoto namen ze afscheid.

R(oger) Dr(eesen), "Sevensmolen maalt", Het Belang van Limburg, 14.07.2015.
Molenaar Toon geeft toelichting bij het malen Foto: RDr
Bocholt - Wie met eigen ogen wilde zien wat het werk van molenaar inhoudt, kon zondag zijn ogen de kost geven in de Sevensmolen van Kaulille. Het open deur evenement, elke 2de zondag en 4de zaterdag van de maand, is een organisatie van de molenaars. Die zetten zich in voor het beheer en behoud van deze speciale windmolen.
“De enige grondzeiler in Limburg dateert uit 1891 en viert volgend jaar haar 125 jarig bestaan,” vertellen molenaars Toon en Ludo "In het molenhuis is er een fotomontage en film te zien, met dank aan de Heemkring, over het ontstaan en leven op deze molen." De molenaars moeten attent blijven want de wind zit niet echt mee. “Je krijgt geen beker voor het malen van graan en maïs. Wel is het plezant dat bezoekers, jaarlijks toch 1500, het malen met een windmolen een boeiende ervaring blijven vinden”, vertellen Toon en Ludo. Bezoekje aan de molen brengen, het kan: kaulillermolenvrienden@hotmail.com

Toon Verlaak, "Boerinnen in de molen van Kaulille", Het Belang van Limburg, 09.08.2015.
Foto: Toon Verlaak.
Lummen - Ieder jaar verwelkomt Kaulille groepen uit heel Vlaanderen voor een bivakperiode. De kennismaking met het dorp kan voor aangename verrassingen zorgen.
Chiro Lummen en KSA Lummen zijn samen op kamp in Kaulille. De Speelclubbers van de groep hebben als thema 'De boerderij'. Een bezoek van de boerinnekes aan de windmolen van Kaulille kan dan niet ontbreken. Zondag 9 augustus werden ze rondgeleid in de molen en kregen ze uitleg van de molenaars over het reilen en zeilen van de windmolen, hoe en wat er gemalen wordt en nog veel meer. De wind liet het echter afweten en daardoor moesten de wieken door de molenaars zelf rond geduwd worden. De speelclubbers en de leidsters waren verrast en leerden een heleboel nieuwe dingen. Waar de naam 'wittebroodsweken' vandaan komt en dat mensen vroeger boekweit aten en hun brood zelf bakten. Na de rondleiding namen ze afscheid en gingen nog even op de foto met de molen en de molenaars.

Toon Verlaak, "Sevensmolen als warm kloppend hart", Het Belang van Limburg, 28.08.2015.
Foto: Toon Verlaak.
Kaulille Bocholt - De verzuring maakt ons leven een stuk minder aangenaam. Daar willen we met de Kaulille Molenvrienden, samen met zoveel andere positieve mensen, iets aan doen. We maken van de Sevensmolen het warm kloppend hart van het dorp.
De Kauliller Molenvrienden willen van de Sevensmolen en de omgeving een baken maken voor ons dorp. Een plek waar iedereen welkom is die samen met andere warme dorpsgenoten iets wil doen aan de verzuring. Wij willen mensen, verenigingen en buurten samenbrengen. Met elkaar dingen laten doen die de moeite waard zijn en vooral plezant zijn. Een warm plekje uitbouwen waar je van elkaar en met elkaar kan leren en genieten van eenvoudige dingen.
We zijn maar een kleine vereniging, gelukkig niet de enige die menselijke warmte belangrijk vinden. De mensen van de dynamische groep "Kaulille leeft" organiseerde al een prachtige kermiskoers en plannen een kerstmarkt in het dorp. Vergeet ook niet de jeugdbewegingen en speelpleinwerking die zich inzetten voor de kinderen en jongeren. De mensen die meewerken aan de dorpsrestaurants en zoveel anderen in zoveel verengingen. Ze doen allemaal zaken die de mensen samenbrengen en de banden versterken en zo de verzuring een halt toeroepen. De voorbereidingen voor de 125 ste verjaardagsfeest van de molen gaan van start. Wie mee wil is van harte welkom.
Eeuwenlang sloegen de keuterboerkes aan weerszijde van de Balkerbeek, tussen Kaulille en Bocholt, elkaar met de klompen op de kop over een stukje heide tussen de twee dorpen. Voor die mensen was de heide van levensbelang. Daar zou de oorzaak kunnen liggen van de rivaliteit tussen Kauliller volk en Bocholtenaren. Soms komt die rivaliteit aan de oppervlakte, de ene keer ludiek de andere keer grimmig ernstig. Dat is niet alleen bij ons zo maar in vele Kempische dorpen. Ondertussen zijn we één gemeente, de fusie van 1976 is echter nog niet helemaal verteerd. Jonge Kaulillenaren onderstrepen hun identiteit door pertinent Caulille te gebruiken als naam voor hun woonplaats. Ouderen houden de scheidslijn strak door te wijzen op verschillen in taal en “zeden”. In een Europa, dat meer en meer rekening moet houden met een instroom van vluchtelingen uit de hele wereld, lijken deze verschillen een beetje folklore . Wij zijn een microkosmos aan de rand van ons eigen universum. Mensen houden ervan om zich veilig terug te trekken in hun wij-schelp. Om bij de anderen te worden gecatalogeerd is echt niet veel nodig. Het volstaat om zich in te zetten bij de bij de “foute” groep of zich te weinig te profileren als dorps-intellectueel. Je mag je als beter of slimmer beschouwen is een beetje onverstandig. Toen ik destijds mijn eerste stappen in het beroepsleven zette zei mijn opa “Jong, we komen allemaal uit een blauw werkmansbroek”. Heel plastisch wees hij mij erop dat ik me nooit boven mensen mocht plaatsen en mij altijd bewust moest blijven van mijn herkomst . Onze voorouders hebben hard gewerkt om hun kroost naar school te kunnen sturen. Wie kansen kreeg stelt zich beter op tussen de mensen dan boven de medemensen. Het is dank zij de inspanningen van velen dat de kleinere groep, slim jongens” kansen kreeg. Het verschralende verenigingsleven heeft nood aan mensen van goede wil, mensen met een warm en groot hart. Het grote gelijk bestaat niet, je mag niet teren op het verleden en de toen geleverd prestaties. De toekomst ligt voor ons en wat we daarvan maken bepalen wij nu, met elkaar. In een tijd als de onze hebben we nood aan een open en warme samenleving. Samenwerken en samen leven is de boodschap. We hebben de neiging om ons terug te trekken achter het schermpje van de laptop of de smartphone. Om van daaruit, anoniem, de wereld in ons op te nemen en gal te spuwen op zaken en mensen die niet passen in ons beperkt en gekleurd wereldje. We willen daar iets aan doen.

Toon Verlaak, "De molenwieken kunnen spreken", Het Belang van Limburg, 13.10.2015.
Foto's: Toon Verlaak.
Kaulille. Bocholt - In de tijd lang voor de GSM en internet, zelfs lang voor de telefoon was het overbrengen van een boodschap niet zo eenvoudig. Om de mensen toch iets duidelijk te maken, gebruikte men de wieken van de windmolens die langs alle kanten goed zichtbaar waren.
De molenaar kon zijn wieken in een bepaalde stand zetten waardoor de bevolking wist wat hij hen wou meedelen. Zo kende hij onder meer de ruststand, de rouwstand, de vreugdestand en de feeststand. De wiekstanden verschilden van streek tot streek.
De molenaars van Noord Limburg hebben, in navolging van onze collega’s uit Kaulille, afgesproken om dit gebruik terug in te voeren. Er is afgesproken om dezelfde wiekstanden te gebruiken die in Zuidelijke-Nederlanden gekend zijn als de katholieke wiekstanden. Deze worden gebruikt in Nederlands Limburg, grote delen van Noord-Brabant en Zeeland.
Om de wiekstand te beschrijven ga je altijd uit van de bovenste wiek omdat deze op afstand het best zichtbaar is. In Kaulille wordt de molen gesierd met vlaggen bij gelegenheden als 21 juli (feestdag van Sint-Victor en Nationale feestdag), de kermis, de beide communies en bij speciale gelegenheden op aanvraag. Volgend jaar ook tijdens de carnavalsdagen, die zo belangrijk zijn in de gemeente. Hiervoor zijn de molenaars nog op zoek naar carnavalsvlaggen. Het sieren van de molen zou het begin kunnen inluiden van de carnavalsperiode. Heb je een voorstel om bij een speciale gelegenheid de molen te laten versieren laat het dan weten aan molenaar Ludo Achten op Molenstraat nr 15, tegenover de Sevensmolen.
Ruststand
In de ruststand staat de bovenste roede verticaal. Hiermee geeft de molenaar aan dat er niemand op de molen is en er niet gewerkt wordt.
Rouwstand
Bij deze stand staat de bovenste wiek één hekbreedte voor de top (komende stand). De rouwstand wordt gebruikt als de molenaar of een van zijn familieleden overleden is. Maar kan ook gebruikt worden als er iemand van de buren of een andere vooraanstaande persoon in de gemeente of land komt te overlijden.
Vreugdestand
Nu staat de bovenste wiek één hekbreedte voorbij het bovenste punt. De vreugdestand wordt meestal gebruikt om de bevolking de geboorte van een kind in de molenaarsfamilie. Ook hier kan er weer een afspraak gemaakt worden met de buren of de gemeenschap om ook hun vreugde via deze weg mee te delen aan de bevolking.
Feeststand,
Bij de feeststand staat het wiekenkruis overheks of in St Andrieskruis. Deze stand kan gebruikt worden tijdens de kermis of andere feestelijkheden in het dorp. Er kunnen bijkomend tussen de wiekuiteinden vlaggetjes aangebracht worden, een andere feesttooi of bevlagging op de uiteinden.

Toon Verlaak, "Molens als toeristisch handelsmerk", Het Belang van Limburg, 30.10.2015.
Foto: Toon Verlaak
Kaulille - Bocholt - Toerisme wordt belangrijk voor onze regio. Samenwerking, promotie en coördinatie van aktiviteiten zijn nodig om de violen gelijk te stemmen. We wonen in een unieke groene regio die toeristisch niet de aandacht krijgt die ze verdient.
Op vrijdag 30 oktober was er een verkennend gesprek tussen de mensen van Molenstichting Weerterland, de Toeristische Dienst van de Gemeente Bocholt en de Kauliller Molenvrienden. Bij Limburgse vlaai en koffie was ereen eerste aanzet om de samenwerking op toeristische gebied, te verbeteren. Het initiatief kwam van schepen Mia Croonen. De regio's Noord-Limburg aan Belgische zijde, en Midden-Limburg aan Nederlandse zijde hebben een interessante aanbod aan wind- en watermolens. De wereldberoemde Kinderdijk in Holland is mooi maar de regio Bocholt-Weert heeft een molenpatremonium dat iedere liefhebber doet watertanden. Molens van allerlei slag bevinden zich in een prachtig groen gebied dat het Kempen-Broek wordt genoemd. Na dit eerste contact, waarbij elkaars mogelijkheden werden bekeken zal dit zeker een vervolg krijgen. De verschillende deelnemers verklaarden zich bereid om na te denken over een toekomstige samenwerking en mee te werken aan de promotie van elkaars evenementen. Toeristische wandel - en fietstochten horen zeker bij de mogelijkheden. De molenfeesten op 11 september 2016 kunnen daarin gekaderd worden.

Toon Verlaak, "Sevensmolen opnieuw in topconditie", Het Belang van Limburg, 13.11.2015.
Foto: Toon Verlaak
Kaulille Bocholt -Op woensdag 11 november kregen geïnteresseerden de kans om de stand van zaken bij de renovatie van de Sevensmolen te bekijken. Het werd een overweldigend succes.           De Kauliller Molenvrienden sloten hun toeristisch seizoen af met een gezellig samenzijn dat ze 'hetplenkeruitfeestje' noemen. Het is gewoon het moment dat de stormplanken uit de molenwieken gehaald worden om de molen in winterslaap te leggen. Dat wordt gevierd met een stukje vlaai en een tas koffie en een gezellige babbel bij iets fris. Het leek een goed moment om geïnteresseerden en passanten een inkijk te geven. Het seizoen is geslaagd vanwege het Gemeente Bestuur was er een presentje voor de 1400ste bezoeker van 2015. Vanaf ‘s morgens werden er streepjes getrokken om de tel bij te houden. Een wandeltocht van 'Wandel Mee' Grote-Brogel zorgde voor iets meer beloop. Het echtpaar Willy Berkmans en Alice Dingenen uit Lommel waren de gelukkigen. De teller bleef echter doorlopen en de 1500ste bezoeker stond als snel voor de molendeur. De dag werd afgesloten met 246 bezoekers en een totaal van 1594 molenbezoekers voor 2015. De molen kon jammer genoeg niet draaien omdat de werken door Molenbouw Adriaens uit Weert nog niet afgerond zijn. Dat gaf de molenaars wel de kans om iets langer te babbelen met de bezoekers. Het echtpaar Groenen-Ignoul woonde in 1962 gedurende tweeënhalf jaar in het molenhuisje en wisten enkele anekdotes toe te voegen. In de loop van de volgende weken zal de molen weer kunnen draaien als nieuw. De kammen of tanden van het spoorwiel werden vervangen en uitgericht. Het hele mechanisme werd piekfijn in orde gebracht en er kan weer met een gerust hart gemalen worden. De werken kunnen van dag tot dag gevolgd worden via de Facebookpagina 'Kauliller Molenvrienden'.

Toon Verlaak, "Sevensmolen opnieuw in topconditie", Het Belang van Limburg, 13.11.2015.
Bocholt - Op woensdag 11 november kregen geïnteresseerden de kans om de stand van zaken bij de renovatie van de Sevensmolen te bekijken. Het werd een overweldigend succes.
De Kauliller Molenvrienden sloten hun toeristisch seizoen af met een gezellig samenzijn dat ze 'hetplenkeruitfeestje' noemen. Het is gewoon het moment dat de stormplanken uit de molenwieken gehaald worden om de molen in winterslaap te leggen. Dat wordt gevierd met een stukje vlaai en een tas koffie en een gezellige babbel bij iets fris. Het leek een goed moment om geïnteresseerden en passanten een inkijk te geven. Het seizoen is geslaagd vanwege het Gemeente Bestuur was er een presentje voor de 1400ste bezoeker van 2015. Vanaf ‘s morgens werden er streepjes getrokken om de tel bij te houden. Een wandeltocht van 'Wandel Mee' Grote-Brogel zorgde voor iets meer beloop. Het echtpaar Willy Berkmans en Alice Dingenen uit Lommel waren de gelukkigen. De teller bleef echter doorlopen en de 1500ste bezoeker stond als snel voor de molendeur. De dag werd afgesloten met 246 bezoekers en een totaal van 1594 molenbezoekers voor 2015. De molen kon jammer genoeg niet draaien omdat de werken door Molenbouw Adriaens uit Weert nog niet afgerond zijn. Dat gaf de molenaars wel de kans om iets langer te babbelen met de bezoekers. Het echtpaar Groenen-Ignoul woonde in 1962 gedurende tweeënhalf jaar in het molenhuisje en wisten enkele anekdotes toe te voegen. In de loop van de volgende weken zal de molen weer kunnen draaien als nieuw. De kammen of tanden van het spoorwiel werden vervangen en uitgericht. Het hele mechanisme werd piekfijn in orde gebracht en er kan weer met een gerust hart gemalen worden. De werken kunnen van dag tot dag gevolgd worden via de Facebookpagina 'Kauliller Molenvrienden".

Toon Verlaak, "Kindergemeenteraad in het molenhuisje", Het Belang van Limburg, 11.12.2015.
Foto: Toon Verlaak
Kaulille Bocholt - De Kindergemeenteraad van Bocholt verzamelt vier maal per jaar. In de groep worden dan zaken besproken en beslist die de kinderen mee terug nemen naar hun school. De agenda bestaat uit onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Het is een heuse gemeenteraad met een burgemeester en gemeenteraadsleden.
Op vrijdag 11 december hielden ze hun samenkomst op locatie. Ze waren uitgenodigd door de Kauliller Molenvrienden. Bij aankomst was er een broodje voorzien voor alle deelnemers, je kan niet vergaderen op een lege maag. Na de maaltijd gingen de molenaars van start met een korte uiteenzetting over wie ze waren en wat ze deden . Ze vroegen de kinderen om mee te helpen denken over de kleuren van de nieuwe vlaggenlijn om op feestdagen tussen de molenwieken te hangen. Daarvoor doen de molenaars beroep op de creativiteit van de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Bocholter scholen. Welke combinatie van kleuren is de mooiste? Dat vragen de molenaars zich af. Er is een zwart-wit tekening gemaakt van de molen met de vlagjes. Die tekeningen kunnen worden ingekleurd naar eigen inzicht. Naderhand komen de tekeningen terug en de meest sprekende zal dienen om de vlagjes te laten maken. Er is een prijs voorzien voor het uitgekozen ontwerp en een VIP ontvangst in de molen. In het molenhuisje wordt er een tentoonstelling gehouden met alle tekeningen, deze kan dan op bepaalde dagen bezocht worden.
Na het voorstellen van het project nam een van de molenaars de kinderen mee op sleeptouw voor een korte rondgang door de molen. Op het einde van het bezoek werd de feestverlichting voor de molen ontstoken door de kinderen. Na een groepsfoto werd door de kindergemeenteraad verder gewerkt in het molenhuisje.

Toon Verlaak, "Molenwieken in rouwstand", Het Belang van Limburg, 23.03.2016.
Foto: Toon Verlaak
Kaulille Bocholt - In vreugde en droefheid laten de molenaars de wieken van de molen spreken en emoties uitdrukken. Belgische en Nederlandse molenaars drukken hun verdriet uit.
Tijdens het bezoek van de kinderen van het derde leerjaar aan de molen werd het nieuws bekend over de aanslagen en de slachtoffers in Brussel. De molenaars besloten om daarna pas de molen in rouw te plaatsen. Met de stand van de wieken geven ze te kennen dat ze meevoelen met de slachtoffers en hun naasten. Vorige week nog stonden de wieken in vreugdestand voor een huwelijk, deze week in diep rouw voor zoveel verdriet en waanzin. De collega's molenaars van de molens in het Weerterland in Nederlands Limburg hebben hun molens ook in de rouwstand gezet uit solidariteit en medeleven met de Belgische vrienden

Toon Verlaak, “Derde leerjaar BS De Vlieger op bezoek in de molen”, Het Belang van Limburg, 23.03.2016.
Foto: Toon Verlaak
Kaulille Bocholt - Het derde leerjaar van BS De Vlieger bracht een bezoek aan het molenhuisje en de Sevensmolen
Met 34 kinderen en twee juffen trok het derde leerjaar op uitstap in eigen dorp. Doel was de Sevensmolen en het molenhuisje. Daar hadden Jaak Michels en Albert Vaesen alles klaargezet voor een leerrijk verhaal. Jaak over de poeierfabriek die destijds heel wat mensen van Kaulille een broodwinning gaf. Albert liet zien hoe je koper kan bewerken en je eigen fantasie gestalte kan geven. In de molen liet molenaars Jos en Toon leerden de kinderen hoe je een molen bedient en vertelden het verhaal van graantjes en het meel. De kinderen zagen een beetje wit maar dat hadden ze er graag voor over. Het team van juf Jozette en juf Veerle vertelden over de rondreizende handelaars die als teuten vertrokken uit Kaulille en maandenlang van huis waren. Op het einde van de voormiddag gingen de kinderen op de foto voor de molen,

Toon Verlaak, "Molenaars steken "De plenk erin", Het Belang van Limburg, 15.03.2016.
Foto: Toon Verlaak
Kaulille-Bocholt - In het weekend van 12 en 13 maart bruiste de Sevensmolen van bedrijvigheid en gezellige drukte. Seizoen 2016 ging van start onder een stralend zonnetje en met een stevige wind.
Op zaterdag 12 maart ging voor de molenaars van de Sevensmolen in Kauliller het nieuwe seizoen van start. Met “de plenk” worden de stormplanken bedoeld. Deze houten planken zijn een essentieel onderdeel van de wieken, zonder deze hulpmiddelen en de zeilen zou de molen niet draaien. Als de molenaars voor het eerst, na een lange winter, de planken in de wieken steken, betekent dit het begin van een nieuwe molenseizoen. Het ritueel gaat gepaard met een stevig ontbijt van roggebrood, spek en eieren, op tafel gebracht door de molenmoeder Brigitte. De molenaars moeten immers kracht opdoen en het is gewoon gezellig.
De molenaars werden door de Gemeente Bocholt bedacht met nieuwe en veilige werkkledij. Het nieuwe logo van de Kauliller Molenvrienden prijkt fier op de jas en de pet en de fleece. Voor de gelegenheid werden er foto’s gemaakt. Het te malen graan werd geleverd door de familie Boonen van het Hostie. Jan zorgt ieder jaar weer voor voldoende maalgoed.
Zondag 13 maart ging de molen open voor bezoek in samenwerking met de wandelvereniging Wandel Mee Grote-Brogel. De wandeling stond deels in het teken van de Sevensmolen. Het aantal bezoekers verrastte de molenaars, maar liefst 364 bezoekers werden er op het einde van de dag opgetekend. Een windmolen in werking is een unicum op zo’n prachtige dag. We mochten mensen uit het Sauerland (D) en uit Australië verwelkomen tussen de bezoekers uit België en Nederland. Voor de gelegenheid werd er beroep gedaan op de collega molenaars uit Lille. Vier Ludo's in de molen en één Joske.

Toon Verlaak, "Vlaggenproject nadert voltooiing", Het Belang van Limburg, 06.06.2016
Foto: Toon Verlaak Kaulille
Bocholt - De Kauliller Molenvrienden vonden dat de Sevensmolen er feestelijk moest uitzien bij speciale gelegenheid. Om iedere keer opnieuw de vlaggen aan een lijn in de wieken te hangen kost veel inzet. Daarom ging men voor duurzame vlaggenlijnen die snel kunnen opgehangen worden en nog jaren meegaan. Via de kindergemeenteraad werd er een oproep gedaan aan de kinderen van de Bocholter scholen om een kleurrijke combinatie in te kleuren op een voorgedrukte tekening.
Er kwamen meer dan 80 voorstellen binnen en daaruit werden er een aantal gekozen waarop de nieuwe vlaggenlijn gebaseerd is.
Het project feestvlagjes voor de molen is nu rond. Een jury heeft een keuze gemaakt uit de vele inzendingen.
Op 18 juni worden de vlagjes voor een eerste maal feestelijk in de wieken gehangen. We voorzien dan een feestelijk moment voor de makers van de winnende inzendingen.
De vlagjes werden gemaakt door de mensen van Buseloc VZW in Peer. De Gemeente Bocholt zorgde voor de sponsoring. De uitgekozen ontwerpen zijn van Marie Leinders, Sanne de Haan, Jelle Brands en Roos Heynickx.

R(oger) Dr(esen), "Sevensmolen met kleurrijke vlaggenlijn", Het Belang van Limburg, 21.06.2016.
Foto: RDr
Bocholt - Op feestelijke en dorpse activiteiten wordt een windmolen versierd met vlaggenlijnen tussen de wiektoppen. “De Sevensmolen hoort bij het dorp en ja, bij bepaalde activiteiten wilden we de molen versieren. Alleen misten we nog zo een kleurrijke vlaggenlijn”, vertellen molenaars Toon, de twee Ludo 's en Senne.
Samen met de kindergemeenteraad gingen de leerlingen van De Vlieger en De Boomhut aan de slag om een bijzondere vlaggenlijn te ontwerpen. Marie, Sanne, Jelle en Roos vonden dat de kleuren van Bocholt, blauw, groen en wit, het best pasten bij de Sevensmolen. “De gemeente sponsorde het vlaggenproject. Deze vlaggenlijn zal bij alle feestelijkheden uithangen. Voor het publiek een extra signaal dat er wat speciaals te doen is op de molen”, zegt schepen van erfgoed, Mia Croonen.

Toon Verlaak, "Molenwieken in rouwstand", Het Laatste Nieuws, 22.03.2016.
Foto: Toon Verlaak
Kaulille
Bocholt - In vreugde en droefheid laten de molenaars de wieken van de molen spreken en emoties uitdrukken. Belgische en Nederlandse molenaars drukken hun verdriet uit.
Tijdens het bezoek van de kinderen van het derde leerjaar aan de molen werd het nieuws bekend over de aanslagen en de slachtoffers in Brussel. De molenaars besloten om daarna pas de molen in rouw te plaatsen. Met de stand van de wieken geven ze te kennen dat ze meevoelen met de slachtoffers en hun naasten. Vorige week nog stonden de wieken in vreugdestand voor een huwelijk, deze week in diep rouw voor zoveel verdriet en waanzin. De collega's molenaars van de molens in het Weerterland in Nederlands Limburg hebben hun molens ook in de rouwstand gezet uit solidariteit en medeleven met de Belgische vrienden

GBO, "Kaulille. Nieuwe vlaggen aan wieken molen", Het Laatste Nieuws, 15.07.2016
Bij  feestelijke gelegenheden zullen er 'Bocholter vlaggetjes' wapperen aan de wieken van de Sevensmolen. Het gemeentebestuur sponsorde de nieuwe vlaggenlijn. Het opsmukken van de molen is het resultaat van een samenwerking tussen de kindergemeenteraad en de Kauliller Molenvrienden. (GBO)

R(oger) Dr(eesen), "Kaulillerse Sevensmolen viert 125ste verjaardag", Het Belang van Limburg, 10.09.2016.
Bocholt - De Sevensmolen heeft weer een mooie toekomst. Dat dankt ze aan de zes molenaars en een leerling molenaar. Zij houden deze molen draaiende en vieren volgend weekend de 125 ste verjaardag van de Kaulillerse molen.
Kunstenaar en Kaulillenaar Albert Vaesen en zijn echtgenote Alice presenteerden het eerste geschenk aan de jarige molenvereniging. “Van alle bijzondere Kaulillse zichten is deze Sevenmolen misschien wel de topper. Ik wilde iets terug doen voor Kaulille en schenk naast dit in koper geslagen dorpgezicht ook nog een snotneusje aan de molenaars. Kunnen ze gebruiken als ze hun molenstenen rechten”, vertelt Albert.
De voorbije dagen kon je bij valavond al een verlichte molen zien. De verlichte molen geeft aan dat er het komend weekend een groot feest wordt georganiseerd. "We hebben de verlichte wieken voor die gelegenheid naar het dorp gekruid, zeg maar gedraaid", vertelt Toon Verlaak. Ondertussen is de laatste vergadering voor het grote molenfeest afgerond. Het molenfeest wordt een traditie waarmee de molenaars hun landzeiler in de kijker zetten. “Met andere oude ambachten, vers brood en vlaai en natuurlijk gezelligheid in en rond de  molen”, zegt Toon Verlaak.
"Koperslager Albert Vaesen heeft voorde Kauliller Molenvrienden een kunstwerk gemaakt en geschonken ter gelegenheid van de 125 ste verjaardag van de molen. Het kunstwerk krijgt een ereplaats in het molenhuis. We zijn Albert en Alice zeer erkentelijk voor dit mooi geschenk", besluit Toon Verlaak.
Ondertussen werken de molenaars samen met het Molennetwerk Kempen-Broek in kader van het grensoverschrijdend landschap GrensPark Kempen-Broek.
Zondagnamiddag kan je op de Kaulillerse molensite terecht voor gezellige molenfeesten. Zeker een aanrader.

Toon Verlaak, "Sevensmolen is 125 jaar oud", Het Belang van Limburg, 22.08.2016.
Foto: Toon Verlaak
Kaulille - Bocholt - De Sevensmolen in Kaulille blaast 125 kaarsjes uit. Een opmerkelijke ouderdom voor een fiere dame die al zolang een baken is in het dorp.
In 1891 bouwde molenaar Adriaan Mulder een molen in Kaulille. Een Nederlandse ondernemer waagde zijn kans in Kaulille. Voor de bouw sprak hij de firma Adriaens aan, molenbouwers uit het nabije Weert. Omdat de molen aan de rand van het dorp lag waar de wind vrij spel had over de heidevlakte en weiden was een dure belt of molenberg niet nodig. Het werd een grondzeiler, een kleine aardige molen voor een dorp dat eeuwenlang naar de omringende watermolens trok voor het malen van graan of het slaan van olie. Het verliep echter niet zoals de molenaar gepland had en hij moest de molen noodgedwongen verkopen. De familie vertrok naar Drenthe en de familie Sevens kocht de molen en ze zorgden tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw voor de molen en de ,ondertussen gebouwde, vuurmolen. Twee generaties van de familie verdienden hun boterham met malen voor de Kaulillenaars. Toen de wieken niet meer konden concurreren met de grote industriële maalderijen viel het doek over de molenactiviteiten in de Sevensmolen. Na verschillende eigenaars en pogingen de molen in zijn oude glorie te herstellen kocht de Gemeente Bocholt de molen en liet ze restaureren door dezelfde firma als die de molen destijds bouwden, Adriaens uit Weert. De molen herkreeg haar maalvaardigheid en een aantal vrijwillige molenaars verzorgden de maaldemonstraties. In 2010 trokken de eerste Kaulillenaren naar de cursus vrijwillig-molenaar in Bokrijk. Ondertussen is de groep aangegroeid tot zes molenaars en een aantal sympathisanten die proberen zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de Sevensmolen. Ze doen er alles aan, samen met het gemeentebestuur, de molen te behouden voor het nageslacht. Ze organiseren zelfs een verjaardagsfeest voor de oude dame op 11 september aan de Sevensmolen in Kaulille. De dag start met een fietszoektocht langs de Bocholter molens en namiddag met activiteiten, demonstraties en gezelligheid rond de Sevensmolen.

 
 

Literatuur

M. Bussels, "Over de molen van Grevenbroeck", Het Oude Land van Loon, I, 1946, p. 65.
F.J., "Windmolens in Limburg", Nieuw uit Limburg, 1953.
Hs., "Windmolens in Limburg", Het Laatste Nieuws, 05.04.1953.
Kerkuil, "Van zwaaiende wieken en tuimelende raderen in de Kempen en in Haspengouw", Moeder van Goeden Raad, september 1954, p. 205-208.
E(ls) D(e) K(inderen), "Gefeliciteerd! Kris en Patricia Spruyt kopen molen en molenhuis van Kaulille", Levende Molens, XIII, 1991, 2, p. 9.
J. Molemans, "Limburgse plaatsnamen. Kaulille", Leuven-Brussel, 1973.
"Stenen Molen van Caulille", Natuur- en Stedenschoon, VI, 1927, p. 90.
"Moulin de Kaulille", Le Sillon Belge, 31.12.1976.
W. Smet & H. Holemans, "Limburgse windmolens in heden en verleden", Nieuwkerken-Waas, 1981, p. 78-79;
Nico Jurgens, artikel in : Levende Molens, nr. 9, september 1988, p. 65-67.
E. D(e) K(inderen), "De molen van Kaulille", in: De Belgische Molenaar, LXXII, 1977, p. 44-46;
Bert Van Doorslaer, "Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg", Borgloon/Rijkel, Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, 1996, p. 17;
(De molen van Kaulille), in: "De Klaveren Heer", Kaulille, Heemkundige Kring Kaulille, sept. 1991, 66 p.;
J. Ghyssaert, "De windmolen te Bocholt" in: Ons Molenheem, 1996, nr. 1, p. 22-23;
N. Jurgens, "De molen van Sevens te Kaulille", in: Levende Molens, jg. 10 (1988), nr. 9, p. 65-67, ill.
Frans Ringoot, "De Sevensmolen te Kaulille", in: Ons Molenheem, Opwijk, jg. 32, 2007, nr. 1, januari-maart, 9. 3, ill.
Paul Lammeretz,  "De familie Sevens en hun molens", in: "Dao Raostj Get", Geschied- en Heemkundige Kring Kinrooi, jg. 29, 2010, nr. 4, p.137-139.
Toon Verlaak, "De avonturen van de Sevensmolen", in: "De klaveren Heer", Heemkundige Kring Kaulille, jaarboek 2011, p. 65-69.
Bocholter windmolens - Bocholter watermolens, Bokarelo, VII, 1990, p. 18-21.
Lieven Denewet, "Honderd bespookte molens in Vlaanderen. Een verzameling molensagen van de kuststreek tot het Maasland", Molenecho's, XX, 1992, nr. 2-3.
Mailbericht Toon Verlaak, Kaulille, 25.03.2014.

Persberichten
KVH, "Restauratie windmolen na jaren rond", in: Het Nieuwsblad, 12.10.2006;
R. Dr., "Grondzeiler is weer in zijn oude glorie hersteld", in: Het Belang van Limburg, 10 oktober 2006, Goednieuwskrant, p. 3;
"Restauratie van windmolen Kaulille volledig afgerond", in: Het Belang van Limburg, 20.10.2006.
"Restauratie van windmolen in Kaulille", in: Het Belang van Limburg, 11.10.2002.
"Molen maalt weer", in: Het Belang van Limburg, 24.07.2008.
Roger Dreesen, "Bocholt zoekt molenaars", Het Belang van Limburg, 12.10.2010.
Roger Dreesen, "Molenverlichting in Kaulille", Het Belang van Limburg, 20.12.2010.
Roger Dreesen, "Molenpaadje voor Kauliller molen", Het Belang van Limburg, 11.02.2011.
KVH, "Windmolen zoekt graan. Kaulille", in: Het Nieuwsblad / De Standaard, ed. Limburg, 05.05.2011.
"Molen zoekt graan", Het Belang van Limburg, 04.05.2011.
Roger Dreesen, "Vlaamse molendag ook in Bocholt", Het Belang van Limburg, 19.04.2011.
Roger Dreesen, "120 Jaar Sevensmolen Kaulille", Het Belang van Limburg, 09.09.2011.
Roger Dreesen, "120 Jaar Sevensmolen in Kaulille", Het Belang van Limburg, 23.09.2011.
Toon Verlaak, “Molenaars waaien het nieuwe jaar in”, Het Belang van Limburg, 29.01.2013.
Toon Verlaak, “Derde leerjaar duikt in de dorpsgeschiedenis”, Het Belang van Limburg, 19.02.2013.
André Lamoen, “Davidsfonds Bocholt focust op de molenaar tijdens Nacht van Geschiedenis”, Het Belang van Limburg, 12.03.2013.
André Lamoen, “Nacht van de Geschiedenis was boeiend en lekker”, Het Belang van Limburg, 25.03.2013.
Toon Verlaak, “Vlaamse molendag”, Het Belang van Limburg, 24.04.2013.
Toon Verlaak, “Sevensmolen bevlagd”, Het Belang van Limburg, 02.05.2013.
Toon Verlaak, "Vinger aan de pols van de Sevensmolen", Het Belang van Limburg, 07.06.2013.
Toon Verlaak, "Molenaars sluiten het seizoen af", Het Belang van Limburg, 04.11.2013
Toon Verlaak, "Molenaars waaien 2014 binnen", Het Belang van Limburg, 31.01.2014.
Toon Verlaak, "Cursisten bezoeken de Sevensmolen", Het Belang van Limburg, 22.02.2014.
Toon Verlaak, “Molenseizoen van start”, Het Belang van Limburg, 12.03.2015.
R(oger) Dr(eesen), "Sevensmolen maalt", Het Belang van Limburg, 14.07.2015.
Toon Verlaak, "Internationaal bezoek in Kaulille", Het Belang van Limburg, 25.07.2015.
Toon Verlaak, "Boerinnen in de molen van Kaulille", Het Belang van Limburg, 09.08.2015.
Toon Verlaak, "Sevensmolen als warm kloppend hart", Het Belang van Limburg, 28.08.2015.
Toon Verlaak, "De molenwieken kunnen spreken", Het Belang van Limburg, 13.10.2015.
Toon Verlaak, "Molens als toeristisch handelsmerk", Het Belang van Limburg, 30.10.2015.
Toon Verlaak, "Sevensmolen opnieuw in topconditie", Het Belang van Limburg, 13.11.2015.
Toon Verlaak, "Kindergemeenteraad in het molenhuisje", Het Belang van Limburg, 11.12.2015.
Toon Verlaak, "Molenaars steken "De plenk erin", Het Belang van Limburg, 15.03.2016.
Toon Verlaak, "Molenwieken in rouwstand", Het Belang van Limburg, 23.03.2016.
Toon Verlaak, “Derde leerjaar BS De Vlieger op bezoek in de molen”, Het Belang van Limburg, 23.03.2016.
Toon Verlaak, "Vlaggenproject nadert voltooiing", Het Belang van Limburg, 06.06.2016
R(oger) Dr(eesen), "Sevensmolen met kleurrijke vlaggenlijn", Het Belang van Limburg, 21.06.2016.
Toon Verlaak, "Molenwieken in rouwstand", Het Laatste Nieuws, 22.03.2016.
GBO, "Kaulille. Nieuwe vlaggen aan wieken molen", Het Laatste Nieuws, 15.07.2016.
R(oger) Dr(eesen), "Kaulillerse Sevensmolen viert 125ste verjaardag", Het Belang van Limburg, 10.09.2016.
Toon Verlaak, "Sevensmolen is 125 jaar oud", Het Belang van Limburg, 22.08.2016.


Laatst bijgewerkt: vrijdag 30 december 2016
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens