Molenzorg
Kasterlee, Antwerpen
<p>Keeses molen - II<br />Keesesmolen - II</p>
Foto: Ton Slings, Heerlen, 19.05.2013
Naam

Keeses molen - II
Keesesmolen - II

Ligging Geelsebaan
2460 Kasterlee

51° 14' 2.93" N  4° 58' 17.78" E


toon op kaart
Geo positie 51.221306, 4.974765
Eigenaar Gemeente Kasterlee
Gebouwd voor 1443 / ca. 1650 / 1853 / 1922 / 1954
Type Staakmolen met open voet
Functie Korenmolen
Kenmerken Stond oorspronkelijk in Antwerpen-stad
Gevlucht/Rad Geklinknageld
Inrichting Twee steenkoppels
Toestand Gedemonteerd
Bescherming M: monument,
18.10.1943 / 27.09.1954 (verplaatsing)
Molenaar Geen
Openingstijden Na de restauratie

Beschrijving / geschiedenis

Keesesmolen was een houten korenwindmolen aan de Retiebaan, op Heesbergen. Hij dankt zijn naam aan één van de laatste eigenaars, nl. Cornelius (Kees) Van Laer en heeft in het leven van de Kastelse bevolking een belangrijke rol gespeeld. Hij werd gebruikt voor het malen van graan (rogge, tarwe, boekweit, haver, gerst).

De standaardmolen werd voor het eerst vermeld in 1443.

Kadasterbeschrijvingen:
- 1815: "Moulins à vent. Le premier désigné à la S(ecti)on G parcelle n° 232, est situé près du chef-lieu de la commune et appartient au sieur Eggers Pierre. Comme cette propriété est exploitée par le propriétaire même, il a été nécessaire de prendre tous les renseignements possibles sur la valeur vénale et locative, afin de pouvoir dire à même de fixer son évaluation. Ces divers renseignements combinés et comparés avec le revenu net de plusieurs moulins situés dans le canton, nous ont déterminé à fixer son revenu brut à fr. 624. Le tiers déduit pour entrtien, reste net fr. 416."
-  ca. 1830: "molen van hout vervaardigd. Hij heeft eenen omgang, twee paar steenen welke niet gelijktijdig kunnen werken. Bij het dorp gelegen".

Eigenaars na 1815:
- 1815,  eigenaar: Eggers Petrus en consoorten, molenaar te Kasterlee
- 07.09.1844, eigenaar: a) Eggers Thérèse, weduwe Naeykens François, molenarin te Kasterlee en b) Eggers Gerard (notaris Ceulemans)
- 05.08.1846, erfenis: a) Eggers Jean Gerard, molenaar te Lichtaart, b) Eggers Theresia, zonder beroep te Lichtaart en c) Eggers Jean Gerard, molenaar te Lichtaart (overlijden van Eggers Anne Catherine Pauline)
- 08.06.1850, erfenis: a) Eggers Jean Gerard, molenaar te Lichtaart, b) Eggers Theresia, zonder beroep te Lichtaart en c) Eggers Jean Gerard, de kinderen (Jean Gerard Victor en Jean François)(overlijden van Jean Gerard Eggers)
- 18.03.1864, verkoop: Baeyens-Verhaegen Pierre Joseph, landbouwer te Kasterlee (notaris Ceulemans)
- 02.02.1885, verkoop: Lathouders-Renaerts Petrus Josephus, molenaar te Kasterlee (notaris Caers)
- 07.04.1894, verkoop: Van Laer-Otten Cornelius, molenaar te Oud-Turnhout (notaris Jansen)
- 31.03.1916, erfenis: de weduwe en kinderen (overlijden van Cornelius Van Laer)
- na 1921, erfenis: de kinderen: a) Van Laer Henri Joseph, molenaarsknecht te Kasterlee en b) Van Laer Marie Catherine, werkvrouw te Kasterlee (overlijden van de weduwe Otten van Cornelius Van Laer)
- 25.09.1928, verkoop: Van Laer Victor Joseph (weduwnaar, hertrouwde later met Sels), molenaar te Kasterlee
- 15.06.1949, erfenis: de kinderen (overlijden van Victor Van Laer)
- 20.11.1950, verkoop: Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon, te Antwerpen (notaris Jansen)
- dec. 2011, verkoop: Gemeente Kasterlee (notaris Herbert Stynen, Kasterlee)

De molen waaide om op 6 november 1921 en werd vervangen door de "Molen van Lo"  uit Heist-op-den-Berg. Deze was er opgetrokken in 1853 en stond voorheen in Antwerpen-Dam, alwaar hij rond 1650 was gebouwd.

De molen had een gesloten voet en nog houten borstroeden. In 1954 werd de molen overgebracht naar de huidige standplaats onder impuls van de Koninklijke Vereniging voor Natuur en Stedenschoon. Hierbij werd de gesloten voet veranderd in een open voet, maar de houten borstroeden werden opnieuw gestoken. De molen werd op zijn huidige standplaats op 13 juni 1954 plechtig ingedraaid.

 In 1970 was een restauratie noodzakelijk: een stilstaande molen vervalt immers vlug. Vanaf de jaren 1980 werd de molen weer af en toe in werking gesteld.

De laatste herstellingswerken dateren van 2000-2001 en werden uitgevoerd door bvba Dockx Woningbouw te Dessel, naar een ontwerp van architect Paul Gevers uit Kasterlee (voorlopig opgeleverd op 10 oktober 2001). Hierbij werden o.a. de kruisplaten en steekbanden vernieuwd, werd de vang nagezien en werd de molen volledig geschilderd. Tot voor kort was de molen elke tweede zondag van de maand geopend en in werking gesteld door Jef De Kinderen uit Ravels, dit in samenwerking met het nabij gelegen Heemerf 'De Waaiberg' (oude boerderij met schuur en bakoven). 

Helaas werd draaien niet meer verantwoord, vanwege de verslechterde toestand. De biotoop is erg slecht geworden: de bomen groeien steeds hoger en in de onmiddellijke omgeving, op amper 34 meter, worden appartementen (seniorenflats) opgetrokken. De vereniging achtte het moreel niet meer verantwoord om de molen ter plaatse te behouden, aangezien de plaatselijke gemeentelijke overheid, door het verlenen van de bouwvergunning tegen het advies in van Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid,  de monumentale waarde van de molen had ontnomen. Ook verkeerden een kruisplaat en de buitentrap in slechte toestand. Om veiligheidsredenen werd de molen niet meer toegankelijk voor het publiek.

Begin 2011 liet de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon de molen stutten onder de hoekstijlen door 't Gebinte Molenbouw bvba (Johan De Punt) uit Erpe-Mere.

De gemeente Kasterlee kocht de molen in hetzelfde jaar aan voor 30.000 euro (goedkeuring op de gemeenteraad van 26 april 2011). De aangestelde ontwerper, het architectenbureau Sabine Okkerse bvba uit Horebeke, stelde een dossier samen voor een maalvaardige restauratie. In januari 2013 demonteerde molenmaker John de Jongh uit Oerle de staart en de trap en de roeden. Hij lichtte  de molenkast van de standaard. Een aantal onderdelen verhuisden naar de gemeentelijke loods. Door middel van  weerstandsboringen werd de conditie van staak en steenbalk gemeten. Kleedhout werd verwijderd om de toestand van alle wegen te beoordelen. Voor deze werken kreeg de gemeente in juni 2012 van de Vlaamse Overheid een onderhoudspremie van 27.500 euro (29.400 euro) toegekend. De gemeenteraad keurde in augustus 2013  het bestek goed voor bijkomende onderhoudswerken. Die hebben vooral te maken met bijkomende behandeling en bescherming van verscheidene houten onderdelen.

Lieven DENEWET & Herman  HOLEMANS

Zie ook onder: Kasterlee, Keeses molen - I

<p>Keeses molen - II<br />Keesesmolen - II</p>

Foto: Fran´┐Żois Gijsbrechts, Linkhout, 10.05.2008

<p>Keeses molen - II<br />Keesesmolen - II</p>

De gestutte molen. Foto: Walter Cuyvers, 16.07.2012

<p>Keeses molen - II<br />Keesesmolen - II</p>

Foto P.J. Lemmens, 1954 (opbouw). Negatief en (c) Stichting Levende Molens, Roosendaal

<p>Keeses molen - II<br />Keesesmolen - II</p>

Prentkaart coll. Rob Simons, St.-Huibrechts-Lille

<p>Keeses molen - II<br />Keesesmolen - II</p>

Kort na de overbrenging in 1954: nog uitgerust met houten borstroeden. Prentkaart coll. Rob Simons, St.-Huibrechts-Lille

Bijlagen

Jaarlijks aantal asomwentelingen
2003: 20.635
2009:         0
2010:         0
2011:         0
2012:         0

Paul Keyenberg, "Natuurpunt te gast in Heemerf te Kasterlee. Ook Keeses molen aan de Geelsebaan is zondag open", in: Het Nieuwsblad, 13.06.2009.
Kasterlee - Naar goede gewoonte is Natuurpunt de 2e zondag van juni, morgen dus, te gast bij de vrienden van het Heemerf aan de Waaiberg te Kasterlee (nabij de molen langs de baan Kasterlee-Geel). Omdat het de laatste dag is van de bioweek maken de bakkers voor de liefhebbers ambachtelijk biobrood. Ter plaatse kan je ook hun ovenheerlijke speculaas kopen. Natuurpunt zorgt voor een frisse Gageleer en heel lekkere, niet-alledaagse fruitsapjes. De fotowedstrijd staat dit jaar in het teken van vergeten groenten en Natuurpunt geeft niet één maar vijf prijzen weg. In de schuur spelen Alte Kameraden zomers zonnige accordeondeuntjes. Ook de molen zelf is zondag te bezichtigen en de molenaar geeft graag antwoord op uw vragen. Het Heemerf opent zijn deuren om 14u. Toegang en bezoek aan de prachtig gerestaureerde gebouwen is gratis!

Persbericht. Paul Keyenberg, "Molenfeesten in Kasterlee. Keeses Molen open voor iedereen op zondag 13 september", Het Nieuwsblad, 28.08.2009.
Kasterlee - De Kastelse gilden, de vzw Levende molens en het Murgesti-comité nodigen iedereen uit op de traditionele Molenfeesten aan de Geelsebaan op 13 september. Keeses Molen is één van de bakens die de toerist verwelkomen in Kasterlee. Daarom verdient deze molen zijn eigen feesten. Op zondag 13 september kun je nabij de molen aan de Geelsebaan vanaf 11 uur genieten van een barbecue en een drankje. Om 14 uur starten de ponyritten, de volksspelen, allerlei kinderanimatie en een molenschietring naar de 'vogel' op de wieken van de molen.Iedereen kan tevens kijken naar demonstraties van oude ambachten.

PKK, "Molenfeesten", Het Nieuwsblad, 09.09.2009.
Kasterlee - De Kastelse gilden, vzw Levende Molens en het Murgesticomité organiseren zondag vanaf 11uur Molenfeesten nabij Keeses Molen aan de Geelsebaan. Om 14uur starten ponyritten, kinderanimatie, volksspelen, demonstraties van oude ambachten en de molenschieting.

Persbericht. KVNS-Bestuur, "Keesesmolen terminaal?", Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS), Oppuurs, 10 september 2009.
In Kasterlee staat Keesesmolen, een prachtig stuk molengeschiedenis, de trots van haar eigenaars, onze vereniging, van Kasterlee, en van - naar wij dachten- het bestuur van deze gemeente. Groot was onze verbijstering te moeten vaststellen dat evenwel een bouwtoelating werd verleend om op 34 meter van de molen een seniorenflat te bouwen, die ongetwijfeld een schilderachtige naam zal meekrijgen die verwijst naar onze molen: kwestie van de prijs te stimuleren.
De vraag is echter te weten of dit gebouw (meters hoger dan wat werd gesloopt), kan cohabiteren met onze molen. De Vlaamse overheid meent van niet.
De bouwtoelating werd verleend tegen het negatief advies van de erfgoedambtenaar van de Vlaamse overheid in.
Deze was in zijn advies zeer formeel: de molinotoop wordt verminkt en de molen verliest zijn windvang.
Voor dit laatste dient er immers een afstand van minstens 100 meter te worden gerespecteerd.
Een molen die geen wind vangt is veroordeeld om nooit meer te draaien.
Een molen die niet draait is gedoemd om te vergaan. Hij heeft geen draaiuren meer en verliest zijn statuut als beschermd monument.
Wij kunnen niets anders dan te concluderen dat de molen daardoor niet meer op zijn plaats staat, en dat onze vereniging de plicht heeft om voor haar monument een andere locatie te zoeken.
Nu de aankomende restauratiewerken in elk geval een gedeeltelijke demontage van de molen vereisen, dient te worden onderzocht over welke alternatieven we beschikken.
De huidige toestand dulden zou immers hoogverraad zijn tegenover al onze principes rond bewaring en herstel van het historische landschap.
KVNS Bestuur

Paul Keyenberg, "Onenigheid over nieuwbouw nabij Keeses Molen in Kasterlee. Burgemeester en vereniging voor natuur- en stedenschoon in discussie", in: Het Nieuwsblad, 13.09.2009.
Kasterlee - De Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon en de burgemeester van Kasterlee zijn het niet eens over de opportuniteit van een appartementencomplex dat in de plaats van het verdwenen hotel-restaurant Bergenhof zal worden opgetrokken, dicht bij beschermd monument Keeses Molen aan de Geelsebaan.
De Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon vindt dat de appartementen op 34 meter van Keeses Molen de 'molinotoop' zullen verminken en dat het nieuwe gebouw de windvang van de molen sterk zal beperken. De vereniging meldde 'met verbijstering te moeen vaststellen dat een bouwtoelating werd verleend om op 34 meter van de molen een seniorenflat te bouwen... De vraag is of dit gebouw (meters hoger dan wat werd gesloopt), kan cohabiteren met onze molen. De Vlaamse overheid leent van niet'.
Burgemeester Ward Kennes (CD&V) is niet erg gelukkig met de woorden van de vereniging voor natuur- en stedenschoon. 'Wij zijn met het schepencollege de zaak ter plaatse gaan bespreken met de molenaar zelf. Die heeft wel uitdrukkelijk verklaard dat hij grote problemen had met de windvang omwille van de hoge bomen in de nabijheid, maar dat het nieuwe gebouw volgens hem amper of geen impact zou hebben op de windvang en de molen. De Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon heeft tijdens het openbaar onderzoek nooit een bezwaarschrift ingediend. En dat het nieuwe gebouw meters hoger wordt dan het gesloopte Bergenhof klopt niet'.

Paul Keyenberg, "Spreukeltocht rond molens", Het Nieuwsblad, 09.06.2010.
Kasterlee - De fietstocht 'Kasterlee spreukelt' is ingereden aan Keeses molen en loopt nog tot begin oktober. De route gaat langs de vijf nog bestaande en andere verdwenen molens van Kasterlee.

Paul Keyenberg, "Keeses molen dringend aan herstelling toe", Het Nieuwsblad, 02.03.2011.
Het zwaar geteisterde onderstel van Keeses molen werd onder handen genomen door een gespecialiseerd bedrijf.
Kasterlee - Keeses molen aan de Geelsebaan, een baken voor vele toeristen die Kasterlee bezoeken, staat een beetje wankel op zijn poten. Maar het herstel is bezig.
Tegenover het Brits militair kerkhof aan de Geelsebaan vind je een staakmolen met open voet, genaamd Keeses molen. Deze molen -genoemd naar Cornelius (Kees) Van Laer, één van de laatste eigenaars- is al enkele honderden jaren oud. Momenteel is de korenmolen eigendom van de Koninklijke vereniging voor natuur- en stedenschoon. Deze vereniging neemt ook de kosten van de herstelwerkzaamheden op zich, zo'n 3300 euro.
Arbeiders zorgen ervoor dat het onderstel van de molen, dat zwaar gebukt gaat onder de tand des tijds, opnieuw aan stabiliteit wint. Voor verdere restauratie zullen nog meer ingrijpende werken nodig zijn. Daarvoor wordt gekeken naar het gemeentebestuur. Tijdens één van de komende gemeenteraden zou een beslissing vallen over de eventuele aankoop van de molen door de gemeente.
Keeses molen zou oorspronkelijk afkomstig zijn uit Antwerpen. Nadien zou hij ook in Heist-op-den-Berg gestaan hebben en in de twintigste eeuw verhuisde hij naar Kasterlee. In 1954 werd de molen overgebracht naar de Geelsebaan, waar hij nu nog staat.
Vaak maalt de molen niet meer. Hoog opgeschoten bomen en nieuwbouw in de omgeving maken het moeilijk om nog veel wind te vangen. Vroeger werden op de tweede zondag van de maand nog wel rondleidingen gehouden, maar dat is nu niet meer mogelijk. Hekken maken duidelijk dat bezoekers er beter wegblijven. Het is ook nog maar de vraag of de jaarlijkse 'Molenfeesten' met molenschieting dit jaar nog zullen kunnen doorgaan.

Paul Keyenberg, "Molenfeesten voor het eerst in twintig jaar afgelast. Grote zorgen over stevigheid Keeses molen", Het Nieuwsblad, 10.09.2011, ed. Kempen, p. 39.
Julien Dedapper moet de Molenfeesten dit jaar met pijn in het hart afblazen.
Kasterlee - De traditionele molenfeesten aan Keeses molen gaan dit weekend voor het eerst in ruim twintig jaar niet door. De molen is dringend aan restauratie toe.
Julien Dedapper, hoofdman van de organiserende St.-Antoniusgilde, is er het hart van in. 'Onze gilde nam meer dan twintig jaar geleden de organisatie van de molenfeesten over, samen met de St.-Sebastiaansgilde, het Murgesti-comité en de vzw Levende Molens. Dit jaar waren we al van in april met de voorbereidingen bezig. In juni kregen we nog toelating voor de molenfeesten van burgemeester Kennes (CD&V), hoewel de molen momenteel onderstut wordt in afwachting van restauratie.'
Niet stevig genoeg
'Her en der hoorden we dat de molen niet stevig genoeg meer zou zijn om zonder risico vlakbij tentjes op te trekken en een schieting naar de 'vogel' op de molenwieken te organiseren', vervolgt Dedapper.
'Monumentenwacht onderzocht de molen in augustus, met het oog op een restauratie. Deze week kreeg het gemeentebestuur negatief advies van deze organisatie, omdat de molen onvoldoende stabiel is. Daarom beslisten we niet alleen de molenschieting af te gelasten, maar dit jaar helemaal geen Molenfeesten te houden. Hopelijk kunnen we in 2012 opnieuw met deze traditie aanknopen', zegt de hoofdman. Julien Dedapper heeft het emotioneel moeilijk met de afgelasting. 'Mijn echtgenote Agnes is de achterkleindochter van Kees Van Laer, naar wie de molen genoemd werd', vertelt hij.
Definitieve restauratie
De molen werd in de zeventiende eeuw in Antwerpen gebouwd, later werd hij overgeplaatst naar Heist-op-den-Berg. De laatste molenaar in Heist verkocht in 1921 de molen aan Vic Van Laer, de zoon van Kees. Eerst werd de molen heropgericht aan de 'molenberg' naast de Retiesebaan in Kasterlee, in 1954 kreeg hij zijn definitieve plaats aan de Geelsebaan. Maar het verval sloeg toe.
Eerder dit jaar kocht het gemeentebestuur de molen over van de Koninklijke vereniging van natuur- en stedeschoon voor een definitieve restauratie.
Waarnemend burgemeester Mies Meeus (CD&V): 'Monumentenwacht inspecteerde de molen in augustus, in opdracht van het gemeentebestuur. De inspecteurs wisten niet dat dit weekend molenfeesten waren voorzien en bezorgden ons pas deze week donderdag hun negatief advies rond de noodzakelijke stabiliteit van Keeses molen. Het zou onverantwoord zijn nog risico's te nemen. Rond de molen werden nadarafsluitingen geplaatst.'
De gemeente hoopt tegen volgend jaar het restauratiedossier en de subsidie-aanvraag rond te hebben. De St.-Antoniusgilde kan zich intussen troosten met de gedachte ze op 3 juni 2012 de schietspelen van de 'Hoge Gildenraad der Kempen' mag organiseren aan het Duineneind in Kasterlee, niet ver van Keeses molen.

Herman Gezelle, "Gemeente Kasterlee koopt Keeses molen voor €30.000", Nnieuws, 19.04.2011.
KVNS, de Koninklijke Vereniging voor Natuur-en Stedenschoon vzw, dreigde in september 2009 de standaardmolen aan de Geelsebaan bij de inkom van Kasterlee weg te halen. Burgemeester Ward Kennes knoopte meteen opbouwende contacten aan met KVNS om de aanwezigheid van dit beschermde monument en bepalend dorpsgezicht in Kasterlee te verankeren.
Na bijna anderhalf jaar van overleg en onderhandelen, kan het college van burgemeester en schepenen aan de gemeenteraad de eenzijdige verkoopbelofte van KVNS voorleggen.
Dit betekent dat Kasterlee weldra eigenaar wordt van Keeses molen. Samen met het nabijgelegen Heemerf, de kabouterberg en het Brits kerkhof vormt deze houten standaardmolen een cluster van aantrekkingspolen voor bezoekers en toeristen, gelegen op de Kempense heuvelrug en aan de zuidelijke inkompoort van Kasterlee.
Het gemeentebestuur heeft niet enkel de intentie om de molen gewoon te verwerven maar ook om de noodzakelijke restauratiewerken uit te voeren. De trap is zeer wankel en in een van de dragende kruisbalken zijn barsten vastgesteld.
Daarom heeft burgemeester Ward Kennes vorig jaar de toegang voor bezoekers verboden en heeft hij een aantal tijdelijke onderstuttingswerken bevolen om de stabiliteit te vrijwaren. Omdat Keesesmolen een beschermd monument is, worden de onderhouds- en herstellingswerken gesubsidieerd.
Aankoop met grond €30.000
Op termijn is het de bedoeling om de molen terug in al zijn glorie te herstellen, open te stellen voor bezoekers en mee te integreren in het nabij gelegen Heemerf waarmee hij een attractief geheel vormt dat de sfeer van de goeie oude tijd ademt. 
Met de molen zelf wordt ook het perceel grond waarop tot in de jaren '50 stond, aangekocht van de KVNS voor in totaal €30.000.
Foto: Karel Lavrijsen / Nnieuws.

JVN, "Ontwerper gezocht voor restauratie molen", Het Laatste Nieuws, 26.10.2011.
Het gemeentebestuur van Kasterlee gaat een ontwerper aanstellen die de renovatie van de Keeses Molen in goede banen moet leiden. Volgend jaar starten instandhoudingswerken. In 2014 de echte renovatie. De molen is niet langer stabiel.
De gemeente trekt 30.000 euro uit om een ontwerper aan te stellen voor de renovatie van de Keesesmolen. De ontwerper krijgt verscheidene taken toebedeeld. "Hij moet eerst het probleem in kaart brengen", zegt burgemeester Ward Kennes. "Nadien stelt de ontwerper een fasering van de werken op. Vermoedelijk worden er in 2012 en 2013 onderhouds- en instandhoudingswerken uitgevoerd. In 2014 volgen dan de eigenlijke restauratie en renovatie. De ontwerper zal ook instaan voor de subsidieaanvraag en het zoeken van een aannemer die de werken zal uitvoeren."
Afgelast
Het gemeentebestuur van Kasterlee kocht de Keeses Molen dit voorjaar van de Koninklijke Verenging voor Natuur en Stedenschoon (KVNS). Bedoeling is de molen op te waarderen. Vorige maand moesten de molenfeesten nog worden afgelast omdat de stabiliteit van de molen niet meer gegarandeerd kon worden.

Fajka Chani, "Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 07.11.2012.
Kasterlee - Deze maand wordt de Keesesmolen volledig ontmanteld. Architecte Sabine Okkerse wil met die ingrijpende aanpak een betere restauratie uitvoeren. Het gemeentebestuur kreeg voor het onderhoud van de molen van de Vlaamse overheid een onderhoudspremie van 29.400 euro. EDLE

PKK, "Onderhoudspremie voor Keeses molen", Het Nieuwsblad, 11.07.2012.
Kasterlee - Keeses molen aan de Geelsebaan in Kasterlee heeft een dringende onderhoudsbeurt nodig. De molen moet van de staak gehaald worden omdat de kruisbalk aangetast is en de molen instabiel is geworden. De Vlaamse budgetten voor onroerend erfgoed zijn niet zo ruim en voor onderhoudspremies speelt – in tegenstelling tot restauratiepremies – het criterium hoogdringendheid geen doorslaggevende rol. De molenvrienden halen opgelucht adem want het bestuur van Kasterlee kreeg een onderhoudspremie van 29.400 euro toegekend. De gemeente is eigenaar van de molen die zijn naam ontleende aan één van zijn laatste privé eigenaars, Kees Van Laer.

Fajka Chani, "Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 07.11.2012.
Kasterlee - Deze maand wordt de Keesesmolen volledig ontmanteld. Architecte Sabine Okkerse wil met die ingrijpende aanpak een betere restauratie uitvoeren. Het gemeentebestuur kreeg voor het onderhoud van de molen van de Vlaamse overheid een onderhoudspremie van 29.400 euro. EDLE

JVN, "Kasterlee. Ontmanteling Keesesmolen uitgesteld tot 2013", Het Laatste Nieuws, 13.11.2012.
De Keesesmolen langs de Geelsebaan in Kasterlee zal pas over enkele maanden ontmanteld worden. De ontmanteling van de molen was gepland voor dit najaar, maar die timing kon niet gehaald worden.
"De ontmanteling van Keesesmolen zal pas starten de tweede helft van januari", zegt schepen voor Cultuur Mies Meeus (CD&V). "De aannemer die de werken moet uitvoeren, kan door meerwerken op een andere werf de vooropgestelde timing niet halen."
Veiligheid
De molenbouwer voert deze week wel alvast enkele kleine werken uit. "Donderdag 15 november demonteert de molenbouwer het hekwerk van de molen. Deze kleine eerste ingreep zorgt er alvast voor dat de molen minder wind vangt en de veiligheid beter gegarandeerd wordt", verduidelijkt schepen Meeus. "De hekstokken worden net zoals de andere onderdelen van de molen gestockeerd in een loods van het gemeentebestuur. Afhankelijk van de diagnose die na de ontmanteling gesteld wordt, weten we welke onderdelen van de molen gerestaureerd kunnen worden."
De gemeente Kasterlee kocht de Keesesmolen inhet voorjaar van 2011 over van de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS). Bedoeling is de molen op te waarderen. De stabiliteit van de molen, die één van de blikvangers is als je vanuit Geel de gemeente Kasterlee binnen rijdt, kan op dit moment niet meer gegarandeerd worden.
(Foto). De Keesesmolen, één van de blikvangers in de gemeente. Foto WTW.

Fajka Chani, Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 14.11.2012.
Kasterlee - De ontmanteling van Keesesmolen op de Geelsebaan zal pas de tweede helft van januari 2013 starten en niet dit najaar zoals gepland. De aannemer die de werken moet uitvoeren kan door meerwerken op een andere werf de vooropgestelde timing niet halen. EDLE

Carmen Carnier, "Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 11.01.2013.
Kasterlee - Molenbouwer de Jongh start op maandag 14 januari met de ontmanteling van Keesesmolen. De molen zal uit het dorpsgezicht verdwijnen en pas na de restauratie zijn vertrouwde plek terug innemen. Na de ontmanteling zal een grondige inspectie inzicht geven in de herbruikbaarheid van de onderdelen van de molen. Pas dan kan gestart worden met de opmaak van een restauratiedossier. EDLE

PKK, "Keeses molen van zijn voetstuk gehaald", Het Nieuwsblad, 21.01.2013.
Een deel van de molen wordt opgeslagen in een loods. Foto pkk
Kasterlee - Keeses molen, zo genoemd naar Kees Van Laer, één van de laatste eigenaars, is een gekende toeristische attractie aan de Geelsebaan in Kasterlee. Deze standaardmolen met open voet heeft een rijke geschiedenis achter de rug, maar werd ook al enkele keren grondig gerestaureerd.
Begin dit jaar gebruikte het gemeentebestuur van Kasterlee, de huidige eigenaar van de molen, een onderhoudspremie van 27.500 euro om de Nederlandse molenbouwer De Jongh essentiële instandhoudingswerken te laten uitvoeren.
Deze week werden de staart en de trap gedemonteerd, de wieken werden eraf gehaald en de molenkast werd van zijn voetstuk gelicht. Een aantal onderdelen verhuist naar een gemeentelijke loods, een aantal elementen blijft op de plek waar de molen sinds 1954 zijn definitieve standplaats heeft gekregen. Na het demonteren van de molen kan op basis van het aantal vastgestelde zichtbare én verborgen gebreken een subsidiedossier voor de restauratie aangevraagd worden. Het gemeentebestuur hoopt alvast op een behoorlijke subsidie.

JVN, "Kasterlee. Restauratie Keeses Molen gaat van start", Het Laatste Nieuws, 12.01.2013.
De Keeses Molen verdwijnt vanaf maandag uit het doprszicht in Kasterlee. Molenbouwer de Jongh start met de ontmanteling. Pas na een restauratie zal de molen weer op zijn plaats worden gezet.
Twee jaar geleden werd vastgesteld dat de Keeses Molen in Kasterlee in een verloederde staat was. Zelfs de molenfeesten moesten geschrapt worden door de instabiliteit van de molen. Na enkele instandhoudingswerken, start nu de fase van grondige renovatie. "De eerste helft van de week wordt het terrein klaargemaakt, de staart en de trap gedemonteerd en de molenkast voorbereid", zegt schepen MPies Meeus. "In de tweede helft zullen de roeden en de molenkast afgenomen worden enhet kruiswerk gedemonteerd. De verschillende onderdelen van de molen worden dan eind van de week naar een gemeentelijke opslagplaats vervoerd. De molenkast en de wieken blijven op het terrein."
Na de ontmanteling volgt een grondige inspectie om na te gaan welke onderdelen van de molen nog bruikbaar zijn. "Daarnaast zal ook uit de geschiedenis van de molen relevante inforamtie gehaald worden die belangrijk kan zijn voor de restauratie", besluit Mies Meeus. Na het uitvoeren van enkele dringende behandelingen en vooronderzoeken kan dan gestart worden met de opmaak van een restauratiedossier voor de molen. Pas na de restauratie zal de Keeses Molen zijn vertrouwde plek weer innemen.

EDLE, "Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 11.01.2013.
Molenbouwer de Jongh start op maandag 14 januari met de ontmanteling van Keesesmolen. De molen zal uit het dorpsgezicht verdwijnen en pas na de restauratie zijn vertrouwde plek terug innemen. Na de ontmanteling zal een grondige inspectie inzicht geven in de herbruikbaarheid van de onderdelen van de molen. Pas dan kan gestart worden met de opmaak van een restauratiedossier.

EDLE, "Gemeenteraad", 26.08.2013.
Kasterlee - De gemeenteraad komt op dinsdag 27 augustus voor het eerst weer samen na de zomervakantie. Op de agenda staan onder meer de goedkeuring voor de bestekken omtrent de herstellingswerken aan Keesesmolen en de aankoop van een voertuig voor de gemeentelijke administratie. Iedereen mag komen kijken.

PKK, "Bijkomende kosten voor restauratie Keeses molen", Het Nieuwsblad, 29.08.2013.
Kasterlee - De restauratie van Keeses molen, de windmolen langs de Geelsebaan in Kasterlee, gaat duurder uitvallen dan aanvankelijk gepland.
De gemeenteraad keurde het bestek goed voor bijkomende onderhoudswerken. Die hebben vooral te maken met bijkomende behandeling en bescherming van verscheidene houten onderdelen van de eeuwenoude standaardmolen. De molen die oorspronkelijk werd opgericht in Antwerpen en via Heist-op-den-Berg in Kasterlee terechtkwam, werd ook in 1970 al eens grondig gerestaureerd.
De kosten voor de bijkomende onderhoudswerken worden geraamd op ruim 13.000 euro. Er werd wel voor 80 procent subsidies toegezegd.

EDLE, "Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 29.08.2013.
Kasterlee - De gemeenteraad keurde het bestek goed voor bijkomend onderhoud aan Keesesmolen. Tijdens de werkzaamheden kwam aan het licht dat de staak en andere houten onderdelen een bijkomende behandeling nodig hebben. De kosten voor deze bijkomende onderhoudswerken worden geraamd op 13.520 euro, waarvan tachtig procent wordt gesubsidieerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed.

PKK, "Gemeente rekent op forse subsidie voor Keesesmolen", Het Nieuwsblad, 25.10.2013.
Kasterlee - De gemeente rekent op flinke subsidies voor de restauratie van de Keesesmolen aan de Geelsebaan.  Het gemeentebestuur keurde unaniem het bestek goed voor de restauratiewerken die ruim 525.000 euro zullen kosten.  De gemeente hoopt tegen 2015 een subsidie voor 80 procent toegezegd te krijgen waarna de restauratie meteen zou kunnen starten. De restauratiewerken door een gespecialiseerd bedrijf zouden 400 kalenderdagen in beslag nemen. De molen zal opnieuw draai- én maalvaardig worden gemaakt.

PKK, "Nieuwe stap in restauratie Keeses molen", Het Nieuwsblad, 17.06.2014.
Keeses molen aan de Geelsebaan in Kasterlee ondergaat deze week een nieuwe stap in het restauratieproces. Specialisten begassen de molenkap en -staak om ongedierte te vernietingen.
De restauratie van de eeuwenoude houten standaardmolen aan de Geelsebaan in Kasterlee zal nog een tijdje duren. Begin deze week kwamen gespecialiseerde firma's ter plaatse om de molenkap en de molenstaak te lijf te gaan met giftig gas, om zo de houtaantasting tegen te gaan. Keeses molen, genoemd naar Kees Van Laer, een van de laatste eigenaars, werd voor de eerste keer opgericht rond 1650 op Antwerpen-Dam. Daarna verhuisde de molen naar Heist-op-den-Berg, in 1922 belandde hij aan de Heesbergen in Kasterlee. In 1954 kreeg hij zijn huidige stek aan de Geelsebaan. In 1970 werd Keeses molen al eens gerestaureerd. Maar een nieuwe restauratie drong zich op.
Daarin wordt deze week een nieuw stap gezet. De firma Boers en Peusens boorde en beitelde gisteren de molenstaak uit. Het bedrijf Anticimex sluit de molenkap en de molenstaak met plastiekfilm hermetisch af. Afhankelijk van de weersomstandigheden hoopte ze vandaag al de in plastic verpakte kap en staak onder gas te zetten. Dat gas moet alle ongedierte dat het hout aantast definitief vernietigen.
Omdat er wordt gewerkt met gas dat ook voor mensen giftig is, wordt rond de werksite een veiligheidsperimeter van tien meter afgebakend. De firma Anticimex blijft voortdurend met meetapparatuur ter plaatse om de gasconcentratie in de omgeving te meten. Buiten de veiligheidsperimeter van tien meter moet die gasconcentratie onder de wettelijke limietwaarde blijven. Donderdag zullen de waarschuwingsborden voor voorbijgangers wellicht al worden verwijderd.

"Kasterlee wacht nog steeds op centen voor restauratie Keeses Molen", rtv.be, 26 mei 2016.
De burgemeester van Kasterlee hoopt eind dit jaar eindelijk de centen te krijgen voor de restauratie van de eeuwenoude Keeses Molen aan de Geelsebaan. Die staat er nu maar verkommerd bij. Al bijna drie jaar geleden kende Vlaanderen een premie van 460.000 euro toe, maar de wachtlijst is blijkbaar lang. En Kasterlee staat te popelen om haar molen in ere te herstellen. Straks meer in RTV Vandaag.

"Overleden fietser is molenaar Jef De Kinderen", Het Laatste Nieuws, 02.03.3017.
Ravels/Meer/Kasterlee. De heemkundige kring Kasterlee plaatste een mooi eerbetoon aan Jef op de website. - repro Toon Verheijen
De fietser die afgelopen zondag stierf aan Meersel in Meersel-Dreef (Meer), was de 75-jarige Jef De Kinderen. De man maakte een fietstocht en was in Meersel-Dreef onwel geworden. Een reanimatie mocht niet baten. Omdat de omstandigheden niet meteen duidelijk waren én de identiteit niet meteen bekend was, werd het labo ter plaatse geroepen en werd het aanvankelijk bestempeld als een verdacht overlijden. Het overlijden kwam niet alleen hard aan bij de familie. De man was ook al heel lang lid van de Heemkundige Kring Kasterlee. "Jef was de trouwe molenaar van Keeses Molen aan ons heemerf in Kasterlee", klinkt het bij de Heemkundige Kring in Kasterlee. Die plaatste ook een eerbetoon op haar website.
Vakkennis
"Toen de molen enkele jaren geleden van zijn 'teerlingen' gelicht en gedeeltelijk gedemonteerd werd om te restaureren, werd hij medewerker van onze bakkersploeg op het Heemerf. Jef was een buitengewone supporter van onze kring. Een blik in zijn stralende ogen was mooier dan honderd woorden over gelukkig zijn. We zullen zijn vakkennis, zijn trouwe dienstbaarheid en zijn steeds positieve inzet heel erg missen. Hij kon heemkunde voor iedereen genietbaar maken." Jef De Kinderen laat een echtgenote en drie kinderen na. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op vrijdag 3 maart.

Rouwkaart
Al hield je nog zoveel van het leven,
je had het niet in eigen hand.
Ongevraagd moest je het verlaten,
en wij staan machteloos aan de kant.
In stil verdriet nemen we afscheid van
Jef De Kinderen
echtgenoot van Frie Lievens
geboren in Ravels op 27 juli 1941 en onverwacht van ons heengegaan in Meer op 26 februari 2017. lid van Heemkundige Kring Kasterlee
De afscheidsplechtigheid met asurne, waarop u vriendelijk wordt uitgenodigd, heeft plaats op vrijdag 3 maart 2017 om 12.45 uur in de aula van het crematorium Pontes in Turnhout, Steenweg op Merksplas 68, gevolgd door de asverstrooiing op de gemeentelijke begraafplaats Raaftuinen in Ravels.
Samenkomst met gelegenheid tot condoleren in de ontvangstruimte van het crematorium vanaf 12.25 uur.
Er is gelegenheid om een laatste groet te brengen aan Jef op donderdag 2 maart 2017 van 19.45 uur tot 20.15 uur in het rouwcentrum Jan Schillebeeckx, Grote Baan 87A in Ravels.
Dit melden u:
Frie Lievens   zijn echtgenote
Hans en Kasia De Kinderen - Lubinska
Paul en Tine Van Grieken - De Kinderen Niels
Paul De Kinderen   zijn kinderen
delen in dit verdriet: zijn zus, broer, schoonzussen, schoonbroers, neven en nichten. De families De Kinderen - Aerts en Lievens - Op de Beeck.
Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx, Ravels, 014/65.22.70 condoleren via www.schillebeeckx.be
Rouwadres: www.schillebeeckx.be

http:// home.scarlet.be/ ~peetersv/ (Website Heemkundige Kring Kasterlee-Lichtaart-Tielen)
Op zondag 26 februari overleed onze medewerker en goede vriend
Jef De Kinderen
Hij was de trouwe molenaar van Keeses molen nabij ons heemerf te Kasterlee. De molen werd enkele jaren geleden van zijn teerlingen gelicht en gedeeltelijk gedemonteerd om hem te restaureren.  Jef werd toen medewerker van de bakkersploeg op ons Heemerf.Jef was  een buitengewone supporter van onze kring. Het was  de verpersoonlijking van verwondering en bewondering voor alle mooie dingen die je met heemkunde kan realiseren. Een blik in zijn stralende ogen was mooier dan honderd woorden over gelukkig zijn.
Wij leven mee met iedereen die treurt om dit verlies.

Literatuur

Lieven Denewet, "Demontage van Keeses molen te Kasterlee", Land in zicht (KVNS), LXXXI, 2012, 3 (april-mei-juni), p. 10.
H. Holemans & P.J. Lemmens, "Molens der Noorder- en Oosterkempen", Nieuwkerken, Ten Bos, 1980, p. 47-55;
L. Leysen, "De windmolens van Kasterlee", in: Toerisme, provincie Antwerpen, IX, 1963, p. 85 en 88;
L. Leysen, "De windmolens van Kasterlee", in: Molens in de provincie Antwerpen. Katalogus van de molententoonstelling te Boechout en te Kasterlee, 1965;
J. Van Gorp, "Kasterlee. Geschiedenis, toerisme, folklore, legenden, historische verhalen", Kasterlee, 1946, p. 40-64;
J. Van Gorp, "De standaardwindmolen van Kasterlee", in: Natuur- en Stedenschoon, XXIII, 1950, nr. 9 (sept.), p. 96-97.
F. Brouwers, "De toekomst van een verleden. Levende molens in de provincie Antwerpen", s.l., Levende Molens Werkgroep Kempen-Antwerpen, (1997);
Louis Pulmans, "Onze Koninklijke Molen" in: "De Heikanter", weekblad Kasterlee, jg. 6 (1951), nr. 2, p. 1-3.
J. Van Gorp, "Windmolenbescherming": de standaardmolen van Kasterlee", in: De Belgische Molenaar, jg. 45, nr. 24 (12 okt. 1950), p. 401;
Louis Pulmans, "Uit het leven van Kasterlee's houten molen en Fik van Kees zijn laatste maalder...", in: De Belgische Molenaar, jg. 48, nr. 23 (3 okt. 1953), p. 396-398; nr. 24 (15 okt. 1953), p. 410-413; nr. 25 (27 okt. 1953), p. 428-429; nr. 26 (8 nov. 1953), p. 446-447;
"De storm", in: De Belgische Molenaar, jg. 16, nr. 46 (12 nov. 1921), p. 2;
"Windmolenbescherming: de houten molen van Kasterlee door 'Natuur- en Stedenschoon' aangekocht', in: De Belgische Molenaar, jg. 45, nr. 24 (12 okt. 1950), p. 402;
Paul Hendriks, "De windmolens. 16. Kasterlee", in: P. Hendriks & R. Hoeben, "Provincie Antwerpen. Wind- en watermolens", p. 17.
"Honderden landgenoten betoogden voor natuurbescherming: bij de molen", in: Natuur- en Stedenschon, jg. 27, nr. 7 (juli 1954), p. 83-87;
"De houten mlen van Kasterlee door 'Natuur- en Stedenschoon' aangekocht", in: Natuur- en Stedenschoon, jg. 23, nr. 9 (sept. 1950), p. 96-97;
"Inhuldiging windmolen te Kasterlee door Natuur- en Stedenschoon", in: De Belgische Molenaar, jg. 49, nr. 13 (31 mei 1954), p. 206;
(L. Smet), "Kasterlee 'Keeses molen'", in: Molenecho's, V, 1977, nr. 3 (maart), p. 22;
(L. Smet), "Ons molenpatrimonium in de provincie Antwerpen: houten Keeses molen van Kasterlee", in: Molenecho's, V, 1977, nr. 7 (juli), p. 53;
"Onze houten windmolen te Kasterlee: bij zijn aanstaande inhuldiging", in: Natuur- en Stedenschoon, jg. 27, nr. 5 (mei 1954), p. 71-72;
"Onze molen van Kasterlee", in: Natuur- en Stedenschoon, jg. 27, nr. 11 (nov. 1954), p. 130;
"Te Turnhout en te Kasterlee worden twee windmolens gerestaureerd", in: De Belgische Molenaar, jg. 65, nr. 6 (22 maart 1970), p. 81;
"Windmolen te Kasterlee ingehuldigd", in: De Belgische Molenaar, jg. 49, nr. 15 (24 juni 1954), p. 240-241;
J. Baudoin, "Keeses molen werd zondag 30 augustus 'ingedraaid' ", in: Groot-Kastelse Volkskalender 1988, Kasterlee, jg. 3, 1988, p. 59-62, ill.;
R. Hoeben, "De Keeses molen te Kasterlee. (Portret van een draaiende molen), in: Natuur- en Stedeschoon, jg. 56 (1987), nr. 5 (sept.-okt.), p. 17-20, ill.;
S. De Lie: "Architekt konservator van Kastelse windmolen. Paul Gevers begroet iedere zondag honderden toeristen . - (Kasterlee... waar alles te beleven is..., 4)", in: Het Nieuwsblad, Antwerpen, 25 juni 1985, p. 8, ill.;
Els De Kinderen, "Allerlei - Cultuur: meer sponsors, selectiever betoelaging [Kasterlee; Mol-Ezaart; Diest; Sint-Maria-Latem; Ertvelde]", in De Belgische Molenaar en Levende Molens, jg. 77 (1982), nr. 10 (oktober), p. 217-218;
Els De Kinderen, "Dispuut hoog opgelaaid rond Keeses molen te Kasterlee", in De Belgische Molenaar en Levende Molens, jg. 77 (1982), nr. 9 (september), p. 193-194, ill.;
P.J. Lemmens, "Molenoverzicht uit het Arrondissement Turnhout van 1830 tot heden", Heemkundig Handboekje voor de Antwerpse Randgemeenten, Kwartaalschrift, Borgerhout, Gitschotel Buurschap, Jg. 12, [1964], nr. 3, p. 15;
Adolf, C. J. Verdegem, "De oude molens van Kasterlee", Heemkundige Kring Kasterlee-Lichtaart-Tielen, 1995, 200 p., ill.;
"Kasterlee: Keeses Molen", in: Land in zicht, Driemaandelijks tijdschrift van de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon, jg. 74, 2005, nr. 4 (okt.-nov.-dec.), p. 40;
"Nieuwe historische duiding bij de Keesesmolen in Kasterlee", in: Land in Zicht, Driemaandelijks tijdschrift van de Kon. Ver. voor Natuur- en Stedenschoon, jg. 75, 2006, nr. 4, okt.-nov.-dec., p. 23, ill.
H. van Royen, "De jubelende molenredding van de houten molen....van Kasterlee door Natuur- en Stedenschoon in 1950. Een kroniek", in Land in Zicht, 70/4 (2001) pp. 19-24.
J. De Keersmaecker, "Keeses molen terminaal?", in: Land in Zicht, Driemaandelijks tijdschrift van de Koninklijke Vereniging voor Natuur & Stedenschoon, jg. 78, 2009, nr. 4, p. 1-2, ill.

Persberichten
Paul Keyenberg, "Natuurpunt te gast in Heemerf te Kasterlee. Ook Keeses molen aan de Geelsebaan is zondag open", in: Het Nieuwsblad, 13.06.2009.
Paul Keyenberg, "Molenfeesten in Kasterlee. Keeses Molen open voor iedereen op zondag 13 september", Het Nieuwsblad, 28.08.2009.
Paul Keyenberg, "Molenfeesten", Het Nieuwsblad, 09.09.2009.
Persbericht KVNS-Bestuur, "Keesesmolen terminaal?", Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS), Oppuurs, 10 september 2009.
Paul Keyenberg, "Onenigheid over nieuwbouw nabij Keeses Molen in Kasterlee. Burgemeester en vereniging voor natuur- en stedenschoon in discussie", in: Het Nieuwsblad, 13.09.2009.
Paul Keyenberg, "Spreukeltocht rond molens", Het Nieuwsblad, 09.06.2010.
Paul Keyenberg, "Keeses molen dringend aan herstelling toe", Het Nieuwsblad, 02.03.2011, ed. Kempen, p. 39.
Herman Gezelle, "Gemeente Kasterlee koopt Keeses molen voor €30.000", Nnieuws, 19.04.2011.
JVN, "Ontwerper gezocht voor restauratie molen", Het Laatste Nieuws, 26.10.2011.
Fajka Chani, "Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 07.11.2012.
PKK, "Onderhoudspremie voor Keeses molen", Het Nieuwsblad, 11.07.2012.
Fajka Chani, "Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 07.11.2012.
JVN, "Kasterlee. Ontmanteling Keesesmolen uitgesteld tot 2013", Het Laatste Nieuws, 13.11.2012.
Fajka Chani, Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 14.11.2012.
Carmen Carnier, "Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 11.01.2013.
PKK, "Keeses molen van zijn voetstuk gehaald", Het Nieuwsblad, 21.01.2013.
JVN, "Kasterlee. Restauratie Keeses Molen gaat van start", Het Laatste Nieuws, 12.01.2013.
EDLE, "Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 11.01.2013.
EDLE, "Gemeenteraad", 26.08.2013.
PKK, "Bijkomende kosten voor restauratie Keeses molen", Het Nieuwsblad, 29.08.2013.
EDLE, "Keesesmolen", Gazet van Antwerpen, 29.08.2013.
PKK, "Gemeente rekent op forse subsidie voor Keesesmolen", Het Nieuwsblad, 25.10.2013.
PKK, "Nieuwe stap in restauratie Keeses molen", Het Nieuwsblad, 17.06.2014.
"Kasterlee wacht nog steeds op centen voor restauratie Keeses Molen", rtv.be, 26 mei 2016.
"Overleden fietser is molenaar Jef De Kinderen", Het Laatste Nieuws, 02.03.3017.


Laatst bijgewerkt: zondag 12 maart 2017
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens