Molenzorg
Snellegem (Jabbeke), West-Vlaanderen
<p>Rosmolen van de Vloethemhoeve</p>
Foto: Lieven Denewet, 02.08.2008
Naam

Rosmolen van de Vloethemhoeve

Ligging Woudweg naar Zedelgem 19
8490 Snellegem (Jabbeke)
toon op kaart
Geo positie 51.159348, 3.113261
Eigenaar Dirk Casteleyn, Torhout
Gebouwd Begin 20ste eeuw
Type Buitenrosmolen
Functie Dorsmolen
Kenmerken Manège
Gevlucht/Rad Gedemonteerd
Inrichting Gietijzeren kransstuk, merk Leon Claeys-Zedelgem
Toestand Trekstokken verwijderd; gebouwen in restauratie
Bescherming M: monument, L: landschap,
15.04.2004 / 09.06.1995
Molenaar Geen
Openingstijden Op aanvraag

Beschrijving / geschiedenis

Ten zuiden van de schuur zit in de grond het restant van een gietijzeren rosmolen, gesigneerd "LEON CLAEYS ZEDELGHEM". Leon Claeys (1879-1955), zoon van smid (en fietsenmaker) Louis opende in 1906 de "Werkhuizen Leon Claeys", gespecialiseerd in landbouwmachines. Het bedrijf bracht in 1952 als eerste een zelfrijdende maaidorser op de Europese markt.

Lieven Denewet

-------------------------------

De Vloethemhoeve

In 1296 schonk graaf Gwijde van Dampierre veld en heidegrond aan het St.-Janshospitaal in Brugge. Op traditionele wijze probeerde het "Sint-Janshuys" een deel van deze laaggelegen gronden te ontginnen door de uitbouw van hoeves zoals het "Hildeghemhof" (Vloethemveldstraat 1). De eerste vermelding van de naam "Vloethem" dateert van ca. 1300: "Zeger van Vloethem". In 1478 wordt de hoeve zelf expleciet vermeld. De monumentale 8-vormige omwalling verwijst naar het belang van de site en wordt voor het eerst vermeld in 1681. Maar het is voornamelijk bij de drooglegging in het derde kwart van de 18de eeuw dat deze hoeve een belangrijke rol speelt. Het gaat hier om de gebieden ten Z. van de site. Het boerenhuis en de schuur dateren uit deze periode, cf. jaartal 1791 op de stalgevel.

De Vloethemhoeve bestaat uit twee losse gebouwen, er zijn zelfs nog stukken van de walgracht bewaard gebleven.
Boerenhuis: (nok haaks op straat) bestaat uit rode, oorspronkelijk witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint. Het geheel bestaat uit een laaghuis van twee traveeën onder een zadeldak + opkamertraveeën (voute) met hoger dak. De erfgevel van het laaghuis en hooghuis is uitgevoerd in gemengd metselwerk. Het hooghuis heeft twee rechthoekige vensters met schuiframen, het lager woongedeelte heeft een vierkant venster met schuiframen. De stal sluit aan bij het woonhuis en heeft een ontdubbelde staldeur en sterk uitgesleten dagkanten van deuropening. In de zuidelijke zijpuntgevel zien we de jaarankers die "1791" vermelden. Binnenin vinden we een zeer fraai geprofileerde moerbalk met geprofileerde balksleutels en de nog originele deur van stal naar stalkamer, met origineel sluitwerk. De grote dwarsschuur staat haaks op het woonhuis. Zij kwam eind 18de eeuw tot stand in meerdere fases. In 1886 werd de schuur verlengd met stallen.

De hoeve is beschermd als monument bij M.B. van 15 april 2004 en is gelegen in een beschermd landschap "Vloethemveld" (M.B. van 9 juni 1995) dat zich over de gemeentegrens met Zedelgem uitstrekt. Het college van burgemeester en schepenen van Jabbeke leverde op 29 november 2004 de vergunning af aan eigenaar Dirk Casteleyn uit Torhout om restauratie- en renovatiewerken uit te voeren. Op 21 februari 2002 ondertekende Vlaams minister Dirk Van Mechelen de restauratiepremie voor de restauratie van het woonhuis en de schuur (zie bijlage). De restauratie van het woonhuis werd in 2008 uitgevoerd, met subsidies van de Vlaamse Overheid, de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Jabbeke. Het ontwerp is van het architectenbureau Dries Bonamie bvba uit Beernem. De aannemers zijn Jeroen Claeys uit Moerbrugge (ruwbouwrestauratie) en Luc Martens uit Beernem (timmer- en schrijnwerk).

<p>Rosmolen van de Vloethemhoeve</p>

Foto: Jan Vandevelde, 2008

<p>Rosmolen van de Vloethemhoeve</p>

Foto: Jan Vandevelde, 2008

Literatuur

Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie West-Vlaanderen. Gemeente Jabbeke, deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem
Een uitgave van de Vlaamse Overheid, Agentschap R-O Vlaanderen - Onroerend Erfgoed- 2008

Persberichten
WGB, Vloethemhoeve wordt beschermd, in: Het Nieuwsblad, 08.06.2003.


Laatst bijgewerkt: maandag 25 februari 2013
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <p>Rosmolen van de Vloethemhoeve</p>, Snellegem (Jabbeke)homevorige paginaNaar Verdwenen Molens