Molenzorg
Molenbeersel (Kinrooi), Limburg
Naam

Keijersmolen

Ligging Smeetsstraat 43
3640 Molenbeersel (Kinrooi)
toon op kaart
Geo positie 51.170635, 5.739574
Eigenaar Theo Keijers, Molenbeersel
Gebouwd 1869
Type Stenen bergmolen
Functie Korenmolen
Kenmerken Boven elkaar geplaatste vensters; ijzeren staart; geheel ijzeren molenas (fabr. Van Aerschot)
Gevlucht/Rad Gelaste roeden fabr. Jozef Keijers (1969); stroomlijnprofiel Van Bussel
Inrichting 1 koppel maalstenen
Toestand Maalvaardig
Bescherming M: monument, DSG: dorps- en stadsgezicht,
07.12.1959, 30.05.1994
Molenaar Theo Keyers, Molenbeersel
Openingstijden Op molendagen en op afspraak met de eigenaar (tel. 089 701470)
Verwijzing

:

Ten Bruggencatenummer 00187
Internet bron

Keijersmolen

<p>Keijersmolen</p>

Foto: Fran├žois Gijsbrechts, Linkhout  

Beschrijving / geschiedenis

Joannes Keijers bouwde deze stenen bergmolen in 1869 als tweede molen van Molenbeersel (de Zorgvlietmolen bestond vanaf 1817). In een gedenksteen wordt de oprichting herdacht: "I.K.-M.C.v.E." Deze stenen beltmolen is sedert zijn oprichting steeds in familiebezit gebleven.

Na toebehoord te hebben aan de weduwe en kinderen van JanKeyers (1881) en aan de kinderen (1894), kwam Keyersmolen in 1895 in het bezit van Jan Keyers-Truyen.
Daarna behoorde de molen toe aan Joannes Stultjens-Keyers. In 1936 kwam de molen door gift op naam van Peter Keyers-Royens en in 1950 van dzijn weduwe en kinderen.
Bij deling der goederen in 1956 bezat de weduwe Keyers-Royens het vruchtgebruik en Theo Keyers-Creemers in naakte eigendom. In 1962 werd Theo Keyers-Creemers de enige eigenaar.

Oorspronkelijk had de molen een houten as, houten askop en houten roeden. De molen heeft een geheel ijzeren as, gegoten door L. Van Aerschot uit Herentals. De ijzeren roeden komen van de firma Verhaeghe uit Ruddervorode. In 1934 werd de molen als één van de eerste in België "verdekkerd": de wieken voorzag men van metalen platen om de luchtweerstand te verminderen (aërodynamica).

In 1955 kwamen er een nieuwe ijzeren lange spruit en nieuwe korte en lange ijzeren schoren. In 1957 werd in de berg een dieselmotor geplaatst die een hamermolen aandrijft.

Op 7 december 1959 werd deze windreus als monument beschermd. Plannen in de jaren 1980 om de omgeving te verkavelen zijn gelukkig afgeblazen. In 1994 werd dan ook de omgeving beschermd als dorpsgezicht om de windvang te vrijwaren.

Ook in 1969 werd de molen degelijk hersteld door de molenmakers Gebr. Adriaens in Weert (NL): de geklinknagelde Verhaegheroeden werden vervangen door gelaste roeden (vervaardigd door Jozef Keijers), waarop het stroomlijnsysteem van Bussel werd aangebracht.  Verder een nieuwe kap, nieuwe vloeren, een nieuwe houten korte spruitbalk, nieuwe kammen en staven. De romp werd bepleisterd en wit geverfd (voorheen schoon metselwerk). Voor deze restauratie waren er drie koppels maalstenen op de steenzolder: één voor bakmeel, één voor boekweit en één voor veevoeder. De koppels voor boekweit en veevoeder werden toen verwijderd. Sedert deze restauratie in kreeg de molen haar huidige kleurstelling.

In 1987 voerde molenbouwer Roland Wieme uit Deinze onderhoudswerken (nieuwe kapbedekking, vervanging korte spruit door een ijzeren exemplaar).
In 1999 werden de roeden uit de askop gehaald om ontroest en geschilderd te worden. Bij deze gelegenheid werden ook de stroomlijnneuzen vernieuwd (nu met remkleppen).

De Keijersmolen werkt nog regelmatig en ze maalt dan ook op windkracht. De molenaar staat in voor het onderhoud van de molen. Hij krijgt daarbij hulp van de vzw Molenzorg en Molenmuseum Molenbeersel. Zij organiseren jaarlijks de Molenfeesten rond de Keijersmolen. Dit volksfeest voor jong en oud vindt plaats tijdens het laatste volle weekend van juli.
In 1995 werd de achterkleinzoon Theo Keijers gevierd als 'gouden molenaar' en in 2005 zelfs als "60 jaar molenaar" met een erediploma van Vlaams minister Van Mechelen!

In 2010 werd de hamermolen uitgesloopt. In 2011 werden alle kammen van het kroonwiel (spoorwiel) en staven van het rondsel vernieuwd door molenbouw Dirk Peusens bvba uit Merelbeke.

Technische gegevens:
Vang: blokvang met vangtrommel, pal (gedemonteerd)
Molenas: gietijzer, fabr. L. Van Aerschot uit Herentals.
Gevlucht: fabr. Jozef Keijers, 1969, stroomlijn systeem Van Bussel met remkleppen.
Kruiwerk: Engels, kruilier
Inrichting: 1 koppel kunststenen; sleepluiwerk; elektrisch luiwerk; dieselmotor en hamermolen (uitgesloopt in 2010) op het gelijkvloers

Rob Simons, Sint-Huibrechts-Lille

<p>Keijersmolen</p>

Foto: Paul Paulussen, Heusden-Zolder

<p>Keijersmolen</p>

Molenaar Theo Keyers bij een remneus op de roede. Foto: Geert Vanhercke, juni 2008

<p>Keijersmolen</p>

Foto: Rob Simons, St.-Huibrechts-Lille, 28.07.2013

<p>Keijersmolen</p>

Foto: Stefan Boumans

<p>Keijersmolen</p>

Met verdekkerde roeden, aangebracht in 1934. Verzameling Ons Molenheem

Bijlagen

1. Persbericht. Mimi Poukens, ,,Een slag van de molen''. Werkgroep Molenbeersel klaar voor negentiende editie Molenfeesten", in: Het Nieuwsblad, 21.07.2002.
,,We hebben een slag van de molen'', grijnzen Jo Bral (41) en Jack Rietjens (35) als ze terugblikken op een heel jaar voorbereiding van ,,hun'' Molenfeesten. ,,Zelfs ons verlof gaat eraan. Maar dat geeft niks, want we doen het graag. Zeg maar, uit passie voor het lokale erfgoed.'' Oude rot in het vak Theo Keijers (70) maakt zich al even enthousiast op voor de negentiende uitgave in de schaduw van zijn bergmolen.Bral en Rietjens fungeren respectievelijk als voorzitter en ondervoorzitter van de vzw Molenzorg & Molenmuseum. Daar maakt de 14-koppige werkgroep Molenfeesten deel van uit. De opbrengst van dit weekend gaat compleet naar het herstel en het onderhoud van de twee lokale windmolens: de Zorgvliet- en de Keijersmolen. Aan de voet van deze laatste windreus speelt zich vandaag en ook morgen nog het feestscenario af.
Als rechtgeaarde Molenbeerselaars doen Jo en Jack hun dorp alle eer aan. Na twee jaar opleiding mogen beide mannen zich meester-molenaar noemen. Bovendien zijn zij de enige dragers van deze titel in de gemeente Kinrooi. Bral en Rietjens hapten toe toen een molenaarscursus in onze provincie gegeven werd.
,,In zo'n lessenreeks krijg je alles voorgeschoteld wat een molenaar hoort te weten. Op het moment dat de bewuste cursus liep, wilden we starten met de restauratie van de Keijersmolen. Het was dus broodnodig om een en ander op te steken. De vzw Levende Molens wil als organisator overigens niet liever dan een jonger publiek lokken.''
,,Aldus zijn we op de schoolbanken gekropen in 't Borrelhuis in Hasselt. Daar hebben we nogal wat leerstof geslikt: soorten molens, functies, maalstenen, granen, weerkunde, wetgeving, restauratiedossiers, wieksystemen en molenhistorie. Nadien hebben we bij molenaar Keijers stage gelopen. Theo heeft een massa ervaring. Die man is een crack. Hij is gewoon niet te evenaren. Al 57 jaar is hij actief in de Keijersmolen. Wat Theo kan, leren wij nooit. Hij ziet de wind als het ware aankomen.''
Extra moeite
Theo Keijers is inderdaad een doorgewinterde mulder. Al op zijn veertiende kreeg hij het molenaarsvak onder de knie. Zijn overgrootvader Jan bouwde de Keijersmolen. Die werd voorts gerund door grootvader Frans, vader Jan en daarna door Theo. Ook zijn zonen Jean-Pierre en Herbert tonen interesse. Zelfs de kleinzonen Koen, Wout en Anton zijn geboeid. De toekomst is dus verzekerd.
De Keijersmolen verkeert weer in een optimale conditie. Een paar boeren leveren graan om te laten malen. ,,Ze doen dat om ons te plezieren, want het is extra moeite voor hen'', geeft Theo toe. ,,De molen lijdt minder van tien jaar werken dan van één jaar stilstaan. Dat mag je zo'n levend monument niet aandoen. Jo en Jack helpen altijd mee. Ik ben maar al te blij met hun belangstelling. Als je in een dorp komt en de wieken draaien, dat heeft iets. Kinrooi kan prat gaan op drie werkende windmolens: de Keijers-, de Zorgvliet- en de Lemmensmolen.''
,,Wij willen vooral de eigenaars Truyen en Keijers van de Molenbeerselse molens financieel verlichten'', besluiten Bral en Rietjens. ,,Daarom zijn de molenfeesten meer dan noodzakelijk. Wij ijveren puur uit idealisme, ter ere van ons Molen-beersel. Zeg nu zelf, wat zou je anders in een plaats met zo'n naam!?'' 

MIP, "Theo Keijers is bijna zestig jaar molenaar", in: Het Nieuwsblad, 25.07.2004.
Molenbeersel - Dit weekend viert Molenbeersel de 21ste editie van de Molenfeesten. Bovendien gaat het dorp prat op een molenaar die al bijna zestig jaar actief is. De Keijersmolen van Theo Keijers (73) draait al vier generaties lang in de Smeetsstraat.
De opbrengst van de feesten gaat naar het onderhoud en het herstel van de twee windmolens in Molenbeersel: de Zorgvliet- en de Keijersmolen. ,,Een molen lijdt minder van tien jaar hard labeur dan van één jaar stilstand. Dat mag je zo'n levend monument niet aandoen'', verzekert Theo Keijers, die al op zijn veertiende het molenaarsvak onder de knie kreeg. De man de wind als het ware aankomen. ,,Ook mijn zonen Jean-Pierre en Herbert kennen de stiel. Ze beloofden mij dat ze mijn werk gaan voortzetten. Zelfs mijn kleinzonen Koen, Wout en Anton zijn gek van de molen.'
Nog steeds in werking
De Keijersmolen is één van de zeldzame exemplaren in de streek die nog steeds graan malen. Maar Theo zag het werk doorheen de tijd alsmaar minderen. ,,Je boterham verdienen met het malen van graan, is niet meer mogelijk. Vier boeren doen nog steeds een beroep op mij, meer uit vriendschap dan uit noodzaak. Het gemalen graan dient als veevoeder. Bakkers kunnen hun meel tegen veel lagere prijzen kopen. Vroeger maalden we meel om te bakken, meel voor het vee én boekweitmeel. Nu moet het allemaal machinaal gaan''.
De Keijersmolen is nog intact. De familie Keijers werkt sinds 1869 op deze molen. Niet alleen zijn molen, maar hijzelf is ook een monument. Hobbymolenaars komen graag van hem leren. Zo fungeerde Theo als stagebegeleider van dorpsgenoten Jo Bral en Jack Rietjens. Na twee jaar opleiding mogen beide mannen zich meester-molenaar noemen. Zij zijn de enige dragers van deze titel in de gemeente Kinrooi.
Dajo Hermans, "Molenaar krijgt beloning van minister. Unicum op Limburgse bodem",  Het Nieuwsblad, 29.07.2005.
MOLENBEERSEL - Theo Keijers is 74 jaar en al zestig jaar actief in het molenaarsvak. Na al die jaren vond minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen dat het tijd werd voor een erevolle onderscheiding. Hij nodigde de man uit op zijn kabinet. Vanaf vandaag is hij samen met zijn molen te bewonderen op de jaarlijkse Molenfeesten.
Tijdens de 22ste Molenfeesten in Moleneersel vieren ze dit jaar een monument: Theo Keijers. De man wordt aangekondigd als een ambachtelijke diamanten molenaar , die zijn windmolen nog dagelijks in werking zet. Sinds enkele jaren probeert hij de kneepjes van het vak door te geven aan het jonge geweld en leidt hij molenaars in spe vakkundig op. ,,Een goeie molenaar vinden is niet meer zo makkelijk'', aldus een goedlachse Keijers. ,,Ze moeten het écht willen leren. Anders lukt het niet.''
Keijers ging op z'n veertiende aan de slag in de molen van zijn vader, vandaag is hij een oude rot in het vak. Toen zijn vader al op vrij jonge leeftijd stierf, nam Theo op achttienjarige leeftijd de zaak over en verzorgde hij het inkomen van een negenkoppig gezin. Intussen ging het tijdperk van de gemotoriseerde machines niet aan hem voorbij, maar toch bleef hij het malen met de wind altijd trouw. De Keijersmolen stond amper een seconde stil.
Mettertijd leerden de echte liefhebbers Theo Keijers kennen en weet hij menig verhaal uit de boekjes te verbeteren. Na al die jaren beschikte de man, eigenaardig genoeg, nog altijd niet over een officieel molenaarsdiploma.
Minister Van Mechelen kreeg echter lucht van de zaak en zette het misverstand enkele maanden geleden recht. Molenaar Keijers trok richting Brussel en kreeg er een eervolle onderscheiding opgespeld door de minister himself.
,,Een fantastisch moment'', zegt Keijers. ,,Maar nog mooier is dat de jonge generatie opnieuw geïnteresseerd is in onze molens. En maar goed ook, want een molen die jaren stilstaat, lijdt veel meer dan een molen die dag en nacht draait.''

Rudi Smeets, "'Armand Pien leerde me de wind inschatten'. Theo Keijers laat de Keijersmolen al 63jaar draaien", in: Het Nieuwsblad, 26.07.2008.
MOLENBEERSEL - 'Ik blijf dit doen omdat anders een belangrijk stukje erfgoed verloren gaat', zegt Theo Keijers. Hij is al 63jaar molenaar op de Keijersmolen in Molenbeersel. In Vlaanderen is er niemand met een langere dienststaat in dat beroep.
De Keijersmolen werd gebouwd in 1869, maar verkeert nog steeds in uitstekende staat. Met dank aan de inwoners van Molenbeersel en omstreken, die iedere zomer massaal afzakken naar de feesttent in de Smeetsstraat voor de Molenfeesten. Die worden dit weekend voor de 25ste keer georganiseerd.
'Met de opbrengst kunnen we de nodige herstellingswerken uitvoeren. Zonder die inkomsten zou dat moeilijk zijn, want het onderhoud kost stukken van mensen', zegt Theo Keijers.
Hij wordt dit jaar 77, maar ziet er nog bijzonder taai uit. Er gaat geen dag voorbij zonder dat hij de steile trap naar de kap-, lui-, steen- of meelzolder neemt. De witte Keijersmolen, die zich een eindje achter zijn woonhuis bevindt, is in Vlaanderen een van de weinige molens die nog op windkracht draaien. De eigenaar ontvangt geregeld cursisten van de provinciale molenaarsopleiding voor een praktische stage. Eind juni kregen zes van zijn leerlingen het diploma meester-molenaar uit handen van Dirk Van Mechelen, minister van Onroerend Erfgoed. Theo Keijers leerde de stiel van zijn vader.
'Mijn overgrootvader was een smid, maar bouwde voor zijn zoon een molen', preciseert hij. 'Mijn grootvader - die zoon dus - gaf zijn vakkennis door aan mijn vader. Ik begon op mijn veertiende bij hem te werken. Toen hij ziek werd, stond ik er twee jaar later alleen voor. Het was hard werken, maar van kindsbeen af wilde ik niets liever. Het bewegen van de molen intrigeerde mij. Het spel tussen de natuur en de wieken had een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Dat is nog altijd zo. Als de molen een tijdje niet gemalen heeft, laat ik hem even los draaien.'
Hoe vaak gebeurt dat?
Theo Keijers: 'Soms één tot drie keer per week, soms slechts om de twee weken. Ik doe dat overigens niet alleen voor mijn plezier. Als een molen een week stilstaat, ziet hij meer af dan wanneer hij een jaar hard moet werken. Daarom vind ik het leuk dat ik bij het malen hulp krijg van vier hobbyisten. Een lange inactiviteit zou een grote slijtage teweegbrengen. Dat zou doodjammer zijn, want ik merk dat ook de nieuwe generatie geïnteresseerd is in het molenaarsvak. Als fiets- of wandeltoeristen de wieken zien draaien, maken ze heel makkelijk een ommetje. Ook tijdens de Molenfeesten zie ik ieder jaar opnieuw een grote interesse. Daarom vind ik het absoluut niet erg om dit weekend weer een aantal kilo's te malen.'
Je leerde het molenaarsberoep tijdens de oorlogsjaren. Legde de Duitse bezetter geen beperkingen op?
'O jawel. Je mocht maar een aantal uren per maand malen. Daarna werd de molensteen verzegeld met een touwtje. Het zegel mocht enkel door een officieel bevoegde persoon verbroken en opnieuw gelegd worden.
Op een dag was er grote paniek: muizen hadden het koordje doorgebeten. We hadden het geluk dat de veldwachter, die een nieuw zegel kwam leggen, zeer begripvol was. In het begin van de oorlog zou dat niet waar geweest zijn, want toen kwamen de Duitsers zelf de zegels leggen.'
'Een andere beperking werd ons opgelegd door de maalbrieven. Ieder gezin mocht maandelijks maar een bepaalde hoeveelheid graan laten malen. Iedereen mocht net genoeg houden om te kunnen eten. De rest moest aan de Duitsers geleverd worden. Dat waren harde tijden. Gelukkig werd hier niet zwaar gevochten. Onze molen werd nooit bedreigd. Er stonden Amerikaanse tanks die in de richting van het kanaal van Wessem schoten, maar de Duitsers schoten niet terug.'
De Keijersmolen draait op windkracht. Bracht dat destijds geen grote onzekerheid?
'Uiteraard. Als het goed waaide, had je slechts een uur nodig om 500kilogram graan te malen, maar voor hetzelfde geld deed je er een volledige dag over. Mijn vader wist enorm goed wanneer het ging waaien en wanneer niet. Hij had daar een gevoel voor. Ik heb de wind leren inschatten dankzij Armand Pien, de vroegere VRT-weerman. Als hij zei dat het lagedrukgebied opschoof, wist ik dat we een windluwe periode mochten verwachten. Als het lang windstil was, kon het gebeuren dat je in het midden van de nacht uit je bed moest, want een plotse windvlaag gunde je niet de tijd om te blijven liggen.'
Kon je er goed van leven?
'We hadden geen overschot, maar we leden ook geen armoede. In Molenbeersel waren er in de goede jaren 83boerderijen. Voor het malen van hun graanproductie konden ze slechts naar twee molens: de Keijersmolen en de Zorgvlietmolen, die in het begin van de 19de eeuw werd gebouwd.'
'Toch volstond het malen op zich niet om een belegde boterham te kunnen eten. Daarom verkochten we ook meel. De molenactiviteit liep fors terug toen de landbouwers hier in de streek op grote schaal maïs begonnen te kweken.'
Is er opvolging?
'Ik heb twee zonen. Jean-Pierre is 47, Herbert een jaar jonger. Ze begonnen nooit aan de cursus en hebben dus ook niet het diploma van meester-molenaar, maar ze kunnen wel allebei malen. Ook mijn drie kleinzonen - ze zijn 17, 15 en 10jaar - hebben de smaak te pakken. Het voortbestaan van de Keijersmolen is voorlopig gegarandeerd omdat enkele jonge boeren me jaarlijks een paar duizend kilo graan bezorgen. Het grootste gedeelte van hun oogst laten ze malen door een loonwerker, maar ze staan erop dat jonge gasten het vak kunnen leren. Daar hebben die natuurlijk graan voor nodig.'
'De opleiding bestaat uit een lessenpakket van tien zaterdagen, een aantal molenbezoeken en een theoretisch examen. Daarna moeten ze een stage van minstens honderd uren volgen.'
Meer info: www.keijersmolen.be www.molenfeesten.be

"Tirol rond de molen", Het Belang van Limburg, 30.07.2007.
Afgelopen weekend was gezelligheid troef tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel. Er werd gewandeld en gefietst ten voordele van de restauratie van de Keijers- en Zorgvlietmolen. Rond de Keijersmolen werd een heus feestterrein gebouwd.
"Het publiek kan hier genieten van livemuziek en allerlei attracties", zegt voorzitter Jo Bral van de Molenvereniging. Wouter Peerlings (16) en Paul Boudiun (16) uit Molenbeersel hadden de molenaarscursus gevolgd en gaven de bezoekers uitleg in aanwezigheid van ‘echte' oud-molenaars.
"We kunnen met onze molens graan malen en dat hoort ook zo", zegt de jonge molenaar Wouter Peerlings. "Die molens zijn de trots van ons dorp." Zaterdagavond kon het publiek genieten van een reünie van de muziekgroep Fleur. "Voor deze molenfeesten hebben we de leden weer eens samengeroepen en brengen we de muziek uit onze jeugdjaren voor de dorpelingen", zegt Jean Vanhees. Zondag stond de namiddag in het teken van Tirol.

Phillip Pergens, "Verfilming van stiel voor nageslacht. Molenaar Theo Keijers staat centraal in film", Het Nieuwsblad, 04.08.2014.
Foto PPN:Theo Keijers in zijn molen / Foto 2. Theo Keijers en René Weerens
Molenbeersel - De vzw Molenzorg Molenmuseum laat een drieluik over het beroep van molenaar verfilmen. Een deel van 50 minuten wordt helemaal aan Theo Keijers (82) gewijd. Hij staat al 69 jaar in ‘zijn’ Keijersmolen in Molenbeersel.Phillip Pergens
Op zijn 82ste mag molenaar Theo Keijers uit Molenbeersel zich een beetje een filmster noemen. De vzw Molenzorg Molenmuseum werkt een bijzonder project uit. Een cameraploeg schiet het drieluik ‘Met de kop in de wind’ over het beroep van molenaar en plaatst Theo centraal.
‘Zijn begeestering en liefde voor de stiel maken van hem de ideale hoofdrolspeler om het nageslacht te vertellen over dit bijzondere werk’, zegt René Weerens van de vzw.
Theo blijft rustig onder al die aandacht. ‘Die mensen doen er alles aan om de molens levend te houden. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen, maar ik ben zelf niet belangrijk, de waardering voor het werk is dat wel.’
Authentieke ziel
Het project rijpt al enkele jaren en draait om meer dan het educatief benaderen van de windmolens. ‘Dat de hoofdmoot gaat over Theo, kan je vanzelfsprekend noemen’, vertelt René. ‘Hij is een monument. Door hem is de nog werkende Keijersmolen een misschien wel de enige in Vlaanderen die nog zijn authentieke ziel heeft. ‘Op de meest zware dagen draaiden we vroeger 500 kilo meel per uur en waren we bekaf. Vandaag is dat 10 ton per uur en kan je tijdens het produceren op een stoeltje gaan zitten. Dat ik de laatste van België ben die zo lang het beroep van molenaar uitoefende mag je wel uitzonderlijk noemen’, zegt Theo.
Hard labeur
De Tweede Wereldoorlog was nog maar net voorbij toen de jongeman uit Molenbeersel het werk van zijn zieke vader overnam. Negenenzestig jaar later staat hij nog steeds in zijn molen waar hij gepassioneerd zijn verhalen vertelt aan iedereen die het wil horen.
‘Ik heb ook twintig hobbymolenaars onder mijn hoede. Dat zijn mensen uit de hele provincie die hier komen malen. Ik verdien mijn kost niet meer als molenaar, maar het werk blijft mijn leven.’
En dat leven wordt nu verfilmd. Interviews wisselen de actiebeelden af. ‘De filmploeg is hier al geweest. Het is plezant. Ik heb zoveel verhalen te vertellen’, aldus Theo.
‘Mijn kleinzoon heeft de smaak te pakken, dus wie weet komt er opvolging. Ook mijn kinderen helpen me vaak. Het is hard labeur, maar de verbondenheid met de natuur maakt het verschrikkelijke mooi’, besluit Theo Keijers.
De deadline voor de driedelige film, die naast het verhaal van Theo onder meer nog de stiel zelf uit de doeken doet, is november. ‘We proberen hem op grotere schaal te verdelen. VVV‘s, molenaarsverenigingen en scholen komen sowieso in aanmerking’, aldus René Weerens.

Frank Vandepoel, "Vliegen is thema Molenfeesten Molenbeersel", Het Belang van Limburg, 12.07.2014.
Molenbeersel. Tom zit op een omgekeerde emmer, vlak bij zijn opa. Opa zit op zijn knieën in de tuin en wiedt het onkruid. “Ik heb vannacht gevlogen”, laat Tom zich plots ontvallen. Hij had verwacht dat opa verbaasd zou reageren, maar hij werkt rustig verder. Plots kijkt hij op naar Tom en vraagt: “was je bang”? En dan denkt hij terug aan zijn eigen jeugd, aan vroeger, over vliegen, de eerste vliegtuigen. Zijn eigen droom, net als die van Tom, zoals ieder van ons er wel ooit één heeft gekend.
Vliegen, daar draait het thema van de Molenfeesten dit jaar om. Op zondagnamiddag 27 juli zullen de kinderen weer kunnen genieten van het uitgebreide programma: vliegtuigjes maken en gooien, helikopterdroppen, ballonnen versieren, springen op het springkasteel, een ritje maken op de draaimolen, een schminkstand en zoveel meer… of wat dacht je van een modelbouwshow en een vliegtuigsimulatie. The sky is the limit…
The limit, iets waar we bij Molenzorg voorlopig nog niet aan denken. Zeker niet als je ziet wat voor werken er nog gedaan moeten worden om de molens in ere te houden. Ook dit jaar staan we weer voor grote uitdagingen. Binnendringend vocht en larven van de bonte knaagkever dwingen ons tot grote kosten om de Zorgvlietmolen van de ondergang te redden. En daar doen we het voor : het behoud van onze molens.
Eind deze maand is het weer 3 dagen feest in Molenbeersel. Op 25,26 en 27 juli wordt het grasveld aan de Keijersmolen in de Smeetsstraat weer omgetoverd tot een feestterrein. Iedereen is van harte welkom! We verwachten jullie allemaal voor een gevarieerd programma:
Op vrijdag muziek met een grote M voor de jeugd: drie enthousiaste dj’s (Boyd, Lejeune en the jokers) zetten samen met The Mix Project de tent in vuur en vlam.
Zaterdag = party-time met livemuziek van The golden oldies als opwarmer, gevolgd door de traditionele 30+ party. De feestweide is open vanaf 20u. en tot 22u.kom je gratis binnen!
Zondag = familiedag. Wandelen (inschrijven tussen 7 en 13u), motortocht (inschrijven tussen 8u en 12u) en fietsen (starten van 12 tot 14u). Dit zijn klassiekers die elk jaar opnieuw hoge toppen scheren. Namiddag is genieten. Monza zorgt voor de muzikale omlijsting : artiesten als Jimmyke, Jerome Gelissen en Michael Lanzo (winnaar Belgium’s got Talent) zullen van de partij zijn. Ludo’s animatie laat de kinderharten sneller slaan en ons animatieteam zorgt ook dit jaar weer voor een onvergetelijke namiddag voor de jongeren.
Afsluiten doen we dit jaar met het Maasmechelse duo Louis Gino en Sebastiano. Na het geslaagde optreden van vorig jaar op zaterdag, komen ze dit jaar terug.
En echt afsluiten doen we met DJ Mike Danton die zijn beste muziek uit de kast zal halen.
Neem alvast een kijkje op www.molenfeesten.be voor het volledige programma. Weldra vind je hier ook de Meulegezet digitaal en kun je er het volledige verhaal van Tom en zijn opa terugvinden.
Tot op ons feestterrein…
Externe links
http:// www. molenfeesten. be

Frank Vandepoel, "Molenbeersel in vuur en vlam", Het Belang van Limburg, 17.07.2015.
Foto: Frank Vandepoel
Kinrooi - Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juli zal het weer volop vlammen in Molenbeersel. Want dan staan weer de Molenfeesten geprogrammeerd, de 32ste editie dit jaar. Drie dagen lang staat de feestwei aan de Keijersmolen weer in teken van de molens. Dit jaar uiteraard speciale aandacht voor de onlangs uitgebrachte film “met de kop in de wind”; een film van en over het leven van de molenaar en zijn molen. In de molen kan je fragmenten van de film bekijken en wie wil kan de film aankopen als mooie herinnering (via onze website of op zondagnamiddag op de feestwei).
Op vrijdagavond zal de kleine feesttent aan de Keijersmolen omgetoverd worden tot het gezelligste café van Vlaanderen. Naast een gesmaakte knabbel en een aangename babbel is er tijd voor leuke muziek afgewisseld met een ludieke special guest. Dé ideale starter voor de 32ste editie van de Molenfeesten.
Zaterdagavond is party-avond. Dan wordt de grote feesttent een maatje te klein voor al het muzikale geweld van toen en nu. Vanaf 22 uur barst het feestgedruis los. Maar wie slim is, komt vroeg genoeg om buiten op het podium te genieten van het prachtige “Duo Classic Illustration”.
Is dansen en fuiven niet echt je ding, dan kan je later op de avond mee de kleine tent in met Duo Classic Illustration, om hier verder te kunnen genieten van hun optreden. Tot 22 uur kom je zelfs gratis binnen.
Zondag is familiedag: er kan weer gefietst, gewandeld en met de motor gereden worden. En ’s namiddags is genieten van het weer, de mensen, het gezelschap, de optredens, spijs en drank; kortom, voor alles wordt gezorgd. Dit jaar staat in teken van ‘Vuur en Vlam’. Op het podium zullen Mieke en Luc van Meeuwen de wei in vuur zetten; de kinderen op de speelwei – en onder deskundige begeleiding van ons animatieteam – zullen er op een speelse manier de vlam in houden…
De feestwei aan de Keyersmolen in de Smeetsstraat is wederom the please to be op 24, 25 en 26 juli. Neem een kijkje op onze website (www.molenfeesten.be) voor het gedetailleerde programma en kruis nu alvast de data aan in je agenda.

Literatuur

A.L. "Molens worden gered", Ons Heem, XVIII, 1963, p. 127.
E. De Kinderen, "De Keyersmolen te Molenbeersel door verkaveling bedreigd", De Belgische Molenaar, LXXV, 1980, p. 147-148.
H. Janssen, "Aanteekeningen over Molen-Beersel", 1938.
P. Van Bussel, "De Keyersmolen te Molenbeersel bestaat 100 jaar", De Belgische Molenaar, LXIV, 1969, p. 318.
"Het gebeurde op Keyersmolen", "Drie van elk, Geschied- en Heemkundige Kring Kinrooi, 1980.
W. Smet & H. Holemans, Limburgse windmolens in heden en verleden, Nieuwkerken-Waas, 1981, p.121-125;
P. Henkens, "Molens en beersen, dat is Molenbeersel", in: Toerisme in Limburg, XV, p. 65, 67 en 70;
P. Van Bussel, "De Keyersmolen te Molenbeersel bestaat 100 jaar", in: De Belgische Molenaar, LXIV, 1969, p. 318;
Bert Van Doorslaer, "Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg", Borgloon/Rijkel, Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, 1996;
Werner Smet, "Gouden molenaar Theo Keijers te Molenbeersel", Kinrooi, Studiekring Ons Molenheem, 1996, 64 p.
Werner Smet, "Molens en molenzorg in Molenbeersel", Molenbeersel, Werkgroep Molenzorg en Molenmuseum Molenbeersel, 1984, 31 p.
W. Smet, "Theo Keijers: 50 jaar molenaar" in: Ons Molenheem, 1995, nr. 3, p. 9-10.
"Limburgs Erfgoed", jaargang 6, nr. 2.
V.V.V-Infodienst 2001.
René Weerens, "Wij malen met diamant. Theo Keijers 60 jaar molenaar", in: Levende Molens, XXVII, 2005, 10, p. 111-113.
P.W.E.A. van Bussel, artikel in De Belgische Molenaar, jg. 1969, p. 318.
W. Smet, "De Keyersmolen te Molenbeersel", in: Ons Molenheem, jg. 34, 2009, nr. 4, oktober-december, p.75-76, ill.

Persberichten
Steven, "De beide windmolens van Molenbeersel", De Standaard, 19.09.1968.
P. Henkens, "Molenbeersel", Nieuws uit Limburg, 1963.
J.G., "Teleurgang van de windmolens te Kinrooi", De Autotoerist, 16.02.1978.
C. Reynders, "Molenbeersel bezit 2 geklasseerde windmoelns", Het Belang van Limburg, 29.09.1968.
"Molenherstel in Limburg en elders", De Autotoerist, 16.11.1953.
"Restauratie van geklasseerde windmolens", Volksgazet, 13.08.1967.
"Molen gerestaureerd", Het Belang van Limburg, 26.02.1969.
"Stramproy en Molenbeersel: samen drie geklasseerde windmolens", Het Belang van Limburg, 31.08.1969.
"Le Moulin de Molenbeersel", Le Sillon Belge, 11.02.1977.
Mimi Poukens, ,,Een slag van de molen''. Werkgroep Molenbeersel klaar voor negentiende editie Molenfeesten", in: Het Nieuwsblad, 21.07.2002.
MIP, "Theo Keijers is bijna zestig jaar molenaar", in: Het Nieuwsblad, 25.07.2004.
Dajo Hermans, "Molenaar krijgt beloning van minister. Unicum op Limburgse bodem",  Het Nieuwsblad, 29.07.2005.
E. De Kinderen, "Voorbeeldige molenwerking in Molenbeersel: heden en verleden", in: De molenaar (weekblad voor de graanverwerkende en veevoederindustrie), CVI, 2003, nr. 17, p. 45.
Rudi Smeets, "'Armand Pien leerde me de wind inschatten'. Theo Keijers laat de Keijersmolen al 63jaar draaien", in: Het Nieuwsblad, 26.07.2008.
"Tirol rond de molen", Het Belang van Limburg, 30.07.2007.
Phillip Pergens, "Verfilming van stiel voor nageslacht. Molenaar Theo Keijers staat centraal in film", Het Nieuwsblad, 04.08.2014.
Frank Vandepoel, "Vliegen is thema Molenfeesten Molenbeersel", Het Belang van Limburg, 12.07.2014.
Frank Vandepoel, "Molenbeersel in vuur en vlam", Het Belang van Limburg, 17.07.2015.


Laatst bijgewerkt: woensdag 5 augustus 2015
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens