Molenzorg
Rijkevorsel, Antwerpen
Naam

Stenen Bergmolen
Molen Van Opstal

Ligging Looiweg 43
2310 Rijkevorsel

kadasterperceel E175c (houten molen)
E176d (stenen molen)


toon op kaart
Geo positie 51.343445, 4.759090
Eigenaar Gemeente Rijkevorsel
Gebouwd 1842 / 1862
Type Stenen bergmolen
Functie Korenmolen
Kenmerken Vele vensters in de romp, drie toegangsdeuren
Gevlucht/Rad Gelaste stalen roeden, 24,96 m (Derckx - Wessem, nrs. 928-929, 2001)
Inrichting 1 koppel kunststenen; dieselmotor in de belt
Toestand Maalvaardig
Bescherming M: monument,
24.06.1993
Molenaar Verenigde Rijkevorselse vrijwillige molenaars: Jan Backx (tel.: 03 314 69 34), Marcel Bolckmans, Fons Loomans, Marc Van Den Langenbergh, Luc Geypen
Openingstijden Elke 2e en laatste zondag van de maand, 13.00 - 17.00 uur. Info: VVV Rijkevorsel, tel.: 03-3400012; e-mail: vvv.toerisme@rijkevorsel.be
Internet bron

Stenen Bergmolen
Molen Van Opstal

<p>Stenen Bergmolen<br />Molen Van Opstal</p>

Foto: Karel Vaneyck  

Beschrijving / geschiedenis

Deze stenen bergmolen uit 1861-62 is de laatste overblijver van de talrijke molens die Rijkevorsel ooit rijk was. Er werd hier zeker al graan gemalen vanaf 1440. Bij de aanvang van de twintigste eeuw draaiden in Rijkevorsel nog twee standaardmolens en twee stenen bovenkruiers. Daarnaast kwamen er, vooral in de negentiende eeuw, in onze gemeente ook heel wat rosmolens voor, waarvan sommigen ook ingericht waren als olieslagmolen.

Op het naastgelegen perceel (sectie E nr. 175c) werd in 1842 een standaardmolen gebouwd. Deze brandde echter af in 1861. Reeds op 22 november 1861 kreeg Josephus Brusselaers de machtiging van de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen om de afgebrande molen in steen te herbouwen. De molenromp werd opgetrokken door Jan Hoppenbrouwers, een metselaar uit Rijkevorsel. Op het molendomein aan Potbergen werd sedert 1847 ook smout geslagen in een binnenrosmolen.

Opeenvolgende eigenaars:
- 13.07.1842, verkoop: (van de grond) door Adriaensen Henricus, de kinderen (notaris De Boungne)
- 1842, opbouw: Janssens-Mermans Petrus Joannes, molenmaker te Herentals (nieuwe bouwing van een graanwindmolen)
- 15.09.1844, verkoop: Brusselaers-Snellinckx Joseph, molenaar te Rijkevorsel (notaris Norbert Neeckx, senior, Herenthout)
- 06.09.1854, ruil (van de grond) Renders François, landbouwer te Rijkevorsel
- 1861, opbouw: Hoppenbrouwers-Mostmans Jan, metselaar te Rijkevorsel ("construction d'un moulin sur terrain vierge")
- 20.02.1862, ruil: Brusselaers-Snellinckx Joseph, molenaar te Rijkevorsel (notaris Theuns, Oostmalle)
- 03.07.1890, erfenis: de weduwe en kinderen (overlijden van Joseph Brusselaers)
- 12.04.1891, erfenis: de kinderen (overlijden van de weduwe Theresia Snellinckx)
- 02.06.1892, verkoop: Janssen-Claessen, landbouwer te Rijkevorsel (notaris Van Genechten)
- 03.02.1927, verkoop: Hendrickx-Brosens Joseph, molenaar te Beerse (notaris Vermeulen)
- 03.05.1947, ruil: Van Opstal-De Koninck Jan Frans, molenaar te Rijkevorsel (notaris Eyskens)
- 08.05.1977, erfenis: de weduwe De Koninck en kinderen (overlijden van Jan Frans Van Opstal)
- 1996, verkoop: gemeente Rijkevorsel

In 1884 nam zoon Joannes Brusselaers het molenaarsbedrijf over. Acht jaar later - in 1892 - werd de windmolen verkocht aan Jan Janssen-Claessen, een landbouwer uit Vosselaar. Rond die periode werd een motor geplaatst in de molen voor de aandrijving. In 1927 kocht Josephus Hendrickx, een molenaar uit Beerse, op zijn beurt de windmolen.

Molenaar Jan Van Opstal-De Koninck maalde tot ongeveer 1960. Vanaf 1966 tot 1981 werd in de molen een café en discotheek uitgebaat. In de jaren zeventig werd het gevlucht weggenomen en raakte de molen in verval.

De beltmolen werd op 24 juni 1993 beschermd als monument. De gemeente Rijkevorsel kocht hem aan in 1996, waarna een restauratiedossier werd opgestart in 1997. De restauratiewerken onder leiding van architect Paul Gevers werden aangevat in oktober 2000 en afgerond in oktober 2001. Het molenwerk werd uitgevoerd door Adriaens Molenbouw bv uit Weert (NL). De inhuldiging gebeurde op 13 en 14 april 2002. Sindsdien wordt er door de talrijke vrijwillige molenaars mee gemalen. In 2010 was de molen tijdelijk buiten werking vanwege een probleem met een aantal steunbalken, maar dat probleem is inmiddels verholpen.

De voet van de molenbelt of berg is gelegen op 28 meter boven de zeespiegel, ter streke de Potbergen, niet ver van de waterscheidingslijn tussen Maas en Schelde. Opmerkelijk is het groot aantal raampjes in de molenromp en de drie deuren die uitgeven op de molenbelt. De 15 ton zware molenkap draait op een merkwaardig Engels gietijzeren kruiwerk. In de belt staat ook een dieselmotor (Blackstone uit Stamford, Engeland) uit 1950.

De molen wordt beheerd door de VVV-Toerisme Rijkevorsel. De maalvaardige molen is iedere tweede en laatste zondag van de maand van 10.00 uur tot 17.00 uur te bezichtigen.Op andere dagen kan de molen op speciaal verzoek opengesteld worden voor groepen. Reserveer tijdig bij VVV-Toerisme Rijkevorsel (03 340 00 12). Door de VVV werd een mooie reeks oude prentkaarten van de molen heruitgegeven, te koop in de molen of bij de VVV. Er is ook een gratis molenfolder beschikbaar. Een groepsbezoek kan gecombineerd worden met andere bezienswaardigheden in Rijkevorsel en Hoogstraten.

Nadere info: VVV-Toerisme van Rijkevorsel (tel. 03 340 00 12 of 03 314 69 34). De molen wordt opengehouden en in werking gesteld door de Verenigde Rijkevorselse vrijwillige molenaars: Jan Backx (tel.: 03 314 69 34), Marcel Bolckmans, Fons Loomans, Luc Geypen en Marc Van Den Langenbergh.

Op zaterdag 27 april 2013 krijgt de molen in het Provinciehuis Boeverbos te Brugge het kenteken “Actieve Molen 2013” uitgereikt uit handen van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (of zijn kabinetschef bij verlet). Deze nominatie gebeurde door het Molenforum Vlaanderen vzw (www. molenforumvlaanderen.be)  op basis van de volgende criteria: de molen als gebouw (uitzicht, toestand), de werking als molen (draaien en malen) & de inzet van de molenaar, de toeristische ontsluiting en de gelegenheidsactiviteiten.

In 2014 werd een architect aangesteld om een onderhoudsdossier op te stellen. Naar het advies van een studiebureau wordt de binnenkant afgehakt en opnieuw gekaleid. De buitenkant wordt tegen mos behandeld. Diverse deuren zijn rot en aan vervanging toe.

Lieven DENEWET & Jan BACKX

<p>Stenen Bergmolen<br />Molen Van Opstal</p>

Foto: Donald Vandenbulcke, 01.05.2009

<p>Stenen Bergmolen<br />Molen Van Opstal</p>

Bij de inhuldiging. Foto: Lieven Denewet, 13 april 2002

<p>Stenen Bergmolen<br />Molen Van Opstal</p>

Foto: Gazet van Antwerpen, 1955

<p>Stenen Bergmolen<br />Molen Van Opstal</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

<p>Stenen Bergmolen<br />Molen Van Opstal</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

Bijlagen

Jaarlijks aantal asomwentelingen
2003: 41.619

Intekendatum: 2010
Molen: Rijkevorsel (Antw.), Stenen Bergmolen - stenen bergmolen
Bouwheer & ontwerper: Gemeente Rijkevorsel
Opdracht: Polymeerchemische restauratie van moerbalkkoppen

MSR, "Molen", in: Het Nieuwsblad, 20.12.2007.
Rijkevorsel - De oppositiegroep CD&V vroeg op de jongste gemeenteraad bijkomende wegwijzers en verlichting te plaatsen aan de gerestaureerde molen. Zij kreeg te horen dat de VVV, die de activiteiten aan de molen organiseert, niet happig is op een bijkomende verlichting wegens de waterhuishouding en de aanwezigheid van een uilenbak in de molen. De gemeente besliste mogelijk verlichting bij te plaatsen op de bestaande palen.

"Provinciale restauratiepremies voor Mechelen en Turnhout", Gazet van Antwerpen, 06.12.2001.
Antwerpen. De bestendige deputatie van de provincie Antwerpen heeft donderdag verschillende restauratiepremies goedgekeurd. Vijf sites in de regio Klein-Brabant-Mechelen-Lier en drie in het arrondissement Turnhout krijgen een deel van de restauratiekosten van de provincie.
(...) In Turnhout krijgen het Desselse woon- en karhuis 'De Boeretang', de Sint-Jan Evangelistkerk in Hoogstraten en de stenen bergmolen uit Rijkevorsel een restauratiepremie.Persbericht. MPH, "Jonge graffitispuiters moeten rekening betalen", in: Het Nieuwsblad, 30.11.2007.
Rijkevorsel - De vandalen die vorig weekeinde op tal van plaatsen in het centrum van Rijkevorsel graffiti hebben gespoten, zijn bekend. Het gaat om een jongen van 17 uit Rijkevorsel en een 18-jarige uit Turnhout. Er wacht hen een gepeperde rekening.
De feiten dateren van de nacht van vrijdag op zaterdag. Vooral het bezoekerscentrum van de Bergmolen aan de Looiweg werd geviseerd. Met zwarte en zilveren verf werden letters en symbolen aangebracht.
'Met een product dat de gemeente ter beschikking stelde, ben ik er ondertussen na veel poetsen in geslaagd om de verf te verwijderen van de deuren', vertelt Lu Peeraer. 'Op steen werkt het product echter niet. Een gespecialiseerde firma komt er nu naar kijken. Ik vrees er een beetje voor. Bij de bouw is erg poreuze steen gebruikt. Wellicht is de verf te diep in de steen gedrongen. Reinigen met hoge druk kan ook niet. Mogelijk moeten we zelfs andere stenen plaatsen.'
Peeraer hoopt dat de gemeente het gebouw beter gaat verlichten. Zo wordt het minder aantrekkelijk voor graffitispuiters.
De politie noteerde na vorig weekeinde een tiental schadegevallen. Naast het molenhuis werden ook elektriciteitskasten besmeurd. De meerderjarige dader zal zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden. De jongeman uit Rijkevorsel mag het wellicht bij de jeugdrechter komen uitleggen. (mph)

Persbericht. "Signalisatie molen", in: Gazet van Antwerpen, 17.01.2008
De CD&V-fractie vroeg een betere signalisatie naar de molen in de Looiweg. Daar is ook een picknickbank en een toilet voor personen met een handicap. Volgens het schepencollege is de provincie bezig met een algemeen signalisatieplan voor de gemeente. Het gemeentebestuur wil dat plan afwachten.

Persbericht. "Opening windmolen Rijkevorsel uitgesteld", in: De Gazet van Antwerpen, 19.06.2001.
De opening van de gerenoveerde windmolen langs de Looiweg is uitgesteld. Tijdens een inspectie van het gebouw is gebleken dat bij de restauratiewerkzaamheden niet conforme voegselspecie werd gebruikt. Om subsidies te bekomen moeten de voegwerkzaamheden hernomen worden. 8 en 9 september stonden in Rijkevorsel in het teken van de opening van de gerestaureerde stenen windmolen langs de Looiweg. Molenbouwer Adriaens kon het werk tegen 1 juli afleveren. Maar problemen met het invoegen maakt nu dat die datum niet meer haalbaar is.
Persbericht. WLT, "Molen", Het Nieuwsblad, 18.07.2009.
Rijkevorsel - Ook tijdens de zomermaanden kun je de stenen bergmolen van Rijkevorsel eens van dichtbij bekijken. Op de zondagen 26juli, 9 en 30augustus is de molen te bezichtigen van 10 tot 17uur. (WLT)

Persbericht. RAM, "Graffitispuiters bekladden bezoekerscentrum", in: Het Nieuwsblad, 20.10.2009.
Rijkevorsel/Turnhout - Johannes T. uit Turnhout en Dirk V.G. moesten zich bij de strafrechter in Turnhout verantwoorden voor het aanbrengen van graffiti. Eind november 2007 bekladden ze het bezoekerscentrum van de gerestaureerde molen in de Looiweg in Rijkevorsel. ‘De aangebrachte tekeningen en de handtekeningen leken op elkaar', zei openbaar aanklager Sara Boogers. ‘Dirk V.G. staat bekend als graffitispuiter en zo konden de daders worden gevonden. Er was een aanzienlijke schade aan het gebouw.' De beide beklaagden riskeren een werkstraf. De advocaat van Johannes T. gaf ter verdediging aan dat zijn cliënt 18 jaar was op het moment van de feiten en hij toen te veel gedronken had. Hij vroeg om opschorting. Vonnis op 16 november.

Persbericht. Wendy Luyks, "Molenhuisje breidt uit wegens overweldigend succes", Het Nieuwsblad, 28.05.2010.
De vrijwilligers zijn bijna klaar met de werken, maar zijn nog op zoek naar het juiste voegsel. Louis Verbraeken
Rijkevorsel - De toeristische dienst van Rijkevorsel wil het bezoekerscentrum aan de Stenen Bergmolen uitbreiden, want door het grote succes is dit al te klein geworden. De vzw is op zoek naar vrijwilligers.
Het Molenhuisje aan de molen in Rijkevorsel opende vier jaar geleden de deuren. Al snel werd duidelijk dat de ruimte te klein bleek. Er ontstonden al snel plannen om het gebouw uit te breiden.
Hoeve
'We hebben eerst advies gevraagd aan Monumenten en Landschappen, omdat het gebouw in een beschermde omgeving ligt', vertelt Lu Peeraer van VVV Rijkevorsel. 'We kregen toelating voor een uitbreiding op voorwaarde dat het geheel een lange gevelhoeve type werd en er gebruik wordt gemaakt van dezelfde materialen als bij het eerste deel.'
'We namen dezelfde architect onder de arm die ons ook vier jaar geleden heeft geholpen.'
De eigenlijke werken startten op 28november. 'Eerst werd de kelder door de gemeente uitgegraven. Vervolgens begonnen de vrijwilligers op hun beurt de muren van deze kelder op te trekken. Er werden welfsels gelegd en de keldermuren bezet. Twee maanden kon er niets gebeuren door de strenge winter. Pas begin maart konden de vrijwilligers voort.'
Alles bij elkaar werkten de vrijwilligers 1.072uur gratis en hard. 'De meeste van deze vrijwilligers zijn 'oudgedienden' die ook vier jaar geleden vele uren voor een dikke boterham en een lekkere pint meewerkten aan het bestaande molenhuisje. Toch kregen we ook de hulp van enkele nieuwe.' De ruwbouw is nu zo goed als klaar en er kan begonnen worden met de afwerking.
Voegsel
Er is echter nog een groot probleem. 'De buitengevel moet ingevoegd worden zoals bij het bestaande gebouw. Het voegsel wordt echter niet meer gemaakt. We zijn dringend op zoek naar iemand die ons aan dit product kan helpen.'
'We zijn al ver gevorderd maar er moet toch nog veel gebeuren en dus zijn nieuwe werkkrachten steeds welkom. Ook na de bouwwerken kunnen we nog mensen gebruiken die mee een handje willen toesteken bij onder andere De Schakel of obers die in het molenhuisje willen werken.'

Konnie Schreus, "De molen als in de tijd van toen. Monument in de bloemetjes", in: Het Nieuwsblad, 09.09.2010. 
Naar aanleiding van Open Monumentendag wordt de molen voor het derde opeenvolgende jaar in een fleurig jasje gestoken. De dames die zich daarvoor vrijwillig inzetten, stropen alvast de mouwen op om de meest kunstzinnige bloemstukjes tevoorschijn te toveren. Aan inspiratie ontbreekt het duidelijk niet.
Ze zijn druk in de weer om de molen voor te bereiden op een grote horde kijklustigen. Uiteraard in het grootse geheim, maar Het Nieuwsblad mocht al eens een kijkje nemen. Er wordt driftig geknipt, geregen en geschikt. Deze dames zijn kennelijk niet aan hun proefstuk toe.
‘Eens iets anders'
Marc Van Den Langenbergh van de Rijkevorselse VVV en tevens vrijwillig molenaar: ‘Onze molen is prachtig gerestaureerd in 2000. We hebben vier molenaars, het terrein rond de molen is mooi aangelegd. We hebben ondertussen al veel mensen ontvangen en uitleg gegeven. Op den duur heeft zowat iedereen de molen al gezien.
Daarom wilden we drie jaar geleden eens iets anders doen om de molen in de kijker te zetten. En zo hebben we het monument in de bloemetjes gezet. We vroegen vijf dames - vrijwilligers, geen professionals - of ze wilden bloemschikken rond de molen. Ze trachten met simpele materialen uit de tuin gecombineerd met gekochte bloemen iets moois te maken', zegt Marc Van Den Langenbergh. Wij vinden alvast dat ze daar met vlag in wimpel in slagen. Wil je daar zelf over oordelen, dan moet je in het weekend van 11 en 12 september zeker een kijkje gaan nemen.
Mankementje
Zoals iedereen al kon lezen in het gemeentelijk infoblad, is bij inspectie van de molen gebleken dat er een probleem is met een aantal steunbalken. Daarom draaien de wieken al een tijdje niet meer omwille van de trillingen. Van Den Langenbergh: ‘Dit jaar is er dus een probleem met de bebloeming. Door een mankementje aan de stabiliteit rond de oude balken, mogen er geen bezoekers meer in de molen.
Ondertussen zijn al wel de nodige stappen ondernomen om dat te verhelpen. Het is uiteraard een kwestie van centen vinden en procedures afwachten. Dat kan eventjes aanslepen. We hopen dat ze binnen één of twee maanden aan de herstellingen kunnen beginnen, maar dat kan evengoed ook een jaar duren. Jammer, want ook de molenaars houden de molen natuurlijk graag draaiende', zegt hij.
Bezoekerscentrum
Gelukkig kunnen de mensen nu ook op het terrein terecht, en wel in het bezoekerscentrum in plaats van in de molen. ‘We werken al drie jaar rond thema's; dit jaar is dat ‘de tijd van toen'. Vroeger, voor de restauratie, deed de molen nog dienst als discotheek. En we wilden die sfeer van de jaren '50 tot '80 nabootsen met bloemstukjes.
Dat is niet zo evident in het bezoekerscentrum, maar de vijf dames hebben hulp bijgevraagd van drie of vier andere mensen. Ze moeten natuurlijk inspiratie hebben. En ze hebben een serieus gamma weten op te bouwen: iemand met oldtimers komt er een aantal oude auto's neerzetten, we hebben een oude wc, de oude toog komt weer tot leven, enzovoort,...', besluit de molenaar.
Zoals vroeger, afspraak op 11 en 12 september aan de molen in de Looiweg. Gratis toegang.

Konnie Schreus, "Wie sleept de cultuurprijs in de wacht? Werkgroep Duivelse Molens is geduchte concurrent", Het Nieuwsblad, 02.12.2010.
Touw (Lisette Van Gorp) en Rikus (Marc Van Den Langenbergh). Rob Maes
Rijkevorsel - Onze gemeente telt een aantal verenigingen die zich bezighouden met cultuur. De werkgroep Duivelse Molens van de VVV is er daar één van. Ze legt de nadruk op het volkse, de levende folkore. De vertellingen in en rond de oude molen - dit jaar in het molenaarshuisje wegens tijdelijke problemen met de veiligheid - kunnen tellen als immaterieel erfgoed. De streektaal, verhalen en spreuken worden op deze manier opnieuw doorgegeven aan de volgende generatie.
En als het verteltalent van Lisette Van Gorp meegerekend wordt, eindigt de werkgroep op 3 december vast hoog op het ereschavotje van de cultuurprijs. Over het ontstaan van de groep zegt ze het volgende: ‘Mijn man werkt bij de VVV, en ik ga ook al eens helpen hier en daar bij een activiteit. Een van de molenaars kwam op het idee om verhalen te vertellen in de molen. We wilden ook een verklaring geven van de zegswijzen in verband met molens', zegt ze.
Oud molenaarsgezin
‘Zo hadden we vijf jaar geleden een scenario bedacht.
Dat viel in de smaak, maar het was nog niet wat we precies wilden. Het jaar erop kwam Rob Maes bij het groepje en hij is heel gedreven. We hebben toen een aantal oude molenverhalen opgevist uit de provincie Antwerpen en Limburg en ze een beetje aangepast. Een oud molenaarsgezin van 80 jaar geleden is zowat de rode draad die alle verhalen aaneen breide', licht ze toe.
‘De mensen die komen kijken, moeten zelf verhuizen; we veranderen het decor niet. Het begint normaal gezien in het molenaarshuisje en daarna trekken ze naar de molen.
Dit jaar kon dat niet doordat een aantal balken in de molen onvoldoende veilig waren. We hopen dat dit snel opgelost raakt', zegt ze.
‘In ieder geval, de molenaar schenkt koffie op, en dan komt een van de knechten binnen, klaar om te gaan stropen. Hij had daarvoor een echte fret. Die is helaas na drie jaar gestorven - zulke beestjes leven blijkbaar niet langer - en voorlopig is het behelpen en doen we maar alsof we een fret hebben', lacht Lisette, die in de vertellingen de rol speelt van Touw, de molenaarsvrouw.
Dialect
‘In de vertellingen komen heel wat oude uitdrukkingen voor uit het dialect. Zo zeg ik op een gegeven moment ‘hang uwe frak maar op de zurg', dat is de zetel. Of ‘ik heb hier nog een heel potagiekom spekvet', een grote kom. De oudere generatie kent die woorden nog, jongere mensen vaak niet meer. Die oude mensen herinneren zich de folkore van vroeger, 's avonds vertellend rond de stoof. De acteurs eten dan ook met z'n allen - echte - gebakken spek uit één pan, en ze soppen die in bruine suiker zoals vroeger. De ‘zever' loopt als het ware uit de mond van het publiek dat al die geuren ruikt', zegt Lisette.
Hendrik Conscience
‘Tijdens de opvoering is iedereen muisstil, het is net alsof de mensen behoefte hebben aan oude verhalen. Het gebeurt dan ook in intieme kring; er is slechts plaats voor 35 toeschouwers. Het is er heel sfeervol en onze verhalen over spoken en geesten komen dan ook goed tot hun recht.
Ze beweren dat Hendrik Consience hier in Rijkevorsel rondhing om te luisteren naar de verhalen. Zo is het boek ‘de Loteling' ontstaan', verklaart Lisette Van Gorp.
Consciences moeder is dan ook geboren in Malle, wat een en ander verklaart. ‘Zijn verhaal ‘de brandende scheper' loopt dwars door onze voorstelling. We hebben het uiteraard een beetje bewerkt en aangepast', zegt Lisette.
Toekomstplannen
Wannes de heggemulder, de man die in de verhalen molens repareert en molenstenen slijpt, is Rob Maes in het dagelijkse leven. Hij stuurde de voorstelling in een bepaalde richting zodat de vertellers een persoonlijkheid kregen, de verhalen verduidelijkt werden naar de toehoorders toe en er nu een logische volgorde zit in de opeenvolging van de verschillende scènes. Er zijn echter nog plannen, want de vertelsels worden verder uitgebreid. Dit jaar kwam er de figuur van de pastoor bij, volgend jaar misschien ook nog een meid.
Improviseren
‘We spelen heel natuurlijk en doorleefd. En bij momenten improviseren we zelfs. Dat ligt aan het publiek. Als dat goed reageert, voelen we ons zelfverzekerder en durven we al eens wat meer experimenteren. Wat we doen heet officieel een evocatie, al noem ik het zelf altijd een toneelstukske. We lezen niet af uit een boek, we hebben ook geen souffleur. Die formule spreekt duidelijk aan, want elk jaar zijn er trouwe fans die steeds opnieuw willen komen luisteren. Het publiek krijgt ook een boterham met spek tijdens de voorstelling. Misschien komen ze speciaal daarvoor?
Sfeerbeeld
Nieuwsgierig geworden naar de sfeervolle verhalen rond de stoof? Zo begint het:
'Beste mensen allemaal
Hartelijk welkom op deze belevingsvolle vertelavond.
Jullie worden vanavond door onze spelers - vertellers meegevoerd in de tijd. We gaan mee terug naar de tijd dat onze overgrootouders dertigers waren en dat is toch zowat 90 à 100 jaar geleden. Jullie zijn hier vanavond getuige van de bezigheden en het wel en wee van een gewone dag van een molenaarsgezin met zijn knechten en toevallige bezoekers. Het gezellige vertoeven aan de haard waar men in het halfduister luisterde naar elkaars verhalen kennen wij niet meer. Dat kunnen jullie vanavond mee beleven. De spelers - vertellers laten u meegenieten van verhalen waarin angst, bedreiging, onzekerheid, kommer en kwel de boventoon voeren.
Heksen, duivels, geesten en mysterieuze verschijnselen zijn niet ver uit de buurt. Wij wensen jullie een gezellige avond toe.'
Wil je Lisette Van Gorp zelf aan het woord horen? Dat kan tijdens de VVV-wandeling "Brandende scheperspad" op zondag 5 december. Vertrek aan de kerk van Sint-Jozef om 14 uur. Zij stelt zich onderweg strategisch op en vertelt vol verve het wedervaren van de brandende scheper.

Wendy Luyks, "Werken aan de stenen bergmolen", Het Nieuwsblad, 12.03.2011.
Rijkevorsel - De gemeente heeft onlangs onderhoudswerken uitgevoerd aan de stenen bergmolen in Rijkevorsel. Een van die werken bestond uit het vrijkappen van de koppen van de moerbalken, die vrijwel volledig waren ingemetseld. Na controle bleek dat verschillende balken aan het rotten waren. Eén balk was er zelfs zo slecht aan toe dat hij in zijn geheel vervangen moet worden. Zolang dit niet gebeurt, mag de molen niet meer draaien. Het gemeentebestuur gaat nu subsidies aanvragen. Als die toegekend worden, stelt de gemeente een aannemer aan die de balk moet vervangen. Naast de rotte balken kampt de molen ook met vocht. Vorig jaar werd er al een goot geplaatst onderaan de molenkap, maar dat loste het probleem niet voldoende op.

Wendy Luyks, "Jos Verhaert verzorgt 5 jaar toiletten aan molen", Het Nieuwsblad, 16.06.2011.
Lu Peeraer, Jos Verhaert en diens opvolger Vic Heylen.
Rijkevorsel - De 73-jarige Jos Verhaert werkte jarenlang in het bezoekerscentrum aan de molen in Rijkevorsel. Het centrum werd op 8 oktober 2005 geopend. 'We zochten iemand die dicht bij het bezoekerscentrum woonde en die de toiletten 's morgens wilden openen voor fietsers en wandelaars en ze 's avonds weer kon sluiten', zegt Lu Peraer van VVV Rijkevorsel.
En dat werd Jos Verhaert. 'Meer dan vijf jaar heeft Jos vanaf maart tot november deze taak nauwgezet vervuld. Nu wordt hij een beetje ouder en heeft hij gevraagd een andere vrijwilliger te zoeken.'
Jos draaide gisteren voor de laatste keer de deur op slot. Hij gaf de sleutel door aan Vic Heylen, ook een buurtbewoner van de molen. 'Het zijn mooie jaren geweest, maar ik word al wat ouder en ben moeilijker te been. Toch zal ik hier nog regelmatig te zien zijn hoor', aldus Jos.

Bart Van den Langenbergh, "Jos geeft sleutel toilet door", Gazet van Antwerpen, 15.06.2011.
Jos Verhaert (72) heeft woensdag voor de laatste keer het openbaar toilet aan het bezoekerscentrum van de molen op de Looiweg geopend en afgesloten.
Al vijf jaar lang tussen maart en november heeft hij die taak op zich genomen. Hij heeft de sleutel doorgegeven aan Vic Heylen, een andere buurtbewoner. De VVV heeft Jos Verhaert in de bloemetjes gezet.

Konnie Schreus, " Oldtimers bijeen aan de molen", Het Nieuwsblad, 22.08.2011.
Rijkevorsel - Op zondag 21 augustus 2011 kwam de grens de oldtimerclub ‘Goud van Oud' aan de molen bijeen om een mooie tocht van 85 km te maken in de Kempen. Zij verzamelden op het molenterrein - zowat het ideale decor - voor een uitgestippeld parcours langs mooie plekjes in de omstreken, om opnieuw aan het beginpunt te eindigen. De weergoden waren hen in ieder geval gunstig gezind.
Jos Adriaensen, lid van de grensclub die opgericht werd in 1988, poseert voor het vertrek bij zijn Opel Olympia ‘52 samen met Tjierd van Alphen. Het tweetal stippelde vooraf de tocht uit. Ze verwachtten zo'n 30-40 oldtimers.

Konnie Schreus, "Bloemschikevenement aan de molen. Monument in de bloemetjes", Het Nieuwsblad, 10.09.2011.
Rijkevorsel - Op 10 en 11 september wordt onze molen in de bloemetjes gezet. Een fantastische groep vrijwillige bloemschikkers heeft het beste van zichzelf gegeven en het resultaat mag er zijn. Dit jaar hebben ze rond het theme ‘tradities in Rijkevorsel' gewerkt.
Soms met een knipoog, soms ontroerend, maar altijd esthetisch verandwoord en bijzonder origineel. Haal zelf de tradities maar uit de foto's; veel zoekwerk komt er allicht niet aan te pas.

Konnie Schreus, "Heel weekend feesten. Spiegeltentfestival aan de stenen bergmolen", Het Nieuwsblad, 17.08.2012.
Rijkevorsel - Van 17 tot en met 19 augustus vindt het Spiegeltentfestival plaats aan de stenen bergmolen in de Looiweg.
Vanaf vrijdagmiddag tot zondagavond wordt er door het gemeentebestuur en VVV-Toerisme een gevarieerd programma voorzien voor al wie jong en/of jong van geest is.
Vrijdag 17 augustus
- Kindercircus en kinderdisco
Op vrijdag zijn er workshops circus en dans voor de kinderen die opgevangen worden in de kinderclub. In de namiddag kunnen ouders, grootouders, vrienden,… de resultaten komen bewonderen vanaf 13u. Nadien is er in deze prachtige tent een heuse kinderdiscofuif voorzien. Een hoogdag voor kinderen die graag dansen, zingen en springen. De kinderen kunnen ter plaatse afgehaald worden vanaf 16.00 uur. Inkom: gratis. Deuren open vanaf 13u
- Radio Modern
Radio Modern organiseert retro swingfeesten met zwierende petticoats, mooi uitgedoste dames en rockers en vooral tot de laatste centimeter gevulde dansvloeren. Net als vroeger beginnen de dansfeesten vroeg. Ten laatste om 21u is de dansvloer gevuld voor een swingles. Je leert een aantal basispassen uit de lindy hop, swing en jive, waarmee je je kunt uitleven op muziek van dj’s die de wax in de vingers hebben.Wie wil kan voor wat rouge en krulspelden langs in het Beauty Boudoir van de Modernettes.
Inkom: €7 - groepen vanaf 15 personen €5/persoon. Deuren open vanaf 19u30, swingles 20u30.
Zaterdag 18 augustus
- ’t Veussels Festival
De kans voor bekende en minder bekende lokale muzikale genieën om eens op te treden in een uniek kader. Een uiteenlopend repertoire van bands, singer-songwriters, enz,... Inkom: €5, deuren open om 19u30.
Optredens:
- 20u: Many More
- 21u30: Radio Tennessee
- 23u: Peter en z’n Botsottos
Zondag 19 augustus
- Ontbijtcinema
Op zondagmorgen is er een schitterende film van eigen bodem. Vanaf 9 u kun
je in de spiegeltent terecht voor een ontbijt. Voor de prijs van €7,5 kun je genieten van een
croissant/koffiekoek – pistolets – fruitsap – koffie/thee. Nadien kijk je naar ‘Groenten uit Balen’, een film over de lokale geschiedenis in de Kempen met o.a. Stanny Crets,
Peter van Turnhout. Achteraf kun je nog napraten bij een gratis drankje.
Inschrijven vooraf is verplicht bij de cultuurdienst via dit mailadres of op 03/340 00 37. Wie enkel de film wil meepikken, is welkom in de spiegeltent vanaf 10u. Gelieve wel vooraf na te vragen of er nog plaatsen beschikbaar zijn. Inkom: ontbijt €7,50 – enkel film: gratis, inschrijven vooraf verplicht. Deuren open vanaf 9 u
- HaFaBra aan de Molen
Naar jaarlijkse traditie richt Rijkevorsel-Leeft ook dit jaar weer een concertnamiddag in i.s.m. met de 3 Rijkevorselse muziekmaatschappijen. Normaal kun je dit beluisteren aan de Kiosk, maar dit jaar treden ze op in het unieke kader van een spiegeltent. De concertreeks start om 14 u met als eerste Harmonie Broederband. Om 15u is er een concert van Brass Band Condor en ten slotte sluit Fanfare Vermaak na Arbeid deze muzikale namiddag af om 16u.
Inkom: gratis, deuren open vanaf 13u30.
- Moving Emotions Symphonic Pop Orchestra
Live concert met special act als afsluiter van dit uitzonderlijke weekend . Special act van Moving Emotions Symphonic Pop Orchestra).
Inkom: gratis, deuren open vanaf 19u30. Concert om 20 u.

Konnie Schreus, "Monumentenverlichting is klaar. Molen voortaan permanent in de schijnwerpers", Het Nieuwsblad, 16.08.2012.
Rijkevorsel - Werknemers van de firma Maes en Eandis hebben maandagavond 13 augustus de laatste hand gelegd aan de monumentenverlichting op de stenen bergmolenl. De werken gebeurden in opdracht van het gemeentebestuur, de eigenaar van de molen.
"Zes schijnwerpers op de molenbelt werpen voortaan elke avond vanaf het invallen van de duisternis een zachte en feeërieke verlichting op de molenromp, het gevlucht en de staart van de stenen bergmolen aan de Looiweg in Rijkevorsel", zegt Jan Backx van de Verenigde Rijkevorselse vrijwillige molenaars.
Onder toeziend oog van die vrijwillige molenaars en enkele buurtbewoners werd de verlichting maandagavond ontstoken. Helemaal mooi wordt het tijdens het najaar, wanneer heel sporadisch de verlichte molen ook ’s avonds in gang gezet wordt.

BVDL, "Website molen", Gazet van Antwerpen, 21.09.2012.
Rijkevorsel (2310) De stenen bergmolen op de Looiweg heeft voortaan een eigen website. Bezoekers kunnen daar alles vinden over onder meer de geschiedenis van de molen, de openingsdagen en speciale activiteiten. BVDL
www. stenenbergmolen.be

RAM, "Avondmalen in Stenen Bergmolen", Het Nieuwsblad, 05.01.2012.
Molenaars Marc Van den Langenbergh, Jan Backx en Luc Geypen waren gisterenavond aan het malen.
Rijkevorsel - Gisterenavond draaiden de wieken van de Stenen Bergmolen aan de Looiweg voor het avondmalen van de Verenigde Vrijwillige Rijkevorselse molenaars.
Avondmalen is een oud molengebruik. Vroeger moesten de molenaars malen wanneer er voldoende wind was en dat kon zowel overdag als 's nachts zijn. Bovendien zaten de bakkers en de bakhuizen door hun voorraad meel als Nieuwjaar voorbij was. Daarom moesten de molenaars de eerste dagen van het jaar alle wieken opzeilen om aan de vraag te kunnen voldoen.
‘Het idee voor het avondmalen is gekomen nadat het gemeentebestuur vorig jaar monumentenverlichting heeft aangebracht op de molen', zegt Jan Backx van de Verenigde Vrijwillige molenaars. ‘Dat geeft in het donker een mooi effect wanneer de wieken draaien. Toch vereiste het avond- en nachtmalen van de molenaars veel meer oplettendheid dan het malen op klaarlichte dag. De molenaar kon het weer minder goed bekijken, hij zag immers moeilijk de buien aankomen en moest dus veel meer op het gehoor werken. Het spreekt vanzelf dat het vele avond- en nachtmalen in een onverwarmde en tochtige molen in de donkere wintertijd niet altijd prettig was. Tegenwoordig hebben we elektrische verlichting in de molen, maar 150 jaar geleden moest men zich behelpen met kaarsen of olielampen.'
Een van de vroegere molenaars heeft daarom in de Stenen Bergmolen de spreuk ‘Het molenaarsleven heeft God ons gegeven, Het malen bij nacht heeft de duivel ons gebracht' op de muur geschilderd. ‘Die molenspreuk komt nog op heel wat molens in Vlaanderen en Nederland voor. We willen het avondmalen opdragen aan onze voorgangers die eeuwenlang ook tijdens kille winternachten moesten zwoegen en werken met de wind', zegt Jan Backx.
Ook deze avond vanaf 17 uur is de molen in werking, samen met de nieuwjaarsdrink van de VVV.

BVDL, "Molenaars", Gazet van Antwerpen, 30.05.2013.
De Verenigde Rijkevorselse Molenaars ontvangen van het gemeentebestuur een subsidie van 1300 euro om de kosten voor het beheer van de molen mee te dekken. De gemeente keert de subsidie rechtstreeks uit aan de molenaars en niet meer via de toeristische dienst. 

RAM, "Stenen Bergmolen krijgt label Actieve Molen", Het Nieuwsblad, 29.10.2013.
Foto: Burgemeester Dorien Cuylaerts mocht het gedenkplaatje officieel onthullen (ram)
Rijkevorsel - De vrijwillige molenaars van de  Stenen Bergmolen ontvingen in april het kenteken ‘Actieve Molen 2013’.
De nominatie gebeurde door het Molenforum Vlaanderen op basis van onder andere de toestand en de werking van de molen. Omdat burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) wegens zwangerschapsverlof toen niet aanwezig kon zijn, kreeg ze het voorbije weekend van de molenaars de eer om het gedenkplaatje in de molen te onthullen en een oorkonde in ontvangst te nemen. ‘De molen wordt al twaalf jaar in werking gehouden door vier molenaars en een stagiair’, zegt molenaar Jan Backx. ‘De gemeente heeft er een erezaak van gemaakt om het molenterrein te onderhouden en staat samen met de molenaars in voor klein onderhoud aan de molen.’ De molenaars zorgen ervoor dat de bezoekers meer te weten komen over het malen van graan tot meel. Toerisme Rijkevorsel ontsluit het molenterrein en organiseert geregeld gelegenheidsactiviteiten.

Oxynade, "Uitstap - Rijkevorsel. Avondmolen in de Stenen Bergmolen",  Het Nieuwsblad, 31.12.2013.
Wat De Verenigde Vrijwillige Rijkevorselse molenaars herstellen een oud molengebruik weer in ere.  Bij gunstig weer zullen zij 's avonds in het donker de molen in bedrijf stellen. Met de sfeervolle monumentverlichting zullen de draaiende molenwieken ongetwijfeld voor een mooi schouwspel zorgen. U kunt dit volgen vanaf het molenterrein waar de VVV dan op een nieuwjaarsdrank trakteert en de molenaars hun nieuwe werkjaar ‘inmalen’.
Wanneer: vrijdag 3 en zaterdag 4 januari om 17 uur
Waar: Stenen Bergmolen, Looiweg

------------

Rijksarchief Antwerpen, Akte notaris Norbert Neeckx, senior, Herenthout, 1844
Verkoopsakte 1844, (akte notaris Norbert Neeckx sr., Herenthout)
Transcriptie Jan Backx, Rijkevorsel

Voor Norbertus Neeckx, koninglyken notaris ter residentie van Herenthout, canton Herenthals,arrondissement Turnhout Provincie Antwerpen, in bywezen der nagenoemde getuygen, byde inwoonders van Herenthals.

Was tegenwoordig

Den heer Petrus Joannes Janssens, molenmaker en winkelier woonende te Herenthals welke heeft verkocht aen den heer Josephus Brusselaers, molenaer woonende te Rijckevorsel

1 Een parceeltjen land of erf groot twintig ares negen en veertig centiares, voorheen deelgemaekt hebbende van een parceel land gelegen in het Looyakker onder de gemeente Rijckevorsel,palende het verkochte noord-oost de kinderen Henricus Adriaensen, zuyd-oost Jan Baptist Snellinck, zuyd-west Franciscus Renders, noord-west Den Looyweg.

2 Eenen in hout getimmerd graen windmolen staende op het voormeld parceeltjen erf in der voegen als dezen voor wat aenbetreft de buyten en vaststaende werken aldaer door den verkooper is gebouwd, zonder eenige reserf en by hem kooper in huer gebruyk is by wege van mondelingsche huer, echter zyn hier van uytgezonderd alle de inwendige draeyende  en roerende werken mede begrepen de steenen,die exclusief den eygendom van den kooper uytmaken als door hem van zynen kost daer in geplaetst.

Den kooper verklaerde met het alles wel bekend te zyn,daer mede genoegen te nemen en des aengaende geene nadere beschryving te verlangen.

Gemeld parceeltjen erf hoort aen verkooper uyt kragt van aenkoop daer van gedaen tegen de kinderen Henricus Adriaensen en Joanna Eelen te Rijckevorsel, als blykt met eene acte van transport verleden voor den notaris De Boungne te Hoogstraten verblyvende den dertienden July achtienhonderd twee en veertig.

…Daer en boven is deze verkooping (van de molen) geschied om en mits de somme van vier duizend franken welke som den verkooper met het passeren dezer in klinkende geldspeciën , die zulks erkende, heeft ontvangen van den kooper waer over deze dient tot quittantie en ontslag.

En mits dien verklaerde den verkooper tot vooraengehaeld parceeltjen erf en graenwindmolen geen het minste recht van eygendom meer te hebben nog te behouden hem kooper Subrogerende in alle zyne regten van eygendom en bezit.

Waer van acte.

Gedaen en gepasseerd te Herenthals ten huyze van Henricus Augustinus Puls, den vyftienden September achtienhonderd vier en veertig in de tegenwoordigheyd van Adrianus Josephus Keulemans winkelier en Henricus Augustinus Puls, candidaet-notaris, byde aenzogte getuygen dewelke na gedane voorlezing hebben geteeckend met de comparanten en notaris, byde te Herenthals”

De akte draagt verder de handtekeningen van Petrus Joannes Janssens, Josephus Brusselaers, A.J. Keulemans, H.A. Puls en notaris Norbert Neeckx.

An Van den Ouwelant, "Duivelse Molens in Rijkevorsel", Het Nieuwsblad, 03.09.2014.
Theater - Rijkevorsel
Foto AVW
Wat? Na het succes van de vorige edities nodigt VVV-Toerisme Rijkevorsel iedereen ook dit jaar uit voor een reeks voorstellingen van Duivelse Molens of een dag uit het leven van een molenaarsgezin anno 1925.
De familie ontvangt u in het bezoekerscentrum De Molen, waar een knetterende houtkachel, de geur van verse koffie en gebakken spek je onmiddellijk in de sfeer brengen.
Bezoekers zullen op het puntje van hun stoel gaan zitten en meeleven met de familie. Een aaneenschakeling van verhalen neemt het publiek mee naar verschillende locaties en de molen zorgt voor een prachtig decor.
Wanneer? 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 en 29 november om 20 uur
Waar? In het Molenhuis en de Stenen Bergmolen aan de Looiweg in Rijkevorsel
Prijs: 5 euro, kaarten te bekomen vanaf 2 september aan de balie van het gemeentehuis
Info: vvv.toerisme @ rijkevorsel.be, 03-340.00.12

Mia, "Verhalen in de molen", Het Nieuwsblad, 03.11.2014.
Rijkevorsel - Kinderen luisteren naar spannende verhalen die verteld worden aan de molen. Dat was vrijdag de startactiviteit van de Halloweenavond, met ook nog een lichttocht langs donkere steegjes. Iedereen mocht zelf en een lantaarn of fakkel meebrengen. Foto RAM

Ronny van den Ackerveken, "Picknick aan de molen", Het Nieuwsblad, 25.05.2014.
Foto: Mia Uydens.
Rijkevorsel - Jong en oud kon zondag genieten van een picknick op het gras van het molenterrein aan de Looiweg. Jeugdhuis De Wauwel organiseerde daar zondagnamiddag samen met VVV Rijkevorsel een picknick.
Zelf eten meebregen, was niet nodig. Voor slechts 6 euro kon je ter plaatsen een basispakket kopen en een luxepakket kostte 10 euro. De zon was van de partij en dus ideaal weer om buiten te eten

Ronny van den Ackerveken, Kerstmarkt verplaatst door windschade, Het Nieuwsblad, 13.12.2015.
Foto: ram
Rijkevorsel - De jaarlijkse kerstmarkt in Rijke­vorsel vond zondag niet plaats aan de molen, maar op de Asterweg. Door de hevige wind van zaterdagnacht waren alle tentjes op het molen­terrein omgewaaid.
Zondagochtend kregen de verenigingen telefoon dat de kerstmarkt afgelast zou worden. Heel wat tentpalen waren verwrongen en nieuwe tentjes zetten ging niet meer. "Omdat we dat jammer vonden voor de voorbereidingen vanalle verenigingen heb ik naar de burgemeester gebeld en voorgesteld om alles te verplaatsen naar de Asterweg", zegt Jelle Van Den Langenbergh van @Veussel. "Daar werden sowieso de raamschilderingen van Jef Geens geopend, dus dat kwam goed uit."
"We moesten nog wel enkele dingen regelen, zoals het afsluiten van de straat. Ik heb daarna alle verenigingen ingelicht over de nieuwe locatie en de reacties waren positief. Samen hebben we er voor gezorgd dat de raamschilderingen zichtbaar zijn gebleven. Er stonden wel iets minder tentjes dan aan de molen, maar iedereen was tevreden dat de markt toch heeft kunnen plaatsvinden."

Ronny van den Ackerveken, "Kinderen leren op speelse manier over molens", Gazet van Antwerpen, 28.08.2016.
Foto: RAM
Rijkevorsel -Aan de Stenen Bergmolen in Rijkevorsel is zondag het educatief pakket 'Molen je mee' voorgesteld. Het is een goede voorbereiding en aanvulling op klasbezoeken in de Kempense wind- en watermolens.
Het idee kwam er na een bezoek aan de molen in Rijkevorsel. "Een studente uit ons dorp volgde enkele jaren geleden de lerarenopleiding aan de Thomas More Hogeschool", vertelt Jan Backx van de vrijwillige Rijkevorselse molenaars. "Voor haar eindwerk had ze een molenspel gemaakt. Dat was gebaseerd op de Stenen Bergmolen. Met medewerking van Erfgoedcel Noorderkempen, leerkrachten en molenaars is het spel aangepast voor alle wind- en watermolens."
'Molen je mee' is in de eerste plaats gemaakt voor leerlingen van het derde en vierde leerjaar. Het pakket bestaat uit meerdere onderdelen. Er zit ook een lijst in met de twintig molens in de Kempen die te bezoeken zijn. "Naast de lerarenhandleiding zijn er vijf themakaarten met tekeningen en opdrachten voor de leerlingen. Daarin komen ze alles te weten over de molentypes, vertrekkende van de windturbines. Andere thema’s zijn de symboliek van de wiekenstand, het molenambacht en de weg van grondstof naar eindproduct. De kinderen kunnen hun bezoek in de klas al wat voorbereiden. Het is niet de bedoeling om een rondleiding in de molen te vervangen”, legt Jan Backx uit.

Literatuur

Archiefbronnen
- Rijksarchief Antwerpen (RAA), Notariaat, R02 - 11548. Notaris De Boungne Antonius Jozef te Hoogstraten, minuutakten 1842. Akte verkoop van grond te Rijkevorsel door de kinderen van Henricus Adriaensen aan Petrus Joannes Janssens voor de bouw van de houten windmolen, 13.07.1842.
- RAA, Notariaat, rep: 08896, nr. 0757. Notaris Neeckx Norbert senior te Herenthout. Akte verkoop door Petrus Joannes Janssens aan Joseph Brusselaers van windmolen en grond te Rijkevorsel, 15.09.1844.
- RAA, Notariaat,  rep: 10498, nr. 0015. Notaris Theuns Jan Antoon te Oostmalle. Akte ruil tussen Jan Hoppenbrouwers en Theresia Snellinckx, echtgenote Jozef Brusselaers, van o.m. de molen te Rijkevorsel, 20.02.1862.
- RAA, Notariaat, R01 - 16214. Notaris Van Genechten Albertus Waltherus te Turnhout, minuutakten 1892. Akte verkoop van molen door de kinderen Jozef Brusselaers-Snellinckx aan Joannes Janssen-Claessen, 02.06.1892.

Literatuur
H. Holemans & P.J. Lemmens, "Molens der Noorder- en Oosterkempen", Nieuwkerken, 1980, p. 99-100;
Herman Holemans, "Wind- en watermolens van de provincie Antwerpen. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 3. Gemeenten P-Z", Opwijk, Studiekring "Ons Molenheem", (2011).
J. Vorsselmans & M. Simons, "Twee Kempense stenen beltmolens in de steigers", in: Molenecho's, XXVIII, 2000, nr. 4, p. 191-192;
J. Backx, "De molens van Rijkevorsel", onuitgegeven studie.
J. Backx & R. Van Ryckeghem, "Grote scharniermomenten van drie windmolens (Rijkevorsel, Brecht, Komen)", in: Molenecho's, XXIX, 2001, nr. 3, p. 124-127; L. D(enewet), "Vier Vlaamse moleninhuldigingen in het voorjaar 2002" (Rijkevorsel, Massemen, Aartselaar, Bocholt), in: Molenecho's, XXX, 2002, nr. 2, p. 81-82;
F. Brouwers, "De toekomst van een verleden. Levende molens in de provincie Antwerpen", s.l., Levende Molens Werkgroep Kempen-Antwerpen, (1997);
Paul Hendriks, "De windmolens. 27. Rijkevorsel", in: P. Hendriks & R. Hoeben, "Provincie Antwerpen, wind- en watermolens", Antwerpen, 1978, p. 22;
Els De Kinderen, "De stenen bergmolen van Rijkevorsel", in: "Levende Molens", jg. 11 (1989), p. 29-31, ill.;
J. en W. Smits, "De stenen bergmolen van Rijkevorsel", in: Jaarboek van de Heemkundige Kring van Rijkevorsel, Rijkevorsel, jg. 8 (1985), p. 54-68, ill.;
P.J. Lemmens, "Molenoverzicht uit het Arrondissement Turnhout van 1830 tot heden", Heemkundig Handboekje voor de Antwerpse Randgemeenten, Kwartaalschrift, Borgerhout, Gitschotel Buurschap, Jg. 12, [1964], nr. 3, p. 28.
Smits J., De windmolens van Rijkevorsel, Jaarboek van de Heemkundige Kring van Rijkevorsel,1997, p. 31-79.
De Sadeleer S. & Plomteux G., Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout, 2002.

Persberichten
"Provinciale restauratiepremies voor Mechelen en Turnhout", Gazet van Antwerpen, 06.12.2001.
MSR, "Molen", in: Het Nieuwsblad, 20.12.2007.
MPH, "Jonge graffitispuiters moeten rekening betalen", in: Het Nieuwsblad, 30.11.2007.
"Signalisatie molen", in: Gazet van Antwerpen, 17.01.2008
"Opening windmolen Rijkevorsel uitgesteld", in: De Gazet van Antwerpen, 19.06.2001.
WLT, "Molen", Het Nieuwsblad, 18.07.2009.
RAM, "Graffitispuiters bekladden bezoekerscentrum", in: Het Nieuwsblad, 20.10.2009.
Wendy Luyks, "Molenhuisje breidt uit wegens overweldigend succes", Het Nieuwsblad, 28.05.2010.
Konnie Schreus, "De molen als in de tijd van toen. Monument in de bloemetjes", in: Het Nieuwsblad, 09.09.2010.
Konnie Schreus, "Wie sleept de cultuurprijs in de wacht? Werkgroep Duivelse Molens is geduchte concurrent", Het Nieuwsblad, 02.12.2010.
Wendy Luyks, "Werken aan de stenen bergmolen", Het Nieuwsblad, 12.03.2011.
Wendy Luyks, "Jos Verhaert verzorgt 5 jaar toiletten aan molen", Het Nieuwsblad, 16.06.2011.
Bart Van den Langenbergh, "Jos geeft sleutel toilet door", Gazet van Antwerpen, 15.06.2011.
Konnie Schreus, " Oldtimers bijeen aan de molen", Het Nieuwsblad, 22.08.2011.
Konnie Schreus, "Bloemschikevenement aan de molen. Monument in de bloemetjes", Het Nieuwsblad, 10.09.2011.
Konnie Schreus, "Heel weekend feesten. Spiegeltentfestival aan de stenen bergmolen", Het Nieuwsblad, 17.08.2012.
Konnie Schreus, "Monumentenverlichting is klaar. Molen voortaan permanent in de schijnwerpers", Het Nieuwsblad, 16.08.2012.
BVDL, "Website molen", Gazet van Antwerpen, 21.09.2012.
RAM, "Avondmalen in Stenen Bergmolen", Het Nieuwsblad, 05.01.2012.
BVDL, "Molenaars", Gazet van Antwerpen, 30.05.2013.
RAM, "Stenen Bergmolen krijgt label Actieve Molen", Het Nieuwsblad, 29.10.2013.
Oxynade, "Uitstap - Rijkevorsel. Avondmolen in de Stenen Bergmolen",  Het Nieuwsblad, 31.12.2013.
An Van den Ouwelant, "Duivelse Molens in Rijkevorsel", Het Nieuwsblad, 03.09.2014.
Mia, "Verhalen in de molen", Het Nieuwsblad, 03.11.2014.
Ronny van den Ackerveken, "Picknick aan de molen", Het Nieuwsblad, 25.05.2014.
Ronny van den Ackerveken, "Kerstmarkt verplaatst door windschade", Het Nieuwsblad, 13.12.2015.
Ronny van den Ackerveken, "Kinderen leren op speelse manier over molens", Gazet van Antwerpen, 28.08.2016.


Laatst bijgewerkt: vrijdag 24 maart 2017
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens