Molenzorg
navigatie Herzele, Oost-Vlaanderen
Foto van Rosmolen bij de Molen te Rullegem, Herzele, Foto: Marnix Bogaert, Marke, 11.07.2015 | Database Belgische molens © Foto: Marnix Bogaert, Marke, 11.07.2015

Rosmolen bij de Molen te Rullegem
Molenstraat
9550 Herzele
50.883228, 3.897104 (Google Maps)
Alain Goublomme, Horebeke
2014
Buitenrosmolen
Korenmolen
Vierzijdig houten gebouw
1 koppel molenstenen
Maalvaardig
Alain Goublomme
Op afspraak
57977 (allemolens.nl)

Beschrijving / geschiedenis

Achter de Molen te Rullegem, een staakmolen in de Molenstraat te Herzele, werd in 2014 een vierzijdige houten buitenrosmolen gebouwd, op initiatief van Alain Goublomme uit Horebeke.
De molenbouwer was Eric Vanleene uit Ath. Bepaalde taken (zoals de bedekking van de kap met houten leien) werden uitgevoerd door Johnny De Pelseneer uit Herzele.

De rosmolen is van het type houten buitenrosmlen. Het groot spoorwiel op de koningsspil drijft via onderaandrijving één steenkoppel aan.

Lieven DENEWET

Aanvullende informatie

JADN, "Nieuwe rosmolen", De Streekkrant, 13.05.2015.
Herzele - Met de bouw van een gloednieuwe rosmolen bij Molen Te Rullegem in de Herzeelse Molenstraat heeft de Oost-Vlaamse gemeente er meteen een nieuwe toeristische attractie bij. Molenmaker Eric Van Leene en molenaars Alain Goublomme en Johny De Pelseneer staken heel wat uren werk in de realisatie.
"Een rosmolen is een molen die wordt 'aangedreven' door een paard en niet door de wind", verduidelijkt molenaar Alain Goublomme. "Dergelijke molens stonden veelal in de buurt van windmolens en werden enkel gebruikt op windstille dagen. Archiefdocumenten tonen immers aan dat maar één dag op drie echt geschikt was om te malen met een windmolen. Molenaars moesten echter quasi dagelijks vers meel aanleveren waardoor ze een minder weersafhankelijke molen nodig hadden. Daarom hebben we ook de rosmolen hier geplaatst. Leden van heemkundige kring De Hellebaard hebben immers achterhaald dat hier in de buurt ooit zo'n rosmolen met gestaan hebben. Hij staat hier dus op zijn plaats. Alleen jammer dat Johny en ik alles zelf hebben moeten bekostigen en er geen tussenkomst van overheidswege was. Het herstel van het oude molenlandschap draagt toch bij een de toeristische waarde van onze gemeente, niet?"
Met de nieuwe rosmolen telt Herzele momenteel vier molens: de Buysesmolen, de molen Ter Rijst, de molen Te Rullegem en de bijhorende rosmolen. De vroegste bronnen van de Molen Te Rullegem dateren van 1380

Zie: Herzele, Molen te Rullegem (windmolen).
Artikel in: Vlaamse Molens, zomer 2015.
JADN, "Nieuwe rosmolen", De Streekkrant, 13.05.2015.
'Rosmolen' nieuwe toeristische attractie, Het Nieuwsblad, 28.04.2015.

Overige foto's

transparant

Rosmolen bij de Molen te Rullegem

Foto: Marnix Bogaert, 11.07.2015

Rosmolen bij de Molen te Rullegem

Foto: Robert van 't Geloof, 07.03.2015

Rosmolen bij de Molen te Rullegem

Foto: Marnix Bogaert, 11.07.2015

Rosmolen bij de Molen te Rullegem

Foto: Robert van 't Geloof, 07.03.2015

Rosmolen bij de Molen te Rullegem

Foto: Robert van 't Geloof, 07.03.2015


Laatst bijgewerkt: zondag 29 november 2020
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen Rosmolen bij de Molen te Rullegem, Herzelehomevorige paginaNaar Verdwenen Molens