Molenzorg
Veurne, West-Vlaanderen
Naam

Duiveltje der Nachten

Ligging Albert I-laan 2
8630 Veurne

domein Bakkerijmuseum
51°3'30.74" N 2°39'57.09" E


toon op kaart
Geo positie 51.059139, 2.666533
Eigenaar vzw Bakkerijmuseum Walter Plaetinck
Gebouwd 1979 / 1995
Type Staakmolen met open voet
Functie Korenmolen
Kenmerken Kleine maalvaardige staakmolen, vlucht 9,3 meter
Gevlucht/Rad Houten pestelroeden, vlucht 9,3 meter
Inrichting 1 steenkoppel
Toestand Opknapbeurt nodig
Bescherming ---,
Niet beschermd
Molenaar Geen
Openingstijden Tijdens de openingsuren van het Bakkerijmuseum, tel. 058.31.38.97, e-mail: info@bakkerijmuseum.be
Internet bron

Duiveltje der Nachten

<p>Duiveltje der Nachten</p>

Foto: Harmannus Noot, 02.05.2006   

Beschrijving / geschiedenis

Molenmaker Eric Vanleene uit Ath (voorheen uit Pollinkhove) bouwde in 1979 achter de voormalige herberg De Violier aan de Rabbelarestraat (uitgebaat door de familie Moerman) te Lo een kleine maalvaardige staakmolen met een vlucht van 9,3 meter. De diameter van de molenstenen is ca. 60 cm. Hij maalt ongeveer 50 kg graan per uur.

In 1986 herbouwde Eric Vanleene het molentje op zijn erf aan de Burgweg en in 1995 verplaatste hij het naar het Bakkerijmuseum te Veurne, aan de Albert I-laan. Als vrijwillige molenaars draaiden er opeenvolgend Eric Corteel en L. Jonckheere (Lendelede).

Het molentje kreeg in februari-maart 2017 een grondige onderhoudsbeurt, uitgevoerd door de stedelijke technische dienst van Veurne.

Lieven DENEWET & Maarten OSSTYN

<p>Duiveltje der Nachten</p>

Foto: Patrick Gelaude

<p>Duiveltje der Nachten</p>

Foto: Harmannus Noot, 02.05.2006

<p>Duiveltje der Nachten</p>

Foto: Donald Vandenbulcke, Staden

<p>Duiveltje der Nachten</p>

Foto: Harmannus Noot, 02.05.2006

<p>Duiveltje der Nachten</p>

Foto: Harmannus Noot, 02.05.2006

Bijlagen

Jaarlijks aantal asomwentelingen
1996: 209.161
1997:   79.675
1998:   82.694

Robert Laplasse, "Het Bakkerijmuseum viert dertigste verjaardag", De Weekbode, editie Kust, 11.09.2015, p. 10.
Veurne. Het Bakkerijmuseum viert op zondag 13 september zijn dertigste verjaardag. Dat gaat gepaard met een groot smulfestijn. Er komt een speciale expositie over de evolutie van de Zuidgasthuishoeve. Het museum kent de voorbije jaren een gestage groei. Vorig jaar kwamen maar liefst 21.900 kijklustigen over de vloer.
Het Zuidgasthuis wordt voor het eerst vermeld in een document uit 1314. Het geestelijk personeel stond in die tijd in voor de verzorging van armen, zieken en ouderlingen op die locatie. Verder konden reizigers er overnachten. "Het is eigenlijk pas na de Beeldenstorm in 1566 dat het Zuidgasthuis omgebouwd werd tot een hoeve", weet conservator Liesbeth Inghelram en educatief en publieksmedewerker Sofie Devoghel te vertellen.
"Na de Franse Revolutie kwam de Zuidgasthoeve in het bezit van het Burgerljik Godshuis dat in plaats was gekomen van het gasthuis. Zo kwam de Zuidgasthuishoeve, die toen een oppervlakte van 41 hectare bestreek, onder de vleugels van de Commissie voor Openbare Onderstand (COO) terecht. Later, meer bepaald in 1976, kwam de hoeve in handen van het Verunse OCMW", klinkt het.
Walter Plaetinck
Door de realisatie van een industriezone ging heel wat landbouwgrond verloren. In 1978 werd de site, die toen nog slechts 2 hectare groot was, gekocht door een groep idealisten die de historische gebouwen wilde restaureren om er een museum in onder te brengen. Via bakker Robert Inghelram werd contact gelegd met Walter Plaetinck. "Hij stamde voort uit een Evergemse bakkersfamilie en was als handelsreiziger aan de slag voor de firma Puratos", gaan Liesbeth en Sofie verder. "Zo kwam hij in contact met honderden Vlaamse bakkers. Zij brachten hem op het idee om een verzameling aan te leggen van oud bakkersmateriaal. Dat werd uiteindelijk zijn levenswerk."
Schuur
'"Het Bakkerijmuseum opende op 25 juli 1985 zijn deuren. In de loop van de jaren werd de collectie stelselmatig uitgebreid zodat er al gauw plaatsgebrek was. Dat probleem werd in 2001 opgelost door belangrijke verbouwingswerken aan de schuur. Tot dan fungeerde die als depot, maar door de verbouwingswerken kon de schuur sindsdien als museumruimte gebruikt worden. Intussen werd in 1995 de staakmolen 'Het Duveltje der Nachten' aangekocht. De molen kreeg een plaats op het domein".
In 2003 werd vlak achter de schuur een nieuw depot gebouwd om de collectie, die nu al uit meer dan 23.000 objecten bestaat, een plaats te geven. "Momenteel zijn er werken aan de gang om de schuur verder aan te passen. Het is namelijk de bedoeling om het museum op termijn volledig in die schuur te lokaliseren."
Vorig jaar brachten 21.900 belanstellenden een bezoek aan het Bakkerijmuseum. "De voorbije jaren kenden we een gestage stijging van het bezoekersaantal en met die evolutie zijn we best tevreden. We merken dat we vooral een jong publiek aantrekken. Er komen veel gezinnen over de vloer. Een museum dat kinderen aanspreekt is niet zo evident", aldus de conservator en de publieksmedewerker.
Viering
Naar aanleiding van de dertiste verjaardag wordt op Open Monumentendag van 10 tot 18 uur een smulfestijn georganiseerd. Jong en oud worden ondergedompeld in de ambacheltelijke bakkerswereld met een knipoog naar de toekomst. De expositie Van Hoeve tot Museum toont de evolutie van de voormalige Zuidgasthoeve tot het huidige Bakkerijmuseum. Naar aanleiding van de viering staat de bezoekers ook een totaal spektakel te wachten waarbij verkoopstanden van ambachtelijke bakkerijen, patisserieën, zoetwater en toebehoren aan de bakkerswereld centraal staan. Er zijn bovendien verschillende bakdemonstraties. De toegang tot het museum en de minitentoonstelling is op zondag 13 september gratis. De toegang tot het smulfestijn bedraagt 5 euro, maar daarin zijn dire proeverijen en een drankje begrepen.
(Foto RLV). Educatief en publieksmedewerker Sofie Devolghel en conservator Liesbeth Inghelram bij de staakmolen "Het Duiveltje der Nachten" die in 1995 een plaats kreeg op het domein rond de Zuidgasthuishoeve.

facebook.com/BakkerijmuseumVeurne (02.03.2017).
Het molentje op ons museumdomein vormt al jaren hèt herkenningspunt voor iedereen die Veurne binnenrijdt
Maar wellicht hebben jullie het al gemerkt: onze molen krijgt een grondige opknapbeurt! Vandaag wordt er hard doorgewerkt om de renovatie van onze molen op tijd rond te krijgen tegen de zomer!

Literatuur

Lieven Denewet, "Van drijvers of ketsers. Molens te Lo-Reninge", Molenecho's, XXXIV, 2006, nr. 2, p. 59-165;
V. Wouters, "Over een bakkersmolen, een bakkersmuseum en een broodmuseum. - De molen van Frans De Mets te Essen Wildert en een museum te Veurne", in: De Boer en de Tuinder, Weekblad van de Belgische Boerenbond, Leuven, jg. 90 (1984), nr. 17 (27 april), p. 39, ill.
Robert Laplasse, "Het Bakkerijmuseum viert dertigste verjaardag", De Weekbode, editie Kust, 11.09.2015, p. 10.


Laatst bijgewerkt: zaterdag 11 maart 2017
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens