Molenzorg
navigatie Linkebeek, Vlaams-Brabant
Foto van <p>Molen Menu</p>, Linkebeek, Foto Hilde Kennes, 14.04.2010 | Database Belgische molens © Foto Hilde Kennes, 14.04.2010

Molen Menu

Brouwerijstraat 41
1630 Linkebeek

vroegere Molenstraat
op de Linkebeek
kadasterperceel A79

50.777203, 4.328847 (Google Maps)
Firma Plumka
1796 / 1824
Bovenslag watermolen
Papiermolen, later korenmolen
Bakstenen gebouw
Verwijderd
Verwijderd
Sterk verbouwd
Geen
Niet toegankelijk

Beschrijving / geschiedenis

De Brouwerijstraat heette vroeger de Molenstraat. In het begin van de 20ste eeuw telde Linkebeek nog drie molens. Het Molenhof, een verkaveling van 1974 in het noorden van de gemeente met toegangsweg vanuit de Brouwerijstraat, herinnert nog aan de molenactiviteit in en rond de voormalige Molenstraat.
Op de plaats waar later brouwerij Theunissen-Merlink werd gevestigd (vroegere Molenstraat, huidige Brouwerijstraat nr. 41, thans firma Plumka) stond molen "Menu". Deze oorspronkelijke papiermolen dateerde pas uit het einde van de 18de eeuw.

-----------

Deze voormalige watermolen en voormalig brouwerijcomplex is nu ingenomen door de firma Plumka die er sinds 1958 gehuisvest is. Door de verandering van functie, is er ook heel wat veranderd aan de gebouwen, maar de sporen van de brouwerij zijn steeds aanwezig. Het complex is ingeplant aan de oostelijke kant van de straat ter hoogte van de spoorlijn 26 Halle-Schaarbeek die het terrein in het noordwesten begrensd. Ten noordoosten van het terrein loopt de Linkebeek, deze wateraanvoer was belangrijk voor de molenactiviteiten.

Jodokus De Becker bouwde in 1796 een papiermolen die in 1824 omgevormd werd tot graanmolen. In 1845 kocht August Menu senior de molen. Het jaar daarop liet zijn weduwe er een brouwerij bij zetten op verzoek van haar zoon August Menu junior. In het kadaster werd deze grote uitbreiding in 1848 geregistreerd als 'Construction d'une brasserie' door Auguste Menu. August Menu junior verkocht het geheel in 1887 aan landbouwer Edmond Theunissen die vanaf dan brouwer wordt (cfr. Edmond Theunissenlaan).

In 1890 werd een uitbreiding in het kadaster opgetekend, de graanmolen vergroot. Vanaf dan volgden de uitbreidingen elkaar snel op: in 1898, 1906 en 1909. De zaken liepen blijkbaar erg goed. Edmond had twee zonen en twee dochters. Zijn dochters trouwden met de brouwers die de Brasserie de Merlo in Ukkel-Stalle uitbaatten. In 1927 werd de brouwerij samengevoegd met de Brasserie de Merlo onder de naam "Brasserie de Linkebeek et de Merlo réunis". In Linkebeek gebruikte men kortweg de naam "Merlink". De brouwerij sloot omstreeks 1955 en het complex werd enkele jaren later gekocht door de firma Plumka.

De vroegere brouwerij concentreerde zich rond een centrale binnenplaats of brouwerijkoer. In het noordwesten bevond zich de mouterij met mouttoren, in het noordoosten de brouwerij, in het zuidoosten de brouwerswoning (zie nr. 43) met daarop in het noorden aansluitend een opslagplaats. In het zuidwesten tenslotte, haaks op de mouterij bevonden zich allerlei bijgebouwen waarin wellicht de bottelarij en de wasinstallatie van de flessen zich bevonden. Volgens een bewaard schilderij in de fabriek, daterend van rond de jaren 1950, was er een transportsysteem tussen de brouwerij en de mouterij. Verder bevond zich volgens dezelfde bron ook een fabrieksschoorsteen achter de brouwerij.

Van de voormalige mouterij zijn weinig sporen overgebleven. Aanvankelijk stond er een rechthoekig volume onder zadeldak, opgetrokken uit donkere roodbruine baksteen. Haaks tegenover de brouwerij, aan de oostelijke kant van de mouterij was de mouttoren, vandaag een bakstenen gebouw met rechthoekige muuropeningen onder schilddak met centrale verluchtings-schoorsteen. Deze mouttoren is nog steeds als dusdanig herkenbaar, terwijl de mouterijgevel aan de kant van de binnenplaats helemaal is vernieuwd. Aan de kant van de spoorlijn bleef de gevel wel bewaard, maar het volume werd sterk verhoogd. Binnenin is niets meer bewaard, op enkele troggewelven en gietijzeren zuilen met dragende I-profielen na, gesitueerd aan de straatkant.

Het exterieur van het brouwerijgebouw is vrij intact gebleven maar binnenin is alles wat met de brouwerij te maken had, verdwenen. Bakstenen industrieel gebouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak met rechthoekige muuropeningen bekroond door I-profielen en steekboogvormige vensters op de bovenste verdieping. De grote rechthoekige vensters op de eerste verdieping wijzen erop dat de brouwzaal zich daar bevond. Links hiervan lager gelegen kantoorgebouwtje van anderhalve bouwlaag onder plat dak.

Aan de Brouwerijstraat nr. 43 staat de voormalige brouwerwoning van brouwerij Theunissen, de woning dateert al van voor de aanvang van het kadaster en is hiermee één van de oudste huizen van Linkebeek. Een schilderij van rond de eeuwwisseling, opgehangen in het aanpalende bedrijf Plumka, gevestigd in de voormalige brouwerijgebouwen, toont de wit beschilderde woning met ervoor een mooi aangelegde tuin.

Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen schilddak (nok loodrecht op de straat). Breedhuis met bepleisterde en beschilderde classicistische lijstgevel. Rechthoekige vensters met roedeverdeling, op de begane grond beluikt. omlopende houten kroonlijst met tandlijst. Van de achtergevel is de bepleistering verwijderd. De venters op het gelijkvloers zijn rechts beluikt, links voorzien van I-latei met rozetmotief wat erop wijst dat deze vensters aangepast of later ingebracht zijn.

Deze gebouwen zijn opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Archieven
Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, sectie A, 1848/4, 1890/3, 1898/2, 1906/8, 1909/2.

Werken
Geysels A., "Rond de Alsembergsesteenweg", in: Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek nr. 294, 2008, p. 8-9.
"Ontdek Linkebeek… langs 6 wandelingen met uitleg", Linkebeek, 2008, p. 7.
Daveloose Barbara m.m.v. Kennes H., "Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12", 2010.
Geysels A., "Linkebeek vroeger en nu, De Brouwerij Theunissen (Plumka)", Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek nr. 304, 2009, p. 11-12.
Theys C. & Geysels J., "Geschiedenis van Linkebeek", Brussel, 1957, p. 174.

Overige foto's

transparant

<p>Molen Menu</p>

Foto Hilde Kennes, 14.04.2010

<p>Molen Menu</p>

Foto Hilde Kennes, 14.04.2010

<p>Molen Menu</p>

Foto Hilde Kennes, 14.04.2010

<p>Molen Menu</p>

Foto Hilde Kennes, 14.04.2010

<p>Molen Menu</p>

De vroegere molenaarswoning. Foto Hilde Kennes, 14.04.2010


Laatst bijgewerkt: zondag 25 maart 2018
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <p>Molen Menu</p>, Linkebeekhomevorige paginaNaar Verdwenen Molens