Molenzorg
navigatie Zonhoven, Limburg
Foto van Rosmolen van De Hoev, Zonhoven, Foto: Leon Trippaers, Zonhoven, 16.04.2014 | Database Belgische molens © Foto: Leon Trippaers, Zonhoven, 16.04.2014

Rosmolen van De Hoev
Hoeveweg 10
3520 Zonhoven
Volkstuintjes "De Hoev"
50.998348, 5.362790 (Google Maps)
vzw De Werkende Handen
2013
Buitenrosmolen
Korenmolen
West-Vlaams type houten buitenrosmolen
1 steenkoppel
Opbouw in 2013
André Rutten, Jaak Neyens en Valentin Bielen
Vanaf 2014
55741 (allemolens.nl)

Beschrijving / geschiedenis

Deze rosmolen, type houten buitenrosmolen, werd in 2013 gebouwd door molenbouwer Eric Vanleene uit Ath. Hij staat op op het terrein van Volkstuintjes De Hoev op de Hoeveweg nr. 10. Vanaf 2014 maalt men er spelt. De molen heeft één koppel molenstenen van 800 kg. Een bijzonderheid is dat er ezels ingespannen worden. De vrijwillige molenaars zijn André Rutten, Jaak Neyens en Valentin Bielen.

Het ecologisch volkstuincomplex De Hoev werd op 5 oktober 2011 feestelijk geopend. Op enkele maanden tijd is een braak stuk terrein omgevormd tot een volkstuincomplex met 25 volkstuintjes waar zowel validen als mindervaliden samen biologisch moestuinieren. Het OCMW Zonhoven, Limburg.net en vzw Werkende Handen hebben dit project gerealiseerd in samenwerking met Velt en de gemeente Zonhoven en met steun van de provincie Limburg. De Hoev biedt niet alleen de mogelijkheid om samen te tuinieren, er is ook een project van arbeidszorg aan gekoppeld.

Aanvullende informatie

Toon Royackers, "Zonhoven heeft (bijna) opnieuw een 'rosmolen'", zonhoven.nu (29.09.2013)
Langs de Hoeveweg wordt hard gewerkt aan een nieuwe 'rosmolen'. Zo een molen - getrokken door een ezeltje - werd vroeger veel gebruikt in heel Limburg.
Maar vandaag is er nog maar één over, en die staat in het Noord-Limburgse Lommel. Aan Volkstuintjes 'De Hoev', in Zonhoven wordt dus wel druk aan een nieuwe gewerkt. "We willen daarmee de traditie in ere houden," vertellen Lieve Vandeput en André Rutten van 'De Hoev'. "Zonhoven had in het verleden al zo een molen. We hebben trouwens nog een 'Rosmolenweg' die daaraan herinnert. Maar zoals de meeste molens zijn ze helaas verdwenen. Een rosmolen was een klein gebouw met een uitstekende balk. Daaraan werd een 'ros' of een ezelf gebonden. Door het dier rondjes te laten lopen, werd het graan binnen gemalen onder een steen. Het grote voordeel was dat er geen wind nodig was om te kunnen malen. We willen de traditie terug wat in ere brengen, vandaar dat we een nieuwe exemplaar laten bouwen. Weet je dat hier zelfs al Indiërs zijn komen kijken, om te zien hoe wij dat hier in Limburg vroeger aanpakten? Voor ons is de techniek van zo een rosmolen misschien al voorbij gestreefd. Maar in India kan hij vandaag nog altijd zijn dienst bewijzen op het platteland." Op zaterdag 5 oktober houdt 'De Hoev' (Hoeveweg 10) trouwens een opendeurdag. Van 13 tot 16 uur kan je gratis binnen om de moestuintjes te bekijken, en de rosmolen te zien.

"Duurzame en sociale volkstuin De Hoev in Zonhoven open", limburg.net, 06.10.2012.
Op 5 oktober is het ecologisch volkstuincomplex De Hoev feestelijk geopend. Op enkele maanden tijd is een braak stuk terrein omgevormd tot een volkstuincomplex met 25 volkstuintjes waar zowel validen als mindervaliden samen biologisch moestuinieren. Het OCMW Zonhoven, Limburg.net en vzw Werkende Handen hebben dit project gerealiseerd in samenwerking met Velt en de gemeente Zonhoven en met steun van de provincie Limburg. De Hoev biedt niet alleen de mogelijkheid om samen te tuinieren, er is ook een project van arbeidszorg aan gekoppeld.
Ecologisch moestuincomplex en organisch afval
“Bijna de helft van de afvalberg bestaat uit organisch afval. Deze fractie kan perfect voorkomen worden door slim te tuinieren en thuis te composteren. Het project volkstuintjes en het opleiden van compostmeesters tot moestuinschakels, brengen zowel de moestuin als het gebruik van compost onder de aandacht,” zegt Hubert Brouns, voorzitter van Limburg.net. “Dit is ook de reden waarom de afvalintercommunale al sinds 2008 de op- en inrichting van volkstuincomplexen ondersteunt. Limburg.net erkende het maatschappelijk belang van moestuinieren al vooraleer er sprake was van een trend. Zo zijn er volkstuintjes te vinden in de gemeenten Bree, Genk (Sledderlo en Zwartberg), Houthalen-Helchteren, Kortessem, Neerpelt, Opglabbeek, Peer en Sint-Truiden (2) (Zepperen).”
Ook het gemeentebestuur van Zonhoven zet mee haar schouders onder het project door op het terrein een demoplaats voor thuiscomposteren in te richten en door tussen te komen in de kosten vande berging voor de tuiniers. “De tuintjes zijn vooral praktijkvoorbeelden die het de compostmeesters mogelijk maken om de inwoners actief te informeren over en te helpen met composteren en afvalarm tuinieren”, zegt Kristien Smets, schepen van leefmilieu van de gemeente Zonhoven.
Doelgroepenwerking
Arbeiders van vzw Werkende Handen vormden in een mum van tijd een braakliggend terrein in de Hoeveweg om tot een mooi complex van tuintjes, boordevol lekkere en gezonde groenten. Georges Bos, voorzitter van vzw Werkende Handen: “De Hoev biedt ook arbeidstrajecten aan in de vorm van sociale tewerkstelling en andere initiatieven in het kader van armoedebestrijding. Dit maakt op termijn een doorstroming naar het normale arbeidscircuit mogelijk.” Niet alleen de koppeling van een leertraject aan het volkstuincomplex is een unicum, maar ook de aandacht voor twee andere doelgroepen, namelijk senioren en andersvaliden, maakt het project uniek.
Mieke Ramaekers, gedeputeerde voor welzijn van de provincie Limburg: “Het provinciebestuur heeft 12.300 euro geïnvesteerd in dit volkstuincomplex. Met dit geld zijn er onder andere aangepaste verhoogde bakken aangekocht waardoor mensen met een beperking in een ergonomisch verantwoorde houding kunnen tuinieren. Voor rolstoelgebruikers zijn speciaal ontworpen inrijmodules voorzien. Wat we vooral sterk vinden aan dit project is dat mensen met en zonder beperking samen tuinieren en het levert bovendien nog lekkere en gezonde groenten op.”
Sociale kruidenier
Naast de individuele volkstuintjes ligt een perceel waar biogroenten worden geteeld voor de ‘sociale kruidenier’. “De groenten die daar worden gekweekt, zullen op termijn via het OCMW worden aangeboden aan een breed publiek. Iedereen is welkom bij de sociale kruidenier, voor mensen die het financieel moeilijk hebben om in hun basisbehoeften te voorzien, kunnen aan speciale voorwaarden aankopen. Deze groep wordt via het OCMW van Zonhoven en andere samenwerkingsverbanden doorverwezen. Zo zal er ook samengewerkt worden met vzw Warm Hart”, aldus Ria Hendrickx, voorzitter OCMW Zonhoven.
Kristien Smets besluit: “De gemeente Zonhoven is heel blij met dit nieuwe initiatief op haar grondgebied. Door de koppeling van de volkstuin aan de sociale kruidenier is de ecologische volkstuin niet alleen een katalysator voor een duurzame samenleving, maar wordt ook de strijd tegen armoede aangegaan. De Hoev is een mooi voorbeeld van een ontmoetingsplaats waar er wordt geluisterd naar alle mensen uit onze samenleving. Hiermee vervult het project niet alleen een ecologische, maar ook een belangrijke maatschappelijke rol.”

"Sociale tuinier - volkstuintjes", werkendehanden.be
Biologische voedselproductie middenin het centrum van een gemeente, het is de trend van het moment. Van volkstuintjes en groepsmoestuinen tot verticaal tuinieren en insectenhotels – aan initiatieven geen gebrek.
Met de bioboerderij De Hoev, in het centrum van de gemeente Zonhoven, wil Werkende Handen tonen dat duurzame landbouw leeft en potentieel heeft. We richten ons tot twee grote groepen – mensen in arbeidszorg en mensen die binnen het statuut van artikel 60 werken. Ook de senioren en andersvaliden worden niet vergeten in de volkstuin. Voor hen zijn er speciaal aangepaste verhoogde bakken voorzien zodat ook zij op een voor hun ergonomische houding kunnen tuinieren.
Aan dit project wordt ook een educatief luik gekoppeld. Mensen op een laagdrempelige manier de mogelijkheid bieden om in een volkstuintje of in de moestuin zelf biologische groenten en fruit te kweken, te bereiden en te bewaren. Werkende Handen staat in voor de aanleg, de aanplanting en het onderhoud van de moestuin en voor de professionele begeleiding bij het oogsten van de groenten en het fruit. Stapsgewijs worden de deelnemers ingewijd in de basisprincipes van ecologisch tuinieren. Daarnaast zijn er theoretische lessen over onderwerpen als bijvoorbeeld bodemkunde. Eveneens wordt er ook een workshopkeuken voorzien. Dit luik wordt nog verder uitgewerkt.
Het leertraject voor de deelnemers is dus deels sociaal, maar ook op een ecologische manier leren groenten en fruit kweken is voor iedereen een nieuw werkterrein. Hierin worden de volkstuiniers bijgestaan door een ervaren begeleider van Velt vzw.
Dit project werd gerealiseerd door Werkende Handen in samenwerking met en met steun van Limburg.net, Provincie Limburg, gemeente Zonhoven, OCMW Zonhoven en het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie.

"Sociale kruidenier", werkendehanden.be
Sociale kruidenier De Hoev staat in voor het aanbieden van kwaliteitsvoeding – biogroenten geteeld in onze sociale tuin worden hier aan sterk verminderde prijzen aangeboden.
Ons cliënteel bestaat vooral uit mensen die het financieel moeilijk hebben om in hun basisbehoeften te voorzien. Zij worden via OCMW Zonhoven en andere samenwerkingsverbanden doorverwezen. Sociale kruidenier en tuinier De Hoev biedt ook arbeidstrajecten aan in  de vorm van sociale tewerkstelling en andere initiatieven in het kader van armoedebestrijding. Dit maakt op termijn een doorstroming naar het normale arbeidscircuit mogelijk.
De Hoev wil ook een ontmoetingsplaats zijn waar er geluisterd wordt naar de zwakkeren uit onze maatschappij en daardoor ook een maatschappelijk rol speelt.

"Het Belang van Limburg", 27.09.2013.
Toon Royackers, "Zonhoven heeft (bijna) opnieuw een 'rosmolen'", zonhoven.nu (29.09.2013)
Info Eduard Swinnen, 28.09.2013.
"Duurzame en sociale volkstuin De Hoev in Zonhoven open", limburg.net, 06.10.2012.
"Permacultuur groepstuin in Zonhoven", in: transitielimburg.be, 09.04.2012.
RGG, "Nieuwe sociale volkstuin in Zonhoven", Het Nieuwsblad, 11.10.2012.
"Opendeur compostdemoplaats en De Hoev", zonhoven.be, sept. 2013
"Sociale tuinier - volkstuintjes", werkendehanden.be
"Sociale kruidenier", werkendehanden.be
Mailbericht Leon Trippaers, Projectleider van het Domein " De Hoev " Werkende Handen, Zonhoven, 17.05.2014.

Overige foto's

transparant

Rosmolen van De Hoev

Foto: Leon Trippaers, Zonhoven, 04.05.2014

Rosmolen van De Hoev

Foto: Eduard Swinnen, 30.09.2013

Rosmolen van De Hoev

Demonstratie-rosmolen van molenbouwer Eric Vanleene. Foto: Eduard Swinnen, 30.09.2013

Rosmolen van De Hoev

Binnenwerk van de demonstratie-rosmolen. Foto: Eduard Swinnen, 30.09.2013

Rosmolen van De Hoev

Foto: Toon Royackers, Zonhoven, 27.09.2013.


Laatst bijgewerkt: zondag 13 december 2020
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen Rosmolen van De Hoev, Zonhovenhomevorige paginaNaar Verdwenen Molens