Molenzorg
navigatie Beveren (Roeselare), West-Vlaanderen
Foto van Hondenmolen Wybo, Beveren (Roeselare), De hoevewoning. Het tredrad bevond zich tegen de rechtergevel. Foto: Maarten Osstyn, Adegem, 30.06.2014. | Database Belgische molens © De hoevewoning. Het tredrad bevond zich tegen de rechtergevel. Foto: Maarten Osstyn, Adegem, 30.06.2014.

Hondenmolen Wybo
Krommebeekpark 2
8800 Beveren (Roeselare)
hoek met Beversesteenweg (voorheen nr. 575)
was ook bereikbaar via de Vloedstraat
50.974415, 3.159237 (Google Maps)
1866 / 1926
Tredmolen
Karnmolen
57093 (allemolens.nl)

Beschrijving / geschiedenis

Tegen de rechtergevel van de gesloopte hoevewoning van Johan Wybo, aan de noordzijde van de Beversesteenweg (voorheen nr. 575), thans Krommebeekpark 2, bevond zich een houten tredwiel of hondenrad voor de aandrijving van twee boterkarnen.

Het woonhuis was naar de Beversesteenweg gericht. Het werd opgericht in 1866 door de bouwheer Petrus Wybo (zie ook hierna) en werd in 1926 wederopgebouwd op een gewijzigd grondplan. Het gebouw was een achterin gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen. Het was een dubbelhuis van zes traveeën onder geknikt zadeldak (niet evenwijdig aan de straat, kunstleien en mechanische pannen), klimmende dakkapellen. Er was gevelgeleding door middel van overhoekse baksteenfries, lisenen en deurrisaliet en er zijn getoogde muuropeningen.

Van de hondenmolen zelf bleef voor de sloop in 2017 enkel nog het gebouw overeind. Het tredrad en de twee aangedreven karnen waren verdwenen. Het hondenrad werd weggenomen om de karnen te laten aandrijven op motorkracht. Wel was nog het muurgedeelte bewaard waaraan het hondenwiel hing. De vooroorlogse achtergevel was immers deels bewaard in de rechter zijgevel. We zagen er typerende cirkelvormige uitslijting door het houten hondenwiel.

Er was een ruime voortuin. De erftoegang bevond zich ten zuiden via een dreef van bolacacia's. Tevens was er erftoegang ten noorden via de Vloedstraat. 

Achter het boerenhuis begon het erf met een stal- en dwarsschuurvleugel. Deze was gedateerd 1866 door middel van helrode baksteentjes opgenomen in het metselverband van de rechterzijgevel, evenals de initialen van de bouwheer, Petrus Wybo. Er waren zeven traveeën onder licht gebogen zadeldak op houten modillons (niet evenwijdig aan het boerenhuis, Vlaamse pannen). We vonden er ritmerende lisenen en licht getoogde muuropeningen, o.m. laadluiken en varkensluikjes. De zijgevels waren afgewerkt met vlechtingen en er zjin rechte staldeuren.

De boerderij werd rond 2017 geheel gesloopt voor de aanleg van een het bedrijventerrein Krommebeekpark. De laatste landbouwer, Johan Wybo, was nog een afstammeling van de bouwheer Petrus Wybo.

Maarten OSSTYN, Adegem

Literatuur
- A. De Gunsch, C. Metdepenninghen, A. Tansens  &  P. Vanneste, Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout, 1999.

Mailberichten
- Michiel Hooijberg, 13.12.2020.

Overige foto's

transparant

Hondenmolen Wybo

Foto: Eelkje Vanderhispallie, 01.07.2009

Hondenmolen Wybo

Ringvormige sleepsporen van het tredrad in de rechtergevel. Foto: Maarten Osstyn, 30.06.2015


Laatst bijgewerkt: zaterdag 22 april 2023
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen Hondenmolen Wybo, Beveren (Roeselare)homevorige paginaNaar Verdwenen Molens