Molenzorg

Vurste (Gavere), Oost-Vlaanderen


Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Molen De Smet

Ligging
Lindeboomstraat 18
9890 Vurste (Gavere)

De Biestjens
600 m ZW v.d. kerk
kadasterperceel A848


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen, oliemolen
Gebouwd
voor 1825
Verdwenen
1919, sloop
Beschrijving / geschiedenis

Molen De Smet (naam naar de molenaars) was een houten koren-en oliewindmolen die voor 1821 werd opgericht. Hij stond in de Lindeboomstraat, ten oosten van de zandweg die naar het molenarshuis leidde, doch bij de genoemde straat.

Het proces-verbaal van afbakening van de gtemeente Veurne uit 1821 meldt: "il y a à Vurste un moulin à vent, servant à moudre des grains, pour farine et huile. Il appartient à Mr. J. B(te) de Smet. L'expert, à défaut de bail, a dû se borner à prendre des informations près des habitants de la commune, pour parvenir à connaître l'évaluation qu'il convient de donner à cette usine. Il a multiplié ses informations et a mis en rapport cette propriété avec celle de même nature dans les communes voisines et cadastrées et il en résulte qu'il est d'avis à ce que le moulin doit être porté en revenu brut à la somme flo.180 d'où déduit pour frais d'entretien et de réparation flo. 60, donne un revenu net imposable flo. 120".

Eigenaars na 1821:
- 1821, eigenaar: De Smet Jean Baptiste
- voor 1834, eigenaar: De Smet - De Schepper Adrien Joseph, molenaar te Vurste
- later, erfenis: de weduwe en de kinderen (de kinderen: a) De Smet Achille, molenaar te Vurste,b) De Smet Jean Baptiste, c) De Smet Louis en d) De Smet Sophie) (overlijden van Adrien De Smet)
- 19.12.1877, erfenis: de kinderen (overlijden van de weduwe De Schepper van Adrien De Smet)
- 28.09.1908, erfenis: a) De Smet Jean Baptiste, molenaar te Vurste, b) De Smet Louis, molenaar te Vurste en c) De Smet Sophie (overlijden van Achille De Smet)
- 09.08.1911, erfenis: a) De Smet Jean -Baptiste, landbouwer te Vurste en b) De Smet-Blauwaert Louis, de weduwe en de kinderen (overlijden van Sophie De Smet).
De staakmolen liep schade op in de eerste wereldoorlog en werd in 1919 gesloopt.

Het molenaarshuis met één bouwlaag en de ver achterin gelegen hoeve met resterend maalderijgebouw bestaan nog. Ze zijn ingeplant in U-vorm binnen een omhaagd erf. Ze zijn opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.

De stoommaalderij, toegevoegd aan de molen in 1880, bleef tot in de tweede wereldoorlog in werking. Gewitte bakstenen gevels met rechthoekige en korfboogvormige poorten in de erfgevel. De 20 m hoge schoorsteen verdween pas rond 1969.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Literatuur

"Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Tweede aflevering. De arrondissementen Eeklo en Gent", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XV, 1961, 2 (Gent, 1962).
Herman Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel . Gemeenten ", Opwijk, Studiekring Ons Molenheem.
C. Bogaert & M. Verbeeck, "Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2", Brussel - Turnhout, 1989.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zaterdag 13 december 2014

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens