Molenzorg

Zonhoven, Limburg


Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Dorpsmolen
Dorpermolen
Slagmolen
Smoutmolen

Ligging
Dorpsstraat
3520 Zonhoven

op de Roosterbeek
kadasterperceel C569


toon op kaart
Type
Watermolen
Functie
Korenmolen, oliemolen
Gebouwd
1532 / 1909
Verdwenen
1940 - mei, oorlog
Beschrijving / geschiedenis

De Dorpsmolen was een korenwatermolen die in 1532 gebouwd werd, na toelating door de heer van Vogelzang. Vroeger deed hij ook dienst als oliemolen, vandaar de benamingen Slagmolen en Smoutmolen. Hij was gelegen op de Roosterbeek in de Dorpsstraat, midden in het centrum van Zonhoven. Tegenover de molen stond de molenaarswoning.

Eigenaars na 1840:
- voor 1844, eigenaar: Bielen Hendrik (en compagnie), landbouwer te Zonhoven
- 1852: de kinderen en compagnie
- 1855, deling: Bielen Casimir (en compagnie), molenaar te Zonhoven
- 1862: de kinderen en compagnie
- 1878, erfenis: Bielen Jan, eigenaar te Zonhoven
- 1884, verkoop: a) Maris Cornelis Alfons Maria, Catherina Maria en Helena, molenaars te Zonhoven; b) Baeten-Maris Mathieu, landbouwer te Zonhoven
- 1891, deling: Maris Cornelis Maria, Catharina Maria en Agnes Alfons, molenaars te Zonhoven
- 1896, deling: Maris-Vanbockrijck Alfons, molenaar te Zonhoven
- 1923: de weduwe Vanbockrijck van Alfons Maris en kinderen

De Bestendige Deputatie van de provincie Limburg keurde op 5 januari 1849 de vastgestelde pegelhoogte van 0,850 meter goed. De toenmalige eigenaar was Hendrik Bielen en consoorten.

Het gebouw werd in 1909 verbouwd en vergroot.

De molen werd in mei 1940 vernield, toen  de Belgische geniesoldaten de brug bij deze molen opbliezen na de inval van de Duitsers. De toenmalige eigenaar en laatste molenaar was Alfons Maris, gehuwd met Clementine Vanbockryck. Hij verkocht het molenwerk aan molenaar Huysmans uit Bree die in Reppel een nieuwe mechanische maalderij bouwde.

Er bestaat een prentkaart (hier als tweede foto) waarop we de volgende personen zien. Boven op de sluisbalk staat molenaar Alfons Maris. Tegen de aspijler Leon Jacobs en Louis Willems. Tegen de voorgevel van het huis staan Alfred en Marie Willems.

Lieven DENEWET & Eduard SWINNEN

Literatuur

Lieven Denewet, "Inventaris van de Limburgse watermolens met hun pegelhoogtes (1846-1849)", Molenecho's, 39, 2011, nr. 2
Jos Molemans m.m.v. J. Mertens, Toponymie van Zonhoven. Leuven, 1982, XII-668 p. [Nomina Geographica Flandrica. Studiën en Monographieën uitgegeven door het Instituut voor Naamkunde te Leuven, Monografie XIII - Ook uitgegeven door het Gemeentebestuur van Zonhoven onder de titel: Zonhoven. Historisch-naamkundige studie].
Herman Holemans & Werner Smet, "Limburgse watermolens. Kadastergegevens: 1844-1980", Kinrooi, Studiekring Ons Molenheem, 1985, p. 94;
Bert Van Doorslaer, "Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg", Borgloon/Rijkel, Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, 1996.
H. Melis, "Zonhoven", s.p., s.d.
Marcel Swillen, "Zonhoven in oude prentkaarten", Zaltbommel, 1972

Overige foto's

<p>Dorpsmolen<br>Dorpermolen<br>Slagmolen<br>Smoutmolen</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: dinsdag 6 mei 2014

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens