Molenzorg

Booischot (Heist-op-den-Berg), Antwerpen


Verzameling Ons Molenheem
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Goormolen
Molen Wijnants

Ligging
Goormolen
2221 Booischot (Heist-op-den-Berg)

Pijpelheide
Goor
ten N v.d. Schrieksesteenweg
kadasterperceel D931c


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1866 (overgebracht)
Verdwenen
1927, sloop
Beschrijving / geschiedenis

Aanvankelijk stond de Goormolen, een houten korenwindmolen, op een andere plaats in Booischot, in de Oude Aarschotsebaan, waar hij in 1847 werd opgericht. Het molenhuis was de nog bestaande Bremhoeve.

Toen in 1858 de kerk werd herbouwd en vergroot, ving de molen te weinig wind. De kerk en de toren braken immers de westenwind. Molenaar Judocus Lemmens bouwde in 1864 elders in Booischot een eigen standaardmolen op torenkot (zie onder Lemmensmolen). De Bremmolen werd in 1865 verplaatst nabij de Goorschans (vandaar de benaming Goormolen) op de Pijpelheide.

Opeenvolgende eigenaars (nieuwe standplaats):
- 26.05.1865, verkoop: (van de grond): door De Cock Joannes Franciscus, rentenier te Baal (notaris Caluwaert)
- 1866, opbouw: Janssens-Favart Cornelis, molenmaker te Heist-op-den-Berg ("nouvelle construction d'une maison et d'un moulin à grains sur terrain vierge")
- 01.02.1875, verkoop: Wijnants-Houtmeyers Frans, molenaar te Booischot (notaris Brems)
- 20.06.1914, verkoop: Wijnants-Van Uytsel Leander Victor, molenaar te Booischot (notaris Brems)

De standaardmolen werd in 1927 gesloopt.

Het malen werd verder gezet door Leanders zoon Joseph Wijnants ("Jos van de mulder") in een mechanische maalderij (het rechtse gebouw op de hoofdfoto). Het gebouw ervan bestaat nog (Goormolen nr. 2). Joseph Wijnants werd in de jaren 1960 opgevolgd door Corneel Martens ("Kees" in de volksmond), een ingeweken Nederlander met een kroostrijk gezin. Hij maalde vooral op woensdag met de opgestelde eencilinder-dieselmotor. Het typische geluid was tot ver in de omtrek te horen. "Kees" kweekte ook wat varkens en groenten. Ook verkocht hij steeds meer industrieel veevoeder van de firma "Dossche". Halfweg de jaren 1960 kwamen daar nog mestkalveren bij. Toen Kees pensioengerechtigd werd (ca. 1978) verkocht hij zijn bedrijf aan Kamiel Hendricks, die zich steeds meer toelegde op de mestkalverij en de veevoederhandel  stopte. 

Het maalderijgebouw (Goormolen 2) bestaat nog en werd  in 2012 mooi gerenoveerd door de huidige eigenaar, de heer Walter Braeckmans. Bij die renovatie werd het gebouw gewijzigd maar het is nog steeds goed herkenbaar.

Lieven DENEWET, Herman HOLEMANS & Emiel GORIS

Literatuur

Staf Peeters & Gerard Van Kerckhoven, "Booischot en Pijpelheide in vele facetten", p. 399-401.
Graaf Dellafaille, "Lied en Historische Beschrijving van Booischot", Antwerpen, 1874, p. 8.
L. Liekens, "Geschiedenis van Heist-op-den-Berg en omgeving", Mechelen, 1897, p. 36-37.
P.J. Lemmens, "Molenoverzicht uit het Arrondissement Mechelen van 1830 tot heden", Heemkundig Handboekje voor de Antwerpse randgemeenten, X, 1962, 4, p. 3-4;
H. Thys, "Molens in het arrondissement Mechelen, circa 1865-1870", in Heemkundig Handboekje voor de Antwerpse Kempen, Borgerhout, jg. 14, 1966, p. 3-14;
P.J. Lemmens & H. Holemans, "Molens der Zuiderkempen", Nieuwkerken (Sint-Niklaas), Studiekring Ons Molenheem, 1978, p. 18-19.

Overige foto's

<p>Goormolen<br>Molen Wijnants</p>

Verzameling Ons Molenheem

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: dinsdag 11 juli 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens