Molenzorg

Kortemark, West-Vlaanderen


Verzameling Ons Molenheem
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Molen Vanhaute
Molen Vanhoutte
Molen Vandevelde

Ligging
Stationsstraat 12
8610 Kortemark

aan de westzijde
tegenover Pastoor Blanckestraatje
vroegere Hoogledestraat
kadasterpercelen
C480 (houten molen)
C479a (stenen molen)


toon op kaart
Type
Staakmolen, later stenen stellingmolen
Functie
Korenmolen, oliemolen
Gebouwd
voor 1818 / 1875
Verdwenen
1914-1918, oorlog
Beschrijving / geschiedenis

De "Molen Vanhaute (Vanhoutte)" of "Veldens molen" werd eerst genoemd naar de familie Vanhoutte en vanaf 1906 de familie Vandevelde.  Hij stond in het begin van de huidige Stationsstraat (de vroegere Hoogledestraat), aan de westzijde, tegenover het huidige Pastoor Blanckestraatje.

De eerste molenaar was olieslager Jean-Baptist Vanhaute, later opgevolgd door zijn zoon Pierre-Antonius, vervolgens door zijn zoon Richard en diens zoon Leon. Na de dood van Richard in 1905 werd de molen verkocht aan zijn dochter Maria-Theresia die in 1906 huwde met Johannes Vandevelde, molenaar afkomstig uit Hooglede, vandaar ook de naam Veldens molen.

Er staat nog geen molen aangeduid op de zgn. Ferrariskaart van ca. 1775. Het "rekwest" van 1818 vermeldt de molen als olieslagerij en bloemmolen. Het kadaster kent de molen ca. 1835 als boekweitmolen (het primitief plan toont hem als een staakmolen, achter de bebouwing aan de straat gelegen).

Eigenaars na 1818:
- 1818, eigenaar: Vanhaute Jan-Baptist, landbouwer en olieslager te Kortemark
- voor 1834, erfenis: a) Vanhaute Pieter Antonius, b) Vanhaute Amelie, te Castemuray (F), c) Vanhaute Theresia, echtgenote Saelens Jean, te Gits en d) Van Haute Colette, echtgenote Steen François te Schuiferskapelle (overlijden van Jan-Baptist Vanhaute)
- 14.03.1834, verkoop: Vanhaute Pieter Antonius, molenaar te Kortemark (onderhandse akte - "un petit moulin à vent")
- 02.08.1865, verkoop: Vanhaute-Desimpel Richard, zonder beroep te Kortemark (notaris Devriendt - graanwindmolen)
- 06.03.1898, erfenis: en de kinderen (overlijden van vrouw Desimpel)
- 17.08.1905, verkoop: a) Van Haute Cesaria, zonder beroep te Kortemark en b) Vandevelde-Van  Haute Jan Joseph, zonder beroep te Kortemark (notaris Tommelein)

In 1875 werd de staakmolen vervangen door een stenen stellingmolen. Het was een relatief smalle molen met weinig plaats binnen. In 1903 werd een stoommachine geplaatst, maar er werd aanvankelijk ook nog met de wind graan gemalen en olie geslagen.

De molen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt en nadien niet meer heropgebouwd. Vermoedelijk maalde hij vóór 1914 reeds niet meer met de wind. Dit kan afgeleid worden uit de briefwisseling van het gemeentebestuur met Alfred Ronse uit Gistel, commissaris voor oorlogsschade, waarin hij niet meer werd vermeld bij de opvraging van de eigenaars van beschadigde of vernielde windmolens.

In 1941 is er bij het kadaster sprake van de vergroting van een 'suikerdrogerij' of cichorei-ast. Deze ast van de familie Lambrecht brandde af in 1971. Vanaf de straatzijde is deze site nog herkenbaar door het huis met aansluitend nutsgebouw (Stationsstraat nr. 12). Het geheel heeft een parement uit het midden van de 20ste eeuw. Kenmerkend zijn de brede rechthoekige erker bij het huis, de grote poortdoorrit en het laadvenster en de heiligennis met een Heilig Hartbeeld.

Lieven DENEWET, Marcel WERBROUCK & Herman HOLEMANS

Literatuur

Archieven
Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1875/13, 1941/78

Werken
J. Demarée, T. Denoo, A. Desmytter, W. Messeyne, S. Vanhove, "Couchezmolen, molenmuseum, leidraad", Kortemark, s.d.
Marcel Werbrouck, "Van molens en molenaarsgeslachten: acht eeuwen molengeschiedenis te Kortemark", in: Jaarboek Heemkundige kring "Crekel Beke" Kortemark, 1990, p. 61-126;
Christiaan Debusschere, "Molengemeente Kortemark", Kortemark, MolenMagazine, 2003.
Herman Holemans, West-Vlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1980, Deel IV, Gemeenten K-L, Kinrooi, Studiekring Ons Molenheem, 1997.
P. Vanneste, S. Baert & S. Creyf, "Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeente Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42", 2010.
Marcel Stevens, Archiefbeelden Kortemark, Brussel, 2000.
Marcel Stevens, Kortemark. Een tedere terugblik, Roeselare, 1992, p. 94 (iconografie).
Marcel Stevens, Kortemark. Er was geen mooier dorp dan het onze. Een wandeling door het verleden, Roeselare, 1991.
O. Vogels, Kortemark op Krekebeke. Dorp en streke door de eeuwen heen, Zedelgem, 1990, s.p. Marcel Werbrouck, Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978.

Overige foto's

<p>Molen Vanhaute<br>Molen Vanhoutte<br>Molen Vandevelde</p>

Prentkaart ed. Vervaeke, Kortemark, voor 1904. Verzameling Ons Molenheem

<p>Molen Vanhaute<br>Molen Vanhoutte<br>Molen Vandevelde</p>

Detail van de vorige prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

<p>Molen Vanhaute<br>Molen Vanhoutte<br>Molen Vandevelde</p>

Prentkaart ed. Vervaeke, Kortemark, verzonden op 07.02.1904. Verzameling Ons Molenheem

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 29 april 2018

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens