Molenzorg

Lubbeek, Vlaams-Brabant


Verzameling Ons Molenheem
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Uilekotmolen
Hazeputmolen

Ligging
Hazeput
3210 Lubbeek

Uilenkot
500 m ZW
kadasterperceel  E93g


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1845, overgebracht uit Wommersom
Verdwenen
1951
Beschrijving / geschiedenis

De Uilekotmolen is een houten korenwindmolen die in 1845 werd opgetrokken op de Hazepunt, Uilenkot (vandaar de benaming Uilenkot- of Hazeputmolen). Oprichter was Adrianus Willems. Hij had op 13 maart 1845 de toestemming bekomen van de Bestendige Deputatie van de (voormalige) provincie Brabant. Hij zou een standaardmolen uit Wommersom hebben overgebracht, maar we vinden aldaar geen windmolen terug. Volgens ons komt de verwarring vanwege de vroegere eigenaars "de Tserclaes de Wommersom".

Opeenvolgende eigenaars:
- 1845, opbouw: Willems-De Bruyn Adrianus, landbouwer te Gelrode
- later, erfenis: de weduwe en kinderen (overlijden van Adrianus Willems)
- 06.06.1850 verkoop: De Fillet-Lambrechts Petrus, landbouwer te Appels (notaris Le Corbesier)
- 16.05.1867, verkoop: a) de T'Serclaes de Wommersom Theodorus Emilius Dominicus Carolus Ghislenus, de kinderen (voor vruchtgebruik), provinciegouverneur van Limburg, te Hasselt en b)
de T'Serclaes de Wommersom Isabelle Génovève de Brabant Marie Charlotte Ghislaine, c) de T'Serclaes de Wommersom Evrard Antoine Raymond Wenceslas florent Charles Ghislain, d) de T'Serclaes de Wommersom Jacques Augustin Joseph Alphonse Reynier Laurent Ghislain, e) de T'Serclaes de Wommersom Charles Martin François de Sales Emmanuel Guillaume Bernard Ghislain, f) de T'Serclaes de Wommersom Marie Gudule Hermelinde Lutgarde Ghislaine en Albine Marie Immaculée Josèphe Reinhilde Ghislain (voor naakte eigendom) (notaris Verstraeten).
- 07.03.1882, deling: de T'Serclaes graaf Jacobus Augustus Alphonsius Reneirus Laurentius Ghislenus, militair te Gent (notaris Neve)
- 24.07.1895, ruil: de T'Serclaes de Wommersom-de Kerchove d'Ousselghem Everardus Antonius Raymondus Wenceslas Florent Karel Ghislain, advocaat te Leuven (notaris Peeters)
- 28.10.1903, erfenis: de weduwe en kinderen (overlijden van Everardus de T'Serclaes de Wommersom)
- 05.06.1908, verkoop: Smets-Dons Theophiel, molenaar te Lubbeek (notaris Halflants)
- 26.09.1949, gift: Smets-Buvé Romanus Gustavus, landbouwer te Lubbeek (notaris Halflants)

De standaardmolen werd beschermd bij besluit van de commissaris-generaal Marcel Nyns op 27 september 1943. De bescherming werd opgeheven op 28 oktober 1948 aangezien de vervallen standaardmolen dreigde in te storten en een bestendig gevaar opleverde voor de onmiddellijke omgeving, o.a. voor het woonhuis van de eigenaar.
De afbraak voltrok zich in 1951.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Bijlagen

FG, "Lubbeekse Historische Tijdingen staat stil bij molens", Het Nieuwsblad, 15.12.2015. De auteurs beschreven verdwenen molens in Lubbeek.  Foto: fg Lubbeek - Het twaalfde nummer van de Lubbeekse Historische Tijdingen is gewijd aan verdwenen molens. Windturbines duiken meer en meer op in het landschap. Hun verre voorgangers, de oude wind- en watermolens, draaien al lang niet meer. Toch blijven ze mensen aanspreken. “Lang niet alle molens zijn bewaard gebleven”, zegt Peter Van Assche, die het twaalfde nummer van Lubbeekse Historische Tijdingen voorstelde. “Soms laat alleen een straatnaam vermoeden dat er ooit een molen stond. Andere molens zijn verloren geraakt in het landschap. Daar wilden we wat aan doen.” De nieuwe uitgave handelt over enkele van de verdwenen en vergeten molens. De publicatie is het werk van Denise Moiné en Jozef Pierlet, geen onbekenden voor het tijdschrift. Eerder brachten ze een nummer uit over hun eigen molen. Hun fascinatie voor molens leidde tot grondig opzoekwerk over andere, verdwenen en vergeten molens in de gemeente. Het molennummer van Historische Tijdingen is te koop aan de balie van het gemeentehuis en kost 5 euro.

Literatuur

Denise Moiné & Jozef Pierlet, "Twee eeuwen molengeschiedens in de Broekstraat te Lubbeek", in: Lubbeekse Historische Tijdingen, 2008, 5, 96 p.
M.A. Duwaerts e.a., "De molens in Brabant", Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961;
Herman Holemans, "Kadastergegevens: 1835-1985. Brabantse wind- en watermolens. Deel 4: arrondissement Leuven (A-L)", Kinrooi, Studiekring 'Ons Molenheem', 1993.
Lieven Denewet, "Honderd bespookte molens in Vlaanderen. Een verzameling molensagen van de kuststreek tot het Maasland", Molenecho's, XX, 1992, nr. 3-4.
FG, "Lubbeekse Historische Tijdingen staat stil bij molens", Het Nieuwsblad, 15.12.2015.

Overige foto's

<p>Uilekotmolen<br>Hazeputmolen</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

<p>Uilekotmolen<br>Hazeputmolen</p>

Prentkaart. Verzameling Kris Scheys, Lubbeek

<p>Uilekotmolen<br>Hazeputmolen</p>

Foto 1948, enkele jaren voor de sloop. Verzameling Ons Molenheem

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: vrijdag 18 december 2015

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens