Molenzorg

Wilrijk (Antwerpen), Antwerpen


Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Nieuwe Molen
Molen van Compeeren

Ligging
Boomsesteenweg
2100 Wilrijk (Antwerpen)

hoek met Boekstraat
kadasterperceel A351


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1816
Verdwenen
1890, sloop
Beschrijving / geschiedenis

N. Ockers, molenaar te Broechem, verkreeg in 1816 de vergunning om een houten  korenwindmolen op te richten. Hij liet nog in dat jaar een standaardmolen bouwen op de hoek van de Boomsesteenweg en de Boekstraat.

De molen werd in een kadasterdocument uit 1830 als volgt beschreven: "dit zijn (met B74) twee houten standaartmolens, zij hebben eenen omgang en twee paar steenen welke niet gelijktijdig kunnen werken, zij zijn beide gunstig gelegen en zijn in goede staat en worden door de eigenaar gebezigd".

Eigenaars na 1830:
- voor 1834, eigenaar: Compeeren-Ockers Jan Louis, brouwer en molenaar te Wilrijk
- 17.07.1867, verkoop: a) Compeeren-Spruyt Carolus Constant, brouwer te Wilrijk en b) Comperen-Van de Wouwer, Louis Gommar, brouwer te Wilrijk (notarissen Geerts en Jacobs)
- 13.10.1878, erfenis: a) Comppeen-Spruyt Carolus Constant, de weduwe en kinderen, brouwers te Wilrijk en b) Compeeren-Van de Wouwer Louis Constant, de weduwe en kinderen, brouwers te Wilrijk (overlijden van Carolus Compeeren)
- 01.06.1885, erfenis: a) Compeeren-Spruyt Carolus Constant, de weduwe en kinderen, boruwers te WIlrijk en b) Compeeren-Van de  Wouwer Louis Gommar en kinderen, brouwer te Wilrijk (overlijden van vrouw Van de Wouwer)

In september 1849 bekwam Joannes Ludovicus Compeeren de toelating om een "stoomgraannmolen" op te richten. De stoommaalderij werd tegen de brouwerij aangebouwd en van een hoge schoorsteen voorzien. Er waren twee hoge schoorstenen: één voor de brouwerij en de andere voor de stoomgraanmolen.

Eén van de bedienaars van de molen was Cornelis Bosschaerts, alias "Neelke van de Vuurmolen". Joannes Ludovicus Compeeren overleed te Wilrijk op 7 november 1865. Een halve eeuw was hij molenaar geweest. Zijn weduwe overleefde hem geen jaar en werd op 2 oktober 1866 begraven.

De standaardmolen die uitgerust was met twee steenkoppels, werd in 1890 gesloopt. Weldra werd het ganse molenerf verkaveld en verkocht. Aan de oprit, langsheen de Boekstraat, verrees een rij huurhuizen, "de huizen van Compeeren".

Herman HOLEMANS & J. DE RIDDER

Literatuur

Prims F., Geschiedenis van Wilrijk, Wilrijk, 1952.
Van Der Zeyp J., Het rijke Wilrijk 1200 jaar oud, Antwerpen, 1965.
Van Passen R., Geschiedenis van Wilrijk, Wilrijk, 1982.
H. Holemans & P.J. Lemmens, Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken, 1983, p. 35-37;
G. Kockelberg, Historische molenvermeldingen in en om Antwerpen. Een blik op de 1000-jarige geschiedenis der Antwerpse molens, Antwerpen, 1986, p. 120-121.
Van Passen R., Molensprokkelingen, in: Molens in de provincie Antwerpen. Katalogus van de molententoonstelling te Boechout en Kasterlee, 1965.
Van Passen R. & Roelants K., Toponymie van Wilrijk, Wilrijk, 1967.
Zo was... Wilrijk, Antwerpen, 1973.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: maandag 22 juni 2015

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens