Molenzorg

Gierle (Lille), Antwerpen


Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Spekmolen - I
Molen Verheyen
Molen Van Duppen

Ligging
Middelveldstraat
2275 Gierle (Lille)

kruisng met Landaustraat


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1864, overgebracht uit Herentals
Verdwenen
1912, overgebracht naar Gierle-Molenpad
Beschrijving / geschiedenis

De Spekmolen was een houten korenwindmolen, die in 1864 werd overgebracht uit Herentals, mits toelating van de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen van 1 mei 1863. Hij werd geplaatst  even buiten het dorp, ter hoogte waar Middelveld en Landaustraat samenkomen (rechts van Middelveldstraat).

Opeenvolgende eigenaars:
- 1864, opbouw: Verheyen-Lemmens Charles, molenaar te Gierle ("nouvelle construction d'un moulin à vent")
- 25.03.1868, verkoop: (van de grond) door Ilegems-Lysen Egide, boekhandelaar te Antwerpen (notaris de Chaffoy)
- 02.03.1885, erfenis: a) de weduwe Lemmens van Charles Verheyen (voor vruchtgebruik), molenarin te Gierle en b) Verheylen Pieter (voor vruchtgebruik), herbergier te Vosselaar (overlijden van Charles Verheyen)
- 14.03.1893, erfenis: a) de weduwe Lemmens (die hertrouwde met Van Duppen Joseph) (voor vruchtgebruik) en b) de erfgenamen van Verheyen Pieter (voor naakte eigendom) (ergenamen: a) Verheylen Charles, onderwijer te Grimbergen en b) Verheylen Thérèse, onderwijzeres (overlijden van Pieter Verheyen)
- 02.08.1906, verkoop: Van Duppen-Vervoort Jozef, molenaar te Gierle (notaris Van Genechten)
- 1911, verkoop (enkel als gebouw): Hemans-Verlinden Louis, molenaar te Gierle

In 1911 werd de molen eigendom van Louis Hermans, die de molen volgens de bepalingen van het koopcontract moest afbreken.

Zo verhuisde de molen in 1912 naar het huidige Molenpad (vroeger de Middelakkeren), nabij de De Nefstraat (beginstuk van de weg naar Turnhout). In 1933 kreeg de molen, als tweede in België, het stroomlijnprofiel Dekker. De laatste maalder was Jos Hermans, zoon van Louis.

Deze standaardmolen met gesloten voet werd geveld door de grote storm van 14 november 1940 . De tweede wereldoorlog was in volle gang en molenaar Jos Hermans was toen krijgsgevangene. Zijn familieleden trachtten de ramp tegen te houden. De molen was niet meer te stoppen (remmen, vangen), ging "door de vang" en geraakte in brand. Ze konden de brand wel blussen en de molen uit de wind zetten. Toch bleef de wind de baas: de molen werd uiteindelijk omgeblazen.

Zie ook: Herentals, Spekmolen
             Gierle, Spekmolen - II

Herman Holemans & Gust Smits

Literatuur

Herman Holemans & P.J. Lemmens, Molens der Noorder- en Oosterkempen, Nieuwkerken, Ten Bos - Studiekring Ons Molenheem, 1980, p. 31, 34.
Herman Holemans, "Wind- en watermolens ivan de provincie Antwerpen. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 1. Gemeenten A-G", Opwijk, Studiekring "Ons Molenheem, 2009.
Els De Kinderen, De verdwenen Spekmolen van Jos Hermans te Gierle, in: De Belgische Molenaar, LXXI, 1976, p. 190.
De Kok Harry, Gids voor het oude Turnhout en omgeving. 2/De omliggende gemeenten,Antwerpen-Amsterdam, 1980, p. 100-102.
Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter".Driemaandelijks contactblad, 1983 e.v.
Walter Van den Branden, Toponymie of verklaring van de plaatsnamen Lille, Gierle, Poederlee en Wechelderzande, Heemkundige Kring "Norbert de Vrijter", Jaarboek 1993, XI, p. 99-116.
Mededeling Walter Van den Branden, 07.01.2014.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zaterdag 26 juli 2014

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens