Molenzorg

Itegem (Heist-op-den-Berg), Antwerpen


Voormalige hoeve. Foto: 01.09.1996
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Hillebrugmolen
Watermolen

Ligging
Bevelsesteenweg 101
2222 Itegem (Heist-op-den-Berg)

125 m achter afspanning Hillebrug


toon op kaart
Type
Onderslag watermolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1310
Verdwenen
na 1620
Beschrijving / geschiedenis

De Hillebrugmolen of de Watermolen van Itegem was een korenwatermolen met onderslagrad op de Grote Nete, op ongeveer 125 meter achter de nog bestaande afspanning Hillebrug, aan de Bevelsesteenweg (nr. 101).

Hij werd al in het begin van de 14de eeuw vermeld met als leenman Egidus de Ghestele. De heren van Itegem stonden de afspanning en watermolen af aan de abdij van Rozendaal uit Sint-Katelijne-Waver. De Hillebrug was in de 14de eeuw een bevolkte wijk met drukbezochte herberg en watermolen. Deze wijk viel onder de parochie Itegem, maar sloot in werkelijkheid meer aan bij Bevel.

In 1448 was Aert Van Immerseel de eigenaar en was Heyn de Moelder de molenaar.

De molen bestond nog in 1531. In 1620 was hij bouwvallig en werd zijn taak overgenomen door een windmolen.

Bijlagen

Over de  voormalige hoeve en afspanning "Hillebrug" (Hilde Kennis, Agentschap Onroerend Erfgoed, 1997)

De voormalige afspanning zogenaamd "Hillebrug", is een voorbeeld van de in de regio minder voorkomende hoeven met losstaande bestanddelen. Deze van oudsher belangrijke site is ingeplant nabij de eertijds druk bevaren Grote Nete met talrijke aanlegplaatsen. De Nete vormt hier trouwens de grens met Itegem en Bevel. Door de opkomst van de spoorwegen in de 19de eeuw ging de kleine haven teloor.

Verankerde bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een centraal gekasseid erf : woning ten noordoosten, stal en wagenhuis ten westen en schuur ten zuidoosten.
Witgeschilderd L-vormig woongedeelte onder haakse zadeldaken, opklimmend tot de 18de eeuw. Aan straatzijde lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht, zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met dakvenster (pannen) en gelegen beneden het huidige straatniveau. Beluikte, deels betraliede rechthoekige vensters onder arduinen latei. Dito deur. Interieur met bewaarde haard, deels van gesinterde baksteen, moosbank en arduinen pomp met wortelmotief. Haaks aanbouwsel van twee bouwlagen, overigens met gelijkaardig uitzicht. Schuur onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen), verkleind met één travee en voorzien van deels vernieuwde buitenmuren; graffiti op de poort opklimmend tot 1802. Wagenhuis met aansluitende stal (Vlaamse pannen), gemarkeerd door lange ankers en gietijzeren zuiltjes.

Literatuur

J. Th. De Raadt, "Itegem et ses seigneurs", Mechelen, 1893, p. 131.
A. Goetstouwers, "De oorkonden der Abdij Rozendaal der orde van Citeaux", Tongerlo, 1956, p. 8.
L. Liekens, "Geschiedenis van Heist-op-den-Berg", Mechelen, 1897 (hoofdstuk Gestel)
H. Kennes & R. Steyaert, "Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4", Brussel - Turnhout, 1997.
E. & L. Buts, "Een bijdrage tot de geschiedenis van Itegem", dl. 11, "De molens van Bernum en de Plaetse", Itegem, 1996, p. 10-24.
H. Holemans & P.J. Lemmens, "Molens der Zuiderkempen", Nieuwkerken, 1978, p. 58.
Karel Lemmens, "De molens van Heist-op-den-Berg", Heist-op-den-Berg, Heistse Heemkring "Die Swane", 1990.

Info
Vic Naets, eigenaar van de Hillebrug, 1996.

Overige foto's

<p>Hillebrugmolen<br>Watermolen</p>

Voormalige hoeve. Foto: 01.09.1996

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 23 april 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens