Molenzorg

Helchteren (Houthalen-Helchteren), Limburg


Verzameling Ons Molenheem
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

De Windmolen
Molen Ceyssens

Ligging
Windmolenstraat
3530 Helchteren (Houthalen-Helchteren)

kadasterperceel B832

Geo positie
Type
Stenen bergmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1874
Verdwenen
1944 - 8 september, oorlog
Allemolens
00302 (Ten Bruggencatenummer)
Beschrijving / geschiedenis

Deze stenen bergmolen werd in 1874 opgericht als korenmolen door landbouwer Jan Mathijs-Lochten. Hij bemaalde zelf de molen.

In 1877 werd de molen toegewezen aan Gerard Remans van Genk. Door verkoop kwam de molen in 1890 in handen van de landbouwersfamilie Lemmens-Eerdekens uit Helchteren.
In 1904 werden de goederen gedeeld: de molen werd eigendom van brouwer Jules Hendrix-Lemmens uit Peer. In 1906 kocht Jozef Ceyssens-Lemmens, watermolenaar te Ellikom, de molen.

Zijn zoon Jan Michiel Ceyssens (°Ellikom, 2 april 1901), gehuwd met Agnes Ulenaers, werd - verdacht van spionage - op 8 september 1944 door een Duitser neergeschoten, toen hij terugkwam van een lijkdienst in de nabije kerk. De moordenaar sneuvelde nog dezelfde dag en ook de windmolen werd die dag vernield (zie bijlage).

Herman HOLEMANS

Bijlagen

Fik, "Droef gebeuren rond molen te Helchteren", in: De Belgische Molenaar, L, 1955, p. 173.

't Was in de maand Augustus '44. De Duitsers hadden de stenen windmolen van de heer Ceyssens ingenomen en gebruikten hem als observatiepost voor de aanstormende Engelsen. De vijand, na h evige aanvallen werd verjaagd door de Engelsen en achteruitgedreven, kwam echter na verwoede gevechten weer terug in bezit van de molen.
De maalder en een gebuur kwamen in den voormiddag bedaard van een lijkdienst die zij hadden bijgewoond in denabije kerk. Zij werden aangehouden, aanzien als spionnen. De bevelvoerende officier, waarschijnlijk verbitterd door zijne tegenslagen, beval de maalder zich op zijnn molenberg te begeven, en zonder enige andere aanleding, zonder schijn van ondervraging, gaf deze beval. Geweren k nalden, een kogel doorboorde zijn hoofd en viel als onschuldig slachtoffer ontzield tegen zijn moeln aan. Vrouw, kinderenn, familieleden, geburen, verscholen in "abri", vonden eerst in de namiddag zijn lijk. Dan moest de andere schuldige ? verschijnen. Doch hier zond de Hemel zijn eigen kind tot redding. Wannner deze zich gereed maakte voor het genadeschot, komt zijn kindje van 3-4 jaar toegelopen en roept: "Pa, pakt me". De ongelukkige vader neemt het kind en de armen en zoent het hartstochtelijk. Helemaal moet het hart van de beul niet versteend geweest zijn, want bars beval hij "Nach haus". Deze, die van op een verhoging zijne bevelen gaf, kreeg echter ook onmiddellijk loon naar werken. De Engelsen slechts enige honderden meters vandaan, namen hem op de korrel en getroffen in volle borst stortee ook hij dood neer. De molen werd nog verder beschoten en met de grond gelijk gemaakt. Hier was ook het rijk van de vijand uit, doch een weinig te laat, want 't kost(t)e een duurbaar, onschuldig mensenleven.
Veel hebt gij moeten missen, lieve Moeder, en wel in de eerste plaats het liefdevolle samenzijn met uw duurbare echtgenoot. Een eregoret aan U, moedige vrouw, die uwe zaak wist hoog te houden, en U de gelengheid gaf uwe lieve kinderen zulke hoge ontwikkeling te verschaffen.
Waarde Mevrouw, wellicht heb ik oude, half geheelde wonden, doen bloeden, doch ik overgiet ze onmiddellijk met zachte balsem. Een oude Priester-vriend met mij, geven U de verzekering dat uw dierbare, hierboven onmiddellijk de plaats heef ingenoemn, voorbgehouden voor hem, en als overtuigingn is daar het priesterschap van uw oudste  jongen!
"FIK"

Ten Br. 00302

Literatuur

W. Smet & H. Holemans, Limburgse windmolens in heden en verleden, Nieuwkerken-Waas, Studiekring Ons Molenheem, 1981 p. 72-73.
Fik, "Droef gebeuren rond molen te Helchteren", in: De Belgische Molenaar, L, 1955, p. 173.

Overige foto's

<p>De Windmolen<br>Molen Ceyssens</p>

Verzameling Ons Molenheem

<p>De Windmolen<br>Molen Ceyssens</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

<p>De Windmolen<br>Molen Ceyssens</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

<p>De Windmolen<br>Molen Ceyssens</p>

Prentkaart 1910. Verzameling Ons Molenheem

<p>De Windmolen<br>Molen Ceyssens</p>

Verzameling Ons Molenheem

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: maandag 25 september 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens