Molenzorg

Beveren-Leie (Waregem), West-Vlaanderen


Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Molen van de Meierie - I

Ligging
Kortrijkseweg 361
8791 Beveren-Leie (Waregem)

noordzijde
ten W v.d. Liebaardstraat


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1260
Verdwenen
1452, oorlog
Beschrijving / geschiedenis

De Sint-Pietersheerlijkheid in Desselgem werd beheerd door meiers (vertegenwoordigers) die aangesteld waren door de Gentse Sint-Pietersabdij. Als tegenprestatie krijgen zij de hofstede Teppingehem in leen, vandaar de latere naam "Meierie". Al snel wam het ambt in handen van de machtige heren van Harelbeke. Deze twee machtskernen - "Munkenhof" en Meierie - zullen een duidelijke invloed uitoefenen op de ontwikkeling van de parochie Desselgem.

De eerste korenwindmolen van de Meierie werd voor 1260 gebouwd aan de noordzijde van de Kortrijkseweg (nr. 361), ten westen van de Liebaardstraat, stond een houten korenwindmolen. De staakmolen was verbonden met de Meierie, onder de Sint-Pietersheerlijkheid, en wordt voor het eerst vermeld in 1260.

Ten zuiden van de huidige Nijverheidstraat bouwde de meier van Sint-Pieters voor 1309 een tweede windmolen.

In 1309 werden twee windmolens vermeld in Desselgem. In 1358 was Walter van Halewijn meier van Desselgem. Vermoedelijk in 1382, bij de slag van Westrozebeke, verdween de windmolen van de monniken van het "Munkenhof".  In het laatste kwart van de 14de eeuw waren langs de huidige Nieuwstraat zijn kleine huizen gelegen, die bewoond werden door de loonwerkers van de Desselgemse pachthoeven, zoals de Meierie.

In 1452 werden de hofstede "De Meierie" en de twee windmolens verwoest tijdens de opstand van de Gentenaren tegen hertog Filips de Goede. De molens werden niet herbouwd. De gronden bleven onbebouwd en werden gebruikt als landbouwgrond en weiland (de ophoging binnen de walgracht van de hofstede werd geleidelijk aan genivelleerd). De molenwal van de eerste windmolen was zeker nog tot in de 18de eeuw aanwezig.

M. DE BROUWERE & E. DUCATTEEUW

Zie ook: Desselgem, Windmolen van de Meierie - II

Literatuur

Ducatteeuw E., Vandemaelen L., Wante L., Historische kaart Waregem, in De Gaverstreke, jg. 20, 1992, p. 16, 17, 19, 21.
Merlier R., De landelijke bebouwing in de Sint-Pietersheerlijkheid door de eeuwen heen in Desselgem, Beveren-Leie, Deerlijk en Waregem, promotor F. Dambre-Van Tyghem, Waregem, 1976, p. 151-152, 170-171, 437-438, 522.
Vanwalleghem A. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, 2010.
Mailbericht Bernard Vandenbussche, 11.11.2015.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: woensdag 11 november 2015

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens