Molenzorg
Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Bogaertmolen
Moulin Bogaert

Ligging
Boulevard du Midi
1000 Brussel

Zuidlaan, tegenover Nieuwland
en face de la rue Terre-Neuve
sur les ramparts


toon op kaart
Type
Staakmolen
Gebouwd
1651 / 1672
Verdwenen
1825, brand
Beschrijving / geschiedenis

De Bogaertmolen (naar een uitbater-molenaar) was een houten korenwindmolen op de tweede Brusselse vestingen, rechtover het vierde torentje vanaf de Hallepoort, op de hoek van de huidige Zuidlaan (Boulevard du Midi) en Nieuwland (rue Terre-Neuve).

Oorspronkelijk werd hij in 1651 gebouwd nabij de Hallepoort. Uiteengenomen in 1672 en wederopgebouwd o de bovengenoemde plaats.

We zien hem aangeduid op de Villaretkaart (1745-1748) en de Ferrariskaart (ca. 1775) met het bruin symbool van een staakmolen.

De molen werd door brand vernield in 1825 en niet heropgericht. Er zijn ons geen afbeeldingen van bekend.

Lieven DENEWET

Literatuur

Landkaarten
Villaretkaart (1745-1748)
Ferrariskaart (1775)

Werken
- Alexandre Henne & Alphonse Wauters, "Histoire de la Ville de Bruxelles",  Brussel, I-II, 1845.
- M.A. Duwaerts e.a., "De molens in Brabant", Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961.
- Herman Holemans, "Kadastergegevens: 1835-1980. Brabantse wind- en watermolens. Deel 1: arrondissement Brussel-Hoofdstad", Kinrooi, Studiekring 'Ons Molenheem", 1989.
- Paul Bauters & Marc Villeirs, "Les moulins à eau et à vent de Woluwe-Saint-Lambert et de la région bruxelloise. Histoire et technologie / Water- en windmolens van Sint-Lambrechts-Woluwe en van het Brussels gewest. Geschiedenis en techniek", Woluwe-Saint-Lambert/Sint-Lambrechts-Woluwe, 1996 (Musée communal de Woluwe-Saint-Lambert, cahier n° 2 / Gemeentelijk museum van Sint-Lambrechts-Woluwe, tijdingen n° 2).


Stuur uw teksten over deze molen  |  Stuur een (nieuwe) foto van deze molen
Laatst bijgewerkt: zondag 10 december 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens