Molenzorg
Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Molen van Jan Sas

Ligging
Boudevard du Midi
1000 Brussel

Zuidlaan
tegenover de Kazernestraat
op een torentje van de wallenAnderlechtse poort


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1678
Verdwenen
kort voor 1834
Beschrijving / geschiedenis

Jan Sas kreeg op 21 juni 1678 de toelating om een korenwindmolen te bouwen op een torentje van de stadswallen tussen Molen Van der Meeren en de Anderlechtse poort, aan de oostzijde van de huidige Zuidlaan (Boulevard du Midi), schuin tegenover de Kazernestraat.

We zien hem aangeduid op de Villaretkaart (1745-1748) en de Ferrariskaart (ca. 1775) met het bruin symbool van een staakmolen.

De staakmolen op de toren verdween kort voor 1834.

Lieven DENEWET

Literatuur

Landkaarten
- Villaretkaart (1745-1748)
- Ferrariskaart (ca. 1775)

Werken
- Alexandre Henne & Alphonse Wauters, "Histoire de la Ville de Bruxelles",  Brussel, I-II, 1845.
- M.A. Duwaerts e.a., "De molens in Brabant", Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961.
- Herman Holemans, "Kadastergegevens: 1835-1980. Brabantse wind- en watermolens. Deel 1: arrondissement Brussel-Hoofdstad", Kinrooi, Studiekring 'Ons Molenheem", 1989.
- Paul Bauters & Marc Villeirs, "Les moulins à eau et à vent de Woluwe-Saint-Lambert et de la région bruxelloise. Histoire et technologie / Water- en windmolens van Sint-Lambrechts-Woluwe en van het Brussels gewest. Geschiedenis en techniek", Woluwe-Saint-Lambert/Sint-Lambrechts-Woluwe, 1996 (Musée communal de Woluwe-Saint-Lambert, cahier n° 2 / Gemeentelijk museum van Sint-Lambrechts-Woluwe, tijdingen n° 2).


Stuur uw teksten over deze molen  |  Stuur een (nieuwe) foto van deze molen
Laatst bijgewerkt: zondag 10 december 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens