Molenzorg
Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Molen bij de Leuvense Poort

Ligging
Bischoffsheimlaan
1000 Brussel

hoek met Korte Noordstraat
op oostelijke stadswal, tussen de Leuvense Poort en het bolwerk van Sint-Ignatius


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1745
Verdwenen
tussen 1748 en 1775
Beschrijving / geschiedenis

In de  eerste helft van de 18de eeuw stond een houten korenwindmolen op de torentje op stadswallen, tussen de Leuvense Poort (ten Z) en het bolwerk van Sint-Ignatius (ten N), op de hoek van de huidige Bischoffsheimlaan en de Korte Noordstraat, nabij Madou.

De staakmolen verdween tussen 1747 en 1775: we vinden hem nog aangeduid op de Villaretkaart (1745-1748), maar niet meer op de Ferrariskaart (ca. 1775), waarop nog wel het roodgekleurd rond grondoppervlak van de toren te zien is.

Lieven DENEWET

Literatuur

Landkaarten
- Villaretkaart (1745-1748)
- Ferrariskaart (ca. 1775)

Werken
- Alexandre Henne & Alphonse Wauters, "Histoire de la Ville de Bruxelles",  Brussel, I-II, 1845.
- M.A. Duwaerts e.a., "De molens in Brabant", Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961.
- Herman Holemans, "Kadastergegevens: 1835-1980. Brabantse wind- en watermolens. Deel 1: arrondissement Brussel-Hoofdstad", Kinrooi, Studiekring 'Ons Molenheem", 1989.
- Paul Bauters & Marc Villeirs, "Les moulins à eau et à vent de Woluwe-Saint-Lambert et de la région bruxelloise. Histoire et technologie / Water- en windmolens van Sint-Lambrechts-Woluwe en van het Brussels gewest. Geschiedenis en techniek", Woluwe-Saint-Lambert/Sint-Lambrechts-Woluwe, 1996 (Musée communal de Woluwe-Saint-Lambert, cahier n° 2 / Gemeentelijk museum van Sint-Lambrechts-Woluwe, tijdingen n° 2).


Stuur uw teksten over deze molen  |  Stuur een (nieuwe) foto van deze molen
Laatst bijgewerkt: zondag 10 december 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens