Molenzorg

Zonhoven, Limburg


Rosmolenhoeve. Foto coll. Heemkundekring Zonhoven
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Rosmolen van Willems

Ligging
Grote Eggestraat 7
3520 Zonhoven

oostzijde
ten zuiden van huisnummer 7
tegenover de woning met nr. 4
kadasterperceel E67


toon op kaart
Type
Binnenrosmolen
Functie
Oliemolen
Gebouwd
voor 1842
Verdwenen
1910, verbouwd / 1970 - 6 januari, sloop gebouw
Beschrijving / geschiedenis
De Slagmolen van Willems was een olierosmolen, type binnenrosmolen, gelegen op een thans verdwenen boerderij, gelegen aan de oostzijde van de Grote Eggestraat, ten zuiden van het huisnummer 7, tegenover de woning met huisnummer 4, op het kadasterperceel E67.   De boerderij werd voor 1775 gebouwd (aanduiding op de Ferrariskaart). De rosoliemolen zelf werd voor 1842 opgericht.   Kadastrale beschrijving uit 1842:  houten gebouw met één paar molenstenen (= kollergang) met doormeter 1,5 ellen en 2 stampers, kadastraal inkomen: 50 florijnen.   Eigenaars na 1844: 1844, Willems Peter, de kinderen, landbouwers te Zonhoven 1857, Willems Jan Mathijs (°Zonhoven, 04.01.1808), olieslager te Zonhoven 1879, Willems Pieter, Jan, Jacobus en Anna, landbouwers te Zonhoven 1881, Willems-Hulsmans Jan, olieslager te Zonhoven 1895, weduwe en kinderen van Jan Willems (bijgenaamd Rutten) 1905, Willems Jan Constant (1867-1948), priester te Genk, later te Beverst. Hij werd in de rosmolenhoeve geboren (stond bekend als 'Pestoeër vanne Rosmeule’) en was ook heemkundige.   In 1910 werd de rosmolen omgevormd tot een woning.   De hoeve met het rosmolengebouw werd op 6 januari 1970 afgebroken. Het perceel en aangrenzend perceel zullen bebouwd worden met 8 appartementsgebouwen. De nabijgelegen Rosmolenweg en de Residentie Rosmolen in de Grote Eggestraat 17-19 verwijzen nog naar het bestaan van de rosmolen.   Lieven DENEWET, Herman HOLEMANS & Eduard SWINNEN
Bijlagen

‘Pestoeër vanne Rosmeule’, in: de Zonhovenaar, juni 2007, p. 20.

De Heemkundekring diende bij het gemeentebestuur een voorstel in om een nieuwe straatnaam te geven aan het bestaande gedeelte van de Grote Eggestraat tussen deze Grote Eggestraat en het fietspad kleine ring aan de Gulden Boomkensweg, namelijk ‘Pastoor Constant Willemsstraat.’ Maar wie was Constant Willems?
Bij de oudere Zonhovenaren staat hij bekend als de pastoor van de Rosmolen. Het huis waarin zich een rosmolen bevond, stond vooraan in de Grote Eggestraat even voorbij de huidige drukkerij Jans, even de Rosmolenweg. De molen werd in beweging gebracht door een ros - een paard - dat meestal geblinddoekt gedurig in een cirkel rond ging.
In die rosmolen werd Constant Willems geboren op 19 april 1867. Na zijn priesterwijding werd hij achtereenvolgens kapelaan in Opoeteren en in Genk, nadien pastoor in Genk en in Beverst. In 1933 werd hij rector bij de fraters in Zonhoven. In al de parochies waar hij als priester heeft gewerkt, deed hij opzoekingen naar de geschiedenis van die gemeente. Zijn geschiedenis van Beverst verscheen zelfs in boekvorm. In het archief van onze Heemkundekring worden heel wat artikelen en bijdragen van pastoor Willems bewaard. Constant Willems werd 81 jaar en overleed in Zonhoven op 23 september 1948. Hij was een historicus die een waardevolle bijdrage leverde aan de geschiedenis van Zonhoven.

--------

Jules Evers, "Een dorsmachine van 1 pk.  Dorsen met een paardenmanege in Zonhoven en omstreken", in: Limburg-Het Oude Land van Loon, jg. 89, 2010, p. 359-373.

Manèges in Zonhoven, begin 20ste eeuw:

-de boerderij aan de Holsteen van Jan Evers (grootvader van Jules Evers), -de boerderij "in de Del" van de familie Bas in de Dellestraat, -op Engstegen in de boerderij van Kippers, -op de Grote Hemmen op de boerderij van Jan Rutten, -op de Halveweg op de boerderij van Maes, -op de Hennnepveldweg bij de boerderij van Pol Degens, -op de Kleine Hemmen op de boerderij van Casemier Ramaekers, -op de Hortstraat op de boerderij van Vaes -op Kolveren in de Kolverenstraat op de boerderij van Dikkelen.
Literatuur

Herman Holemans & Werner Smet, "Rosmolens in Limburg vanaf 1844", Nieuwkerken, [1982], (Studiekring Ons Molenheem - Studie nr. 2), p. 11.
Jules Evers, "Een dorsmachine van 1 pk.  Dorsen met een paardenmanege in Zonhoven en omstreken", in: Limburg-Het Oude Land van Loon, jg. 89, 2010, p. 359-373.
Jos Molemans m.m.v. J. Mertens, Toponymie van Zonhoven. Leuven, 1982, XII-668 p. [Nomina Geographica Flandrica. Studiën en Monographieën uitgegeven door het Instituut voor Naamkunde te Leuven, Monografie XIII - Ook uitgegeven door het Gemeentebestuur van Zonhoven onder de titel: Zonhoven. Historisch-naamkundige studie].
Jules Evers, in: Limburg-Het Oude Land van Loon, jg. 89, 2010.
H. Melis, Zonhoven, s.l.n.d.
M. Swillen, Zonhoven in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972.
‘Pestoeër vanne Rosmeule’, in: de Zonhovenaar, juni 2007, p. 20.
Mededeling Eduard Swinnen, 06.10.2013.
Mededeling Ludo Vandevoort, 25.03.2016 (die er tegenover woonde)

Overige foto's

<p>Rosmolen van Willems</p>

Rosmolenhoeve. Foto coll. Heemkundekring Zonhoven

<p>Rosmolen van Willems</p>

Rosmolenhoeve. Foto coll. Heemkundekring Zonhoven

<p>Rosmolen van Willems</p>

Foto 1970, juist voor de sloop, coll. Heemkundekring Zonhoven

<p>Rosmolen van Willems</p>

Pastoor Constant Willems, geboren in de Rosmolenhoeve. Foto coll. Heemkundekring Zonhoven

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zaterdag 26 maart 2016

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens