Molenzorg

Lommel, Limburg


Foto: Rob Simons, Sint-Huibrechts-Lille, 2005
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Kattenbosmolen
Leyssensmolen - II

Ligging
Grote Baan
3920 Lommel

Kattenbos

Geo positie
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1787 / 1808 / 1964
Verdwenen
2011, verplaatst naar Lommel-Zandstraat
Allemolens
02866 (Ten Bruggencatenummer)
Beschrijving / geschiedenis

De Leyssensmolen werd oorspronkelijk in Olmen (prov. Antwerpen) opgericht in 1797 (in de Franse tijd). Bouwheer was de familie de Clippele d’Olmen, die ook de Straalmolen van Olmen in bezit had. De oprichting gebeurde als reactie tegen een nieuwe standaardmolen (de Heimolen) in de buurt - vandaar de oorspronkelijke naam Treitermolen.

Al na enkele jaren, in 1804, werd de molen verkocht aan Peter Cuypers uit Boxel (NL) die hem in de jaren 1808-‘09 heropbouwde in de "Vreyshorring" aan de Frans Van Hamstraat, in het centrum van Lommel. Op 6 juli 1809 werd hij voor het eerst verhuurd en wel aan Peter Loos voor 2022 frank. Uit hoofde van het oprichten van deze  (tweede) molen te Lommel, bekwam de pachter van de Lutlommelse molen vermindering van pacht (van 2835 frank tot 1575 frank).

Rond 1830 werd de standaardmolen omschreven als “in hout gebouwd en in goede staat van onderhoud, 2 paar stenen welke niet gelijktijdig kunnen werken, gunstig dicht bij het dorp op een kleine hoogte gelegen”.

In 1848 kocht de toenmalige pachter Theodoor Sevens de molen over van Peter Cuypers. De molen werd in 1860 geërfd door de echtgenote van Adriaan Leyssens-Sevens en in 1869 door Adriaan Leyssens zelf.
In 1905 verkochten de kinderen Leyssens de molen aan Jan Willekens-Brans, molenaar te Lommel, die hem in 1922 aan graanhandelaar-molenaar Jozef Gysbers-Lemmens verkocht. Om gezondheidsredenen verkocht hij 1928 de molen aan Peter Vosch-Aerts. Jozef Gysbers ging in Schoten het welbekende "Schotenhof" uitbaten.
Op 15 september 1960 kocht de gemeente Lommel de molen van Peter Vosch.

In 1963 werd de molen gedemonteerd en een jaar later gereconstrueerd aan de Kerkhovensesteenweg in het Kattenbos, evenwel zonder het inwendig maalmechanisme. Het lag immers niet in de bedoeling de molen opnieuw te laten draaien.

In de jaren 1988-1989 werd de molen door toedoen van de V.V.V. Lommel en Levende Molens Noord-Limburg vzw (onder impuls van voorzitter Gilbert Ledegen) gerestaureerd en maalvaardig gemaakt door de molenbouwers Caers uit Retie. De molen was toen nog niet beschermd als monument: dat gebeurde pas op 27.04.2001. Toch kon een ruime subsidie (1.649.000 frank op een totaalbedrag van 3.584.336 fr.) bekomen worden van het Vlaams Commissariaat-generaal voor Toerisme, via een toelage door de Vlaamse Gemeenschapsminister voor Cultuur Patrick Dewael.

De restauratie omvatte de aanbreng van een nieuw gelast gevlucht en staart, nieuwe kammen in het vangwiel, staakijzer en ronsel, één maalstoel (kunststenen), een sleepluiwerk. Op diverse plaatsen werd de molen verstevigd met U-ijzers en trekbaren. Op 26 mei 1989 werd de molen feestelijk ingehuldigd.

Sinds de zomer van 2003 stond  deze standaardmolen noodgedwongen stil: een nieuwe grondige restauratie drong zich op. Het architectenbureau EON uit Mol (met architect-zaakvoerder Michaël Gervais en arch. Bart Van Ham) maakte een restauratieplan op. Een groot probleem was de biotoop: de molen was verkeerd ingeplant in het Kattenbos, waardoor hij te weinig wind vangt, onvoldoende kan werken en niet snel genoeg droogt. De molen wordt verplaatst van zijn huidige plek vooraan in de Zandstraat naar een heuvel in de open vlakte van de Katterijen (Katterij Dijksken), achteraan in dezelfde straat. Het restauratiedossier werd in 2007 ingeleid bij de bevoegde diensten.

Op een eerste hoorzitting op 24.03.2005 over een nieuwe restauratie, werd meteen duidelijk dat de bewoners hun molen, de 'baken van Kattenbos' niet kwijt wilden. De Afdeling Monumenten en Landschappen wenste de dure restauratie van bijna 500 000 euro alleen gunstig te adviseren, wanneer de huidige locatie van de molen ofwel werd aangepast door het kappen van de bosrijke omgeving of wanneer de molen verplaatst werd.

Op dinsdag 5 september 2006 organiseerde het stadsbestuur een nieuwe hoorzitting waarop schepen Joke Loomans aan een 25-tal aanwezigen een uitgebreide toelichting verstrekte over de mogelijke opties voor de Leyssensmolen, zijnde: - een volledige restauratie met herlokalisatie - aanpassen van de huidige molenomgeving - volledige renovatie met behoud van de locatie - beperkte restauratie

De aanpassing van de huidige molenomgeving en het kappen van meerdere hectaren bos stuitte op een negatief advies van Bos en Groen. De aanwezigen waren unaniem van oordeel dat de molen best in zijn oorspronkelijke staat werd hersteld en werd verplaatst naar de Katterijen in Kattenbos. De molen zou dus worden verplaatst van zijn  plek vooraan in de Zandstraat naar een heuvel in de open vlakte van de Katterijen, achteraan in dezelfde straat.

Volgens schepen Jean Lavreysen was dit de beste locatie omwille van de goede bereikbaarheid, de ligging nabij de nieuwe wandelkamer, de grote heidevlakte en de goede windvorming in de vallei van de Nete. De buurtbewoners waren opgelucht, ook al omdat de stad beloofde dat de molen geïntegreerd zou worden in het landschap. Ook schreef de stad een wedstrijd uit voor een kunstwerk, als alternatief voor de lege plek die er in de Kerkhovensesteenweg zou komen, zoals b.v.  iets dat herinnert aan de zandwinning. In het begin van de 19e eeuw schepten de boeren hier immers met de hand zand uit de grond voor de allereerste zandwinning. Ook bij de keuze van dit kunstwerk, waarrond het sociale leven van Kattenbos kon plaatsvinden, werden de inwoners van Kattenbos nauw betrokken worden.

Zowel natuur- als molenliefhebbers konden in het gevonden compromis hun gading vinden: geen onnodige bomenkap én een nieuwe standplaats in een nabije omgeving waar windvang gegarandeerd is: een heidelandschap.

De restauratie en verplaatsing was ook dé gelegenheid om de molen weer in het oorspronkelijke uiterlijk te restaureren. Toen de molen rond 1955 buiten bedrijf werd genomen, zag hij er uit als volgt: - houten schaliën op de windweeg - wachthuisje (zakkenhuisje) op het balkon - van Bussel-stroomlijnprofiel (dat vroeger in Limburg een groot succes kende) - beschilderde roeden (zie hierna).

In dat verband geven we hier de roedenhistorie weer: molenaar Vosch verving de binnenroede in 1939 en de buitenroede in 1943 door geklinknagelde exemplaren van Verhaeghe uit het West-Vlaamse Ruddervoorde. (Voor de statistici: d.d. 13.11.1939, nr. 1245 en d.d. 22.07.1943, nr. 1258 - beide 26 m lang). Kort na 1955 werd de binnenroede verwijderd (eerst gedeeltelijk, daarna volledig). De beide roeden werden verbusseld en waren aan de voorzijde fraai beschilderd met schuine strepen. De huidige metalen gelaste roeden uit 1988 (vlucht: 24,08 m) hebben opnieuw klassieke windborden. Ook van belang voor de bouwhistorie is dat de molen op zijn vorige standplaats in Lommel-centrum tot kort na 1939 een halfgesloten voet had (en niet volledig gesloten zoals nu) en dat er al in 1830 twee steenkoppels waren (nu nog slechts één). Men zou ook het maalderijgebouwtje kunnen reconstrueren om er een onderkomen voor de bezoekers (toilet enz.) in onder te brengen. Het restauratiedossier werd in 2007 ingeleid bij de bevoegde diensten.

In  juli 2010  stelde Vlaams  minister  Geert Bourgeois van Onroerend Erfgoed een restauratiepremie van 500.192 euro ter beschikking, op een geraamde kostprijs van 871.555 euro, incl. BTW. Hierdoor kan de molen maalvaardig hersteld worden en op zijn nieuwe plek opgetrokken worden. Op 16 december 2010 ging de openbare aanbesteding door. Zowel het molentechnisch gedeelte als de omgevingsaanleg werden toegewezen aan Renotec NV uit Geel, die voor het molenwerk wordt bijgestaan door molenbouwer Peusens Dirk bvba uit Merelbeke.

Op 12 oktober 2011 werd de molenkast gedemonteerd en naar de werkplaats te Merelbeke vervoerd. Aan de kastconstructie is flink wat hersteld of vernieuwd: o.m. twee steenbedbalken, bovenbalk, tempelbalk, middenlijsten en verscheidene weegbanden. De molen krijgt weer het uiterlijk van rond 1900: de kombuis op het balkon komt terug, het stormeind krijgt een horizontale gepotdekselde beplanking, de molen krijgt een halfopen voet (in plaats van de gesloten voet) en de zijwegen worden opnieuw voorzien van de ruitvormige schilderpatronen. Er wordt ook van eigentijdse materialen gebruik gemaakt. De molenkap en de paraplu zijn bekleed met zinken staande naad.

Op 16 februari 2012 werden op de werf in Merelbeke de vier herstelde wanden (wegen) van de molenkast weer in elkaar gepast. In maart 2012 werd de nieuwe fundering gegoten. Het gebinte werd er gemonteerd op 22 augustus 2012. In de hergebruikte bovenste kruisplaat werd een las aangebracht omdat het gat voor de pen van een meesterband aangetast was. Het passtuk loopt niet door tot de kruisplaatkop want die verkeert nog in prima staat. Door de aanbreng van de paraplu in de voet wordt waterinsijpeling vermeden. Op 27 augustus 2012 gebeurde het vervoer van de molenkast, de kap, assen, wielen en ander binnenwerk naar Lommel. Voor het laden en het vervoer kwam heel wat bij te pas: een 90-tons kraan, een 40-tons kraan, een oplegger van 25m, twee diepladers,... Op 3 oktober 2012 werd de molenkast weer op de standaard geplaatst.

Zie ook: Olmen, Treitermolen
             Lommel, Leyssensmolen - I en III

Rob SIMONS & Lieven DENEWET

Bouwkundige beschrijving (Jo De Schepper, Agentschap Onroerend Erfgoed, 2001)

De Leyssensmolen is een houten standerd- of staakkorenmolen met gesloten voet. De molen heeft een typische grote langwerpige teerlingen (Kempen), per teerling drie grote teerlingblokken (115x30x25 centimeter), kruiwerk met ketting (lengte 6meter) en eiken haspel met lengte van 140 centimeter en diameter van 18 centimeter. Het molenkot is van het kempense type met een kortgerokt, onderaan sterk afgeronde voorschoot en een graat onderaan eindigend op een ‘eikel’. De smalle planken op de windweeg zijn geplaatst volgens visgraatpatroon. Op de kap en hetteerlingkot: liggen kunstleien. De grote luikap maakt deel uit van de molenkap. De toegangstrap met twee leuningen is bevestigd aan het balkon over de volledige breedte van de voorweeg. De molenkotconstructie met (grote) steekbanden is geplaatst onder een zwakke hoek. De oude structuur is quasi volledig bewaard. Eén van de middenlijsten is versterkt door een ijzeren I-profiel. Er is een gekromde pinbalk en ijzerbalk en zware kapspanten. Het draaiend werk bestaat uit een gelast gevlucht van 1988 (lengte 24 meter), hekwerk in pitch-pine (ondiepe zeeg), windplanken met een breedte van 40 centimeter, zeilen in kunststof met een breedte van 160 centimeter en een gewicht van 330 gr/m2, een askop ‘Van Aerschot’, een houten liggende as, vangwiel met 90 kammen, blokvang van vijf delen, bediening door middel van houten flenswiel, vangreep met diameter van 22 millimeter (hennep) en lengte 18meter en een gesmede vangsabel. De scharnierende keervang (bediening met touw) heeft twee kepen dus werkt in op drie kammen. Er is een baansteen in blauwe hardsteen 60x35x30 centimeter en een gegalvaniseerde plaat rond de askop. Het luiwerk heeft houten gaffelwiel (diamater circa 90 centimeter) met ijzeren gaffels die bediend wordt door middel van een hefboomsysteem (met luibalk) op de luias. De gaffelreep heeft een diameter van 40 millimeter (hennep), de luireep een diameter van 22 millimeter en een lengte van 18meter. De maalstoel heeft volledig houten toebehoren, oorspronkelijke pasbrug, steenkuip in vier delen, kaarbomen 200x6x7 centimeter; rond ringhout; maalstenen ‘KEES, Leende NL’: kunststenen: ligger dikte circa 34 centimeter/loper, dikte cirva 30 centimeter diameter 1,50 meter; staakijzer (herbruik): 220 x 9 x 9 centimeter; metalen bus. Lichtvlegel zonder geleidewieltje. Rondsel met schijven van 7 cm dik. Houten galg.

Bijlagen

Openbare aanbesteding
Intekendatum: 16.12.2010, 10 u.
Molen: Lommel, Leyssensmolen
Bouwheer: Stad Lommel, t.a.v. Bieke Emmers
Opdracht: Renovatie Leyssensmolen Kattenbos. Perceel 1: molentechnisch gedeelte; perceel 2: terrein en omgevingsaanleg; o/cat. D23, kl. 3; openbare aanbesteding, laagste prijs Ontwerper: Eon, Mol (arch. Bart Van Ham) Plaats aanbesteding: Stadhuis, aanbestedingskantoor Technische dienst, Hertog Janplein 1, 3920 Lommel
Offertes: 4 inschrijvingen Toekenning: Renotec nv, Geel

Persbericht. AWL, "Flora 2004 voortaan aan Leyssensmolen Kattenbos", in: Het Nieuwsblad, 22.04.2004. Lommel - Met de planten- en bloemenmarkt Flora opent Toerisme Lommel op zondag 25.april voor de zesde keer haar nieuwe toeristische seizoen. Flora 2004 verhuist naar het terrein onder de wieken van de Leyssensmolen in Kattenbos. Met gemiddeld tienduizend bezoekers is Flora uitgegroeid tot een van de grootste tuinevenementen in de Antwerpse en Limburgse Kempen. Toerisme Lommel dankt dat succes aan de goede mix van liefhebbers en professionelen en aan het grote marktaanbod met behalve bloemen en planten ook tuindecoratie en tuinmeubelen. Toen eerst bleek dat het domein van De Groote Hoef de grote toeloop van bezoekers niet kon slikken en nadat ook het Dorpsplein minder geschikt leek voor een organisatie van die omvang, krijgt Flora 2004 een wellicht definitieve standplaats in Kattenbos. De terreinen van het kerstdorp van Spaarkas De Vijf Linden zijn zeer geschikt. Ruime parkeermogelijkheden, een vlotte bereikbaarheid en een rustige groene omgeving zijn alvast pluspunten. De tuinliefhebber kan er in alle rust kennis maken met een rijke verscheidenheid van vaste planten, potplanten, voorjaarsbloemen, bloembollen, kruiden en tuininrichting. Flora 2004 is open van 10 tot 18 uur.

Persbericht. "Inwoners van Kattenbos beslissen: gerestaureerde molen verhuist naar Katterijen", in: Passe Partout, 21.09.2007. De Leyssensmolen van Kattenbos is dringend aan een volledige restauratie toe. Destijds werd de molen verkeerd ingeplant, waardoor hij te weinig wind vangt, onvoldoende kan werken en niet snel genoeg droogt. Monumenten en Landschappen wenst de dure restauratie van bijna 500 000 euro alleen gunstig te adviseren, wanneer de huidige locatie van de molen ofwel wordt aangepast door het kappen van de bosrijke omgeving of wanneer de molen geherlokaliseerd wordt. Op dinsdag 5 september organiseerde het stadsbestuur een hoorzitting waarop schepen Joke Loomans aan een 25-tal aanwezigen een uitgebreide toelichting verstrekte over de mogelijke opties voor de Leyssensmolen zijnde: - een volledige restauratie met herlokalisatie - aanpassen van de huidige molenomgeving - volledige renovatie met behoud van de locatie - beperkte restauratie. De aanpassing van de huidige molenomgeving en het kappen van meerdere hectare bos stuit op een negatief advies van Bos en Groen. De aanwezigen waren unaniem van oordeel dat de molen best in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld en wordt verplaatst naar de Katterijen in Kattenbos. Volgens schepen Jean Lavreysen is dit de beste locatie omwille van de goede bereikbaarheid, de ligging nabij de nieuwe wandelkamer, de grote heidevlakte en de goede windvorming in de vallei van de Nete. Op de huidige vrijgekomen plaats wordt, na een wedstrijd, een kunstwerk ingeplant waarond het sociale leven van Kattenbos kan plaatsvinden. Ook bij de keuze van dit kunstwerk zullen de inwoners van Kattenbos nauw betrokken worden.

"Leyssensmolen krijgt nieuw leven in Lommel", in: Het Belang van Limburg, 19.09.2007. Kattenbos is opgelucht: de 207 jaar oude Leyssensmolen blijft 'thuis'. Na de restauratie verschuift hij wel van zijn huidige plek vooraan in de Zandstraat naar een heuvel in de open vlakte van de Katterijen, achteraan in dezelfde straat. Ingewikkeld was zijn leven wel. Deze Olmense molen dateert uit 1797 en kwam via een privé-aankoop in Lommel terecht. Hij werd afgebroken en in 1808 opnieuw opgetrokken in de Frans Van Hamstraat in het centrum. "De stad kocht hem later zelf aan, de molen werd verplaatst naar een plek vooraan in de Zandstraat in Kattenbos. Pas na de restauratie in '88-'89 kon men malen." "Op een eerste hoorzitting begin 2005 over een nieuwe restauratie, werd meteen duidelijk dat de bewoners hun molen, de 'baken van Kattenbos' niet kwijt wilden," vertelt KWB-vertegenwoordiger en inwoner van Kattenbos Medard Verstraeten. "Eigenlijk zijn we nu opgelucht, ook al omdat de stad belooft dat de molen geïntegreerd wordt in het landschap en dat ze ook een wedstrijd uitschrijft voor een kunstwerk als alternatief voor de lege plek die er in de Zandstraat komt. Misschien wordt dat iets dat herinnert aan de zandwinning. In het begin van de negentiende eeuw schepten de boeren hier immers met de hand zand uit de grond voor de allereerste zandwinning."

'Restauratiedossier Leyssensmolen is klaar', in: Het Belang van Limburg, sept. 2007 De stad stuurt het ontwerp voor de restauratie van de molen in het gehucht Kattenbos naar het agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Onroerend Erfgoed. Dat is nodig om 60 procent subsidie van de Vlaamse overheid en 20 procent steun van de provincie te krijgen. De stad zelf moet dan nog 20 procent bijdragen. "Eind mei kregen we van het agentschap al een eerste advies. Daarin stonden nog enkele opmerkingen. Ontwerper Eon nam die op in het definitieve ontwerpdossier. Dat dossier is nu in orde en kunnen we versturen. Zodra de subsidies rond zijn, verplaatsen we de Leyssensmolen van zijn huidige plek naar de Katterijen even verderop in hetzelfde gehucht en volgt er een grondige restauratie." "Sinds 1964 staat de molen op een zandduin. Dat bleek geen goede plek omdat hij er te weinig wind vangt, onvoldoende kan werken en na regenweer niet snel genoeg droogt. In 1988 was er een laatste restauratie om hem opnieuw maalvaardig te maken en open te stellen voor publiek. Vandaag wordt hij nauwelijks nog gebruikt."

Persbericht. KVH, "Molen", in: Het  Nieuwsblad, 05.12.2007. Lommel - De Leyssensmolen verhuist naar de Katterijen. Daar zal de molen droger staan en meer wind vangen. De molen zal bovendien gerestaureerd worden voor een bedrag van 626.336 euro. (kvh)

Persbericht. KVH, "Molen", in: Het Nieuwsblad, 11.10.2007. Molen. Lommel - De stad heeft een restauratiedossier van de Leyssenmolen opgesteld. Dat wordt opgestuurd naar het Agentschap Ruimtelijke Ordening en is nodig om zestig procent subsidies van de Vlaamse overheid en twintig procent van de provincie te krijgen. Als het dossier wordt goedgekeurd,verhuist de molen naar een drogere plaats waar hij gerestaureerd en weer opgestart zal worden. (kvh)

Persbericht. "Leyssensmolen krijgt nieuw leven in Lommel", in: Het Belang van Limburg, 19.09.2006. Kattenbos is opgelucht: de 207 jaar oude Leyssensmolen blijft 'thuis'. Na de restauratie verschuift hij wel van zijn huidige plek vooraan in de Zandstraat naar een heuvel in de open vlakte van de Katterijen, achteraan in dezelfde straat. Ingewikkeld was zijn leven wel. Deze Olmense molen dateert uit 1797 en kwam via een privé-aankoop in Lommel terecht. Hij werd afgebroken en in 1808 opnieuw opgetrokken in de Frans Van Hamstraat in het centrum. "De stad kocht hem later zelf aan, de molen werd verplaatst naar een plek vooraan in de Zandstraat in Kattenbos. Pas na de restauratie in '88-'89 kon men malen." "Op een eerste hoorzitting begin 2005 over een nieuwe restauratie, werd meteen duidelijk dat de bewoners hun molen, de 'baken van Kattenbos' niet kwijt wilden," vertelt KWB-vertegenwoordiger en inwoner van Kattenbos Medard Verstraeten. "Eigenlijk zijn we nu opgelucht, ook al omdat de stad belooft dat de molen geïntegreerd wordt in het landschap en dat ze ook een wedstrijd uitschrijft voor een kunstwerk als alternatief voor de lege plek die er in de Zandstraat komt. Misschien wordt dat iets dat herinnert aan de zandwinning. In het begin van de negentiende eeuw schepten de boeren hier immers met de hand zand uit de grond voor de allereerste zandwinning."

"Restauratiedossier Leyssensmolen is klaar", Het Belang van Limburg, 28.09.2007. De stad stuurt het ontwerp voor de restauratie van de molen in het gehucht Kattenbos naar het agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Onroerend Erfgoed. Dat is nodig om 60 procent subsidie van de Vlaamse overheid en 20 procent steun van de provincie te krijgen. De stad zelf moet dan nog 20 procent bijdragen. "Eind mei kregen we van het agentschap al een eerste advies. Daarin stonden nog enkele opmerkingen. Ontwerper Eon nam die op in het definitieve ontwerpdossier. Dat dossier is nu in orde en kunnen we versturen. Zodra de subsidies rond zijn, verplaatsen we de Leyssensmolen van zijn huidige plek naar de Katterijeen even verderop in hetzelfde gehucht en volgt er een grondige restauratie." "Sinds 1964 staat de molen op een zandduin. Dat bleek geen goede plek omdat hij er te weinig wind vangt, onvoldoende kan werken en na regenweer niet snel genoeg droogt. In 1988 was er een laatste restauratie om hem opnieuw maalvaardig te maken en open te stellen voor publiek. Vandaag wordt hij nauwelijks nog gebruikt."

KVH, "Molen", in: Het Nieuwsblad, 05.12.2007. Lommel - De Leyssensmolen verhuist naar de Katterijen. Daar zal de molen droger staan en meer wind vangen. De molen zal bovendien gerestaureerd worden voor een bedrag van 626.336 euro.

"500.000 euro steun voor Leyssensmolen", in: Het Belang van Limburg, 13.07.2010. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) geeft de stad 500.000 euro om de Leyssensmolen in het gehucht Kattenbos te restaureren. De plek waar de molen staat, is niet geschikt voor hem want hij vangt er te weinig wind en droogt na regen niet snel genoeg op. De molen zal dan ook worden verplaatst. Door de goedgekeurde restauratiepremie kan de molen naar de vlakbij gelegen Katterij Dijksken verhuizen. In 1988 onderging de molen een laatste restauratie. Nu is hij heel dringend aan een nieuwe restauratie toe. Bovendien kan zowel de molenarchitectuur als het technisch maalgedeelte hiermee aangepakt worden.
"Subsidies voor restauratie Leyssensmolen", in: internetgazet.be, 12.07.2010. Vandaag werd bekend dat Vlaams minister van onroerend erfgoed Bourgeois, het op 2 oktober 2007 ingediende restauratiedossier voor de Leyssensmolen op Kattenbos goedgekeurd heeft. De Stad Lommel krijgt 500.000 euro ter beschikking om de molen te restaureren. De molen die sinds 1964 op de huidige, weinig geschikte plaats staat, werd al die jaren nauwelijks gebruikt en geraakte daardoor in verval. Met de goedgekeurde restauratiepremie kan de molen tevens overgebracht worden naar een meer geschikte locatie. In nauw overleg met de erfgoedconsulent Industrieël Erfgoed van het agentschap Ruimte en Erfgoed werd gekozen om de molen over te brengen naar de Katterij Dijksken. Zo blijft de molen in Kattenbos, aldus Peter Luykx. Bovendien kunnen dankzij de restauratiepremie zowel de molenarchitectuur als het maaltechnische gedeelte van de molen worden gerestaureerd.

KVH, "Leyssensmolen", Het Nieuwsblad, 06.08.2010. Lommel - Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft 500.000euro aan subsidie voor de restauratie van de Leyssensmolen goedgekeurd. De molen op het Kattenbos zal bovendien worden overgeplaatst naar een betere locatie.'
"Leyssensmolen gaat volgend jaar naar nieuwe plek", Het Belang van Limburg, 05.11.2010. Volgend jaar wordt de Leyssensmolen van Kattenbos gerestaureerd en verplaatst. Hij blijft in dat gehucht, maar verhuist naar Katterij Dijksken. Daar zal hij meer wind vangen en opnieuw kunnen malen. "Nu is de molen in erg slechte staat. Grondige restauratie is enkel zinvol wanneer de molen verhuist want waar hij nu staat, vangt hij veel te weinig wind", zegt schepen van Openbare Werken Rina Ven. "De restauratie gebeurt in vier fasen. Eerst gaat men de molen ter plaatse demonteren. Dan brengt men hem over naar een atelier waar de eigenlijke restauratie en het monteren van bepaalde delen gebeurt. De derde fase omvat de voorbereiding van Katterij Dijksken. Tenslotte monteert men de molen daar opnieuw." De kosten worden op 900.000 euro geraamd. Monumenten & Landschappen en de provincie zorgen voor 500.000 euro steun.
KVH, "Leyssensmolen", Het Nieuwsblad, 17.11.2010. Lommel - De Leyssensmolen zal volgend jaar gerenoveerd worden. De kosten worden geschat op 871.555euro. De molen zal meteen ook verplaatst worden. Het bosrijke gebied waar hij nu staat, is niet geschikt voor de inplanting van een windmolen. Een renovatie is alleen zinvol als de molen ook verplaatst wordt.

"Leyssensmolen volgend jaar gerenoveerd en verplaatst", lommel.be, nov. 2010. De gemeenteraad keurde op 26 oktober jl. het bestek, de raming en de plannen voor de renovatie van de Leyssensmolen in Kattenbos goed. De kostprijs van de renovatiewerken wordt geraamd op 871.555 euro (incl. BTW). De Vlaamse Overheid, departement Monumenten en Landschappen, en de provincie subsidiëren 500.192 euro. De werken starten normaal gezien in 2011. De Leyssensmolen wordt verplaatst omdat de huidige locatie, een bosrijke omgeving met weinig windvang, niet geschikt is voor de inplanting van een windmolen. De molen wordt niet meer gebruikt en verkeert in zeer slechte staat. Een grondige restauratie is enkel zinvol als de molen verplaatst wordt naar een plek met meer windvang. De nieuwe locatie is gelegen langs Katterij Dijksken in Kattenbos. Restauratie in vier fasen De restauratie gebeurt in vier grote fasen en heeft betrekking op de architectuur, het maaltechnisch gedeelte, de stabiliteit en de technische uitrusting van de molen. Eerst wordt de molen ter plaatse gedemonteerd en naar het atelier gebracht. Daar wordt hij gerestaureerd en worden bepaalde delen vooraf gemonteerd. In een derde fase wordt de nieuwe locatie Katterij Dijksken voorbereid waar de molen tot slot ter plaatse opnieuw gemonteerd zal worden. Historiek van de molen De Leyssensmolen werd in 1797 gebouwd in Olmen. In 1809 werd de molen heropgebouwd in de Frans Van Hamstraat. In 1964 verhuisde hij naar zijn huidige stek in Kattenbos. Door het ontbreken van de inwendige maalmekaniek wordt de molen sinds 1955 niet meer gebruikt als windmolen. In 1988 onderging de molen een restauratie om hem weer maalvaardig te maken en hem toeristisch te kunnen uitbaten. Sinds 27 april 2001 staat hij genoteerd als beschermd monument. Na de restauratie zal de molen dienst doen als toeristisch en cultureel uithangbord voor de stad Lommel. Hij zal onder deskundige begeleiding ook opengesteld worden voor publiek. De molenomgeving zal als een toeristisch attractief geheel worden ingericht.

"Leyssensmolen vandaag helemaal gedemonteerd", Het Laatste Nieuws, 12.10.2011. Vandaag haalt een grote kraan de kap en kast van de molen in Kattenbos. De restaurateurs gaan elk onderdeeltje van de molen uit elkaar halen en inventariseren. In het atelier van molenbouwer Dirk Peusens in Merelbeke vat daarna de restauratie aan. In de zomer keert de molen in volle glorie terug naar Kattenbos. "Het gaat om een bouwsel met de respectabele leeftijd van 214 jaar," zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. "In zijn jeugdjaren stond hij in Olmen, dan verhuisde hij naar Lommel centrum. Bijna 50 jaar staat hij nu in de Zandstraat en is hij een begrip voor de Kattenbossenaren." Het bleek dat de molen daar te weinig wind ving om te malen, maar niemand van dat gehucht wou van een verwijdering weten. "We kaartten de kwestie bij de Vlaamse regering en onze provincie aan. Een klein jaar geleden kwam dan de definitieve goedkeuring voor de restauratiesubsidie. We willen deze parel van Kattenbos terug doen blinken, iets verderop in de Katterij Dijksken. Daar zal hij opnieuw goed wind vangen." De restauratie kost bijna 872.000 euro. "De molen is in redelijk goede staat", vertelt de uit Maaseik afkomstige molenbouwer Dirk Peusens. "Windvang was het probleem en stilstaan is nefast voor een molen. Insecten krijgen dan vrij spel. Eind oktober zullen de onderdelen in mijn atelier aankomen. De hele winter werken we aan de restauratie. In het voorjaar komt het gebindte als eerste deel terug." Sinds 1960 is de Leyssensmolen eigendom van de stad. Toen het toerisme in de jaren '60 in Kattenbos opgang maakte met vakantiepark Blauwe Meer, besloot men hem van de Frans Van Hamstraat naar dat gehucht over te brengen. In 1988 is hij al eens gerestaureerd.

Danny Vanlangenaker, "Afscheid van de Leysemolen", Het Belang van L imburg, 12.10.2011. Woensdagochtend was het zover: er werd afscheid genomen van de Leysemolen op Kattenbos. De molen werd ter plaatse deel per deel gedemonteerd om in de loop van de volgende dagen veilig te transporteren naar het atelier van Dirk Peusens in Merelbeke. Daar wordt de molen volledig gerenoveerd zodat hij in de zomer van 2012 terug geplaatst kan worden in Lommel. De molen zal wel niet meer op de zelfde plaats komen, maar een beetje verder op het Kattenrijk.

Kizzy Van Horne, "Oude molen krijgt nieuwe plek. Renovatiewerken aan Leyssensmolen gestart", Het Nieuwsblad, 12.10.2011. Lommel - De renovatiewerken aan de Leyssensmolen zijn gestart. Na de renovatie zal de molen verhuizen naar een nieuwe locatie. Sinds 1964 staat de Leyssensmolen aan de Zandstraat in Kattenbos. Destijds werd echter te weinig stilgestaan bij het groeien van de bomen. 'Sinds 2003 ligt de molen stil, omdat hij onvoldoende wind vangt', zegt burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A). De molen is de voorbije jaren dan ook erg onderkomen. 'Een molen heeft wind nodig om insecten en houtwormen weg te houden', zegt molenbouwer Dirk Peusens. Hij zal de oude Leyssensmolen uit 1797 restaureren en daarna een nieuwe plek geven. 'De komende weken zal de molen volledig gedemonteerd worden, waarna hij wordt overgebracht naar mijn atelier', zegt de molenbouwer. 'We zullen elk onderdeel restaureren en indien nodig vervangen.' De molen zal daarna een nieuwe plaats krijgen op het einde van de Zandstraat in het gebied Katterij Dijksken. 'Zeer belangrijk is dat de molen in Kattenbos blijft, want voor de inwoners is het hun molen', zegt de burgemeester. Samen met aannemer Renotec wordt de nieuwe omgeving aangepakt en zal de molen een nieuwe plek krijgen op een verhoogde talud, waar hij meer wind vangt. 'De Leyssensmolen zal na de restauratie dienst doen als toeristisch en cultureel uithangbod. Het is de bedoeling om de molen daarna open te stellen voor het publiek. We bekijken met de vzw Levende Molens wat hier de mogelijkheden zijn', verduidelijkt de burgemeester. Omdat de Leyssensmolen een beschermd monument is, kan de stad rekenen op een aardig bedrag van de Vlaamse overheid, departement Monumenten en Landschappen, voor de financiering van de restauratie. Samen met de provincie Limburg subsidiëren zij 500.192 euro. De totale kostprijs van de restauratiewerken bedraagt 871.555euro. In het voorjaar van 2012 zal de molen naar zijn nieuwe plek worden verhuisd.

"Lommel: Heidi Dries", Het Belang van Limburg, 01.11.2011. Dit zijn de onderste planken van de voorkant van de Leyssensmolen. De Leyssensmolen werd in 1797 gebouwd in Olmen. In 1809 werd de molen heropgebouwd in de Frans Van Hamstraat. In 1964 verhuisde hij naar zijn huidige stek in Kattenbos.(weg Lommel-Leopoldsburg) Door het ontbreken van de inwendige maalmekaniek wordt de molen sinds 1955 niet meer gebruikt als windmolen. In 1988 onderging de molen een restauratie om hem weer maalvaardig te maken en hem toeristisch te kunnen uitbaten. Sinds 27 april 2001 staat hij genoteerd als beschermd monument." Heidi Dries was de eerste die niet alleen perfect omschreef waar de zoekfoto van 't MaandagSpelleke deze week werd gemaakt, maar ons ook een stukje geschiedenis meegaf. En die werd nadien nog netjes aangevuld door Ben Machiels. Andermaal een pluim voor al wie - ook al was het voor velen een extra vrije dag - maandag naarstig op zoek ging naar de juiste oplossing van de zoekfoto van 't MaandagSpelleke. Hoe dicht u bij het juiste antwoord zat, kan u zelf uitmaken aan de hand van deze foto die u een ruimer overzicht geeft van de plaats waar fotograaf Toon zijn plaatje schoot.

Kizzy Vanhorne, "Kattenbos krijgt Leyssensmolen terug", limburg-actueel.be, 03.10.2012. Kattenbos heeft haar molen terug. De oude windmolen, die in serieus slechte staat was, werd afgebroken, volledig gerenoveerd en op een nieuwe plek teruggeplaatst. De oude Leyssensmolen uit 1797 stond sinds 1964 langs de Zandstraat in Kattenbos te pronken. Al was van pronken de laatste jaren nog weinig sprake. “De molen was sterk vervallen”, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a). “De molen stond op een te natte plek en ving er onvoldoende wind om te draaien.” Allemaal beestjes En een windmolen die niet kan draaien, is geen lang leven beschoren. “Het is niet goed voor een molen om stil te staan. Er komen beestjes in, de molen rot weg, enzovoort”, zegt Mark De Valk van het renovatiebedrijf Renotec.
Hele klus
De oude molen restaureren was echter een hele klus. In oktober werd de molen gedemonteerd. “Alle stukken moesten naar het atelier van de molenbouwer in Merelbeke gebracht worden. De Leyssensmolen bleek er ook erger aan toe dan verwacht en er moesten heel wat nieuwe onderdelen gezocht worden. “ Demonstraties Vandaag kreeg Kattenbos haar pronkstuk terug. De molen werd weliswaar op een andere plek, wat meer richting de heide, gezet. “Daar kan de molen opnieuw wind vangen. Er staat ook een team van molenaars klaar om er demonstraties en dergelijke te geven”, zegt de burgemeester. “Wij zijn blij dat onze dame van 215 jaar oud gerevalideerd is in plaats van een plek in het rusthuis gekregen te hebben.”
Nieuw eikpunt
De landmark langs de Grote Baan in Kattenbos is nu wel verdwenen. “We denken samen met natuurkunstenaars na over een nieuw eikpunt dat een plek zal krijgen op de plaats langs de Zandstraat waar de Leyssensmolen vroeger stond.” De werken hebben in het totaal 871.555 euro gekost. Omdat de molen een beschermd monument is, kon het stadsbestuur rekenen op iets meer dan 500.000 euro subsidies.Zondag 7 oktober is er een kijkdag voor alle inwoners. Tussen 14 en 17 uur organiseert vzw Levende Molens een kijkwandeling en fototentoonstelling.

Kizzy Van Horne, “Molen Kattenbos ondergaat volledige renovatie. Oude Leyssensmolen draait opnieuw”, Het Nieuwsblad, 04.10.2012.
De Leyssensmolen kreeg een nieuwe plek waar meer wind is. (Foto KVH). Lommel – In Kattenbos staat de Leyssensmolen opnieuw te pronken. De molen werd gedemonteerd en volledig gerenoveerd. Zo kan het monument er opnieuw voor vele jaren tegen. In 1964 werd de 215 jaar oude molen naar het Kattenbos verhuisd. De molen kreeg een plek langs de grote baan richting Leopoldsburg. De voorbije tien jaar stond de windmolen stil. De Leyssensmolen kreeg er onvoldoende wind. ‘Wanneer een windmolen niet kan draaien is dat nefast voor de molen’, zegt Mark De Valk van het bedrijf Renotec dat de renovatie uitvoerde. ‘Er komen allemaal beestjes in het hout, de molen wordt rot en na een tijd is de molen volledig vervallen, zoals hier.’ Het stadsbestuur besloot er alles aan te doen om het monument van Kattenbos te redden. ‘Wij zijn blij dat onze dame van 215 jaar gerevalideerd is en niet in een rusthuis terecht is gekomen’, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven lachend.
Huzarenstukje
In oktober van vorig jaar werd gestart met de afbraak van de molen op de voormalige plek langs de Zandstraat. ‘Alle onderdelen werd met grote voorzichtigheid naar het atelier van de molenbouwer in Merelbeke gebracht’, zegt Mark De Valk. ‘De molen was er slechter aan toe dan verwacht. We moesten nieuwe onderdelen zoeken en daardoor was het een huzarenstukje om de molen volledig gerestaureerd te krijgen. Daarna moest de molen opnieuw naar thuisbestemming Lommel vervoerd worden.’ Nieuwe plek De aannemer en molenbouwer zijn tevreden met het resultaat. ‘De stad heeft een goede keuze gemaakt, anders was dit historisch monument op de schroothoop beland.’ De molen heeft ook een nieuwe plek gekregen, wat verder richting de heide op Kattenbos. ‘Hier kan de Leyssensmolen wind vangen’, zegt burgemeester Vanvelthoven. ‘Een team van molenaars staat bovendien klaar om de molen voortaan op haar nieuwe plekje regelmatig te laten draaien.’ De werken hebben in het totaal 871.555 euro gekost. Omdat de molen een beschermd monument is, kon het stadsbestuur rekenen op 500.192 euro subsidies.

R. Lenaerts, "Hartelijkst van huis tot huis - Brieven van Jozef Weyns (1913 - 1974)", Beerzel (Putte), vzw Speelbergen-heem-dr. Jozef Weyns, 2013, 158 p., ill. (p. 91)
"Wanneer een gebouw niet ter plaatse bewaard kon blijven, dan adviseerde Weyns soms de mogelijkheid om het naar een andere plaats in de gemeente over te brengen. In zo'n geval was het belangrijk om een geschikte locatie te vinden: « Van groot belang is de inplanting. Die moet u extra verzorgen. Daarvan kan de mislukking van het gebouw afhangen. Ik zal u een voorbeeld geven. Te Lommel wilde men een molen redden door verplaatsing. Men vroeg mijn mening. Ik ben gaarne ter plaatse gegaan (mijn reisonkosten zijn nog altijd niet betaald!). Ik adviseerde een goede, verantwoorde plaats, waar de molen een echt "landschap" had. Wat heeft men gedaan? Hem op een kleine zandduin op de hoek in een dennenbos gezet! Om hem toch maar met zijn gezicht naar de weg te kunnen plaatsen! Gevolg: de molen kan niet eens worden verkruid om hem naar de wind te keren; (...) Dan zeg ik: liever hem dan niet verplaatsen dan zulke dwaasheden begaan!!» [Aan de burgemeester van Kasterlee, 14 juni 1966. Letterenhuis Antwerpen, 804]. Ongeveer een halve eeuw later kreeg Weyns in deze zaak gelijk: in 2012 verplaatste de stad Lommel de molen opnieuw, deze keer naar een meer geschikte locatie."

Literatuur

Archieven
Beschermingsdossier DL002151, Leyssensmolen (J. De Schepper, 2001, digitaal dossier).


Werken
"Molens te Lommel", Ons Heem, XIV, 1959, p. 193.
D[e] K[inderen] E[ls], "Vlaams Commissariaat-generaal voor toerisme subsidieert. Officiële opening gerestaureerde Leyssensmolen te Lommel", Levende Molens, CI, 1989, 6, p. 45-46;
Denewet Lieven, "Beschermingen van Belgische molens in 1999 & 2000", Molenecho’s, XXVIII, 2000, p. 174-178;
Denewet Lieven, "Beschermingen van Vlaamse molens & maalderijen in 2001", Molenecho’s, XXX, 2002, 1, p. 10-13;
Devyt C. & Van Damme G., De Belgische windmolens. Toestand op 1 januari 1975, Tielt, 1975;
Dirks F., Leyssens-windmolen van Lommel-Kattenbos, in: Natuur- en Stedeschoon, LXVII, 1998, 2, p. 33-34;
Dirks J.B., De houten windmolen van 'Kattenbos' te Lommel (Limb.). (Portret van een draaiende molen), Natuur- en Stedeschoon, LVIII, 1989, 1, p. 10-12;
Geerts Ferdinand, Knaepen Roger , Mennen Victor e.a., Door het zand getekend. Bijdragen over landschap en verleden van de Kempense grensgemeente Lommel, Lommel, 1989;
Goole F. & Severijns P., De molenaarsfamilies Sels/Zels in de Antwerpse en Limburgse Kempen, Molenecho’s, XVII, 1989, 4, p. 176-178;
Holemans Herman, Beschrijving van de wind-, water- en rosmolens in de provincie Limburg rond 1830 – 2, Molenecho’s, XIX, 1991? 4, p. 198-216;
Holemans H. & Lemmens P.J., Molens der Noorder- en Oosterkempen, Nieuwkerken, 1980, p. 78;
Indekeu B., De gerestaureerde windmolen van Lommel-Kattenbos of het verhaal van de rondreizende molen, in: Te Lommele op die Campine, Driemaandelijks tijdschrift van de v.z.w. Museum Kempenland te Lommel, XV, 1989, p. 63-77; overgenomen in: Een verhaal over Water en Wind, I, [1989], 3, p. 10-12; 4, p. 30-31;
Jennen François, De gerestaureerde windmolen van Kattenbos... een verdwaalde Olmse molen? 't Schreneel, VIII, Sint-Blasius, 1991, 44-51, overgenomen in: Levende Molens, XIII, 1991, 9, p. 69-71;
Keersmaekers Frans, Molens in het Land van Ham. De geschiedenis der wind-, water-, stoom-, vuur- en elektrische molens in het Land van Ham en omliggende, Ham, Heemkunde Ham, 1998, p. 54-55;
Knaepen R., Lommel. De Vrijheid en het Teutendorp, Lommel, 1972;
Knaepen R. & Smeulders F., Zo was... Lommel, Antwerpen, 1973;
Kums Dirk, De molenaarsfamilie Leyssen, in Een verhaal over Water en Wind, XIV, [2002], nr. 52, p. 4-5;
[Ledegen G.], 200 jaar Leyssensmolen te Lommel-Kattenbos, in: : Een verhaal over Water en Wind, IX, 1997, nr. 32, p. 19;
Ledegen G., De gerestaureerde windmolen van Lommel-Kattenbos. Of het verhaal van de “rondreizende” molen, in: Een verhaal over Water en Wind, XVIII, 2006, nr. 68, p. 9;
[Ledegen G.], De Kattenbosser molen, in: Een verhaal over Water en Wind, III, 1991, nr. 7, p. 23;
[Ledegen] Gilbert, De Kattenbosser molen. Hoe de v.z.w. Levende Molens Noord-Limburg de Kattenbosser molen te Lommel weer levend maakte, in: Een verhaal over Water en Wind, IV, 1992, nr. 14, p. 4-5;
[Ledegen G.], Feesten rond Leyssensmolen in Kattenbos, in: Een verhaal over Water en Wind, IV, 1992, nr. 13, p. 8;
Lehaen W., Genealogie van de stam Zels Sels, [Overpelt], 1989;
Leysen Veerle & Indekeu Bruno, Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee eeuwen (1800-2000), Lommel, 2001;
Lurquin G., Gunstig nieuws over Limburgse windmolens, Molenecho’s, XIX, 1991, 1, p. 7;
LVDF, Renovatiedossier molen Kattenbos opgestart, in: Een verhaal over Water en Wind, XV, 2004, nr. 59, p. 6;
Mangelschots A., De Molens van Olmen, in: De Zuider-kempen, X, 1941, p. 92-94; overgenomen in: 't Schreneel, nr. 4, Lichtmis 1987, p. 82-85;
Mennen Victor, Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, Lommel, 1992;
Molens te Lommel, Ons Heem, XIV, 1959, p. 193;
Nijs Jos, De Kattenbosser molen, in: Een verhaal over Water en Wind, II, 1990, nr.4, p.5; nr.5, p. 8-9; IV, 1992, nr.10, p. 12;
Pauwels Dirk, Bouwen door de eeuwen heen. 19n2. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Provincie Limburg. Arrondissement Maaseik. Kanton Neerpelt, Brussel/Turnhout, 2005;
Simons Rob, "Hoorzitting in Lommel leidt tot mooi compromis. De Leyssensmolen verhuist naar naburig heidedomein", in: Molenecho's, XXXIV, 2006, 3, p. 191-194;
Smet W.& H. Holemans H., Limburgse windmolens in heden en verleden, Nieuwkerken-Waas, 1981, p.105-108;
Stam Leyssen: 1600-1996, s.l., 1999;
Thirion R., De molen op Kattenbos in een nieuw kleedje!, "Te Lomelle op die Campine", Driemaandelijks tijdschrift van de v.z.w. Museum Kempenland te Lommel, XV, 1989, p. 78-100;
Thirion R., Indekeu B. & Thijs W., Laat de wieken maar draaien, de molen maalt weer! Historiek en restauratie van de windmolen te Lommel-Kattenbos, Lommel, 1989 (Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel, 4);
Ulenaers Johan, Millenium fotoboek. Lommel 1990, Lommel, 1991;
Van Doorslaer Bert, Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg, Borgloon/Rijkel, Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, 1996, p. 20-21;
Vanhuffel François, Industrialisering en verandering. Lommel tussen 1890 en 1914, Assen, 1983;
Ver Elst André, De Belgische windmolens in beeld / Les moulins à vent belges en images, Zaltbommel, 1976, foto 106;
Verpaalen John, Recente foto van de molen van Kattenbos, Levende Molens, X, 1988, 12, p. 93;
R. Simons, "Hoorzitting te Lommel leidt tot mooi compromis. De Leyssensmolen verhuist naar naburig heidedomein", Molenecho's, XXXIV, 2006, 3, p. 191-194.
R. Lenaerts, "Hartelijkst van huis tot huis - Brieven van Jozef Weyns (1913 - 1974)", Beerzel (Putte), vzw Speelbergen-heem-dr. Jozef Weyns, 2013, 158 p., ill. (p. 91)

 

Websites:
users.skynet.be/levendemolenslimburg.be;
www.toerismelommel.be
Info Eduard Swinnen, 13.07.2010; 04.10.2012.
Info Aimé Smeyers, Alsemberg, 09.01.2014.

Persberichten
Vo, "Windmolen te Lommel-Kattenbos", Het Nieuwsblad, 23.03.1971
"Windmolens in Limburg", Het Volk, 13.05.1966.
"Molens in Limburg", Het Belang van Limburg, 29.06.1975.
AWL, "De molen van Kattenbos is weer levend", in: Het Belang van Limburg, 24.04.1989, overgenomen in: Een verhaal over Water en Wind, I, [1989], 2, p. 13;
Wuyts Aloïs, Buurt tegen verhuisplannen naar Kristalpark. "Leyssensmolen moet in Kattenbos blijven", Het Nieuwsblad, ed. Limburg, 26.03.2005, p. 15 - overgenomen in: Een verhaal over Water en Wind, XVII, 2005, nr. 64, p. 19-21;
Lavaerts Celine, Leyssensmolen moet weer gaan draaien. Stad wil bos aan de molen van Kattenbos kappen, Het Belang van Limburg, 07.04.2005;
Lavaerts Celine, "Leyssensmolen krijgt nieuw leven in de Katterijen. Molen verhuist voor derde keer", in: Het Belang van Limburg, 19.09.2006, p. 22;
KVH, "Molen", in: Het Nieuwsblad, 05.12.2007.
KVH, "Molen", in: Het Nieuwsblad, 11.10.2007.
"Inwoners van Kattenbos beslissen: gerestaureerde molen verhuist naar Katterijen", in: Passe Partout, 21.09.2007.
"Leyssensmolen krijgt nieuw leven in Lommel", in: Het Belang van Limburg, 19.09.2007.
'Restauratiedossier Leyssensmolen is klaar', in: Het Belang van Limburg, sept. 2007
AWL, "Flora 2004 voortaan aan Leyssensmolen Kattenbos", in: Het Nieuwsblad, 22.04.2004.
"Leyssensmolen krijgt nieuw leven in Lommel", in: Het Belang van Limburg, 19.09.2006.
"Restauratiedossier Leyssensmolen is klaar", Het Belang van Limburg, 28.09.2007.
KVH, "Molen", in: Het Nieuwsblad, 05.12.2007.
Reportage TV-Limburg, 12.07.2010.
"500.000 euro steun voor Leyssensmolen", in: Het Belang van Limburg, 13.07.2010.
"Subsidies voor restauratie Leyssensmolen", in: internetgazet.be, 12.07.2010.
KVH, "Leyssensmolen", Het Nieuwsblad, 06.08.2010.
"Leyssensmolen gaat volgend jaar naar nieuwe plek", Het Belang van Limburg, 05.11.2010.
KVH, "Leyssensmolen", Het Nieuwsblad, 17.11.2010.
"Leyssensmolen volgend jaar gerenoveerd en verplaatst", lommel.be, nov. 2010.
"Leyssensmolen vandaag helemaal gedemonteerd", Het Laatste Nieuws, 12.10.2011.
Kizzy Van Horne, "Oude molen krijgt nieuwe plek. Renovatiewerken aan Leyssensmolen gestart", Het Nieuwsblad, 12.10.2011.
"Lommel: Heidi Dries", Het Belang van Limburg, 01.11.2011.
Kizzy Vanhorne, "Kattenbos krijgt Leyssensmolen terug", limburg-actueel.be, 03.10.2012.
Kizzy Van Horne, “Molen Kattenbos ondergaat volledige renovatie. Oude Leyssensmolen draait opnieuw”, Het Nieuwsblad, 04.10.2012.

Overige foto's

<p>Kattenbosmolen<br>Leyssensmolen - II</p>

Foto: Lieven Denewet, 2002

<p>Kattenbosmolen<br>Leyssensmolen - II</p>

Foto: Denis Van Cronenburg, 29.08.2009

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: maandag 13 januari 2020

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens