Molenzorg

Vlissegem (De Haan), West-Vlaanderen


Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Molentje van het Hof Ter Meulen
Molentje van Adriaensens

Ligging
Ter Bieststraat 7
8421 Vlissegem (De Haan)

oostzijde
75ste Begin
kadasterperceel C213b


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1864
Verdwenen
1913, puin
Beschrijving / geschiedenis

De Molen van Adriaensens was een kleine houten korenwindmolen die in 1864 zonder vergunning werd opgericht door de landbouwer-uitbater van een boerderij aan de oostzijde van de Ter Bieststraat (nr. 7), die toen in het bezit was van de weduwe van Joannes Valckenaere-Roels, eigenares te Brugge.

Opeenvolgende eigenaars:
- 1864, opbouw: Valckenaere-Roels Joannes, de weduwe, eigenares te Brugge
- na 1872, eigenaar: Valckenaere-La Père Baudouin Theophile, eigenaar te Blankenberge
- 22.10.1881, verkoop: Vandenbrande Ivo, eigenaar te Brugge (notaris Termote - "le moulin est compris dans la vente. Il a été construit par le locataire précédent sans autorisation de bâtir")
- na 1881, erfenis: de erfgenamen (overlijden van Ivo Vandenbrande)
- 12.05.1889, verkoop: Vandenbrande Jules, eigenaar te Brugge (notaris Kerkhofs)
- 01.10.1903, verkoop: Orban van Volxem Alfried Abdallah, eigenaar te Brussel (notaris Dhoore - "le moulin existe toujours, mais le locataire de la ferme n'en fait point usage pour le moment").

De landbouwer-uitbater van de boerderij, Victor Adriaensens, maakte in 1903 geen gebruik meer van de molen. Het kadaster omschreef die in 1913 als "puin".

De boerderij waar het molentje stond, bestaat nog (onder de benaming "Hof ter Meulen") en is opgenomen in de vastgestelde inventaris van het onroerend erfgoed.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Bijlagen

Over de hoeve "Hof ter Meulen" (Agentschap Onroerend Erfgoed)

De achterin gelegen hoeve "Hof ter Meulen" is op de Ferarriskaart (1770-1778) en een 18de-eeuwse kaart afgebeeld binnen een vierkante omwalling met erftoegang aan de westzijde. Op de westelijke helft van het erf liggen de gebouwen volgens een L-vormige opstelling met ten zuiden ervan een bakhuisje. Op de Ferrariskaart staat op de oostelijke helft een moestuin afgebeeld, ten zuiden van het erf loopt een voetwegel die de Ter Bieststraat met de Brugsesteenweg op grondgebied Nieuwmunster (Zuienkerke) verbindt. Deze voetwegel staat op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als Chemin n° 8, "Wenduynewegel. Sentier de Vlisseghem à Wenduyne". In de 19de eeuw is er sprake van een kleine windmolen om graan te malen. Volgens kadastergegevens worden het bakhuisje circa 1879 vervangen door een zomerkeuken en circa 1937 twee landgebouwen toegevoegd ten zuiden en ten oosten van het erf. De zomerkeuken wordt circa 2005 gerenoveerd en uitgebaat als "'T KALVERNEST" in functie van hoevetoerisme. De omwalling werd in de loop van de 20ste eeuw volledig gedempt.

Hoeve met losse bestanddelen in verankerde baksteen onder zadeldaken (mechanische pannen). Gebouwen gegroepeerd rond een deels verhard en deels begraasd erf, toegankelijk via een geasfalteerde oprit.

Ten zuiden een langgestrekt boerenhuis met twee hogere opkamertraveeën en geïncorporeerde stalling, opklimmend tot de 18de eeuw. Witbeschilderde gevels boven een gepekte plint. Muuropeningen grotendeels aangepast. Voorgevel met getraliede, segmentboogvormige kelderopening en rondbogige Marianis boven de deur, geplaveide stoep. Aan noordzijde een haaks aangebouwde stalling, verbouwd als woning. In de oksel van de twee vleugels leidt een betonnen bordestrap naar een laaddeur onder sleepdak. Schuurstalvolume en wagenhuis ten oosten van het erf in bruine baksteen, gewijzigde muuropeningen. Overige hoevegebouwen zonder specifieke kenmerken, deels van recente datum.

Literatuur

Archieven
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1879/25, 1937/40.
Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1327: Kaart van een hofstede gelegen te Vlissegem, in de watering van Blankenberge, in het bezit van Accaert, gemaakt door Drubbele, 18de eeuw.

Werken
Boterberghe R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000.
Monteyne G., Vandaele R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 210-211, 227.
Vandenberghe E. e.a., De Haan opnieuw bekeken. Deel II, s.l., 1999.
Herman Holemans, "West-Vlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 8. Gemeenten V-Z", Opwijk, Studiekring Ons Molenheem, 2005, p. 26.
Patricia Van Vlaenderen, in: Database Onroerend Erfgoed, 2012.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zaterdag 9 juli 2016

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens