Molenzorg

Wilrijk (Antwerpen), Antwerpen


Vijf opgegraven molenstenen. Links Hugo Cassauwers van de heemkring Wilrica en rechts disstrictsschepen Linda Verlinden. Foto: Luk Luyten, 20.06.2015.
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Graanrosmolen op de Bist

Ligging
Kleine Steenweg
2100 Wilrijk (Antwerpen)

zuidzijde
overgang naar de Bist
kadasternummer A321


toon op kaart
Type
Binnenrosmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1834
Verdwenen
1891
Beschrijving / geschiedenis

De Graanrosmolen op de Bist was een graanrosmolen op de zuidzijde van de Kleine Steenweg, aan de overgang naar de Bist, op het kadasterperceel sectie A nr. 321.
Hij werd opgericht voor 1834 en werd in 1891 gesloopt.

Bij de afbraak van enkele gebouwen op deze lokatie in juni 2015, werden vijf molenstenen aangetroffen: twee kantstenen of een kollergang (van de oliemolen), een loper van een steenkoppel (van de graanmolen) en een koppel kleine molenstenen (van een handmolen). Deze stenen werden onderzocht door specialisten van het Molenmuseum van Sint-Amands en worden gerecupereerd als zitgelegenheid.

Lieven DENEWET, Luk LUYTEN & Alfons VAN STAPPEN

Bijlagen

Luk Luyten, "Opgegraven molenstenen kunnen dienst doen als zitbank", Gazet van Antwerpen - digitaal, 20.06.2015.
Hugo Cassauwers en schepen Verlinden bij de opgegraven stenen. Foto: Luk Luyten
Wilrijk - Op de hoek van de Kleinesteenweg en de Koningin Elisabethstraat werden bij de sloop van enkele gebouwen vijf molenstenen opgegraven. Waarschijnlijk zijn de grote stenen afkomstig van een rosmolen die daar in de negentiende eeuw gevestigd was.
“Dat is het type molen dat door een lastdier getrokken worden”, weet Hugo Cassauwers van heemkring Wilrica. “Op de Bist heeft nooit een molen op een molenberg gestaan. Een rosmolen maakte de molen minder afhankelijk van de wind. Het is dus erg waarschijnlijk dat er lang geleden op de locatie aan de Bist meer dan één rosmolen gevestigd was.”
Waar de molenstenen precies vandaan komen, blijft onduidelijk. Maar ze krijgen zeker een nieuwe bestemming. “We denken er aan om ze te recupereren als zitgelegenheid, op de Bist of in de nabije omgeving van de vindplaats”, aldus districtsschepen Linda Verlinden (N-VA), die bevoegd is voor erfgoed.
Specialisten van het Molenmuseum uit Sint-Amands zullen de stenen onderzoeken.

Literatuur

Alfons Van Stappen, "Rosmolens in Wilrijk", in: J. De Ridder, "Windmolens te Wilrijk", Wilrijk, Kring voor Heemkunde Wilrica vzw, 1995, p. 47.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 21 juni 2015

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens