Molenzorg

Sint-Truiden, Limburg


Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Molen van Zerkingen

Ligging
Zerkingen
3800 Sint-Truiden
toon op kaart
Type
Onderslag watermolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
7de eeuw
Verdwenen
voor 1238
Beschrijving / geschiedenis

In documenten van de 7de eeuw wordt reeds melding gemaakt van een watermolen op het grondgebied van Sint-Truiden. Deze molen, opgebouwd in hout en leem,  behoorde bij de abdij van Sint-Trudo en was gelegen tegenover de toenmalige abdijkerk op Zerkingen (over deze plaats, zie in bijlage).

Het bezit van een graanmolen was voor de monniken van groot belang. Deze droeg immers bij tot de economische onafhankelijkheid van de abdij. In een tijd waarin voortdurend oorlogen werden gevoerd en de heerschappij over een bepaalde streek steeds wisselde, was de voedselvoorziening het grootste probleem van de gemeenschap. Zoals op vele andere plaatsen werd dit in de Sint-Trudoabdij opgevangen door het zelf verbouwen van akkers en het zelf verwerken van de opbrengst door middel van een graanmolen.

De watermolen op Zerkingen werd voor 1238 vervangen door de zgn. Abdijmolen of Abtsmolen.

Zie verder: Sint-Truiden, Abdijmolen, Abtsmolen

Bijlagen

Over Zerkingen

Zerkingen, later ook wel - samen met de voormalige buurtschap Nieuwenhuyzen - Sint-Pieter of Sint-Pieters genaamd, is de naam van een woonwijk van de stad Sint-Truiden.
De naam Zerkingen komt sedert de 8e eeuw voor en werd toen als Sarchinium geschreven, een naam die behouden bleef tot de 11e eeuw. De naam zou van Keltische oorsprong zijn en wordt wel in verband gebracht met het woord sarki (lijkkisten). De naam Sint-Pieter is afgeleid van de Romaanse Sint-Pieterskerk die zich in deze wijk bevindt.
Met de naam Sarchinium werd oorspronkelijk de plaats omschreven waar de heilige Trudo heeft gewoond. Deze was de zoon van een plaatselijk landheer, die wellicht een klein allodium bezat. De plaats was gelegen nabij de huidige Sint-Pieterskerk van Sint-Truiden.
Later ging de naam Sarchinium over op de nederzetting die zich ontwikkelde omheen de Abdij van Sint-Truiden. Toen deze nederzetting zich in de 11e eeuw tot een stad ontwikkelde en werd ommuurd kreeg deze de naam Oppidum Sancti Trudonis, waaruit de huidige naam van de stad Sint-Truiden is voortgekomen. Vanaf de 12e eeuw raakte de naam Zerkingen daarom in onbruik. Ze werd enkel nog gebruikt wanneer het om de betreffende woonwijk ging.
Tegenwoordig is er in Sint-Truiden ook een straat die Zerkingen heet.

Literatuur

Veerle Jacobs e.a., "Molens in Sint-Truiden - Gingelom - Borgloon", Tongeren, Werkgroep Molenzorg Zuid-Limburg, 1983;
G.K. Kockelberg, "Molens van Sint-Truiden", in: Ons Molenheem, Studiekring voor wind- en watermolens, Opwijk, jg. 30, nr. 4, okt.-dec. 2005, p. 86, ill.
G. Simenon, "L'Organisation économique de l'Abbaye de Saint-Trond depuis la fin du XIIIe siècle jusqu'au commencement du XVIIe siècle, in: Académie Royale de Belgique, Classe des Lettres et des Sciences morales et politiques et Classe des Beaux-Arts, Mémoires, deuxième série, tome X, Bruxelles, Hayez, décembre 1912, p. 192-197; p. 202-203 en p. 400-401.Brussel, 1913 (met o.m. pachtcontract uit 1479).
Petra Boekstal & Jozef Smeesters, "Langs Molenbeek en Melsterbeek in Sint-Truiden. De vier elementen", Sint-Truiden, Stadsbestuur, 2010, p. 36-43.
G. Simenon, "L'organisation économique de la pays de St. Trond depuis la fin du 13ième siècle jusqu'au commencement du 17ième siècle", Brussel, 1913 (met o.m. pachtcontract uit 1479).
J. Coenen, "Limburgsche oorkonden", 4 dln., Maaseik, 1932-1942.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: donderdag 24 december 2015

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens