Molenzorg

Boechout, Antwerpen


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Watermolen van de Schranshoeve

Ligging
Olieslagerijstraat 16
2530 Boechout

ten zuidoosten
hoek met Groenstraat en Koeveldstraat
op de Rollebeek


toon op kaart
Type
Onderslag watermolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1470
Verdwenen
voor 1472
Beschrijving / geschiedenis

De Watermolen van de Schranshoeve was een korenwatermolen met onderslagrad op de Rollebeek, naast de Schranshoeve, gelegen ten zuidoosten van de Olieslagerijstraat (nr. 16), op de hoek met de Groenstraat en de Koeveldstraat.

De watermolen was al voor 1475 verdwenen. Een cijnsrol van het cijnshof van Lintacker, opgenomen in het boek van François van den Cruyce uit dat jaar vermeldt immers, bij de opsomming van de goederen een perceel "neven 't goed te Wouwere (= Schranshoeve) waer een watermolen plach te staen".

Herman HOLEMANS

Bijlagen

Over de Schranshoeve (Linda Wylleman, Agentschap Onroerend Erfgoed, 1985)

Op hoek met Groenstraat gelegen hoeven met begraasd en beboomd domein, binnen gedeeltelijk bewaarde omwatering (noordoostelijk gedeelte bewaard).

Noordelijke hoeve (nok loodrecht op de straat) met woonhuis en omgevormde stallingen, uit de tweede helft van de 19de en het derde kwart van de 20ste eeuw, kern uit de 18de eeuw (?); onbewoonde zuidelijke hoeve (nok parallel aan de straat) met woonhuis en stallingen, uit de 18de (?) en de tweede helft van de 19de eeuw (?); langsschuur (nok parallel aan de straat) aan noordwestzijde, uit de 18de eeuw; bakhuis (nok parallel aan de straat) aan noordoostzijde, uit de 18de eeuw.

Vroeger zogenaamd "Sconincx hoeve" en bezit van de Sint-Baafsabdij van Gent. Reeds vermeld aan het einde van de 15de eeuw en brandde af in 1587.

Noordelijke hoeve met tot woning verbouwde stallingen. Bakstenen gebouw van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen met arduinen plint. Onderkelderde noordoostzijde van het woonhuis met rechthoekige keldermonden, waarboven aan opkamervensters in de noord- en oostgevel. Zuidelijke hoeve bestaande uit gecementeerd woonhuis van één bouwlaag onder afgewolfd dak (mechanische pannen) met vernieuwde rechthoekige muuropeningen. In het verlengde, bakstenen stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Langsschuur aan rooilijn, onder wolvendak (riet). Bakstenen gebouw van vijf traveeën met rechthoekige poorten en houten lateien. Aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) aan oostgevel. Bakstenen bakhuisje tegen overblijfsel omwatering, onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rondboogdeur. Achterpuntgevel met resten van muurvlechtingen en klein houten kozijn met luik.

Literatuur

Julien Palmans, "De molens van Boechout", in: Eerste bijdrage tot de Geschiedenis van Boechout-Vremde, 1994, p. 87-197.
Bijdrage tot de geschiedenis van Boechout, Gemeentegids 1974, dl. II, [Boechout, 1974].
H. Holemans & P.J. Lemmens, Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken, Ten Bos, 1983, p. 28..
Herman Holemans, "Provincie Antwerpen - Volledig overzicht van bestaande & verdwenen wind- water- & rosmolens", Kinrooi, Studiekring "Ons Molenheem", 1986, p. 19.
Herman Holemans, "Wind- en watermolens van de provincie Antwerpen. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 1. Gemeenten A-G", Opwijk, Studiekring "Ons Molenheem", 2009 (niet vermeld).
Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L., "Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He)", Brussel - Gent, 1985.
J. Jacobs, Onuitgegeven nota's.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: vrijdag 7 april 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens