Molenzorg

Schilde, Antwerpen


Foto Jan Caels, 2016
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Moutmolen van de Drij Lindekens
Rosmolen van de Drie Lindekens

Ligging
Turnhoutsebaan 141
2627 Schilde

noordwestzijde
hoek met Rijsblokstraat 1
kadasterperceel D161bis


toon op kaart
Type
Binnenrosmolen
Functie
Moutmolen
Gebouwd
tussen 1725 en 1750
Verdwenen
1920 / verbouwd in 1928 tot maalderij
Beschrijving / geschiedenis

De Moutmolen van de Drie Lindekens was een moutrosmolen, type binnnenrosmolen, achter de herberg (thans Koffiehuis) "De Drij (Drie) Lindekens" op de norodwestzijde van de Turnhoutsebaan (nr. 141) op de hoek met de Rijsblokstraat (nr. 1).

De rosmolen was gevestigd in het brouwerijgebouw dat in het tweede kwart van de 18de eeuw werd gebouwd. We zien het aangeduid op de Ferrariskaart (ca. 1775) met de benaming "Cabaret de dry lindekens".

De rosmolen stopte in 1920. Het gebouw werd in 1928 verbouwd tot maalderij met behoud van enkele gedeelten van de oude brouwerij. Bergplaats en aangebouwde garage van 1962.

Het interieur van het brouwershuis gewijzigd in loop van de 20ste eeuw. Beschermd als monument op 20 november 1981. Hersteld en ingericht tot koffiehuis naar ontwerp van W. Goovaerts tussen april 1984 en november 1984 (openbare aanbesteding op 22 augustus 1983 en voorlopige aanvaarding van de werken op 12 november 1984).

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Bijlagen

Over de herberg en brouwerij De Drie Lindekens (Linda Wylleman, Agentschap Onroerennd Erfgoed, 1985)

Voormalige brouwerij zogenaamd De Drie Lindekens, of herberg Sint-Guibertus. Thans ingericht als koffiehuis. Gebouwen opgetrokken rondom een klein, deels geplaveid erf en begrensd door Turnhoutsebaan en Rijsblokstraat.

Rechthoekig brouwershuis (nok parallel aan de straat) uit het tweede kwart van de 18de eeuw tegen Turnhoutsebaan; rechthoekige maalderij (nok loodrecht op de straat) uit het tweede kwart van de 20ste eeuw aan noordzijde; flankerende rechthoekige stalling (nok parallel aan de straat) uit de 19de eeuw aan westgevel en rechthoekig gebouwtje (nok loodrecht op de straat) waarin hopkamer, magazijn en overwelfde kelder met kern uit de 18de eeuw aan noordgevel; rechthoekige stalling (nok loodrecht op de straat) uit de 19de eeuw aan westzijde. Aan noordzijde erf houten schuur en bergplaats onder zadeldaken (mechanische pannen) uit de 20ste eeuw.

Herberg met brouwerij uit het tweede kwart van de 18de eeuw. In 1928 verbouwd tot maalderij met behoud van enkele gedeelten van de oude brouwerij. Bergplaats en aangebouwde garage van 1962. Interieur van brouwershuis gewijzigd in loop van de 20ste eeuw. Hersteld en ingericht tot koffiehuis naar ontwerp van W. Goovaerts tussen april 1984 en november 1984 (openbare aanbesteding op 22 augustus 1983 en voorlopige aanvaarding van de werken op 12 november 1984).

Brouwershuis met zuidelijke voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (leien) met houten steekboogvormige dakvensters. Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw met onderkelderde noordzijde. Rechthoekige beluikte vensters in vlakke omlijsting van arduin; kruisramen met kleinhouten. Rechthoekige deur met bovenlicht in vlakke omlijsting van arduin met imposten, onder geprofileerde kroonlijst op consoles; steektrap.

Noordgevel: beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels en rechthoekige deuren met arduinen lateien. Aan westgevel flankerende garage onder plat dak, van 1962 en recent verbouwd.

Brouwerij- en maalderijgebouwen aan noordzijde met ten oosten maalderijgebouw van circa 1935, aan noordzijde flankerend gebouwtje waarin hopkamer, magazijn en overwelfde kelder. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), aanleunend westelijk aanbouwsel onder lessenaarsdak. Rechthoekige muuropeningen met houten dorpels westelijk aanbouwsel van de maalderij namelijk stalling van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw; rechthoekige venstertjes, poorten met houten lateien. Inmiddels hersteld en dak voorzien van mechanische pannen.

Afzonderlijke stalling aan westzijde (nok loodrecht op de straat). Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Noordelijke zijgevel met horizontaal beplankte top. Halfronde venstertjes, rondboogdeur en rechthoekige poorten. Inmiddels gesloopt.

 

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Literatuur

Kaarten
Ferrariskaart (ca. 1775)
Atlas der Buurtwegen (ca. 1842)
Topografische kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850)
Kadastrale kaart van P.C. Popp (ca. 1855)

Werken
Herman Holemans, "Provincie Antwerpen - Volledig overzicht van bestaande & verdwenen wind- water- & rosmolens", Kinrooi, Studiekring "Ons Molenheem", 1986, p. 66.
H. Holemans & P.J. Lemmens, Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwepen, Nieuwkerken, 1983 (niet vermeld)
Holemans Hermans, "Wind- en watermolens van de provincie Antwerpen. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 3. Gemeenten P-Z", Opwijk, Studiekring Ons Molenheem, 2011 (niet vermeld)
R. Moretus & J. Pittoors, "Molens te Schilde. Bibliografische gegevens", Scilla, IV, 1971, p. 65-68.
Uittreksels uit de geschiedenis van geschiedenis van Schilde, Antwerpen, 1897.
W. Goovaerts (architect), Restauratiedossier, (1982).
Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L., "Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z)", Brussel - Gent, 1985.

Overige foto's

<p>Moutmolen van de Drij Lindekens<br>Rosmolen van de Drie Lindekens</p>

Foto: Jan Caels, 2016

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 9 april 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens