Molenzorg
Chiny, Luxemburg
<p>Moulin Cambier</p>
Foto: Niels Wennekes
Naam

Moulin Cambier

Ligging Pont Saint Nicolas
6810 Chiny

Moulin Cambier


toon op kaart
Geo positie 49.739258, 5.349394
Eigenaar Gemeente Chiny, als horecazaak in uitbating door Olivier Noël en Aude Lays
Gebouwd 1844
Type Onderslag watermolen
Functie Korenmolen
Kenmerken Later houtzagerij en hydro-elektrische centrale, natuurstenen gebouw
Gevlucht/Rad Onderslagrad (verdwenen) onder het gebouw
Inrichting Verwijderd
Toestand Gerenoveerd tot ecologisch centrum en horecazaak.
Bescherming M: monument, DSG: dorps- en stadsgezicht,
05.04.1972
Molenaar Geen
Openingstijden Als horecazaak. Tel. 061 50 27 89, e-mail: moulincambier @ skynet.be
Internet bron

Moulin Cambier

Beschrijving / geschiedenis

De molen van de Foulerie, gelegen stroomopwaarts de Sint-Niklaasbrug, werd in 1834 door een brand geteisterd. De eigenaar, Clément Lamain, bouwde rond 1840 een nieuwere, grotere watermolen te bouwen, stroomafwaarts de Sint-Niklaasbrug, langs de vroegere haven, op een zijtak van de Semois. De molen heette toen Moulin du Port.

Joseph Hauter, een Elzasser die in Chiny woonde, kocht de molen in 1863 en gebruikte hem als houtzagerij tot een brand de molen in 1907 verwoestte.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd de molen als hydro-elektrische centrale ingericht. Hij voorzag Chiny tot 1932 van stroom, toen het dorp op het elektriciteitsnet van Sodélux werd aangesloten. Rond 1940 kochten de gezusters Cambier (waaraan de molen zijn huidige naam dankt) uit Brussel het gebouw en benutten het als buitenverblijf. Deze drie zussen waren de dochters van generaal Cambier, die in Kongo onder heerschappij van koning Leopold II de spoorlijn tussen Boma en Matadi had aangelegd.

Op 5 april 1972 werd de molen samen met zijn omgeving beschermd als monument en als site. Enkele jaren later schonk de familie Cambier de molen aan de gemeente Chiny. Bij de viering van de 150-jarige onafhankelijkheid van België en het duizendjarig bestaan van Chiny in 1980 vond onder impuls van de toenmalige gouverneur van Luxemburg, Jacques Planchard, een restauratie van het gebouw plaats. Hij werd op 11 mei door koning Baudewijn en koningin Fabiola ingehuldigd.De molen werd met een erfpacht van 27 jaar toegekend aan de "Syndicat d'Initiative" en ingericht als ecologisch centrum en horecazaak en vormt een onderdeel van wandelingen in de nabije omgeving. De gemeente Chiny heeft de uitbating van deze Moulin Cambier als horecazaak toevertrouwd aan Olivier Noël en Aude Lays. 

Het gebouw is volledig ingericht als restaurant in een zogenaamd rustieke stijl, met open haard en terras. Rondom de molen is recreatie aangelegd: een mini-golf, een speelplein en een aangepast terrein voor barbecue.

De gemeente Chiny liet in 2008 nog een grondige binnenrenovatie uitvoeren. Spijtig genoeg werd bij deze "herbestemming" nagelaten een nieuw rad aan te brengen onder het gebouw dat over de waterloop is gebouwd.

Lieven Denewet, Niels Wennekes & Aimé Smeyers 
-----------------
Depuis 27 ans, le Moulin Cambier à Chiny n'avait connu aucun investissement d'envergure. Cette propriété communale connaîtra donc une cure de jouvence : mise en conformité de l'électricité et du chauffage, rafraîchissement intérieur, sécurisation de la terrasse extérieure. Coût des travaux : entre 100 et 150 000 EUR.
Une fois les travaux réalisés, la gestion de celui-ci sera confiée à des opérateurs privés, moyennant un loyer versé mensuellement à la Ville de Chiny.

<p>Moulin Cambier</p>

Foto: Robert Van Ryckeghem, 10.10.2004

<p>Moulin Cambier</p>

De overwelving met het sluiswerk. Foto: Niels Wennekes

<p>Moulin Cambier</p>

Foto: Robert Van Ryckeghem, 10.10.2004

<p>Moulin Cambier</p>

Prentkaart uit 1963 (coll. R. Van Ryckeghem, Koolkerke)

Literatuur

Jean-Marie Moreau, "La vie à Chiny de 1815 à 1914. Reflet d'une société rurale", Bastogne, 1983, 216 p., ill.
"Le journal du Beau Canton", n° 102, avril 2008, p. 5, ill.
www. moulin-cambier. com


Laatst bijgewerkt: zondag 16 augustus 2015
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <p>Moulin Cambier</p>, Chinyhomevorige paginaNaar Verdwenen Molens