Molenzorg
navigatie Gullegem (Wevelgem), West-Vlaanderen
Naam Molentje van Houssin
Ligging Pastorijweg 16
8560 Gullegem (Wevelgem)
in de tuin achter de woning
Geo positie 50.840832, 3.205791
Eigenaar Frans Houssin
Gebouwd ca. 1990
Type Staakmolen met open voet
Functie Elektriciteitsopwekking
Kenmerken Staakmolentje met gaanderij
Gevlucht/Rad Gevlucht zonder zeeg
Inrichting Twee tandwielen en koningsspil; dynamo nooit aangebracht
Toestand Draaivaardig
Bescherming ---,
Niet beschermd
Molenaar Frans Houssin
Openingstijden Niet toegankelijk
Ten Bruggencatenr. 51613
Molentje van Houssin

Foto: Marnix Bogaert, Marke, 20.03.2016  

Beschrijving / geschiedenis

Het molentje Houssin is een kleine staakmolen met gaanderij achter de tuin van dhr. Frans Houssin in de Pastorijstraat 16. Het is moeilijk zichtbaar van op de openbare weg.

Frans Houssin bouwde het molentje rond 1990 achter zijn woning. Hij was verplicht te werken met een hoge voet en een kleine kast, om zo ondanks de huizenrij voldoende wind te kunnen vangen. Hij bouwde het molentje met het doel er elektriciteit mee op te wekken. Door omstandigheden werd de molen echter nooit afgewerkt. Hij heeft echter wel nog steeds de zeilen. Het molentje zou nog kunnen draaien maar dat gebeurt heel zelden.

De eigenaar onderhoudt de molen nog zeer goed. In de zomer 2017 dienen een aantal werken uitgevoerd te worden aan het dak en de stelling. De toekomst van het molentje is erg onzeker. Momenteel lijkt het er op dat het molentje zal blijven bestaan maar verplaatst zal worden. 

Technische beschrijving

De wieken hebben geen zeeg.

De molenkast is zeer klein en staat op stalen poten. Deze poten staan op een dubbele metalen ring: de bovenste verbonden met de molen en de onderste verbonden met het onderliggende hokje. Door het overdraaien van deze twee ringen kan de molen gekruid worden. Aldus wordt de hele molen inclusief de voet gekruid. Tussen deze stalen poten zit een ijzeren as, afkomstig van een industrieel weefgetouw. Deze as dient voor de aandrijving van de dynamo (die echter nooit geplaatst is). Bovenaan gebeurt de aandrijving door twee tandwieltjes (een verbonden met de bovenas en een verbonden met de koningsspil).

Het geheel rust op een stalen kader met onderin een kamertje. Dit kamertje was bedoeld voor het binnenwerk maar staat  leeg. De ladder naar de molenkast is eveneens nooit geplaatst. Een tweede iets dat nooit geplaatst is, is de ladder naar boven. Men behelpt zich met een losse ladder. Er is een gaanderij aanwezig. De gaanderijplanken zijn in slechte staat, maar zullen vermoedelijk - net als de kapbedekking - vervangen.

Er zijn eveneens twee kettingen aan de gaanderij geplaatst. Deze kettingen dienden om de molen te kunnen kruien.

Maarten OSSTYN, Adegem

- Vraaggesprek van Maarten Osstyn met eigenaar Frans Houssin, 18 maart 2017.
- Plaatsbezoek door Maarten Osstyn, 18 maart 2017.
- Wevelgemse molens. Een kroniek, Wevelgem, Culturele Raad Wevelgem, 2010, 56 p. Hierin wordt foutief vermeld dat het molentje kon gebruikt worden om water op te pompen uit de gracht van de achterliggende oude pastorie.

Overige foto's

transparant

Molentje van Houssin

Foto: Marnix Bogaert, 20.032016

Molentje van Houssin

Foto: Marnix Bogaert, 20.03.2016

Molentje van Houssin

Foto: Marnix Bogaert,20.03.2016

Molentje van Houssin

Foto: Marnix Bogaert, 11.07.2015

Molentje van Houssin

Foto: Herman Vanhoutte (Wevelgem), 19.12.2006


Laatst bijgewerkt: zondag 27 december 2020
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen Molentje van Houssin, Gullegem (Wevelgem)homevorige paginaNaar Verdwenen Molens