Molenzorg
navigatie Haaltert, Oost-Vlaanderen
Foto van Stampkot, Haaltert, Foto: Kris Vandevorst, 01.06.2007 | Database Belgische molens
© Foto: Kris Vandevorst, 01.06.2007

Stampkot
Langdries 24
9450 Haaltert
westzijde
hoek met Charlotteweg
kadasterpercel nr. 1397
50.903873, 4.028075 (Google Maps)
Privaat
voor 1775
Binnenrosmolen
Oliemolen
Dwarsschuur in stijl- en regelwerk
Verwijderd
Nog sporen
Goed bewaard
Geen
Op aanvraag
54002 (allemolens.nl)

Beschrijving / geschiedenis

Bij de gesloten hoeve op de hoek van de Langdries (nr. 24) en de Charlotteweg staat een oude dwarsschuur waarin sporen van een olierosmolen bewaard zijn gebleven.

Deze hoeve staat al aangeduid op de Ferrariskaart (ca. 1775).

Het betreft een gedeeltelijk versteende en aan straatzijde gecementeerde oude dwarsschuur in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel. Voorheen olieslagerij, bewaarde sporen van paardenmolen. Zeer groot schilddak (kunstleien) met overkraging op kraagstukken (straatzijde) en sierlijk uitgesneden daklijstbalkjes (erfzijde). Bewaarde structuur met stijlen, ankerbalken en lemen vullingen en oud dakgebint. Rechthoekige poorten.

Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gebetonneerd rechthoekig erf. Rechthoekige inrijpoort onder houten latei, opgenomen in dienstgebouw onder afgesnuit zadeldak. Vernieuwd woonhuis en stallingen.

Waarschijnlijk gelijktijdig aangebouwd Sint-Franciscuskapelletje op de hoek. Gecementeerde baksteenbouw onder zadeldekje (pannen). Getralied rechthoekig nisje met vijf heiligenbeeldjes. Sierlijk gesneden eikenhouten balk, gedateerd 1730, uit kapelletje weggehaald en in hoeve bewaard.

In de schuur zit thans nog steeds het ankerpunt van de koning. Daarnaast staat in de vernieuwde constructie een plank waarin een verstelbare as was aangebracht.

Clio d'Huyvetter, Bea de Longie & Michèle Eeman

Werken
Roelandt O., Historiek ‘t Stampkot’, Mededelingen Heemkundige Kring van Haaltert, XXII, 2002, 3 (over de rosoliemolen in het centrum van het dorp, hoek Stationsstraat/Diepeweg.
Clio D'Huyvetter, Bea de Longie & Michèle Eeman m.m.v. Adriaan Linters, Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent, 1978.

Mailberichten
Maarten Osstyn, Adegem, 19.03.2014.
John Verpaalen, Roosendaal, 14.05.2016

Overige foto's

transparant