Molenzorg
navigatie Bredene, West-Vlaanderen
Foto van Rosmolen van de Vicognehoeve, Bredene, Foto: Donald Vandenbulcke, Staden | Database Belgische molens © Foto: Donald Vandenbulcke, Staden

Rosmolen van de Vicognehoeve
Blauwvoetlaan 2
8450 Bredene
51.237549, 2.961273 (Google Maps)
Guy Van den Langenbergh & Caroline Billiaert
19de eeuw
Binnenrosmolen
Korenmolen
Rond bakstenen gebouw, vroeger met strodak
Verwijderd
Verwijderd
Gerenoveerd gebouwtje
---,
Niet beschermd
Geen
Tijdens de openingsuren van Bistro Vicognehoeve, gesloten op donderdag, tel. 0472 62 86 03, e-mail: info@bistro-vicognehoeve.be
551183 (allemolens.nl)

Beschrijving / geschiedenis

De ronde bakstenen rosmolen - vroeger afgedekt met een strodak - staat achter de langgevelhoeve "Vicogne" die nu als tenniscentrum en taverne ("Bistro Vicognehoeve") is ingericht.

Het paard liep rond binnen in de molen, wat wel uitzonderlijk is voor dit type rosmolen in de kuststreek. De molen, die binnenwerks een diameter van 6,15 meter heeft, is gebouwd met rode baksteen van 21 x 10 x 6 cm; de vloer bestaat eveneens uit rode baksteen. In de wand zijn 22 verluchtingsspleten (van binnen 62,5 cm h. en 20 cm br.) aangebracht, omdat in deze kleine ruimte het paard snel bezweet geraakte.
Het middengedeelte van de rosmolen was ingenomen door een rechthoekige ruimte die afgebakend was door vier houten stijlen die door horizontale balkjes verbonden waren. In het midden stond een ijzeren spil, waaraan het ijzeren kroonwiel (diameter ca. 150 cm) gemonteerd was; van boven draaide de spil in een balk waaraan twee kleinere balken bevestigd waren. Het kroonwiel dreef een tandwiel aan dat bevestigd was aan het klauwijzer van de bovensteen. De stoel met de twee molenstenen (diameter ca. 110 cm) stond naast de centrale spil, in de ene helft van de afgesloten middenruimte. Er werd niet enkel graan gemalen, maar ook haver en bonen gebroken.
Boven het kroonwiel was aan de middenspil een horizontale balk vastgemaakt aan wiens uiteinden een V-vormig ijzer bevestigd was. Aan ieder ijzer, dat tot ca. 1 m boven de grond hing, was een trekhaak voor de zwengel, zodat twee paarden aangespannen konden worden. De paarden liepen met de zon mee.

Tijdens de eerste wereldoorlog werden de twee maalstenen verzegeld: daarom werd in de andere helft van de middenruimte een nieuwe maalinrichting met twee reeds aanwezige, maar kleinere molenstenen geplaatst; één steen (diameter 88 cm) is nog bewaard. Met deze stenen werd enkel gemalen. Na de eerste wereldoorlog werd de rosmolen niet meer gebruikt.

Luc DEVLIEGHER

Luc Devliegher, "Rosmolens in de Westvlaamse kuststreek", in: Biekorf, LXXVI, 1975-1976, p. 257-360; ook verschenen als monografie (Brugge, 1977, 110 p. en 1983, 154 p. - 2de herziene uitgave: Provinciaal Museum van het Bulskampveld te Beernem, Katalogen en Bijdragen, 2), p. 37-40.
Info Glenn Brasseur, Bredene, 2007 (vorige eigenaar)
Info Pieter Daenens, 18.06.2014.
GUS, "Caroline en Guy nieuwe uitbaters Vicognehoeve", Het Laatste Nieuws, 20.08.2014.

Overige foto's

transparant

Rosmolen van de Vicognehoeve

Foto: Donald Vandenbulcke, Staden

Rosmolen van de Vicognehoeve

Foto: Lieven Denewet, Hooglede

Rosmolen van de Vicognehoeve

Foto: Robert Van Ryckeghem, 17.10.2002

Rosmolen van de Vicognehoeve

Foto: Glenn Brasseur, 2007


Laatst bijgewerkt: zondag 13 december 2020
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen Rosmolen van de Vicognehoeve, Bredenehomevorige paginaNaar Verdwenen Molens