Molenzorg
navigatie Stave (Mettet), Namen
Foto van <p>Moulin de Vaux</p>, Stave (Mettet), Photo: Adriane Haegelsteen | Database Belgische molens © Photo: Adriane Haegelsteen

Moulin de Vaux

Moulin de Vaulx
5646 Stave (Mettet)
50.292091, 4.677521 (Google Maps)
Privaat
avant 1500
Bovenslag watermolen
Korenmolen
Natuurstenen gebouw
Bovenslagrad (verwijderd)
Verwijderd
Gerenoveerd en ingericht met gastenkamers
---,
Niet beschermd
Geen
Als gastenverblijf, info: info@moulindevaulx.be

Beschrijving / geschiedenis

De Moulin de Vaulx is een korenwatermolen aan de weg "Mouin de Vaulx. Het is een vroegere banmolen in het bezit van de abdij van Lobbes, die reeds in 868 eigendommen te Biesmerée bezat.

In 1500 werd een overeenkosmt gesloten tussen de heer van Biermerée en de dorpsbewoners over het gebruik van de korenwatermolen. Het maalloon bedroeg toen 1/32. Enkel het graan dat van buiten de heerlijkheid werd aangevoerd, was niet onderworpen aan het molenbanrecht.

Het waterrad en het binnenwerk zijn verwijderd. Aan de achterkant van het gebouw resteert nog een aftakking van de beek. Het natuurstenen gebouw werd gerenoveerd en ingericht met gastenkamers.

Lieven DENEWET

------------------

Le Moulin de Vaulx est un moulin à eau à farine à la rue "Moulin de Vaulx". C'est un ancien moulin banal de l'abbaye de Lobbes, qui avait déjà en 868 des possessions à Biesmerée.

Le seigneur de Biesmerée et les habitants du village convenaient en 1500 l'usage du moulin. Seule la farine venante en dehors de la seigneurie n'etait pas soumise au droit banal. La mouture comptait alors 1/32.

La roue à eau et le mécanisme ont disparus. A l'arrière du bâtiment il subsiste un canal d'amenée d'eau. Le bâtiment en moellons est maintenant renové en convertis en chambres d'hôtes.

Jean-Paul VINGERHOED,

Georges Dereine, "Le Moulin banal de Biesmerée, au début du XVIeme siècle", Le Molignard (Falaën), 1981, 4, p. 23-27.
Georges Dereine, "Le moulin de l'Agnelée, à Biesmerée", Le Molignard (Falaën), 1985, n° 3.
Claude Hennuy, "Actes du notaire Adrien Waulthier à Bouvignes de 1643 à 1649. Transcription des actes de 1653 à 1649", www. genedinant. be (20.01.2011).

Overige foto's

transparant