Molenzorg
navigatie Bertogne, Luxemburg
Foto van <p>Moulin de Rahimont</p>, Bertogne, Foto: Robert Van Ryckeghem, Koolkerke | Database Belgische molens © Foto: Robert Van Ryckeghem, Koolkerke

Moulin de Rahimont

Rue Bethomont 311


6687 Bertogne

Bétômont
2 km ten O van de kerk

50.085014, 5.641115 (Google Maps)
Vincent Hembise
Voor 1775 / 1945
Bovenslag watermolen
Korenmolen
Natuurstenen gebouw
Houten bovenslagrad (verweerd)
Verwijderd
Maakt deel uit van groot landgoed
---,
Niet beschermd
Geen
Niet toegankelijk

Beschrijving / geschiedenis

Deze Moulin de Rahimont op het gehucht Bétômont staat al getekend en nominatim vermeld op de Ferrariskaart van ca. 1775 (on-line kaartnummer 198 - Bastogne).

De molen was eertijds eigendom van het Kapittel van Sainte-Croix, Luik, en was uitgebaat door Jean-Hubert Defêche, toen hij op 13 brumaire de l'an XIII (= 4/11/1804) als nationaal goed werd verkocht aan Joseph Jacquemin, Wigny. Na de dood van molenaar Defêche, wordt de molen uitgebaat door Charles-Joseph Nivette. Komen nadien op de molen de families Collignon-Maka en Nicolay-Collignon.

In 1918 is de molen verkocht aan Hubert Mottet. Nadien is de molenaarsfamilie Perrad uitbater geworden van de molen.Na de vernieling in de tweede wereldoorlog (Ardennenoffensief) werden de watermolen, de woning en de woning van de huisbewaarder steen voor steen opnieuw opgebouwd.

Rond 1968 heeft Willy Hembise de molen gekocht van Mevrouw Perrad. Thans is de molen nog bewoond door Vincent Hembise en familie.

Louis Schull  heeft het houten bovenslagrad van de molen gebouwd.  Het binnenwerk (2 maalstoelen) en het aandrijfwerk bleven bewaard. Die maalstoelen staan opgesteld in de huidige woonkamer. De Moulin de Rahimont maakt deel uit van een groot landgoed. Het natuurstenen gebouw verkeert in goede staat en is voor bewoning ingericht. Het rad is verdwenen op enkele spaken in de houten wateras na.

Aimé Smeyers

- J. Adam, « Des Moulins et des Hommes - tome 2 : L'Ourthe occidentale », 2006, p. 231 - 245, ill. + éditorial.

Mailberichten
-Ton van Schie, 16.05.2022.

Overige foto's

transparant

<p>Moulin de Rahimont</p>

Foto: Robert Van Ryckeghem, 27.07.2004

<p>Moulin de Rahimont</p>

Foto: Robert Van Ryckeghem, 27.07.2004

<p>Moulin de Rahimont</p>

Foto: Robert Van Ryckeghem, 27.07.2004

<p>Moulin de Rahimont</p>

Foto coll. Aimé Smeyers, Alsemberg

<p>Moulin de Rahimont</p>

Verzameling Ons Molenheem


Laatst bijgewerkt: maandag 16 mei 2022
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <p>Moulin de Rahimont</p>, Bertognehomevorige paginaNaar Verdwenen Molens