Molenzorg
navigatie Alveringem, West-Vlaanderen
Foto van Rosmolen van Oostover, Alveringem, Foto: Marnix Bogaert, Marke, 29.08.2015 | Database Belgische molens © Foto: Marnix Bogaert, Marke, 29.08.2015

Rosmolen van Oostover
Oostover 3
8690 Alveringem
51.031036, 2.717033 (Google Maps)
Privaat (nieuwe eigenaar in 2010)
19de eeuw
Buitenrosmolen
Korenmolen
Zeszijdig bakstenen gebouwtje
Verwijderd
Gedeeltelijk
Sterk verbouwd
---,
Niet beschermd
Geen
Op aanvraag
51982 (allemolens.nl)

Beschrijving / geschiedenis

Aan het uiteinde van Oostover (een doodlopende straat)  staat op de westzijde van de hoeve een zeszijdige bakstenen rosmolen uit de 19de eeuw. Het paard liep buitenom.

Bij de renovatie werd het gebouwtje, na voorafgaande volledige afbraak, hoger opgetrokken met een extra verdieping en met de aanbreng van een standvenster bovenop het dak. Het doet dienst als duiventoren.

Lieven DENEWET & Maarten OSSTYN

De boerderij (Agentschap Onroerend Erfgoed)

Meerledige hoeve met willekeurig opstelling van de gebouwen rondom een met bakstenen en plaveien verhard erf, nabij de Kleine IJzerbeek. Boerenhuis met voorliggende moestuin, bereikbaar via bakstenen bruggetje over vermelde beek. Erf met siertuin aan noordgevel. Terp door ringwal en bomen omgeven, ten oosten. Deels hoger opgetrokken boerenhuis van zes traveeën en twee traveeën rechter opkamer en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak met overstekende rand (Vlaamse pannen, hanggoot), aangepast in 1881 cf. datum in linkerzijgevel, doch teruggaand op oudere kern. 

Tot aan de openbare verkoop in 2010 was de hoeve in het bezit van Hubert Vanhaecke van V-Cons bvba (nu gevestigd in Gijverinkhove).

A.-M. Delepiere & M. Lion mmv M. Huys, "Inventaris van het cultuurbezit in België , Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen", 8N, Brussel - Gent. 1982.
Mailberict Maarten Osstyn, Adegem, 22.01.2017.

Overige foto's

transparant

Rosmolen van Oostover

Foto: Marnix Bogaert, 29.08.2015

Rosmolen van Oostover

Gezicht vanaf de toegangspoort. Foto: R. Van Ryckeghem, 03.05.2011 (uitvergroting)


Laatst bijgewerkt: zondag 13 december 2020
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen Rosmolen van Oostover, Alveringemhomevorige paginaNaar Verdwenen Molens