Molenzorg
navigatie Brugge, West-Vlaanderen

Volmolen op de oostelijke Poertoren

Katelijnevest
8800 Brugge toon op kaart
tussen 165 en 1661
1732, sloop
Achtkante houten bovenkruier
Volmolen

Beschrijving / geschiedenis

Tussen de Katelijnepoort en het Minnewater liet de stad Brugge tussen 165 en 1661 boven op het oostelijk bolwerk van het Minnewater, een houten achtkante stellingmolen gebouwd om te vollen.
De molen werd gebouwd naar Hollands model. De volinrichting te Brugge was idendiek als in een Antwerpse volwindmolen, die in dezelfde periode door molenbouwer Jacob Abrahamsen werd opgericht.

In 1720 werden zijn activiteiten estaakt en in 1732 werd hij afgebroken.
Na de afbraak werd op deze plaats een ijskelder ondergebracht.

Lieven DENEWET

Lieven Denewet, "Volmolens voor wol en zeemleder in Vlaanderen en Waals-Brabant. Deel 1. Geografische en chronologische inventaris", Molenecho's, jg. 15, 1987, nrs. 2-3, 158 p. (themanummer).
André Daelman, "De Molens op de Brugse Vesten", Brugge, 1988, p. 9 (gegevens letterlijk overgenomen uit de studie van L. Denewet)
Jaak A. Rau m.m.v. Jan D'hondt, "De Brugse parochies. 2. Het leven in Sint-Salvator, Sint-Jacobs, Sint-Gillis", Brugge, Marc Van de Wiele, 1988, p. 11.

Overige foto's

transparant

Laatst bijgewerkt: zondag 18 december 2016
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <p>Volmolen op de oostelijke Poertoren</p>, Bruggehomevorige paginaNaar Verdwenen Molens