Molenzorg

Ieper, West-Vlaanderen


Duitse oorlogskaart, getiteld: Gesprengte Windmühle bei Ypern (coll. D. Vandenbulcke, Staden). Molenkenner John Verpaalen, Roosendaal, lokaliseert die molen in Frans-Vlaanderen
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Stampkot

Ligging
omgeving
8900 Ieper
toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Oliemolen
Verdwenen
1914-1918, oorlog
Beschrijving / geschiedenis

Zoekfoto: gedynamiteerde staakoliemolen (met het mechanisme in de molenkast) in de omgeving van Ieper (Duitse oorlogskaart, 1914-1918).

Op de molenas bemerken we de heften die dienden voor het heffen van de heien en de stampers. Het ging hier dus om een oliemolen of stampkot om oliehoudende zaden (lijnzaad, koolzaad) te slaan en te persen. Smalle en hoge kast. De onderste zolder is zeer zwaar uitgevoerd. Er was één houten pestelroede en één metalen roede. Op de voorgrond was een schuilplaats ingericht. Achter de tweede persoon van rechts is de ijzeren as te zien voor het roerwerk en de pletterij/cilinders. Achter de steenbalk is nog één hei herkenbaar. De molen had een kapellekap met uitstulping voor het vangwiel. Deze hadgeen kammen heeft, aangezien het geen molenstenen moest aandrijven.

De precieze lokatie van deze molen ("bij Ieper") is nog niet opgehelderd, maar het zou gaan om een dorp in Frans-Vlaanderen.

John VERPAALEN

Literatuur

John Verpaalen, "Molens van de frontstreek", Koksijde, De Klaproos, 1995, p. 10-11.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zaterdag 10 februari 2018

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens