Molenzorg

Bilzen, Limburg


Prentkaart. Coll. Reimond Martens, Bilzen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Letenmolen
Letermolen

Ligging
Leten
3740 Bilzen

noordzijde
kant Alden Biesensingel
op de Demer
kadasterperceel H1099

Geo positie
Type
Watermolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1390
Verdwenen
1940-10 mei, oorlog
Allemolens
05163 (Ten Bruggencatenummer)
Beschrijving / geschiedenis

De Letermolen was een korenwatermolen op de Demer, aan de noordzijde van de straat Leten (kant van de Alden Biesensingel), in het gehucht Leten.

Deze watermolen werd al in 1390 werd vermeld.

We zien hem aangeduid op de Ferrariskaart (ca. 1775), de Atlas der Buurtwegen (ca. 1844) onder de benaming "Leetenmolen" en op de kaart van Vandermaelen (ca. 1850) als "M(oul)in de Lethen".

Eigenaars na 1840:
- voor 1844, eigenaar: Mercken Herman, de weduwe, eigenares te Bilzen
- 1850: de kinderen
- 1856, regularisatie: Mercken Lambertus en zus, molenaar te Bilzen
- 1863, deling: Mercken-Mathée Lambertus, molenaar te Bilzen
- 1879, efenis: de weduwe Mathée van Lambert Mercken
- 1903, deling: Mercken-Plusquin Pieter, landbouwer te Bilzen
- 1908: de weduwe
- 1931, erfenis: Plusquin-Gerits Emiel, molenaar te Bilzen

Op 5 mei 1847 keurde de Bestendige Deputatie van de provincie Limburg de vastgestelde pegelhoogte van 1,250 meter goed. De toenmalige bezitter van de weduwe van Herman Mercken.

De molen werd vernield op 10 mei 1940, op de dag van de inval van de Duitsers in België. De laatste molenaar was Emiel Plusquin-Gerits.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Bijlagen
ADH, DGW, "Brand in Bilzen legt plantage bloot. Hennep in varkensstal", Het Nieuwsblad, 27.06.2002.
Bij een zware brand in de stallingen van de oude boerderij aan de Letermolen ontdekten de hulpdiensten gisternamiddag een professioneel uitgeruste cannabisplantage. Ongeveer drieduizend bijna oogstrijpe plantjes gingen in de vlammen op. Tijdens het nablussen werd in de naastliggende stal een tweede plantage ontdekt.
Kort na zestien uur liep bij politie en brandweer de melding van een brand binnen. Aan de Leterstraat stond een varkensstal in brand. Brandweer Bilzen was snel ter plaatse en riep de hulp in van het korps van Hoeselt. De zaakvoerder van het vlakbij gelegen containerpark kwam met een buldozer een opening maken in de gevel zodat de brandweer onmiddellijk bij de vuurhaard geraakte.
Het historisch gedeelte van de Letermolen kon gelukkig gevrijwaard worden, maar de stal zelf brandde volledig uit. ,,Tijdens de bluswerken was ons al opgevallen dat er een heel grote voorraad brandstof aanwezig was'', vertelt de commandant van de Bilzense brandweer. ,,Toen wij tijdens het nablussen ook een kijkje gingen nemen in een stal die een drietal meter verder lag, ontdekten wij een hennepplantage.''
In de vroegere varkensstal met een oppervlakte van ongeveer vierhonderd vierkante meter stonden drieduizend cannabisplantjes die bijna oogstrijp waren. De eigenaar van het gebouw verklaarde hiervan niet op de hoogte te zijn. Naar zijn zeggen verhuurde hij de twee stallen al een paar jaar aan Nederlanders. Zelf betrekt hij het woonhuis.
Volgens zonechef Dirk Claes van politiezone Bilzen-Riemst-Hoeselt stonden ook in de uitgebrandde stal ongeveer drieduizend cannabisplantjes. Volgens de zonechef gaat het om een accidentele brand. ,,De plantage is ingericht met een heel professionele installatie met alles erop en eraan. Buiten zijn heel kleine camera's geplaatst zodat de cannabiskwekers op een monitor konden zien wie in de nabijheid van de plantage kwam. De installatie zal ontmanteld worden en wordt inbeslaggenomen. De cannabis wordt vernietigd. In tien opslagtanks zit ongeveer 25.000 liter mazout die vermoedelijk voor de verwarming gebruikt werd.''
Het onderzoek was gisteravond nog volop aan de gang. Het koppel dat eigenaar is van de stallen werd aan een verhoor onderworpen. Zij ontkennen iedere betrokkenheid. ,,De Nederlandse huurders zijn voortvluchtig en worden internationaal opgespoord'', stelt commissaris Claes. Volgens de omwonenden zou de brand al omstreeks 15 uur begonnen zijn en hebben de huurders zelf nog gepoogd om de vlammen te doven. Pas toen de brandweer ter plaatse kwam zouden zij hals over kop op de vlucht geslagen zijn.
Literatuur

Lieven Denewet, "Inventaris van de Limburgse watermolens met hun pegelhoogtes (1846-1849)", Molenecho's, 39, 2011, nr. 2.
Herman Holemans & Werner Smet, "Limburgse watermolens. Kadastergegevens: 1844-1980", Kinrooi, Studiekring Ons Molenheem, 1985, p. 13.
Maurissen Frans, De Letermolen, Bilisium, XV, 1990, 4, p. 2038-2041.
Maurissen Frans, De Letermolen, Bilisium, XXXV, 2010, 4, p. 5195-5198; 5, p. 5220-5226

Persberichten
ADH, DGW, "Brand in Bilzen legt plantage bloot. Hennep in varkensstal", Het Nieuwsblad, 27.06.2002.

Overige foto's

<p>Letenmolen<br>Letermolen</p>

Pentekening Motten Dhyder. Verzameling Ons Molenheem

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 3 januari 2021

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens