Molenzorg

Beverlo (Beringen), Limburg


Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Lemmensmolen

Ligging
Korspelsesteenweg 29
3581 Beverlo (Beringen)
Geo positie
Type
Staakmolen met open voet
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1865, overgebracht uit Mechelen
Verdwenen
1935, sloop
Allemolens
05143 (Ten Bruggencatenummer)
Beschrijving / geschiedenis

De Lemmensmolen was een standaardmolen met open voet aan de Korspelsesteenweg.

Ferdinand Loos liet deze windmolen in 1865 plaatsen, hij had hem aangekocht in Mechelen ("Krankemolen", Oude Antwerpsebaan).
Deze molen stond op zo'n 300 meter verwijderd van de molen van Eindeken.
Ferdinand overleed op 26 oktober 1888 en de molen kwam op naam van zijn weduwe, Colette Theunis. Het bedrijf lag toen al enkele jaren stil. Na het overlijden van Colette (27 maart 1902) werden haar bezittingen openbaar verkocht.

De laatste molenaar was Denis Lemmens. Hij had in 1902 de molen van Eindeken geërfd van zijn ouders en kocht ook de Lemmensmolen. Hij verkocht de molen van Eindeken aan Mandus Peeters die hem liet uiteennnemen en in 1904 herbouwen in Schaffen (Kerkstraat), alwaar hij nog bestaat. De Lemmensmolen werd nutteloos nadat men elektrisch begon te malen in 1926. De windmolen werd gesloopt in 1935, een jaar na het overlijden van Denis Lemmens.

Aan de overzijde van de straat bevindt zich een vroegere molenaarswoning. Vroeger was het een witgekalkt lemen gebouw, achter het huis (met mansardekap) van de familie Put. Café “De Mooie Molen”, destijds van Louis Dekelver, herinnert nog steeds aan de Lemmensmolen. In 1994 vierden de uitbaters Marie-Claire en Jean-Pierre Houtmeyers het 75-jarig bestaan van het café. Dat café is inmiddels gesloten en het naambord is verwijderd.

Een ander molenhuis, naast de vroegere windmolen, werd op 1 juli  2012 geopend als Brasserie Lemmensmolen. Eigenaars zijn John Schrooten en  Rozette Lemmens, telg van de molenaarsfamilie Lemmens. Zij erfde de site van de Lemmensmolen in 2007, bij het overlijden van haar grootmoeder (94). Samen met haar man besloot Rozette het ouderlijk huis aan de Korspelsesteenweg nr. 29 om te bouwen tot woning en brasserie, met behoud van het authentiek karakter. Er staan nog enkele restanten van de oude elektrische molen. Men kan er terecht tijdens de openingsuren van het Eet - Staminee - Brasserie de Lemmensmolen (tel. 0493 046632 - email: gerard.mbaye @ telenet.be)

Zie ook: Mechelen, Krankemolen

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Bijlagen

Paul Van Moll, “Na tien jaar renovatiewerken. Brasserie Lemmensmolen wordt op 1 juli geopend”, Het Nieuwsblad, 30.05.2012
Beverlo - Het laatste café van Beverlo, de Mooie Molen, sluit eind juni de deuren, maar geen nood: aan de overkant opent Brasserie Lemmensmolen de deuren op 1 juli.
John Schrooten (67) is de echtgenoot van Rozette Lemmens, telg van de molenaarsfamilie Lemmens. Zij erfde de Lemmensmolen uit 1906 in 2007, bij het overlijden van haar grootmoeder (94). Samen met haar man besloot Rozette het ouderlijk huis aan de Korspelsesteenweg om te bouwen tot woning en brasserie, met behoud van het authentiek karakter.
'De familie Lemmens is een gekend molenaarsgeslacht', zegt John. 'Het geslacht Lemmens is al 185 jaar vertrouwd met het molenaarsleven. Rozette behoort tot de vijfde generatie. Zelf ben ik ook erg geïnteresseerd in de molenaarsgeschiedenis en het geboortehuis van mijn echtgenote.'
John heeft dan nog het voordeel dat hij een echte doe-het-zelver is. Hij heeft de renovatie bijna volledig eigenhandig uitgevoerd met veel geduld, precisie en oog voor de authentieke binnenhuisarchitectuur. Hij gebruikte daarvoor zoveel mogelijk gerecupereerde spullen.
Zoals vroeger
Het woonhuis kreeg daardoor de sfeer van 1900 terug. De inkomhal, traphal, keuken, eetkamer en berging zijn decoratief betegeld. De zitkamer, opkelder, eethoek en bovenverdieping kregen een eiken molenvloer. Blikvangers zijn de sierlijke zwaaitrap, de granieten open haard, de oude eiken deuren met geslepen glas, de oude motor die de molen aandreef, de gietijzeren stoof en de verlichtingsarmaturen uit de tijd van toen. De cafétoog is gemaakt met stukken van een oude Engelse biljarttafel. Wat vroeger een molenhuis, graanzolder, paardenstal en stapelplaats was, is nu ingericht als verbruikzaal, vergaderlokaal, feestzaaltje, keuken en binnenterras. John en Rozette werkten bijna tien jaar aan de renovatie.
Niet de eigenaars, maar de 26-jarige Elfi Bertels zal de brasserie uitbaten: zij is vertrouwd met de horecastiel. Het is altijd haar droom geweest een eigen zaak te runnen. Het achterliggende parkje wordt ingericht met speeltuigen en een kleine tuin. Boven komt er een vergaderzaaltje, waar ook feestjes kunnen plaats vinden.

Literatuur

Werner Smet, "Molens van Beverlo en Leopoldsburg", in: "Ons Molenheem", jg. 31, 2006, nr. 2, april-juni, p.27-29, ill.
W. Smet & H. Holemans, Limburgse windmolens in heden en verleden, Nieuwkerken-Waas, 1981.
Mailberichten Eduard Swinnen, 15.02.2012, 02.07.2012, 12.07.2012, 13.02.2016

Persberichten
Weekendkrant, 28.12.1994 (over het 75-jarig bestaan van café De Mooie Molen).
Paul Van Moll, “Na tien jaar renovatiewerken. Brasserie Lemmensmolen wordt op 1 juli geopend”, Het Nieuwsblad, 30.05.2012

Overige foto's

<p>Lemmensmolen</p>

Prentkaart, ed. Hoyman-Smeets, Beverlo. Verzameling Ons Molenheem

<p>Lemmensmolen</p>

Prentkaart BOB. Verzameling Ons Molenheem

<p>Lemmensmolen</p>

Verzameling Ons Molenheem

<p>Lemmensmolen</p>

Foto: Eduard Swinnen, Beverlo, 14.03.2012. De vroegere molenplaats.

<p>Lemmensmolen</p>

Foto: Eduard Swinnen, 14.03.2012. De vroegere molenaarswoning die als taverne werd ingericht.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zaterdag 2 februari 2019

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens