Molenzorg

Gent, Oost-Vlaanderen


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Snuifmolen Devroe
Snuifmolen Ipens

Ligging
Bernard Spaelaan
9000 Gent

Coupure Links


toon op kaart
Type
Stenen windmolen
Functie
Snuifmolen
Gebouwd
1771
Verdwenen
voor 1796
Beschrijving / geschiedenis

De Snuifmolen Ipens was een stenen snuif- en korenwindmolen op Coupure Links, aan de  huidige Bernard Spaelaan. Deze laan werd aangelegd in 1913 en werd vernoemd naar tuinbouwer Bernard Spae. De molen stond op het grote terrein van zijn tuinbouwbedrijf.

Livinus Devroe uit Gent bekwam op 5 juni 1771 het octrooi van de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia voor de oprichting van een snuif- en korenwindmolen.

Hij schreef in 1782 een verzoekschrift aan de Financiële Raad in Brussel. Hij beklaagde zich dat de Staten van Vlaanderen en de abdij van Bijloke bomen hadden geplant die de wind onderbraken om zijn molen, die hij bij octrooi van 5 juni 1771 had opgericht, Ook betreurde hij dat de Staten van Vlaanderen de toegang ("passage") tot zijn loods ("magasin") die bij de molen hoort, hadden afgesloten.

Tussen 1782 en 1794 werd tabaksfabrikant J.J. Ipens de eigenaar. Hij stelde de molen in 1794 te koop. In de "Gazette van Gend" van 13 en 27 maart 1794 liet hij de volgende advertentie verschijnen: "Uit de hand wordt te koop gepresenterd: een schone stenen snuifwindmolen met een groot modern huis ernaast, in 1771 uit de grond nieuw gebouwd, met schone hovingen en fruitbomen, staande "in den Akker op de Coupure, tusschen de twee waters binnen Gend". Inlichtingen bij J.J. Ipens, tabakfabrikant, eigenaar en gebruiker van het te verkopen goed, wonende in Gent op de Groenselmarkt.

De nieuwe eigenaar deed de molen slopen. We treffen hem niet meer aan op het Plan Goethals van de stad Gent van 1796.

Lieven DENEWET & Paul HUYS

Bijlagen

Gazette van Gend" van 13 en 27 maart 1794.
Uit de hand wordt te koop gepresenterd: een schone stenen snuifwindmolen met een groot modern huis ernaast, in 1771 uit de grond nieuw gebouwd, met schone hovingen en fruitbomen, staande "in den Akker op de Coupure, tusschen de twee waters binnen Gend". Inlichtingen bij J.J. Ipens, tabakfabrikant, eigenaar en gebruiker van het te verkopen goed, wonende in Gent op de Groenselmarkt.

Literatuur

Archieven
Algemeen Rijksarchief Brussel, Financiële Raad (octrooi aan Livinus Devroe voor de oprichting, 05.06.1771)
Algemeen Rijksarchief Brussel, Financiële Raad (verzoekschrift door Livinus Devroe, 1782).

Gedrukte bronnen
"Gazette van Gend" van 13 en 27 maart 1794 (verkoopsadvertentie)

Werken
"Duizend jaar Ekkergem", Gent, 1974.
"De Coupure in Gent. Scheiding en verbinding", Gent, Academia Press, 2009.
"Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. De arrondissementen Eeklo en Gent", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XV, 1961, 2 (Gent, 1962).
Herman Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 3. Gemeenten G-H-I", Rotem, Studiekring Ons Molenheem, 2000 (niet vermeld).

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zaterdag 15 september 2018

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens