Molenzorg

Dworp (Beersel), Vlaams-Brabant


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Helderingenmolen

Ligging
Hof te Helderingenbaan
1653 Dworp (Beersel)
toon op kaart
Type
Watermolen
Functie
Korenmolen
Bijlagen

SSJ, "Reünie familie Winderickx viert in Herisemmolen", Het Nieuwsblad, 07.05.2013.
Ruim tweehonderd leden van de familie Winderickx feestten in de Herisemmolen. Foto ssj Alsemberg - De bekende familie Winderickx-familie hield afgelopen zaterdag een reünie in Alsemberg. In het verleden kwamen de Winderickxen af en toe nog samen, maar toen was het allemaal met de eigen familietak. Voor het eerst vond nu een Winderickxdag plaats met de hele familie. Meer dan 200 familieleden vonden de weg naar de Herisemmolen. Dat die locatie werd uitgekozen, is zeker geen toeval. In de loop der tijden negen watermolens op de Molenbeek waar papier of karton gemaakt werd, allemaal in handen van een Winderickx. Het gaat om de Ensdellemolen, de Herisemmolen, de Steenputmolen, de Beureveldmolen (Molenbroeck), Paesmansmolen, Belingmolen, Wouweringenmolen, Helderingenmolen en de Esseltmolen. Op de reünie was een wandeling voorzien langs een aantal van die molens, niet minder dan vier tentoonstellingen konden bezocht worden, en er was ook een huifkartocht en een diavoorstelling. Ook in de Herisemmolen zelf was er een rondleiding.

Literatuur

“En toen was er papier. Wandelgids voor de tentoonstelling in zaal Auvicom te Dworp op 19, 20, 21, en 23 oktober 2001”, Heemkundig Genootschap van Witthem, Beersel, 2001.
L. Everaert & J. Boucherij, "Geschiedenis der gemeente Dworp", Antwerpen, 1877.
C. Theys, "Uit het familieboek van Gillis Winderickx (Dworp, 18de eeuw)", in: Eigen Schoon en de Brabander, XXVI, 1943, p. 56-59.
C. Theys, "Geschiedenis van Dworp", Brussel, 1948.
Herman Holemans, "Kadastergegevens: 1835-1985. Brabantse wind- en watermolens. Deel 2: arrondissement Halle-Vilvoorde (A-L)", Kinrooi, Studiekring Ons Molenheem", 1991.
M.A. Duwaerts e.a., "De molens in Brabant", Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961.
Jos De Gelas, "Inventaris van de Brabantse papiermolens", in: Tijdschrift industrieel erfgoed, Voortzetting van: Driemaandelijks tijdschrift van de Vlaamse vereniging voor industriele archeologie, Gent, Vlaamse vereniging voor industriële archeologie, nr. 7, 1987, p. 15-25..
J. De Gelas, "Dworp, dorp van watermolens", in: Driemaandelijks tijdschirft van de Heemkring Rode "De Sprokkelaar", Sint-Genesius-Rode, jg. 8 (1985), nr. 1, p. 1-3; nr. 2, p. 1-5; nr. 3, p. 2-3.
SSJ, "Reünie familie Winderickx viert in Herisemmolen", Het Nieuwsblad, 07.05.2013.

 

 

 

SSJ, "Reünie familie Winderickx viert in Herisemmolen", Het Nieuwsblad, 07.05.2013.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: donderdag 9 mei 2013

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens