Molenzorg

Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest


Vue ext�rieure de la Porte du Rivage � Bruxelles construite en 1667. Ets van de la Rue, voor 1783 (Koninklijke Bibliotheek, Brussel)
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Oeverpoortmolen
Moulin de la Porte du Rivage

Ligging
Place de l'Yser
1000 Brussel

IJzerplein
ten O v.d.de Oeverpoort / Porte du Rivage


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen, papiermolen
Gebouwd
voor 1703
Verdwenen
voor 1745, sloop
Beschrijving / geschiedenis

Van in de 16de eeuw tot in het tweede kwart van de 19de eeuw stonden er meerdere windmolens op de tweede Brusselse omwalling (de huidige Kleine Ring), steeds in de buurt van een stadspoort.

Voor 1703 werd een standaardmolen met en gaanderij gebouwd op een oude verdedigingstoren, net ten oosten van de Oeverpoort (Porte du Rivage), aan het huidige IJzerplein (Place de l'Yser).

De molen verdween al voor 1745: de Villaretkaart (1745-1748) laat niets meer zien. Op de Ferrariskaart van ca. 1775 zien we nog de molentoren aangeduid met een rood opgevulde cirkel, maar er is geen molensymbool te zien. 

Er bleef een ets bewaard, getekend door de la Rue, waarop de staakmolen op de toren links te zien van de Oeverpoort (gezien vanuit de noordzijde). Deze poort werd in 1667 gebouwd en in 1783 gesloopt.

Lieven DENEWET

Literatuur

Landkaarten
- Villaretkaart (1745-1748)
- Ferrariskaart (ca. 1775)

Werken
- Alexandre Henne & Alphonse Wauters, "Histoire de la Ville de Bruxelles",  Brussel, I-II, 1845.
M.A. Duwaerts e.a., "De molens in Brabant", Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961;
- Herman Holemans, "Kadastergegevens: 1835-1980. Brabantse wind- en watermolens. Deel 1: arrondissement Brussel-Hoofdstad", Kinrooi, Studiekring 'Ons Molenheem", 1989;
- Paul Bauters & Marc Villeirs, "Les moulins à eau et à vent de Woluwe-Saint-Lambert et de la région bruxelloise. Histoire et technologie / Water- en windmolens van Sint-Lambrechts-Woluwe en van het Brussels gewest. Geschiedenis en techniek", Woluwe-Saint-Lambert/Sint-Lambrechts-Woluwe, 1996 (Musée communal de Woluwe-Saint-Lambert, cahier n° 2 / Gemeentelijk museum van Sint-Lambrechts-Woluwe, tijdingen n° 2).

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 10 december 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens