Molenzorg

Damme, West-Vlaanderen


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Spyckersmolen
Poermolen
Braderics molen

Ligging
Legeweg 34
8340 Damme

hoek met Papeweg
Male-Leie (vroeger)
voorheen Sint-Kruis
Vivenkapelle


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
15de eeuw
Beschrijving / geschiedenis

De Spyckermolen, Poermolen of Braderics molen (naar een eigenaar) was een houten korenwindmolen op de hoek van de Legeweg (nr. 34) en de Pijpeweg, op het erf van de Hoge Roker. De molen was destijds gelegen aan de Male-Leie.

De site was al sinds de 15de eeuw bewoond. Naar een De molen zelf is al heel vroeg verdwenen, maar de wal bleef nog lange tijd bestaan en kreeg de naam Spyckermolenwal.

Thans staat er nog een begin 19de-eeuwse hoeve, de "Hoge Roker", op een onverhard, begraasd erf, bestaande uit een woonhuis ten noorden van het erf, waarachter een haaks bakhuis, en een lang volume van stallen en schuur haaks op de straat. De hoeve werd op 14 september 2009 vastgesteld als bouwkundig erfgoed.

Lieven DENEWET

Literatuur

K. De Flou, "Toponymisch woordenboek van Westelijk Vlaanderen".
M. Coornaert, Een overzicht van de molens in het Noordvrije, in: Liber Amicorum René De Keyser, Speciale uitgave, Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago, 1985, p. 43-78.
Johan Ballegeer, "Molens in de Zwinstreek", in: Rond de Poldertorens, 47ste jg., 2005, nr. 2, p. 39-75.
Magda Cafmeyer, "Sint-Kruis, oud en nieuw", Brugge, 1970, p. 57.
Gonda Callaert & Elise Hooft m.m.v. P. Santy & L. Snauwaert, "Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle", Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, 2006.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: vrijdag 7 december 2018

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens