Molenzorg

Beveren-Waas, Oost-Vlaanderen


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Hollandse tabaksrosmolen
Snuifmolen van Jan Verelst

Ligging

9120 Beveren-Waas
toon op kaart
Type
Binnenrosmolen
Functie
Snuifmolen
Gebouwd
voor 1789
Verdwenen
na 1789
Beschrijving / geschiedenis

Molenmaker Jan Verelst uit Beveren stelde in juli 1789 uit de hand te koop, volgens de advertentie die hij liet plaatsen in de Gazette van Gend: een nieuwe, sterke Hollandse ros- of paardenmolen om karotten en namelijk tabak-stelen te stampen en te malen, bestaande in “eene quarel”, twee kapperijen met acht stampers, elk met twee mes-bakken, bijlen enz.; kan ook dienen om op het water gesteld te worden.

Meer over molenmaker Jan Verelst uit Beveren:
- In 1795 ging een openbare verkoop door van sparren te Stekene door Petrus Josephus Rotthier uit Sint-Niklaas en Jan Verelst, molenmaker te Beveren.
- Hij beëindigde zijn bedrijf in 1799. Daartoe liet hij in de "Gazette van Gend" van 16 en 20 april 1799 de volgende advertentie plaatsen:
Jan Verelst, meester molenmaker te Beveren-Waas, meldt dat “hij scheidt uyt zyn affairens” en dat hij in zijn woonhuis op 14 floréal jaar VII zal verkopen zijn vijsblokken, keldervijzen, banken, windassen, zware repen met hun hoofden en blokken, koorden, boomwagen, zagen, schaven, bijlen, houwmessen, “benevens de voordere instrumenten en boeken (!) tot den stiel van molenmaken dienende”.

Lieven DENEWET

Bijlagen

Gazette van Gend, 16 en 20 juli 1789
Beveren-Waas - Hollandse rosmolen voor karotten en tabak
Wordt uit de hand te koop gesteld: een nieuwe, sterke Hollandse ros- of paardenmolen om karotten en namelijk tabak-stelen te stampen en te malen, bestaande in “eene quarel”, twee kapperijen met acht stampers, elk met twee mes-bakken, bijlen enz.; kan ook dienen om op het water gesteld te worden. Inlichtingen bij sieur Verelst, molenmaker te Beveren bij Antwerpen.

Literatuur

Archieven
Rijksarchief Beveren, Familie Rotthier, BE-A0512.1741 - 84 Proces-verbaal van de openbare verkoop van sparren te Stekene door Petrus Josephus Rotthier uit Sint-Niklaas en Jan Verelst, molenmaker te Beveren. 1795.

Gedrukte bronnen
"Gazette van Gend", 16 en 20 juli 1789.
"Gazette van Gend", 16 en 20 april 1799, of 27 germinal en 1 floréal jaar VII

Literatuur
Piet Verheyen, "Archiefsprokkelingen: van een mulder en molenmaker van stiel", Het Land van Beveren, jg. 37, 1994, nr. 3, p. 112.
"

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 10 januari 2016

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens