Molenzorg

Brugge, West-Vlaanderen


Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Paardenmolen Van der Lynde

Ligging
Beenhouwersstraat
8000 Brugge
toon op kaart
Type
Binnenrosmolen
Functie
Diversen
Gebouwd
1788
Verdwenen
na 1789
Beschrijving / geschiedenis

Jacques van der Lynde liet in 1788 in de Beenhouwersstraat een rosmolen bouwen tot het malen van allerhande kleuren van verfhout, lijnzaad en raapkoeken, potlood, tras, tabak ena ndere dorge waren.
De molen was uitgerust met een kollergang, bestaande uit een ligger van 18 duimen en twee lopers van elk 15 duimen en een hoogte van 7 voeten. De molen kon ook dienen als nuifmolen of als oliemolen. Hij beschikte over een kapperij van 10 messen.
Onder directie van de stokhouder N.F. de Ligne werd deze rosmolen op 25 september 1789 ten huize van de eigenaar Jacques van der Lynde te koop aangeboden.

Lieven DENEWET & Paul HUYS

Bijlagen

Gazette van Gend, 17 september 1789
Brugge - Verkoping van een verfrosmolen
Op 25 september wordt, onder directie van de stokhouder N.F. de Ligne ten huize van Jacques van der Lynde in de Beenhouwersstraat te Brugge, openbaar verkocht: een rosmolen tot het malen van “alderhande coleuren van verfhout”, lijnzaad en raapkoeken, potlood, “terras”, tabakstaarten en andere droge waren. De rosmolen is uitgerust met een ligger van 18 duimen en twee lopers van elk 15 duimen en ter hoogte van 7 voeten. De molen kan ook dienen als snuifmolen of als oliemolen. Hij beschikt over een kapperij van tien messen. Alles sedert één jaar nieuw uit de grond gebouwd.       

Literatuur

Gazette van Gend, 17 september 1789

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 11 mei 2014

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens