Molenechos's Homepage Molenechos.org

Erps-Kwerps (Kortenberg), Vlaanderen - Vlaams-Brabant

Verdwenen molen

karakteristiek

Naam
Slagmolen te Edegem, Slagmolenhof, Molenhof
Ligging
Edegem
3071 Erps-Kwerps (Kortenberg)
gehucht van Erps
grens met Kortenberg
Vlaanderen - Vlaams-Brabant
toon op kaart
Gebouwd
voor 1400
Verdwenen
voor 1437
Type
Onderslag watermolen
Functie
Oliemolen
Database nummer
5877

Beschrijving / geschiedenis

In de middeleeuwen had Edegem, een gehucht van Erps tegen Kortenberg gelegen, een watermolen.
Hendrik Minninc was in de 14de eeuw landbouwer op een half bunder 17 roeden land, waarschijnlijk van de Hertog van Brabant, gelegen "achter de slachmolen te edenghem", mits drie zakken graan per jaar, half rogge, half tarwe.

In 1437 hield Arnt van Raversfoirt in jaarschaar van de abdij van Kortenberg een hofstede met de koolhof en een huis, groot 1 dagwand «tedenghem, tusschen dlant van sinte bemaerts ende tslach­ molders lant».

Als kanttekening staat naast  deze tekst «tgasthuus lant dair den slachmuelen op te stane plach ». De pacht van  Arnt van Raversfoirt liep over 28 jaren, elk  jaar om 8 molevaten tarwe en 2 kapuinen, met Kerstmis te  betalen. In 1465 wordt  ditzelfde  huis uitgegeven aan jan de Greve, maar ditmaal wordt  als regenoot het molenhof aangeduid. In het cijnsboek van de burggraaf van Montenaken te Everberg staat een cijns van 2 schellingen nieuwe  en 5 kapuinen, ver­schuldigd door het godshuis van Kortenberg «van huyse ende hove dat men heet slachmuelen hof» (1440).

Frans MAES

Literatuur

F. Maes, "Oude woningen onder Erps-Kwerps", waarin: "58. De watermolen van Edegem", Eigen Schoon en de Brabander, XXXIX, 1956, p. 462-463.
H. Vannoppen, "Wandeling door twee eeuwen Erps-Kwerps", Antwerpen-Borgerhout, Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde, 1994.
H. Vannoppen. "Honderd Kortenbergse gebouwen. Op stap door tien eeuwen verleden". Boek en Vorm Winksele, 1991.
H. Vannoppen. "Van twee kerkdorpen tot stadsgewestgemeente: Erps-Kwerps 1776-1976.