Ukkel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- Naam
- Loodwitmolen van Martin Incolle
- Ligging
- Waterloosesteenweg 290
1180 Ukkel
Vleurgat
hoek met Depraeterestraat
thans een bankinstelling
kadasterpercel C 44
Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- Gebouwd
- voor 1800
- Verdwenen
- 1853, landgebouw
- Type
- Binnenrosmolen
- Functie
- Loodwitmolen
- Bescherming
- niet,
- Database nummer
- 5879
Karakteristiek
Beschrijving / geschiedenis
Van voor 1800 bestond te Ukkel een rosloodwitmolen. gelegen op nr C 44 op Vleurgat, Waterloosesteenweg 290 (vroeger de "Waelsche Casseide") aan de hoek van de Depraeterestraat, nu een bankinstelling
De rosloodwitmolen werd vooral gebruikt om loodwit voor verven te maken. Het is een zwaar wit poeder, ook om andere kleurpoeders te malen of te pletten tot poeder, zoals geel van ijzersteen, rood van ijzersteen hematiet, wit uit meekrapwortel, okervariëteit van limoniet, blauw gemalen uit weidebloem verfplant... Thans is het gebruik van loodwit verboden.
De oprichter is niet bekend. In 1800 was de loodwindmolen in het bezit van Martin Incolle, geboren in Thibaut en overleden in 1853. De molen staat aangeduid in een lijst van 1834 en ook A. Wauters schrijft in zijn boek "Histoire des environs de Bruxelles'' op bladzijde 233 de volgende kleine zin: "i! y a un moulin à céruse" of er was een loodwitmolen!
De erfgenamen van Martinus Incolle verkochten de eigendom. Men maakte er in 1853 een landelijke woning van. Het had, alles samen, een oppervlakte van 22a 60ca.
Raf MEURESSE
Literatuur
Raf Meuresse, "Ukkel en zijn molens: Rosmolen of loodwitmolen", Eigen Schoon en de Brabander, 89ste jg., 2006, 1, p. 79-80.
Alphonse Wauters, "Histoire des envrions de Bruxelles", p. 233.