Molenechos's Homepage Molenechos.org

Zarlardinge (Geraardsbergen), Vlaanderen - Oost-Vlaanderen

Verdwenen molen

Karakteristiek

Naam
Molen Faignaert
Ligging
Oudenaardsestraat
9500 Zarlardinge (Geraardsbergen)
Vlaanderen - Oost-Vlaanderen
Gebouwd
1782
Verdwenen
tussen 1819 en 1830
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Database nummer
6631

Beschrijving / geschiedenis

De Molen Faignaert was een houten koren- en oliewindmolen aan de Oudenaardsestraat, in de omgeving van het Hof te Nieuwenhove, een nog bestande gesloten hoeve aan de zuidzijde van de Moutstraat (nr. 29), in het noordoosten van Zarlardinge, tegen de grens met Deftinge en Goeferdinge.

Sebastien de Smet, landsman en pachter in Zarlardinge (maar nooit molenaar geweest) bekwam op 31 oktober 1771 het octrooi voor de oprichting van een graan- en oliewindmolen in Zarlardinge. Hij had te kampen met het verzet van de andere molenaars van Zarlardinge, die op 27 april 1775 een bezwaarschrift opstelden:
- Pieter Bauters, molenaar die toen in Opbrakel woonde en die eigenaar was van de Te Wallemolen in de Rekestraat in Zarlardinge
- Nicolaes Lefebre uit Zarlardinge  die voorheen de eigenaar was van de Te Wallemolen.
- Joseph Berckmans, eigenaar van de watermolen van Zarlardinge.

De oprichting blijkt niet gebeurd te zijn. 

Antone Faignaert bekwam op 8 augustus 1781 het octrooi voor de oprichting van een graan- en oliewindmolen te Zarlardinge, op het Hof te Nieuwenhove. In een akte van 10 december 1781 werd gepreciseerd dat de molen niet op het Hof te Nieuwenhove zelf zou opgericht worden - aangezien deze toebehoorde aan een andere eigenaar - maar in de omgeving ervan.

Het proces-verbaal van afpaling van de gemeente Zarlardinge uit 1819 omschrijft de molen als volgt: "il existe dans la commune trois moulins. (...) Le deuxième situé Son A n° 67 est également construit en bois. Il sert comme le premier à moudre des grains et se trouve placé à un quart de lieu du centre de la commune sur la route d'Audenarde à Grammont, et n'est éloigné de cette dernière ville de 3/4. L'expert considérant que sa position n'est pas aussi favorable que le premier, estime qu'il doit ëtre valué à 390,00. Déduction d'un 1/3 pour réparations (130.00) reste net 260.00".

De staakmolen verdween tussen 1819 en 1830: hij komt niet meer voor in de documenten van het Belgisch kadaster.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Literatuur

Archieven
- Algemeen Rijksarchief Brussel, Financiële Raad, nr. 1888. Octrooi voor Sebastien De Smet voor de oprichting van een koren- en oliewindmolen in Zarlardinge, 31.10.1771.
- Algemeen Rijksarchief Brussel, Financiële Raad, nr. 1914. Octrooi voor Anthone Faignaert voor de oprichting van een koren- en oliewindmolen in Zarlardinge, op het Hof van Nieuwenhove, 08.08.1781; Akte voor Anthone Faignaert, met de correctie dat de toegestane molen volgens het octrooi van 8 augustus 1781 niet op het Hof te Nieuwenhove, maar in de omgeving ervan wordt opgericht, 10.12.1781.

Werken
- "Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Eerste aflevering. De arrondissementen Aalst en Dendermonde", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XIV, 1960, 3 (Gent, 1962)(niet vermeld)
- H. Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 8. Gemeenten U-Z", Opwijk, Studiekring "Ons Molenheem", Opwijk, 2008 (niet vermeld).